Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Europa Report

2013.07.16. 06:00 Rusznyák Csaba

europareport01.jpgNoha nem horror, legfeljebb csak nagyon áttételesen az, az Europa Reportban van az év legfélelmetesebb jelenete: egy, a Jupiter holdja felé tartó űrhajón javításokat végző asztronauta elszakad a száguldó járműtől, és tehetetlenül nézi, ahogy az egyre kisebbé zsugorodik a látóhatáron, benne társaival, akik nem tudnak segíteni neki, miközben nincs körülötte semmi, csak hideg, feketéség, űr és halál. Totális kilátástalanság, totális egyedüllét, totális terror: a felkavaróan, fülsértően csendes pillanatok az ismeretlentől és a magányos haláltól való, zsigereket tépő rettegést a maga nyers, cizellálatlan formájában testálják a nézőre.

Sebastian Cordero sci-fije formailag a valami érthetetlen oknál fogva még mindig gombamód szaporodó found footage filmek sorába tartozik, műfajilag pedig a katasztrófafilm és a horror elemeit is vegyíti (a hasonló zsánerben, szintén találtfilmes koncepcióval próbálkozó, két évvel ezelőtti Apollo 18 silány minősége nem tett szívességet a nézői elvárásoknak, de nyugi: a kettő nem is különbözhetne jobban). A sztori egyszerű: egy hatfős, nemzetközi legénységű űrhajós expedíció a Jupiter egyik holdja, az Európa felé indul, abban a reményben, hogy a Naprendszeren belül a földönkívüli élet nyomaira bukkan. A felfedezők viszonylag hamar elveszítik a kommunikációt az anyabolygójukkal, egyiküket pedig egy szerencsétlen balesetnek köszönhetően elnyeli az űr. Az expedíció megmaradt tagjai folytatják az utat, de immár magukra vannak utalva.

Az Europa Report generikus katasztrófafilm-dramaturgiát alkalmaz, amely során a szereplők különböző kutatási és technikai problémák, váratlan krízishelyzetek következtében eleinte lassan, majd egyre gyorsabb ütemben fogyatkoznak. A közeg azonban a horror felé taszigálja a filmet, és a tíz kicsi indiános felállás lassan inkább rímel egy absztrakt slasherre, mint egy katasztrófafilmre. Csakhogy itt nincs szörny, nincs gyilkos (a film nem követi el azt a hibát, amint Danny Boyle Napfénye), legalábbis semmiképpen nem a szavak szó szerinti értelmében: a mumus maga a világegyetem, amit az ember felfedezni, megérteni akar, és ami ennek elkéri az árát.

Elhagyva a teremtés bölcsőjét, az expedíció tagjai olyan messzire merészkednek, mint előttük még soha senki. Fejjel előre az ismeretlenbe, a sötétségbe, a kiszámíthatatlanságba, a rettenetbe, ahol vagy az életcélt, természetet, álmot beteljesítő felfedezés vár, vagy a halál, ahogy az olvadó viasz elengedi a szárnyat összetartó tollakat – vagy mindkettő. Az Europa Report a tudásszomj e két aspektusát helyezi mérlegre, és nagyszerűen demonstrálja az expedíció pezsgő izgalmát, ámulatát, az emberi szellem tántoríthatatlanságát és elkötelezettségét az ismeretlen feltérképezésében éppúgy, mint az univerzum erejével való végső szembenézés félelmét és esélytelenségét. Legyőzhetjük a gravitációt, építhetünk űrhajókat, áthághatunk korábban elképzelhetetlennek tartott távolságokat, de akkor is csak porszemek vagyunk, aprók és jelentéktelenek. A film felfedező mentalitásából következően nem is az a lényeg, hogy ki éli túl az expedíciót (ha ugyan bárki), hanem, hogy tudományos szempontból lesz-e értelme, hogy amit megtudtak, az hasznára válik-e az emberiségnek.

europareport02.jpgA found footage jelleg (az Europa projekt kiötlőinek interjúinzertjeivel együtt) az egészet tárgyilagossá, realisztikussá teszi, a sci-fi elemeket nagyjából nélkülöző, komolyan vett technológia elhatárolja a sztorit a lehetséges hülyeségektől, és ezúttal még az adott történetmesélési forma tipikus buktatóit is gyerekjáték elkerülni, hiszen egy ilyen expedíción nyilván MINDEN be van kamerázva (Cordero pedig a lehetőségekhez képest nagyszerűen teremt feszültséget). Ugyan a film mindettől némileg száraz lesz, karakterei pedig sosem kerülnek közel a nézőhöz, de a felfedezés ideájának univerzalitása fontosabb szempont volt, mint az egyéni dráma. (Nagyjából, mint a 2001 esetében, amihez az Europa Reportot, ha nem is minőségi szempontból, de) viszonylag sokat hasonlítják, noha annak galaktikus-evolúciós léptékeit meg sem próbálja utolérni). Viszont így megkímél a film a patetikus nagyjelenetektől is – még az önfeláldozások is metodikusak, szenvtelenek, tudományos tényszerűség vezérli őket, nem érzelem.

De az emocionális visszafogottság ellenére az Europa Reportban vastagon ott van az EMBER, az ő nyughatatlan, kíváncsi, folyton előre, többre, magasabbra törő természetével, ahogy a halál torkában állva is megveti a lábát, és még a legvégső pillanatban is tanulni akar. Márpedig a jó sci-fi mindig az emberről szól.

18 komment

Címkék: scifi filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr865406534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Redcap 2013.07.16. 10:21:48

Meghoztátok a kedvem.

K.Leslee 2013.07.16. 10:53:18

Velem lehet egy baj, mert egy masik blogon is irtak errol a filmrol eleg pozitiv kritikat. Szerintem ez egy mocskosul unalmas, semmitmondo, ures sci-fi ocsmany kepi vilaggal. Az elso bekezdesben emlitett jeleneten kivul semmi ertekelheto nincs benne. Pedig mar nagyon ehezem egy gondolatban gazdag, minosegi sci-fire, ami legutobb a Moon volt.

Malachi 2013.07.16. 11:46:59

ez van, ha nem egy hülye blockbuster a téma. :)

tényleg nem is lehet sokkal többet mondani az Europa Reportról, csak annyit, hogy egy teljesen korrekt sci-fi, a kíváncsi és felfedező emberről. jól esett végre egy olyan film, ahol a tudósok tényleg tudósok, és nem moralizálnak, halálos veszélyben sem.

SPOILER

nekem nem a balesetnél állt fel a szőr a hátamon legjobban, hanem amikor a biológusnő egyedül kiment a felszínre. valahogy idegenebb, és ijesztőbb volt, mint hideg vaksötét. és jó húzás volt, hogy a pilótáról csak a legvégén derült ki, hogy ő sem élte túl - a felvételen nem látszott, hol készítette, és olyan nyugodtan mesélt, mintha a Földön lenne vacsi után, nem egy távoli holdon a biztos halál tudatában.

egy nagyon apró dolog, ami szöget ütött a fejembe: ha már egy csupa jég és víz holdra mennek, ráadásul eredetileg instabil rétegre akartak leszállni, miért nem szerelték fel a parancsnoki egységet mentőballonokkal? esetleg úszhatott is volna, ha úgy alakul.

K.Leslee 2013.07.16. 11:58:05

@Malachi: elvetve nezek csak blockbustereket

Malachi 2013.07.16. 12:01:48

@K.Leslee: ja, nem neked címeztem, bocs! csak arra gondoltam, hogy egészen költői lett a kritika. :)

K.Leslee 2013.07.16. 13:14:11

@Rusznyák Csaba: ahaha....igen, ez a film nem kerulbe fel a sznob blogomra:-)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.07.16. 13:33:19

@K.Leslee: ez most jólesett :D

@Malachi: (SPOILER még mindig)
Nekem elég furcsa volt ez a jeges téma önmagában is, arról volt szó, hogy kilométeres jégpáncél van az egész holdon, ugye először 2-3 km-t fúrtak lefelé. Aztán a vége felé tulajdonképpen két helyen is kiderült, hogy hajszálvékony a jég. De mintha valami olyanról is lett volna szó, hogy különböző hőkitörések is voltak, és azok elvékonyították a jeget.

Tehát ahogy emlékszem, pár dolog nem úgy alakult, ahogyan azzal számoltak, és ezek között a jég vastagsága volt az egyik. Egyáltalán nem kellett azzal kalkulálniuk, hogy instabil rétegre szállnak le, arról meg végképp nem volt szó, hogy van folyékony víz is a holdon.

Gyingizik 2013.07.16. 13:34:41

Jó tendenciának tűnik, hogy a látványos/drága/igénytelen "sci-fi" blockbusterek után a kis költségvetésű sci-fik is (ugye űrhajó mozgatása világűrben, szűkös kis terek (stúdió + blue box), közeledő bolygó stb. a mai CGI-vel való megjelenítése szinte semmi) kezdenek elterjedni. És itt hál isten nem kell, gumibugyis képregényhősöket megjeleníteni, ez tényleg sci-fi! Egy sajnos (ma már csak) szűk rétegnek szóló, nézhető és színvonalas valódi sci-fit összeütni is lehet piacképes próbálkozás - ez mindenképpen jó hír.

Malachi 2013.07.16. 14:11:04

SPOILERES

@danialves: azt már ma is majdnem biztosra veszik, hogy a jégpáncél alatt folyékony víz van, függetlenül a filmtől, de ahogy emlékszem el is hangzott benne.

egyébként jogos, igen, több kilométer vastag a jégréteg, de arra viszont emlékszem, hogy valamilyen vékonyabb "instabil" jégréteget jelöltek ki leszállóhelynek, hogy könnyebb legyen vizsgálatokat végezni. persze az is igaz, hogy egy "vékony" 100-200 méteres jégpáncél is nagy biztonsággal elbír egy néhány ucat tonnás egységet. :) az viszont folyton repedezik, a repedéseken pedig elvileg víz tör a felszínre a megfigyelések szerint, szóval, nem tudom.

nem a csomót keresem a kákán, de tényleg korrekt a film, és épp ezért meglepett, hogy ilyesmire nem készültek, ha amúgy minden másra igen. ha csak rosszul figyeltem volna, akkor bocs.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.07.16. 14:26:12

SPOILER
@Malachi: Biztosra veszik, de nincs bizonyítva, legalább mintha a filmből is ez jött volna le. Számítottak arra, hogy van ott víz a jég alatt, de amíg nem látták meg, addig nem mondhatták biztosra. Mindenesetre azzal garantáltan nem kellett számolniuk, hogy egy tengerre szállnak le.

Abban igazad van, hogy egy vékonyabb részen akartak landolni, ezt elfelejtettem. De az tuti nem volt benne a pakliban, ami a végén lett belőle, hogy ott volt a 40-50 centis jég, alatta azzal a polippal.
Kb. annyira reális, mintha az Antarktiszon mászkálnál, és egyszer csak azt vennéd észre, hogy beleestél a Vosztok-tóba.

Szerintem ha valami nagy hiba volt, az az, hogy a 3 kilométeres jégpáncél hirtelen papírvastagságú lett, nem az, hogy erre nem készültek fel.
(A csaj is kb. mennyire kóborolt el, 100 méterre? 100 méter alatt a 3 kilométerből lett néhány centi a jég vastagsága)

Malachi 2013.07.16. 16:53:08

SPOILER

@danialves: én úgy golndolom, azok a lények képesek átolvasztani/törni a jeget, az biztos, hogy a fényük nem sokszáz/ezer méteres jégen át látszott. na erre viszont biztosan nem számíthattak a tudósok! :)

memora 2013.07.16. 20:15:55

Érdekesnek tűnik, mindenképp megnézem én is.
A Napfény-ben egyébként nekem nem volt hiba az a bizonyos stílusváltás (egy számomra "kedves" témát vetett fel amúgy is :).
Nekem a "műfajban" a kedvencem egyébként a német illetőségű Cargo, de nem láttam még a Love-ot sem.

K.Leslee 2013.07.17. 11:47:04

@memora: pont emlitettem a Cargot egy masik blogon, hogy abban pont az volt meg ami ebbol a filmbol hianyzik. Amugy az svajci film.

Horemheb 2013.07.18. 13:56:54

SPOILER

A koncepció nem lett volna rossz, de:
A forgatókönyv pocsék. Ordít róla, hogy azt az alapdirektívát követi, hogy egyenként meg kell halniuk, majd a végén az utolsónak is, és ezt ha törik, ha szakad bele kell eröltetni a sztoriba, akár sikerül hihetőre megírni, akár nem. Nem sikerült. Ennek megfelelően az egyes halálesetek megírása legtöbbször teljesen irreális és hiteltelen. Ezek közül is kiemelkedik a poszt által említett jelenet is. Itt is teljesen nyilvánvaló volt, hogy akartak olyat a filmbe, hogy valaki elsodródik, és bele is rakták, akármilyen irreális is legyen. Pont ez egyiknek kiszakad a ruhája, hogy sietni kelljen, a másik pont beszennyeződik hidrazinnal, pont túl kockázatosnak ítélik, hogy bemenjen a zsilipbe (külön WTF), pont úgy elbénázza az ajtócsukásnál, hogy elsodródjon, pont nem tudnak utánamenni. Ne már! Nagyon gáz! És a többi haláleset is hasonló, nem fárasztották magukat azzal, hogy különösebben reális legyen, egyszerűen, amikor valakinek ideje meghalnia, akkor valami random okból meghal. Ez semmivel nincsen jobban megoldva, mint bármely B-horror kiszámolósdija.
A szereplők pedig valóban nem kerülnek közel a nézőhöz, teljesen érdektelen marad mindegyik. Ehhez hozzávéve az előzőeket azt okozza, hogy az ember rezzenéstelen arccal nézi végig elhalálozásukat, mintha csak szüretelés lenne.
A found footage formátum pedig emberiség-ellenes bűntett, már régen a Hágai bíróság előtt kéne állnia annak, aki kitalálta, és mindenki másnak is, aki használja. :)

Maya-- 2013.07.27. 21:43:40

megnéztem. én általában bírom ha egy pár embert izolálnak olyan helyre honnan nincs menekvés. meg az is beszokott jönni mikor "valami hatalmasat hajtanak", amiért feláldozzák az életet, mert megéri..meg érdemes. de itt ez a mártírkodás nem tetszett. valahogy nem sikerült egy szereplőnek sem bebújnia a bőröm alá..ez nem jó. viszont nekem az az élőlény a végén nagyon tetszett. olyan faszásul világított. amúgy a fényekkel volt ott a gond, arra reagáltak furán ezek a lények, na meg a jégre is ártalmas volt. ejj, már ott is sikerült bezavarnia az embernek :)
amúgy nem olyan rossz. nem igazán hagytam volna ott a felénél.

szkristof92 2013.08.08. 08:39:53

Nekem sem nem adott sokat. Hangulata és atmoszférája van, szépen néz ki, de a forgatókönyv finoman szólva sincs jól kimunkálva, a karakterek, akikre építeni akar teljesen érdektelenséget váltottak ki belőlem és ezt az egész foond footage koncepcióra való építkezést el kéne már végleg felejteni.

NateDog · http://www.natedog.hu 2013.08.10. 10:43:43

Végre megnéztem, nekem nagyon tetszett. Mindig kell scifi ami fel meri tenni ezeket a kérdéseket...Nálam a képzeletbeli polcon ott a helye a 2001: Űrodüsszeia mellett.
süti beállítások módosítása