Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

A sötétség serege

2013.06.18. 06:00 TheBerzerker

armofdash0.jpgA horrorfilmes sorozatoknak megvan a maguk debil, vagy olykor szórakoztató „fejlődési” életciklusa. A vérkomoly első részt követi a humoros második, azt a gagyi harmadik, majd jön a foshegy negyedik és így tovább. A hosszúra nyúló szériákba néha be-beférkőzik egy-két nézhető darab, de nagy általánosságban minden frencsájzméretűre bővülő történetfolyamra igaz, hogy már a második résznél abba kellett volna hagyni. Amerikában azonban nem szokás levágni a fejőstehenet, még akkor sem, ha már gebe, zöldet szarik, és savanyú a teje. Pénz beszél, kutyaszar táncol. Ezzel semmi újat nem mondtam. A sötétség serege (Army of Darkness), ami a Gonosz halott nem is igazán harmadik része, viszont pont azt a szabályt erősíti. Tudjátok ami, a kivételre vonatkozik.

„Hail to the king, baby!”

Raimi és kis csapata ott veszi fel a fonalat, ahol a második részben letette. Nem kívánok belemenni a film cselekményének ismertetésébe, mert teljesen felesleges. Sokkal érdekesebb az a metamorfózis, amelyen a film ikonikus főszereplője, és ezzel az egész sorozat átesett. Kezdetben adott volt a gyámoltalan, nyomokban némi határozottságot tartalmazó Ash, aki A sötétség seregében már időutazó macsóként szórja fűszermaglövő gép módjára a laza beszólásokat. És ez rohadt jól áll neki! Nem csak azért, mert Bruce Campbell a világ egyik legvagányabb csókája, hanem azért is, mert Sam Raimi és a tesója által összedobott forgatókönyv tökéletesen fuzionál vele és a rendezéssel. A röhejes dumák, a szándékos álhősiességet reprezentáló shotok olyan jól keverednek a látvánnyal és a középkori környezettel, hogy hiába tudjuk, hogy alapvetően iszonyat gagyi, amit látunk, mégis imádjuk. Mert érződik, hogy nem volt a stábban egyetlen ember sem, aki komolyan gondolta volna a filmnek akár egyetlen pillanatát is.

A keletkező katyvasz legfontosabb alkotóeleme a film központi figurája. A sötétség serege a trilógia talán azon része, amihez leginkább illik Bruce Campbell harsány, erősen eltúlzott alakítása. Az egész film egy olyan one man show, ami után még a nagy Rudy Ray Moore is elismerősen csettintene. Elég csak arra gondolnunk, hogy a filmben Ash árcsenemije önmaga gonosz énje, akit egyszerűen kivetett magából, majd feldarabolt, hogy aztán tésztaképűen visszatérve terrorizálja a békés feudalista őslakosokat. A cselekmény jól láthatóan egyetlen szereplő köré épül, a keletkező hézagokat pedig csendben, ugyanakkor esztétikusan tölti ki a film többi karaktere. Nem is nagyon működhetne a dolog másképp, mert a feszes forgatókönyv és a rövid játékidő nem ad lehetőséget mellék-, vagy egyéb erőltetett szerelmi szálak kibontására. Hozzáteszem, hogy nincs is rá szükség.

ARMY OF DARKNESS 02 resize.jpg

A sorozat második és harmadik része között eltelt jó 5 év alatt jelentős fejlődésen ment át a filmipar, amiből itt szerencsére semmilyen referenciát nem kapunk. Rendszeresen kacsintgat vissza ránk az első Gonosz halott (boszorkány átalakulása, a vizes gödör démonja, etc.), hogy az előző részekhez képest mérsékeltebb erőszakhullám finoman görgesse tovább a már megszokott és megkövetelt gore faktort. Ami működött az első két részben, és megfelelt már Ray Harryhausennek is (R.I.P.), az Raimit és a nézőt ezúttal is tökéletesen kielégítette. Spriccelő vér, stop-motionnel mozgatott csontvázak, gumiszörnyek, vetített háttér és mechanikus bábok. Minek variálni azt, ami egyszer vagy többször már bevált?

A rendezés vérprofi, akárcsak a vágások és a kamerakezelés. A filmet látván az ember elgondolkodik, hogy aki képes volt egy olyan sorozatot megalkotni, mint a Gonosz halott, hogy adhatta a nevét a Pókember 3-hoz. A sötétség serege egy gyors tempójú, a '60-as évek peplum filmjeit idéző középkori kaland, amely gazdagon merít a '70-es, '80-as évek horrorfilmjeiből, meghintve némi Three Stooges humorral. A kapott végeredmény pedig, Gonosz halott ide vagy oda, önmagában is képes megállni a helyét. Még a mai napig is.

12 komment

Címkék: horror fantasy vígjáték filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr165287534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.06.18. 09:02:27

Igen, igen, igen, IGEN!
Ez már nagyon kellett. Köszönöm. :D

Parallax 2013.06.18. 09:11:31

A világ egyik legszórakoztatóbb filmje. Slapstick orvosi ló.

Fratello (törölt) 2013.06.18. 09:31:35

Abszolut a legviccesebb, így hirtelen belegondolva csak a Shaun of the Dead zárkózik fel mellé (persze teljesen más okból, az ugye nem slapstick).

Ami külön tetszett a Sötétség Serege kapcsán az az, hogy az "élő"halott statiszták látványosan élvezték amit csináltak, sütött róluk a lelkesedés a végső csatajelenetekben, és számomra ez még külön dobott egyet a hangulaton.

kukilopezromero 2013.06.18. 09:55:35

fú hogy be voltam én szarva ezektől gyerekkoromban

hányszor izgultam végig, ahogy Ash menekül az élőhalottak elől

talán a filmtörténet legkirályabb effektjei találhatók ezekben a filmekben, nem tom ez Sam Raiminek vagy egy tehetséges trükkmesternek köszönhető

de tényleg furcsa, ha ezekben ennyi fantázia volt, hogy lehet, hogy ma unalmas Ozt meg hasonló érdektelenségeket rendez

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2013.06.18. 11:19:29

Nemtom, nekem még a gyíkok által egekig ajnározott első 2 is primitív baromságnak tűnik azzal együtt, hogy direkt annak csinálták. Kb. mint amikor egy 4 éves gyereknek adnak költségvetést, hogy forgasson ijesztő filmet, de legyen egyben vicces is.

A sötétség seregének viszont elévülhetetlen érdeme, hogy Duke Nukem számos beszólása és attitűdjének nagy része is innen származik, sőt a Cyberpunk 2020 mesélői kézikönyvének is az a címe, hogy Listen up, you primitive screwheads!

borisz 2013.06.18. 12:09:12

a világ egyik legjobb filmje, evör.

kukilopezromero 2013.06.18. 12:17:53

@Keresztény szellemiségű luxuskurva: hidd el, mikor 10 évesen azt látod, hogy kúszik az erdőből a köd, meg jönnek a brutál démonok, az elég maradandó élmény tud lenni

szkristof92 2013.06.18. 12:44:17

Egyik legviccesebb és legszórakoztatóbb film in the history of mankind.

Happy Zoidberg 2013.06.18. 12:54:31

Remélem, hogy ezt a sorozatot, azért tanítják a megfelelő helyeken, mert példa-értékű.

Tiger Woods 2013.06.18. 13:32:20

nem rég néztük újra a rendezői(?) változatot, aminek más a befejezése. az is nagyon fasza, de az eredeti (boltos) finálé még mindig a legmenőbb.

endberg 2013.06.18. 14:58:30

és ne feledkezzünk meg a remek filmzenéről sem! A Danny Elfman által írt March of the dead simán benne van minden filmzeneválogatásban, a többi pedig egy jó kis igazi, hagyományos értelemben vett film score, ahol megférnek egymással a szép ívű romantikus témák a középkori zenével meg a hörögve kacagó horror-kórussal.
Ja, és hála a youtubenak, meg lehet tekinteni az alternate endinget, ami a director's cut-on van.
www.youtube.com/watch?v=x3HBCopB7Hc
süti beállítások módosítása