Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Firefly

2013.08.06. 06:00 Desrix

Afirefly.jpgKinyilatkoztatást teszek: a Firefly az egyik legjobb dolog, ami csak történhetett a geek-társadalommal. Nem csupán ajándék, isteni kegy! Joss Whedon megvalósult látomása sok-sok, mára rajongóvá lett halandó életének vált kitörölhetetlen részévé. A Firefly olyan élménynek minősül, ami egy gimis osztálykirándulás hormonrobbanásos éjszakájához hasonlítható – több szempontból is. Árad belőle a lelkesedés, a céltudatosság csíkszentmihályi flow-ja pedig ellentmondást nem tűrően szaggat át mindennemű gátat: az alkotói szellem eme megnyilvánulása már csak ilyen, ösztönszerű és végletes. Annak eredménye pedig, hogy mégsem egy latin lávör jéghideg profizmusával, jóval inkább egy megszeppent lurkó ügyetlenkedésével megy végbe a don juani magasságokba emelkedő liázon, amiért a forró szenvedély értetlenkedő pillantásoknak adja át a helyét. Aztán embere válogatja, hogy ad-e neki még egy esélyt, netán megpróbálja meglátni a mélyben rejtőző értéket, vagy feladja, és másnál próbál szerencsét.

Joss Whedon a legtöbb ember számára a tavalyi év blockbustere, a Bosszúállók említésére lehet ismerős. Hölgyek esetleg a Buffy, a vámpírvadász, esetleg az Angel kapcsán futhattak össze a nevével, de dolgozott már képregényen is (az egyik legjobb X-Men széria, az Astonishing első futása, illetve a Runaways második etapja az ő keze munkája). Whedon bizonyos körökben a geekség egyik pápájának számít, ami, noha erős túlzásnak hat, nem áll messze a valóságtól. Bizonyítja ezt alkotásainak sokszínű, ám konzekvens, mélyen a geek témákból merítő, de populárisan is befogadható palettája. Ennek egyik gyöngyszeme, de mit is beszélek, egyenesen gyémántja a mostoha körülmények közt világra jött, s még mostohább bánásmódban részesült Firefly. Félreértés ne essék, nem vagyok egy Che Guevara, nem emiatt szimpatizálok a sorozattal – az azt körbevevő hercehurcáról még nem is volt tudomásom, amikor a pilot már rég megvett kilóra.

Bfirefly.jpgMiben rejlik ez a vonzerő, ami ilyen hatást gyakorolt rám anno és gyakorol még most is? Kezdem rögtön az alapkoncepcióval: űr-western. Oké, oké, tudom, hogy utólag aggatták rá ezt a kissé sántítóan hangzó, de valahol badass jelzőt, mindenesetre, ha egy összetett szóval kell jellemeznem a Fireflyt, akkor csak benyögöm ezt, űr-western, a magyarázattal meg ráérek a furcsálkodó pillantások kivédése után. A Firefly világa – ahogyan a real world with a twist alapú fiktív teremtés esetében már megszokhattuk – a történelmünket veszi kiindulópontnak, s helyezi azt egy attól merőben szokatlan környezetbe, ezúttal az észak-amerikai polgárháborús konfliktus, jobban mondva annak lecsengése kerül barnakabátostul, Gettyburgöstül, vadnyugatostul a világűrbe. Ez így persze nem teljesen pontos, rengeteg apró csavarintás árnyalja az összképet, például a vesztes oldalról soha nem hangzik el, hogy rabszolgát tartottak volna, plusz a kínaiak az amerikainak tűnő hatalommal szövetségben (Alliance) ülnek a kormány mögött. Ez utóbbit nem pusztán bemondásra kapjuk az arcunkba, hanem a sorozat világában (Verse) ténylegesen kifejtett kulturális hatásról van szó, amit a káromkodások és egyéb átvett nyelvi kifejezések, öltözködésmód, s megannyi apró részlet tesz szinte hétköznapivá. 2517-ben járunk, az emberiség kirajzott a világűrbe, jó szokásához híven kolonizációba kezdett, és távol a nagy öregek totalitárius berendezkedésétől megkezdődnek a hatalmi harcok Unification Wars, vagyis Egyesítési Háborúk címszóval. A sztorifonal felvételének pillanatában a háború már a múlté, a Szövetség bedózerólta az ellenállókat, megtörtént az egységesítés, mindenki boldog lehet. Kivéve a vesztes oldal minden reggel keserű szájízzel ébredő szimpatizánsait, köztük az egykori barnakabátos katonatisztet, Malcolm Reynolds kapitányt.

Ezzel el is érkeztünk egy sarkalatos ponthoz: az ügyesen felépített díszlet nem válhat rajongás tárgyává, élő, lélegző karakterek kellenek, akiket jobban megismerve már szinte szomszédunkként üdvözölhetünk az epizódok során. A Firefly ezen a téren valami hatalmasat domborít. Köszönhető ez egyfelől a lelkes színészgárdának, akik együtt éreztek a sorozattal, és állítólag nagyon jó csapat kovácsolódott belőlük. A hírek szerint a forgatásokon már-már családias volt a légkör, a leállást pedig hatalmas csalódás kísérte részükről is. A remekelés másik oka a fantasztikus érzékkel megírt és továbbgöngyölített karakterek, illetve a közöttük folyton fellépő, más, hétköznapi sorozatokhoz képest meredek, szokatlan és egyszersmind merész interakciók. Általában ez minden karakter-dráma alapvetése, ám a Firefly pimaszul beint a konformista iskolának, mondván, hé haver, én csak azért jöttem, hogy legurítsak pár sört és eldumáljak a srácokkal.

Cfirefly.jpgEbbe az életérzésbe pedig belefér minden: képes egyszerre szomorú és vidám is lenni, és habár folyton ömlik a szar, mindig jut idő egy velős beszólásra, vagy egy laza megmozdulásra. És ez a lényeg, a Firefly úgy szórakoztat, hogy közben egyetlen izzadságcsepp sem jelenik meg képzeletbeli homlokán. Gondoskodnak erről a szereplők, illetve a több főszálra felhúzott epizódikus struktúra által kínált sztorik, amik során apránként bepillantást nyerünk a Serenity névre keresztelt Firefly-osztályú szállítóhajó legénységének mindennapjaiba. A bumfordi, valóban szentjánosbogárra emlékeztető formatervezéssel megáldott űrhajó neve nem a hasraütés műve: a Gettysburgnek megfeleltethető Serenity Völgy csatája, amiből a pilot epizód nyitó képsorai alatt ízelítőt kapunk, keserű mementóként él tovább a már említett Reynolds kapitány emlékeiben – a csata, ami megfordíthatott volna mindent. Már ez rendkívül beszédes a kapitány jellemét illetően, és ha ehhez hozzáteszem, hogy kopott barna kabátban jár, akkor könnyen aktuálpolitikai felhangokat üthetnék meg, amit természetesen nem áll szándékomban.

Nathan Fillion, az ünnepelt geek-sztár, eme pozícióját a Fireflynak, no meg persze saját magának köszönheti. A veszteséget feldolgozni képtelen, a legitim rendszernek soha le nem fekvő, morózus, epés megjegyzésekkel operáló, az elveiért és társaiért bármire képes kapitány hálás szerep – ahogyan a Fireflyban minden főszereplő, ő is többrétegű, mélyen árnyalt karakter, amit Fillion nagyszerű érzékkel és látható örömmel játszik el. Mint központi figura, jut rá idő bőven, türelemmel és remek ritmusban bontakozik ki a keménynek látszó ex-katona burka alól az érző, sebezhető ember. Na, nem mintha Mal olyan fú de átkozottul penge lenne. Az önbizalom önmagában nem elég, bizonyítja ezt számtalan tévedése, mellényúlása, bénázása, vagy sértett büszkeségből való cselekvése, amik mind elősegítik az azonosulás, az együttérzés kialakulását, egyszersmind megnyugtatnak, nem holmi legyőzhetetlen akcióhősről van itt szó, hanem egy olyan figuráról, akivel simán összefuthatnánk a kedvenc sörözőnkben. Mal, mint a hajó tulaja és kapitánya, a peremvidékekre szorulva próbálja megkeresni a napi betevőt, sejthetően nem mindig a legtisztességesebb eszközökkel. Ha nagyon szorul a hurok (és általában szorul), bizony az utasok fuvarozása mellett kényelmesen megfér a csempészet, ami persze mindenféle sötét és bizalomgerjesztőnek épp nem nevezhető alakkal való seftelést jelent.

Dfirefly.jpgEzzel meg is ragadtam a Firefly lényegét: a rendszerből önként vagy kényszerből kivonult emberek erőfeszítései, botladozásai a túlélés érdekében, saját lényük, lényegük feladása nélkül. Ez a lényeg pedig kilenc különböző arcot visel, kilenc, egymástól akár homlokegyenest eltérő módon látja a világot, és az elképesztően jó karakter-dinamikát ennek köszönhetjük. Vadnyugati köntösbe bújtatott sci-fi ide vagy oda, a Firefly kilenc főszereplőjét bármely más zsánerbe átpakolva a szórakoztatásnak kábé ezt a színvonalát kapnánk. A kilenc főszereplő titulus egyáltalán nem túlzás, sőt, ennél jobban nem is lehetne megfogalmazni. Foghatnánk a fejünket, hogy na de kilenc személyiséget főszerepben kész bukta bezsúfolni egy tv-sorozatba, ám meglepő módon jut tér és idő mindegyiküknek, Whedon és társírói cirkuszi bravúrt visznek véghez, amikor belekezdenek a karakterekkel való zsonglőrködésbe. És hogy kikkel is művelik mindezt?

A kapitányt már láttuk, nézzük a többieket. Elsőként kell megemlítenem Mal katonatársát, a hajó elsőtisztjét, Zoe Washburne-t, aki a leszerelést követően hű társként követte egykori felettesét. Vérbeli harcos amazon, a kapitány jobb keze, illetve a pilóta, Wash felesége. Mindenben lehet rá számítani, tettre kész és határozott személyiség, aki akár Reynolds lelkiismerete is lehetne, már ami a kényes ügyekben való morális hátbabökést illeti. Gina Torres kifogástalanul adja a szenvtelen, ám pillanatok alatt harckészültségbe váltani képes keménykötésű nőt, és az embernek akaratlanul is egy nagymacska jut eszébe, ahogyan elegáns, lassú mozdulatokkal jár-kel, de szívdobbanásnyi idő alatt gyorsul százra. Férje, a Serenity pilótája ellenben habókos figura. Alan Tudyk kiváló választás volt a szerepre, mind megjelenése, mind orgánuma a néző azonnali szimpátiáját vonja maga után, nem beszélve arról, hogy a legelső jelenetében éppen két műanyag dinoszaurusz epikus csatáját levezényelve van alkalmunk megpillantani. A szőke, felborzolt hajú, hawaii inges Wash kilóg a hadviselt, keménykötésű legénység többi tagja közül, mégis, hétköznapiságával, esetlenségével erősebb kapcsot jelent a picinyke család számára, mint azt gondolnák. A felesége és a kapitány közötti háborús bajtársiasság okán fellépő féltékenysége pedig számos humoros helyzet forrása.

Efirefly.jpgA legénység izomembere, és egyben legkomikusabb tagja a felemás érzelmeket kiváltó Jayne. Őt Adam Baldwin kelti életre (nem, nem az a Baldwin), játéka pedig öröm saját maga és a néző számára is: Jayne IQ-ja valahol a pincében rekedhetett, ezt kompenzálandó legalább hatalmas arca van, mélyen hisz az erőszak mindent megold elvében, valójában azonban gyáva és kétszínű, de ha ez még nem lenne elég, azt hiszi magáról, hogy nagyon okos. Rendkívül ellentmondásos karakter, akiben lehetetlen megbízni, a késgyűjteménye mellett csak a pénzt szereti jobban (amit az anyukájának küld, hogy gondoskodjon róla), ezért hajlandó is bármire – mondjuk beállni a Serenity legénységébe, miután a kirabolandó kapitány többet ígér. Jayne figurája egy igazi whedoni archetípus: nem tudunk vele mit kezdeni, egyszer szimpatikus dolgokat művel, máskor pedig legszívesebben megnyúznánk. Az ő tökéletes ellentéte az utasként a hajóra kerülő Book tiszteletes, jobban mondva lelkész. A kifinomult ízlésű, elsőre ártalmatlan pap azonban jóval több, mint aminek látszik, a vészhelyzetekre adott reakciói sötét titkot sugallnak. Mondani sem kell, a viharvert legénység megtépázott morális attitűdje nem mutat minden téren kompatibilitást a Ron Glass által megformált karizmatikus lelkipásztor elveivel, sőt.

Egy űrhajó kötelező tartozéka a szerelő, a Serenity pedig szerencsés lehet, mert egy műszaki tehetség gondoskodik róla. Ő Kaylee, egy fiatal lány, a kedvesség és a női naivitás, egyszersmind a családi értékek, a világot a pozitív oldaláról történő felfogás megtestesítője. Kabinjának ajtaját szívecskék és gyerekes, színes betűk díszítik, de ne becsüljük le Kaylee szerepét, a sok álmacsó között igenis szükség van egy olyan valakire, aki képes megteremteni az otthon melegét. Jewel Staite nagyon, hogy is mondjam szépen, aranyos a babaként kinéző Kaylee szerepében. Újabb ellentét következik: Inara Serra. A modernkori gésák köztiszteletben álló megfelelőjeként Inara hivatalos bérlője a hajó egyik űrsiklójának, ami megkönnyíti utazással járó munkáját. A Társnőnek nevezett hölgyet Morena Baccarin tölti meg bájjal és kellemmel, a nőiségnek azzal a fajta kifinomultságával, ami mögött nem kevés tapasztalat bújik meg. És noha a kapitány előszeretettel használja a jelenlétében a kurva szót, ez csak azért van, mert az óvodában nem volt, akinek meghúzhatta volna a haját. A kettejük közt feszülő vonzalom így hol munkatársi, hol jóbaráti viszonyban igyekszik feloldást találni, és a remek dialógusaiknak köszönhetően nem csak a hölgyek drukkolnak nekik titokban.

Ffirefly.jpgA felsorolás végére hagytam a történeti főszálat beindító testvérpárt, akik említése már önmagában a spoiler szintet súrolja, hiszen a pilot során derül ki, hogy mi is rejtezik abban a nagy ládában, amit egy fiatal, jóképű orvos, név szerint Simon Tam (Sean Maher) cipel fel magával a Serenityre, ám a Firefly összes plakátján ott virít a River Tamet alakító Summer Glau, így úgy gondolom, ez bőven belefér. Simon olyan erők elől menekül, amik a Serenityt keresztben lenyelnék: gazdag, jó nevű család sarjaként szakmájában hatalmas karrier várt rá, ám feladta mindezt, hogy megszöktesse rendkívüli tehetséggel megáldott húgát egy titkos szervezet karmai közül. River ,a rajta elvégzett kísérletek következményeként súlyos traumán esett át, beszámíthatatlan, sőt, kiszámíthatatlan, ám olyan erők birtokosa, amik jókora meglepetést képesek okozni. A testvéri szeretet ritkán kerül ilyen explicit módon ábrázolásra, és aki rosszra gondol, az most szégyellje magát – Simon önfeláldozása, a burok elhagyása, a való világ veszélyeire való fittyet hányása elismerésre méltó tett, s még inkább az annak a fényében, hogy az ifjú doki elsőre mennyire életképtelen ebben a számára új közegben.

Mint látható, a karakterek zöme kibontakozásra váró, azt egyenesen igénylő személyiség, aminek szüksége van a 24 részes első évadra, ami során pont megfelelő tempóban épül ki a teljes történet. Erre azonban soha nem kerülhetett sor, lévén a 14. rész után a Fox leállította a forgatást, ezzel mindörökre űrt hagyva a rajongók szívében. Ha ennyire piszkosul jó egy sorozat, miért kap kaszát, merül fel a jogos kérdés. Nem áll szándékomban mentegetni a Fireflyt, az azonban tény, hogy a csatornának már a kezdet kezdetén nem tetszett a legitim hatalom elől bujkáló, a zavarosban halászó karakterek középpontba állítása, így nem is engedték, hogy a világot gyönyörűen felvázoló pilot epizód adásba menjen, rögvest a második résszel indítottak. A rosszallás miatti trehány bánásmód nem tett jót a sorozatnak, de javára legyen mondva, még így is meg tudta csillantani belső értékeit. Sőt, kevéske számú, de annál határozottabb rajongótábor alakult ki körülötte, amit nem zavart, hogy a csatorna ide-oda pakolgatta a sorozatot, hűen kitartott mellette. A show lezárását követően még hirdetést is feladtak, hogy reklámozzák kedvencüket, pénzt gyűjtöttek, a DVD eladásokat igyekeztek javítani (ami sikerült is), illetve számtalan módon terjesztették az igét. A Firefly 2002 szeptemberétől volt látható a Foxon, és hiába készült 14 rész belőle, ebből csupán tizenegyet adtak le, ironikus módon épp a pilot epizódot az utolsóként. A fanok támogatásával megjelent DVD kiadás tartalmazta a hiányzó három részt, ami őrületes fan-hype-ot követően gyönyörű eladásokat produkált, ezzel meggyőzve a Universalt, hogy leforgasson belőle egy mozifilmet – ez lett a Serenity, ám ez egy másik történet lesz majd.

Hfirefly.jpgA Firefly ezt a kurta-furcsa sikerét olyan karaktereknek köszönheti, amik elrugaszkodnak a mindennapoktól, de mégis emberközeliek, szerethetők. Olyan sztorinak, ami fittyet hány a konvenciókra, ami merészel rövidre zárni, s ezzel életszerűvé tenni bármilyen szituációt, hogy egyrészt meghökkentsen, másrészt elismerő bólintásra sarkalljon (kedvenc jeleneteim, amikor egy gondosan felépített jelenetet „porig rombolnak” egyetlen szempillantás alatt, és még meg is köszönöm nekik, sőt, magamban felkiáltok, hogy „igen, így csinálnám én is, ha ott lennék”). Olyan humornak, ami tudja, mikor és hol kell kitörnie, kit és hogyan kell megtalálnia, így sosem válik túlzottá, de mindvégig jelen van. Olyan zenének, amit később szakdolgozatírás közben rongyosra hallgatok, a főcímdal pedig egész egyszerűen fenomenális (hála Greg Edmondsonnak). És olyan nézőnek, aki nem pusztán befogadja, hanem magáévá is teszi kedvencét, s törődik is vele, ha úgy érzi szükségét – kár, hogy akkoriban még nem volt Kickstarter, megnéztem volna, mit kalapoznak össze a rajongók. Így, maradt nekünk zseniális tizennégy epizód, amit már senki nem vehet el tőlünk. Mindenesetre, ha az értelmező szótárat felütjük, a geekgasm szónál a Firefly-t fogjuk találni.

38 komment

Címkék: sorozat scifi western tévékritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr545436156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Malachi 2013.08.06. 07:28:44

köszi, ez jól esett.

nagyon, úgy értem NAGYON régen láttam a sorozatot, de voltam annyira szemfüles, hogy már az eredeti, "rendes sorrendben néztem" - és imádtam, nagyszerű élmény volt. tényleg tökéletes az egész.

azóta viszont nem merem újra nézni, mert félek, hogy más lenne az élmény. nem tudom, miért. annyira jó emlék, hogy nem akarom elrontani. de mi van, ha még több finomságot fedeznék fel? eh.

Happy Zoidberg 2013.08.06. 07:36:44

Emelem kalapomat, Desrix!

Browncoats for the win!

Egyszerűen imádom ezt a sorozatot! Bár azért valahol örülök neki, hogy kasza lett, figyelembe véve Whedon későbbi munkáit. Nem hiszem, hogy több pénzből és jobb bánásmóddal a stúdió részéről, ugyanilyen lett volna. Sajnos Whedon-ra is igaz, akárcsak Sam Raimi-re és Peter Jackson-ra, hogy ha sok pénzt és nagy-adag szabad kezet kapnak, hajlamosak az ellustulásra. Ők olyan művészek, akiknek szükségük van valakikre, AHEM Fox példul, hogy megkeserítsék a munkájukat. Hogy gátakat szabjanak nekik, hogy akadályokat gördítsenek eléjük! SZVSZ persze.

SPOILER

Az én kedvencem Wash volt. Joss Whedon jutalma részemről, örök harag és homlokráncolás.

Amúgy olvastad, a Book eredetét felfedő képregényt?

_Nagy Krisztián_ 2013.08.06. 08:23:08

Ez egy igen szép és hosszú szerelmeslevél a Firefly-hoz, gratulálok! Vitán felül a sorozatos toplistám első helyén trónol.

koho 2013.08.06. 08:33:30

@Bad-Joe-Ben-Joe Sixshoota': Az melyik?
Basszus, azt nem is olvastam még.

Az írásért meg hatalmas nagy köszi Desrixnek. Nem is tudok mit hozzáfűzni, csak h a sorozatot nagyon sajnálom. Kár volt érte, adott személyeknek most is faszkorbács jár 10+ év után is.

Happy Zoidberg 2013.08.06. 08:44:53

KOHO

Magyarországon sajna nem jelent meg.

Külföldről rendelhetó, a Dark Horse gondozásában, a címe: The Shepherd's Tale. Keményfedeles, és valami eszméletlenül Istenkirályos! :)

Happy Zoidberg 2013.08.06. 08:48:16

Nekem is sokáig a listám élén trónolt, de aztán jött az Adventure Time.

szkristof92 2013.08.06. 09:02:18

Emelem kalapom eme írás előtt, fantasztikus munka.

Desrix 2013.08.06. 09:41:13

@Bad-Joe-Ben-Joe Sixshoota': Shepherd's Tale, nem, nem olvastam még, rá is gugliztam, köszi, be is vasalom. Áh, nem is sejtettem, hogy ilyen dolgok bújnak meg Book múltjában. :)

@_Nagy Krisztián_: Szerelmeslevél, há, ez jó! :D

Happy Zoidberg 2013.08.06. 09:57:58

Még csak annyit, hogy.

One does not simply cancel Firefly.

David Sumner 2013.08.06. 09:59:59

Azt mondjuk nem tudom, hogy ez-e az esszenciális Whedon, de könnyen lehet. Fasza típusfigurák, kiváló poénok és a szeretet, amely a hajót vezérli. Jayne meg egy állat, de épp ezért szeretjük. A mindent lezáró, sötétebb tónusú, és nem kevésbé kiváló mozifilm, a Serenity szintén kötelező. You can't take the sky from me.

Desrix 2013.08.06. 10:18:16

Update #1: A SciFiNow márciusban bepróbálkozott Whedonnál, hogy a Veronica Mars Kickstarteres sikerén felbuzdulva most mit gondol egy esetleges crowdfunded Firefly/Serenity folytatásról. A válasz: szeretné is, meg nem is, de 3 évre elkötelezte magát a Marvel mellett, úgyhogy jelenleg szóba sem jöhet a dolog.
www.scifinow.co.uk/news/38357/firefly-season-2-or-serenity-2-kickstarter-wont-work-says-joss-whedon/

Update#2: Készül a frankó festékeiről és minőségi terepasztalos cuccairól híres Gale Force Nine berkein belül a Firefly társasjáték. Személy szerint kicsit tartok tőle, vajon mi sül majd ki belőle, de szorítok, hogy baromi jó játék szülessen!

progvog 2013.08.06. 10:36:57

Pont tegnap fejeztem be a sorozatot!
ha már nincs idő/pénz folytatni, mekkora állatság lenne egy Mass effect-KotOR jellegű játék a Firefly világában

False_GOD 2013.08.06. 10:41:26

Minden idők második legjobb mozgóképest alkotása az emberiségtől, de főleg Whedon-tól. A cikk is fasza.
Ez az egyik olyan sorozat, amit évente legalább 2xer végignézek.

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2013.08.06. 10:46:58

Huhh - ez nálam minden idők eddigi legjobb sorozata. Úgy, ahogy van, mindennel együtt imádom...:)
Pedig milyen nehezen vettem rá magam a megnézésére - űrwestern? ne szórakozzanak már velem. Aztán tisztán emlékszem, egy unalmas szombat reggel egye fene hangulatban leültem megnézni a pilotot. MAjd a komplett hétvégén keresztül a sorozatot. Kétszer:) Minden karakter zseniális, és éppen az apróságok miatt szerethető (pl Jayne, aki Verának hívja a kedvenc puskáját, Kayle az eperimádatával, Book lelkész a speciális Bibliaidézeteivel..). ÉS a szinte percenként jönnek szembe a zseniális egysorosok. De ami nekem a leginkább tetszett: a szereplők emberként viselkednek - azaz hibáznak, indulatból döntenek. megvan, amikor Mal a hollószárny tetoválásos fickóval, meg a társával tárgyal arról, hogy leszakadnak róluk végre, ha visszaadják a pénzt, amit a nem elvégzett melóért kapnak? Erre a hollószárnyas benyögi a klasszikus fenyegetést: " "Keep the money. Use it to by a funeral. It doesn't matter where you go or how far you fly. I will hunt you down and the last thing you see will be my blade." Erre Mal bólint, majd simán belerúgja a fickót a felpörgő hajtóműbe, és simán odafordul a másik fickóhoz, és szóról szóra ugyanazt mondja el neki... :) egyszerűen zseniális jelenet.

Egy megjegyzés: elfelejtett a cikk (ami amúgy nagyon jó:)) kitérni a tizedik főszereplőre: ez pedig maga a hajó, a Firefly. Élethű, megfogható, és egyszerűen a legkirályabb hajók egyike a sci-fi univerzumban (nem a legerősebb, legtechnikásabb - hé, ez egy szállítóhajó! Nincs holofedélzet, turbólézer-üteg, meg transzporter, de úgy néz ki, hogy simán odaköltözne az ember... :))

Ja, és ez a fenti jelenet:
www.youtube.com/watch?v=NPRlHwwVIug

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.08.06. 10:58:44

annyi helyen olvastam mér, hogy ez a geekálom, de még egy részt se láttam...

Malachi 2013.08.06. 11:50:25

@doggfather: nem geekálom, "csak" egy nagyon-nagyon jó sorozat, minden szempontból. geekálom csak utólag lett belőle, szóval ne azért nézd meg, ha megnézed.

getro2 2013.08.06. 12:07:07

Nagyszerű írás! Vannak hibái, de minden sutasága ellenére az egyik all-time favorit sorozatom. Hihetetlen hangulata van az egésznek, borzasztó kár, amiért ilyen hirtelen abbahagyták. Wash pedig a legnagyobb forma, készpont.

@Bad-Joe-Ben-Joe Sixshoota': muha, azt ismeri valaki? :D micsoda beteg cucc, a CN talán egyetlen értékelhető műsora.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2013.08.06. 12:34:47

A habzó szájú ajnározás nekem kicsit ellenszenves, bármiről is van szó. A mű ettől még lehet jó, bár akad ellenpélda (a Hellboy előtt pl. ájult tisztelettel fetrengett a fél világ Alan Moore-tól a szomszéd Pistikéig, nekem hatalmas csalódás, kb. egy okkult bizsukkal feldíszített Bud Spencer-pofozkodás).

_Nagy Krisztián_ 2013.08.06. 14:33:55

@getro2:
Nem csak, hogy ismerjük, de lesz róla írás is a Geekzen.

mr.roper 2013.08.06. 15:07:50

@doggfather: még én sem, bár olcsón megvettem pár évvel ezelőtt a mozifilmet dvd-n.Az végül is tetszett, de nem inspirált a sorozat megtekintésére. Kellene tegyek egy próbát...

Henrik Horvath 2013.08.06. 15:09:40

“If you can't run, you crawl. If you can't crawl-- you find someone to carry you.”

mr.roper 2013.08.06. 15:09:55

amúgy a Twin Peaks-nél nem lehet szórakoztatóbb (műfajtól függetlenül) :D

Blazious 2013.08.06. 18:44:20

@mr.roper: A mozifilmnek nem sok értelme van a sorozat nélkül, ugyanis annak a lezárásáról van szó. Új részek helyett ennyit sikerült összehozni, hogy legyen legalább valamiféle lezárás + 2-3 képregény, amiben a maradék szálak kerülnek elvarrásra.

default-design 2013.08.06. 22:58:07

... anno belenéztem, annyira nem kaszált le, utána meg elkaszálták. Ezért nem sajnálom mert különben biztosan'.
Sci-fi témában a "V"
( "V, mint veszélyes"!!! na ezt a címet, hát *** XD )
volt nekem ilyen, de gondolom ez messze veri.
Csak nem fogom megnézni. Így .\

default-design 2013.08.06. 23:05:11

Ui: "Firefly - A szentjánosbogár"
(TV Series 2002–2003)
- na ez se semmi XD

Conan The Librarian 2013.08.06. 23:54:25

Az ugye megvan, hogy a második részben a vonatrablásnál a katonák költségkímélési okokból a Starship Troopers jelmezeit kapták kölcsön? :)

Pl itt 0:40-nél látszik: www.youtube.com/watch?v=dbXufhzhqRw

_Nagy Krisztián_ 2013.08.07. 02:33:32

Egyszer készítettem egy rövid tesztet a sorozattal kapcsolatosan, ezzel lemérhetitek a Firefly tudásotokat :)

batboyhu.blogspot.hu/2012/02/szovetsegi-polgari-alkalmassagi-teszt.html

Globetrotter2014 2013.08.08. 16:12:56

Én a Serentity-t láttam először, nagyn lenyűgözött. Egyébbként épp tegnap néztem újra sokadszor.

A firefly-t is megvettem, egyszer egy influenza alatt végig is néztem de nem hatott meg annyira

Az űr Western-t ne értsék szó szerint. :)

Viszont egy csomó dolog teljesen meglepett a Serenity után is (pedig a Mozifilm egy teljesen jó önálló mű, úgy írta meg Whedon hogy semmi Firely előműveltség sem kellett hozzá).
Pl Inara foglalkozása nem jön le a mozifilmből..

winterrain 2013.08.11. 00:18:20

Megnéztem.
Ha röviden kéne véleményt mondanom akkor szenzációs.

Ha lehet hosszabban is, akkor ott kezdeném hogy megértem hogy miért állították le a sorozatot.
Ez a sorozat maga a tömény bűnös élvezet.
Csak kialakult személyiségeknek ajánlanám megnézésre, mondjuk 30-as korhatárkarikával.
Egy tinédzser, vagy egy későn érő huszonéves esetleg megpróbálhat kapcsolódási pontokat keresni a film és a saját élete között.
Arra gondolok hogy esetleg arra a következtetésre jut hogy kurválkodni titokzatos és előkelő dolog. Meg hogy igazunk tudatában fejbelőni valakit húsz méterről laza és magától értetődő dolog. Folytathatnám.
Aztán esetleg megteszik, és rájönnek hogy ez nem teljesen olyan mint a filmben volt. De akkor már késő. Nem csak bölcsészek nézik az ilyen filmeket hanem egyszerűbb lelkek is.

Hmmm.... végül is sajnálom hogy nem fejezték be :(

Kagain 2013.08.11. 14:54:13

Imádom, alap. Szinte évente újra nézem.

Köszönet a kiváló cikkért, ideje volt már.

Fishi 2013.08.11. 21:35:20

@Bad-Joe-Ben-Joe Sixshoota': nagy várakozással letöltöttem az első évadot, hogy ez mekkora cucc lesz, ha már a Firefly-t is veri. És akkor 72-es betűmérettel jött a WTF. Melyik epizódtól érdemes elkezdeni nézni, ha az első kettő finoman szólva sem győzőtt meg? :)

Happy Zoidberg 2013.08.12. 13:32:06

@Fishi:

Adj neki egy kis időt. Mondjuk, az első évadot.

Az eleje, engem sem győzött meg, de aztán...! A harmadik résztől fölfelé, meg lettem véve kilóra. :)

winterrain 2013.08.16. 02:48:04

Azt hiszem elvesztem.
Pár napja én is barnakabátos rajongó lettem.
Közben azonban eszembe jutott egy gondolat: Ez a film rokona a Cowboy Bebop-nak. Nem nyúlás, nem azt mondom , van benne elég eredeti ötlet, de ha eléggé lecsupaszítjuk akkor egy megszólalásig hasonló helyzetben találjuk hőseinket.

Khm:

Adott egy űrhajó legénysége akik idült pénzhiányban szenvednek, és ezer vidám kalandon keresztül elmesélnek nekünk egy szomorú történetet. Afféle veszélyes fickók akik bár megnyernek száz csatát, végül elveszítik a háborút. Vesztesek, ne féljünk a szótól.

A Cowboy Bebop Ed-je mint ösztönös technikai zseni hasonlít Kaylee-ra.
Faye mint végzet asszonya egy kicsit Saffron, de Inarára jobban hasonlít amennyiben azt nézzük hogy együtt él a hajó legénységével de helyzete/elfogadottsága végig ingatag.
Spike lehetne Mal. Nem törődik a szabályokkal és előbb lő aztán kérdez.
Jet Black kilóg a sorból. Ha azt mondanánk hogy ő mint erős ember lehetne Jayne Cobb akkor igazságtalanok lennénk vele szemben. Hiszen ő maga az erkölcs Cobb pedig... nem az. Oké ez nem stimmel.

Utánanéztem melyik volt előbb:
Cowboy Bebop - 1998
Firefly - 2002

Kagain 2013.08.27. 20:19:54

@winterrain: egy biztos: mindkettő mestermű.

nuenue 2013.08.29. 22:13:11

@winterrain: Ez a párhuzam már nekem is eszembe jutott :) Ha Whedont megkérdeznénk hogy a CB inspirálta-e a Firefly-ra tuti tagadná, pedig nagy eséllyel így volt. :))
süti beállítások módosítása