Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Star Trek: Sötétségben

2013.05.08. 13:24 Rusznyák Csaba

stintod0.jpg(Spoilermentes) Előre megfogadtam, hogy akár jó lesz a Sötétségben, akár rossz, nem fogom amiatt verni rajta a port, hogy mennyire nincs köze az eredeti Star Trekhez, sőt, igyekszem önmagában élvezni. Saját magam legnagyobb meglepetésére sikerült is. J.J. Abrams filmje teljesen maga mögött hagyja a franchise olyan fő eszményeit, mint a felfedezés, a moralitás és a humanizmus, sőt, olyan pofátlanul militáns (hadihajó van, titkos akció, Kirkre pedig orgyilkosküldetést bíznak), hogy én szégyellem magam Gene Roddenberry öröksége nevében, viszont hangos, zajos, durva, csilli-villi, látványos akcióorgiaként működik.

Az Enterprise legénysége ezúttal a Föderáció egy renegát tisztje, John Harrison nyomába ered, aki kegyetlen terrortámadást hajt végre Londonban, majd pedig az amiatt összehívott válságtanácskozás résztvevőit tizedeli meg. A tettes a nem éppen baráti Klingon Birodalom területén bújik el, így Kirkék háborút kockáztatva próbálják levadászni a titokzatos férfit, aki természetesen nem az, akinek mondja magát, és még csak nem is a személyazonosságával kapcsolatos titok az egyetlen, amit őriz.

A cím ne tévesszen meg senkit, a Vasember 3 után a Sötétségben zsinórban a második hollywoodi blockbuster idén, aminek marketingjében félrekalkulálták az első résznél valójában csak egy árnyalattal borúsabb hangvételt: van egy rosszember, aki csúnya dolgokat csinál, és emiatt sokan meghalnak.  De ez csak ürügy az akciózásra, nincs mögötte igazi, átérezhető veszteség és feszültség, még kevésbé van mögötte bármiféle dráma, moralitás, belső konfliktus, a lényeg csak az, hogy a szereplők elkezdjenek fejvesztve rohanni rögtön a legelső jelenetben, és aztán meg se álljanak a stáblistáig. Ha mégis felmerül valami komoly probléma, legyen az akár lelki, akár fizikai, azt instant lelkifröccsel/csodaszerrel megoldják, még mielőtt igazán ki tudná fejteni a hatását.

Ettől függetlenül van karakterfejlődés, Kirk emberként és kapitányként is hozzánő a parancsnoki székhez, és végre felelősséget vállal, még ha ennek ábrázolása kissé el is van maszatolva (még ugyanazt a komcsajelenetet is megkapjuk, mint az első részben, a bánatát piával öblögető Kirkkel és a hegyibeszédet tartó Pike-kal). Triumvirátusa Spockkal és McCoyjal pedig ismét nagyon jól működik (színészileg is), annak ellenére, hogy ehhez a jó doktort egy minden értelmes ok nélkül folyton a hídon lógó, a parancsokba kéretlenül és kellő autoritás nélkül beleugató kotnyeleskedővé kellett faragni.

A rosszakon viszont már megint majdnem elcsúszik az egész film. Az egyébként remek Benedict Cumberbatch vagy faarccal irt, vagy dühösen vicsorog, háttere, motivációja majdnem annyira elnagyolt, mint Neróé az elődben, a sztori másik gazembere meg csak szimplán háborúzni akar, mert… mert az jó móka (hát már tényleg teljesen képtelenek jó gazfickószerepeket írni odaát?). A klingonok – most még – csak épphogy beköszönnek, és amellett, hogy új designjukért szeretnék megverni valakit, inkompetens homokzsákokként debütálnak a rebootolt franchise-ban – nem baj, a harmadik részre majd biztos keményebb gyerekek lesznek.

stintod2.jpgEgyébként szépen ki van glancolva a film, ahogy azt a mai fiatal közönség elvárja, az akciók látványosak, a hajók és a robbanások nagyok („fiam, ha egy folytatással nagyobbat akarsz durrantani, csak viríts még több lóvét”), a díszletek fényesek, a tempó őrületes, a kameraszögek döntöttek, és egy csomó lens flare-t észre sem venni (mert kitakarja a többi lens flare). És itt most megszegem a magamnak tett fogadalmamat, de ha te egy zúzós, pörgős akciófilmet vársz, és egyáltalán nem érdekel, hogy viszonyul ez a klasszikus Star Trekhez, akkor ne is olvass tovább: menj a moziba, meg fogod kapni a szórakoztató két órát a pénzedért.

Ha még itt vagy: ez már tényleg nem Star Trek, csak címében, karakterei nevében és űrhajói formájában, és ez még akkor is igaz, ha a karakterek interakciói tényleg jók, és ha a fináléban ott az a gyönyörű öt-tíz perc, amitől még a hardcore rajongókat is bizsergető érzés fogja átjárni. Ugyanis a régi Star Trekek közül még azok is szóltak valamiről, amik ehhez hasonlóan akcióközpontúak voltak – ez már nem szól semmiről, nem vet fel kérdéseket, csak (na, jó, inkább így: „csak”) székbeszögez egy akció-kalanddal, ami futhatna akármilyen más címen (részemről ez jót is tenne neki), vagy hívhatnák akár Star Wars demónak is. Jó kis nyári blockbuster a Sötétségben, de végleg kinyírt egy franchise-t, ami ennél több, mélyebb, intelligensebb volt, és ezért kár.

121 komment

Címkék: scifi akció filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr325288021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.05.09. 07:00:59

Másik bajom; ha valakinek nincs eredeti ötlete, akkor miért kell egy már létezőt lenyúlni, és azt kiherélni?
Na persze a sztori akkora hatalmas, hogy ha nem lenne rásütve a ST logó, a kutya nem nézné meg :D

Borenbukk 2013.05.09. 07:18:29

@ColT: Hogyne nezne mar meg?! Latvanyos akcio-orgia. Az boven eleg egy kasszasikerhez.

Rusznyák Csaba 2013.05.09. 07:30:16

@vargatom: Dehogynem van olyan, hogy "ez a Star Trek". Igen, minden sorozat, film más volt, de voltak közös vonások, amikről sokáig tudnék beszélni, de a lényeg tömören, amit a cikkben is írtam, hogy SZÓLT az ST valamiről.

@Zirowe: Nem hozott sok pénzt, ja. Ezért volt belőle 5 (+1) sorozat és 10 mozifilm, ez a sikertelenség fő ismertetőjele. Igen, az utolsó film és sorozat már bukott, de ezzel együtt is majdnem 4 évtizedig volt sikeres az egész. Majd meglátjuk, EZ a Star Trek meddig lesz sikeres, és akkor visszatérünk a témára.

@[megmondoember]: Ha már mindenképp kötözködni akarsz, keress valamit, aminek legalább látszólag van a alapja a kötözködéshez. Esetleg emlegesd fel te is a Gorn csatát, az ST-ellenzők nagy "érvét".

A pont egyébként ColTnál van. Azt nem tudják, illetve nem is akarják sokan felfogni, hogy (és itt most mindegy, hogy Star Trekről beszélünk, vagy akármi másról) ha valamit, ami bármilyen szempontból egyedi, megfosztanak az egyediségétől, és belemasszírozzák a nagy szürke átlagba, ha ugyanolyanra gyúrják, mint mindent mást, az NEM JÓ. Ilyen egyszerű. Látványos, kalandos, akciódús, robbantgatós blockbuster van éppen elég minden évben, miért kell az ST-ből is ilyet csinálni?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.05.09. 07:37:31

@Borenbukk: Abból van pont elég, miért pont ezt? De ST logóval, meg Enterprise alakú űrhajóval, máris jó lesz... Gusztustalan dolog ez amúgy, szerintem.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.05.09. 07:44:46

lol

mulatságos, a felnőtt emberek hitvitája egy kitalált történeten

...mondjuk az evolúció elméleten is képesek, magukat komolynak képzelő tudósok vitatkozni, holott az st univerzum létezésre már most több bizonyíték van :x

AbuBakr 2013.05.09. 08:23:26

vessetek a mókusok elé, de azon kívül hogy a vulkán elpusztításával egy új dimenzióba helyezte a legutóbbi trek a történetet, semmi másfajta megerőszakolást nem éreztem a 2009-esen

viszont ez a terroristás sztori már előre zavaró... olyan aktuális ízt kölcsönöz neki, amit nem biztos hogy kellene....

Régi Péter 2013.05.09. 08:31:23

Lehetséges, hogy troll vagyok, de a régi Star Trek miatti sírás-rívással nem tudok azonosulni. Az Abrams előtti Star Trek ugyan miben volt intelligens? Dagályos erkölcsi-etikai közhelypufogtatásban, infantilis ál-etikai problémák unalmas boncolgatásában (Tiltja a szabályzat, hogy átadhatjuk a technológiánkat a fejletlelebb civilizációnak, de enélkül meg kidöglenek stb. mindez 3 részen keresztül, szánalmas). Megvan a sanda gyanúm, hogy az űr-moralizálás a tv-sorozatban egyébként is azért kellett, hogy kispórolják a drága speciális effektusokat, de azért mégis legyen valami cselekmény.
És van még egy tényező, ami megadja az Abrams féle verzió legitimitását. A régi Star Trekben az Enterpire meg a többi hajó egyfajta amcsi üdvhadsereg volt az űrben, akik kiscserkészként ahol tudnak segítenek stb. Akkor még hihető volt ez a kép, de most ezt röhejes lenne bemutatni az amcsi közönségnek, tekintettel hogy az USA nyíltan háborús agresszor, fogolytáborral, civilek elleni dróntámadásokkal stb. Az amcsi filmek alkalmazkodtak a megváltozott etikai környezetehez: Jack Bauer pl. szemrebbenés nélkül fejbe lövi kollegáját, ha ezzel közelebb kerül a terroristához, föláldozza az ártatlan tanút, megkínozza stb. hogy megkapja az infot. Dexter, Hannibal meg belez rendületlenül, Doktor Hause egy rosszindulatú bunkó stb. Namármost ilyen környezetben működne a régi Star Trek? Középkorú, kihízott jovális papákkal, akik gyenge, 60-as évekbeli poénokat pufogtatnak? Lehetett volna ez az új rész kicsit agyasabb, a figurákat és a sztorit jobban ki kellett volna dolgozni (az előző Abrams-rész cselekménye pl. ugyanaz az időutazásos sztori volt, mint az 1996-os kapcsolatfelvétel, csak ott a Borg volt, itt meg a romulán Nero). De a réginél így is jobb, az biztos.
Bizonyíték: a valóságban senki nem sírja vissza a régit, nincsenek régi trekkerek, akikről korábban írtál, főleg nem nálunk, hál Isten.

Zka77 2013.05.09. 08:39:23

@Rusznyák Csaba: nekem az utolsó sorozat is nagyon tetszett, egészen a végéig, ahol nagyon elbaszták az egyik főszereplő teljesen felesleges kinyírásával.

Rusznyák Csaba 2013.05.09. 08:39:25

@Régi Péter: "a valóságban senki nem sírja vissza a régit, nincsenek régi trekkerek, akikről korábban írtál, főleg nem nálunk, hál Isten."

Húú, na, ezt gondolt át.

De amúgy igazad van, legyen minden ugyanolyan, simítsanak be mindent a nagy hollywoodi homogenitásba, hogy semmi ne lógjon ki, mert az a frankó. A lényeg, hogy lehessen popcornt zabálni közben.

Zka77 2013.05.09. 08:39:59

@wmiki: sőt, még arra is képesek vagyunk, hogy beszélünk hozzád, pedig a fal is többet fogna fel a mondanivalónkból :)

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.05.09. 08:41:23

@Régi Péter: Én régi trekker vagyok, de sosem voltam olyan rajongó aki ezt komolyan is veszi. Szeretem a régi epizódokat mert nevetségesnek tartom ahogy pizsamában ugrálnak béna díszletek között. A régi Startrekek emberarcúbbak voltak. Ezek a mai túlkolorizált greenscreenes effektparádék ezt teljesen nélkülözik.

Rusznyák Csaba 2013.05.09. 08:46:48

@Zka77: Abból a sorozatból úgy másfél évad volt jó szerintem összesen, az utolsó rész meg hihetetlen trágya.

Zka77 2013.05.09. 09:00:51

@Rusznyák Csaba: az utolsó évad volt kb az a nácis-időutazós vonal, ami valóban kissé erőltetett volt. De az addig vezető út szerintem kiválóan meg volt csinálva. A végére a karaktereket is imádtam, pedig elsőre nem voltak szimpatikusak. A Trip-Tpol vonal annyira jó volt, hogy még a zasszony is rákattant a sorozatra :)

Fratello (törölt) 2013.05.09. 09:00:55

@Rusznyák Csaba: Az a sorozat speciel ráadásként tényleg VALÓDI, az általad itt hiányolt felfedezésről szólt, méghozzá egy rendkívül jól összerakott (a TOS-ra erősen hajazó) "hőskorszakba" helyezve.

Visszatérve a filmre, tényleg nem értelek, (szerintem) olyasmit kérsz számon egy ST mozifilmen, amire nem hívatott, amit vásznon nemhogy nem lehet, de nem is érdemes (szigorúan ST-környezetről beszélve!) bemutatni. Jók voltak a régi ST-mozifilmek? Dehogy voltak jók, a felük eleve elég szar, a maradék max. egyszer nézhető, és pont a "felfedezős, moralizálós" NextGen részek teljesítettek ilyen szempontból a legrosszabbul... Most komolyan azokat a szarokat sírjuk vissza? Én ténlyeg megértem hogy mi hiányolsz az új ST-filmekből, de változatlanul állítom, hogy a hiányolt dolgokat a sorozatokon kell számonkérni, mert csak ott van keret és lehetőség ilyen témákkal foglalkozni, a mozifilmek szerintem nyugodtan lehetnek csilli-villi akcióscifik, ettől NEM csorbul az ST-univerzum (illetve, nem ettől fog...)
Ha majd lesz új ST-sorozat akkor térhetünk vissza arra hogy mitől ST az ST, és (egy ST sorozat!) milyen kívánalmaknak kell megfeleljen hogy méltő legyen a Star Trek névre...

Malibutomi 2013.05.09. 09:04:02

Nekem tetszett a 2009-es mozi, szórakoztató volt, gondolom ez is az lesz.
De nem feltétlen kell a jó mozihoz akcióorgia. A régi Trek mozik közül nekem az a kedvencem, mikor visszajönnek a jelenbe, hogy elvigyenek két bálnát. Persze tudom, az inkább komikus rész, de nekem bejött.

Cy_bon_Tom 2013.05.09. 09:04:13

@Régi Péter: Nem vagyok egy trekk őrült, bár elég sokat láttam a régi filmekből és a sorozatokból is, de ezek az új filmek gagyik... Azt kérdezted, miért volt a régi intelligensebb? Mert a problémákat amikkel találkoztak, megpróbálták megoldani benne (mégha néha ezek a problémák egy faék egyszerűségével is vetekedtek). Az új, Abrams féle első rész ezzel ellentétben még a díszletek szintjén is üres, nemhogy a valódi megoldások keresésében... visszajött a jövőből egy bányász hajó, ami leveri több nép majdnem teljes flottáját egyedül, mert ennyire kemény egy bányász hajó? Remek... és minek jött vissza? Megbosszulni valamit, ami még nem következett be... és amit ő maga meg tudna akadájozni (hiszen bolygókat is símán szétszed nagyobb probléma nélkül)... ehelyett dögöljön csak meg mindenki, az is aki miatt visszajött bosszút állni (mert nem megy el megmenteni ugyebár), inkább megyek és kinyírok én is mindenkit, mert az tényleg szórakoztató... és kezdem egy olyan civilizáció főbolygójával, ami az egyik legrégibb és akiknek ezt a főbolygóját még egy sárkányrepülő se védi... még a Földön se látni egy szerencsétlen rollert se, vagy egy biciklit, nemhogy bármilyen egyéb járművet (erzért is mondom, hogy üres a világ) és még sorolhatnám az ilyen marhaságokat (amik vannak azért a régiekben is persze, de nem ilyen rövid időn belül ilyen sok).
Értem én, hogy csinálni akartak egy jó kis űr akció filmet, amiben nem kell, hogy a történet vagy díszletek igazából éljenek, csak sok robbanás kell bele és így még többen jönnek be rá, mintha Béla, Jóska meg a haverok az űrben címmel adnák ki, de engem elszomorít, hogy ilyen szinten nincs már ötletük odaát (pedig a szynészeket az új filmekben is eltalálták szerintem)...

Rusznyák Csaba 2013.05.09. 09:13:45

@Fratello: Az, hogy az adott filmek jók vagy rosszak szerinted vagy szerintem, a vita szempontjából lényegtelen, mert nem erről szól, de ezt a cikkben is leírtam. Igen, pl. az Űrlázadás Star Trek, de rossz, a Sötétségben meg nem Star Trek, de jó. De pl. a Kapcsolatfelvétel Star Trek is meg jó is, annak ellenére, hogy akcióközpontú, akárcsak ez.
Egyszerűen az, hogy a karakterek űrhajó által letarolt város fölött lebegő mozgó platformokon verekednek, nem Star Trek. Lehet fikázni engem, hogy maradi vagyok meg kocka meg hülye, de basszátok meg, ez akkor sem Star Trek.

Zirowe 2013.05.09. 09:22:15

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: a filmekről beszélek.
Abból a legtöbbet az első hozott, de még az is kevesebbet, mint a 2009es.
Rendesen és inflációt/jegyárakat figyelembe véve is.

@kcsortuleninrogyilszja: mit fogtam fel a TOSból?
Hogy Kirk megdug mindent, ami mozog, közben bukfencezik párat a festett háttér előtt, majd 5percig bámul a semmibe sokat sejtetően..

NocadLee · http://nocadlee.hu 2013.05.09. 09:29:18

Huh, hát ritkán van olyan, hogy olvasok egy Star Trek-ről szól cikket, és pont azokat a húrokat pendíti meg, amiket én is gondolok.

Üdv!

Rusznyák Csaba 2013.05.09. 09:31:33

@Zirowe: És most árultad el magad, hogy lószart nézted (bocs, "szenvedted") végig a Star Treket. Mert a "Kirk végigdugja a fél univerzumot" dolog egy hülye tévhit, valójában a 79 rész alatt talán három nővel fekszik le összesen.

Zirowe 2013.05.09. 09:33:22

@Rusznyák Csaba: el kell, hogy keserítselek, mert nem hogy a TOS, TNG, Voy, DS9, ENT-et és a filmeket néztem végig, de a TOS-hoz kapcsolódó rajzfilmeket is.

Ja, persze, mutatni nem mutatják, csak jelzik felénk, hogy itt aztán dugás lesz.

Régi Péter 2013.05.09. 09:33:45

@Cy_bon_Tom: A régiben levő problémák sokkal idegesítőbbek voltak. Pl. a Voyagerben úgy indul a sorozat, Karthryn Janeway kapitány eltol egy térugrást, és átkerülnek egy másik kvadránsba. Ekkor ahelyett hogy fejbe lőnék, ő marad a kapitány, és végig szerencsétlenkedik a nem tom hány évadot stb.

Kék az ég 2013.05.09. 09:34:04

@Rusznyák Csaba: Nem arról van szó, hogy simuljon bele, hanem hogy NINCS ÚJ ötlet Hollywoodban. Ezért van az állandó feldolgozás, a Batman Begins óta meg az összes "kezdődik" illetve "reboot".

De említhetjük az aktuális Obliviont ami a valaha volt legnagyobb copy-paste sci-fi sztori, ahol még filmzene is bestof lemásolása más filmeknek.

Más oldalról viszont igaz a nincs rá igény.

Lásd az rendező előző saját filmjét. Ott volt valódi sztori, rendesen meg voltak írva a karakterek, aztán mégsem lett igény a Super 8-s szörnyekre. A népnek blockbusteres Godzilla kell ahhoz (amit szinten rebootolni akarnak)

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.05.09. 09:35:59

@Régi Péter: Vannak. csókolom.
Csaba már megfelelő választ adott, úgyhogy nem koptatom a billentyűket feleslegesen.

Rusznyák Csaba 2013.05.09. 09:38:19

@Kék az ég: Igaz, hogy nincs új ötlet, viszont a Star Trek nem is új ötlet. Egy korábbi ötletet bepasszíroztak a jelenlegi trendek közé, és kiöltek belőle majd mindent, ami megkülönböztette a nagy átlagtól. A Batman Begins pl. pont trendet teremtett, ez meg csak követi azt.

Rusznyák Csaba 2013.05.09. 09:43:11

@Zirowe: Csókok elcsattantak, de általában kb. olyan szituációban, hogy búcsúzóul, mielőtt felsugárzott volna a hajóra, hogy aztán elmenjen a galaxis másik végébe, és büdös életben ne találkozzon a nővel többé. Mondom, kb. három esetben éreztették (akkor se mutatták), hogy ennél több történt. És azt mondod láttad. Jó, de ha így figyeltél, hát öreg...

Kék az ég 2013.05.09. 09:45:07

@Régi Péter: Milyen igaz, hogy az egész ST fő elve a nem avatkozunk be más civilizációk életébe aztán az egész másról sem szól, minthogy beavatkoznak.

Més részt az egészet szimplán át kellene nevezni "TIMETRAVEL Trek"-re, mert röhejesen sok arról szól.

Kék az ég 2013.05.09. 09:49:46

@Rusznyák Csaba: Nézőpont kérdése hogy trend vagy inkabb nincs új ötlet folytatni a sztorit, hát akkor "kezdjünk" el mindent, mert Batmannal nagyon bevált.

Igen, a BB maga új volt, de ami azóta e téren megy Hollywoodban...

Rusznyák Csaba 2013.05.09. 09:54:10

@Zirowe: Ja, ha a bevétel a mértékegység...a Transformers meg még többet hozott. Az az igazi faszaság!

Zirowe 2013.05.09. 09:59:13

@Rusznyák Csaba: ja, persze, a profit által orientált hollywoodban nem a pénz a fő szószóló, hanem az, hogy egy 47 évvel ezelötti sorozat fanjai mi után sírnak.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.05.09. 09:59:50

@Kék az ég: Azért annyira nem. Kirknek a mozifilmekkel együtt összesen 17 bejegyzése volt a temporális nyomozóhivatalnál :-)
Aztán szezononként 1-2 rész, ha erről szólt.
Ez a lista (kb) 45 részt tartalmaz az összes sorozatból (Enterprise-ig, beleértve a rajzfilmet is).
726-ból nem túl turva arány (6-7%)

Kék az ég 2013.05.09. 10:02:19

@Rusznyák Csaba: sajnos igen az. Említettem, hasonlítsd össze csak Abrams saját filmjeit!

Super 8 (ami valóban jól megírt sztori, a kölykök színészi játéka szuper) kontra Star Trek.

Melyik a sikeresebb?

Ezek után minek strapálja magát, ha népnek ez kell?

Szerinted a Star Warssal mit fog csinálni? (na nem mint ha Lucas maga nem barmolta volna el az egészet a folytatásokkal, ami tulajdonképpen csak azért kellett hogy az utolsó rész meglegyen: Darth Vader Begins)

Kék az ég 2013.05.09. 10:04:40

@Yarner: A mozi filmek kb fele az.

Rusznyák Csaba 2013.05.09. 10:05:14

@Zirowe: Nem arról van szó, hanem arról, hogy azt sugallod, a magas bevétel a magas színvonal szinonímája.

Egyébként az elmúlt félszáz hozzászóláson látszik azért, hogy sokaknak, akik a klasszikus sorozatot ostorozzák, FOGALMUK SINCS, miről beszélnek. Tele vannak a kommentek sztereotípiákkal, másod- harmadkézből hallott túlzásokkal és cinikus általánosításokkal.

Rusznyák Csaba 2013.05.09. 10:07:48

@Kék az ég: Nem-nem, nem érted:) Persze, hogy HOLLYWOODNAK az a mértékegység. De nekünk ne legyen már az. Ezért hülye érv az, hogy "többet hozott, tehát igazoltan jobb".

Amúgy 12-nek milyen matematika szerint fele a 2?:)

Zirowe 2013.05.09. 10:09:08

@Rusznyák Csaba: egyáltalán nem erről beszélek.

Az hoz pénzt, ami a tömegeket vonzza.
Mi vonza a tömegeket?
Látványos akciók vagy fasza sztori.
Elég ebből egy.

Az már nem működik rég, hogy állunk a hajó hídján és filózunk a moralitásról fél órán keresztül.
Lehet ilyen filmet csinálni, csak akkor nem lesz sok bevétel.

Mondom, addig örüljenek az ST fanok, amíg ilyenek a folytatások (bár a TNG-s filmek se voltak rosszak, az elsőt leszámítva, de pl: az utolsó kifejezetten jó volt, pedig azt szapulják a legjobban), mert addig biztosított a folytatás.

Rusznyák Csaba 2013.05.09. 10:11:06

@Zirowe: "állunk a hajó hídján és filózunk a moralitásról fél órán keresztül"

A rohadt életbe, te tényleg nem láttad a TOS-t, most már akármibe lefogadom:)

De a Nemesisben legalább egyetértünk. Látod, az is akcióközpontú volt, mégis SZÓLT valamiről közben.

Neocon 2013.05.09. 10:14:43

Nagyon-nagyon egyetertek ezzel az irassal. Siratom a kedvenc univerzumomat.

Zirowe 2013.05.09. 10:16:38

@Rusznyák Csaba: ha ez téged boldoggá tesz, hidd csak azt.

Max az jön le, hogy ennyi maradt meg abból a "remekmű" TOSból.

Mint pl: hm.. elértük a time warpot.
Jegyezze le, majd később jó lesz nekünk, na menjünk tovább.

Vagy amikor ténylegesen "mennek vissza az időben"..

Kék az ég 2013.05.09. 10:20:53

@Rusznyák Csaba: Nem azt mondtam hogy nekünk per se hanem, hogy ha a világnak az, akkor az sajna az lesz a norm.

Gondold magad Abrams helyebe. Megír egy sci-fit nagyon jól, sztori, mondanivaló, színészi játék mind oké. Meg sem nagy siker. Megírok egy bim-bum sztorit. Nagy siker, folyatni akarják. Abban is biztosak lehetünk hogy a Star Wars-t nem a Super 8 okán kapta meg. Akkor melyiket is kövesse?

Régi Péter 2013.05.09. 10:23:19

@Yarner: A magam részéről elsősorban a magyarországi viszonyokra kívántam reflektálni. Itt is van 1 ST (retro) club, de mint a hszekből is kiderült, nem hiányolják olyan sokan az űrmoralizálást. Sci-fi blocbuster nem a kisebbségnek készül. Amúgy egyet értek R.Csabával hogy lesüllyedt a holivudi filmek színvonala, de ha egy (kevés epizódtól eltekintve) a nézhetetlenség határán táncoló, dagályos, közepes költségvetésű sci-fi sztoriból lesz egy látványos, pörgős blockbuster, az sajnos a mostani körülmények között előrelépés.

Kék az ég 2013.05.09. 10:24:18

@Zirowe: Igaz.

Gondoljunk csak a sci-fi Futurama rajzfilm sorozatra.

Fantasztikus fan base, még kritikusok is elismerik, tucatnyi díjra jelölik. Erre a network törli, mert az össznépességet nem érdekli.

CSAK miután a fanok kovetilik éveken át, csinál egy másik network 6 év után új sorozatot.

Zirowe 2013.05.09. 10:25:27

@Kék az ég: rossz példa, mert most lett törölve ismét, sajnos.

Lehetett volna inkább family guy-al példálozni, mert az is törölve lett, majd visszahozva, viszont azóta is sikeres, bár egyre szarabb.

kifordított nagyanyó 2013.05.09. 10:25:38

Remélem lesz olyan jó,mint a 2009-es!

Kék az ég 2013.05.09. 10:26:52

@Rusznyák Csaba: Akkor te sem láttad a filmeket mert kapásból 4 időutazásost tudok. (oké, nem fele elismerem én is tévedtem)

Rusznyák Csaba 2013.05.09. 10:27:11

@Kék az ég: A Super 8 arányaiban sokkal jobb megtérülés volt, mint a Star Trek. Na?

@Zirowe: Lásd be, te nehezíted meg, hogy bármi mást higgyek, ha egyszer csak tévhiteket szajkózol.

Régi Péter 2013.05.09. 10:30:10

@Rusznyák Csaba: Egyébként milyen hollywoodi homogenitás? Nincsenek is egész estés, űrcsatás mozifilmek. Gumibugyis képregényhősök vannak, vámpírok, zombik tonnaszám, transformers, meg mese-fantasyk. Még szerencse, hogy itt egy akciódús, jövőben játszódó, űrcsatás sci-fi blockbuster, ahol nem akasztja meg a cselekményt valami fárasztó siránkozás. Jók ezek a cinikus, akcióőrült, fiatal űrhajósok, remélem Spock sokkal gecóbb, Kirk meg sokkal meggondolatlanabb lesz, mint az első részben.

Kék az ég 2013.05.09. 10:30:22

@Rusznyák Csaba: Arányában, de ha megkérded melyik a blockbuster akkor nem. Es hétszentség a SW-t nem a Super 8 miatt kapta a Disneytol, pedig abban kölykök vannak ugye!

Ha meg infláció aranyosan nézzük az említett Hollywoodi bim-bum Godzillahoz akkor a Super 8 szörnye bukás.

Zirowe 2013.05.09. 10:30:52

@Kék az ég: nem, pont azt mutatja, hogy hiába fan és kritika favorit, ha szar a nézettség és nem hoz elég pénzt, akkor cancel.

Ugyanígy, ha egy ST fanoknak megfelelő filmet csinálnának, akkor a bevétel a töredéke lenne, mert csak a hardcore fanok néznék meg.
Bukás lenne, aztán meg nem lenne több ST rész jó sokáig, után meg ezért menne a sírás.

Transformers is egy nagy kalap fos volt, mégis most készül a 4. része, sajnos.

@Rusznyák Csaba: ha egyszer csak ennyi maradt meg abból a fo.. akarom mondani "fantasztikus" sorozatból.

De SG-1 első 8 évada, vagy az új BSG érdekes módon teljes egészében megmaradt bennem..

Rusznyák Csaba 2013.05.09. 10:31:23

@Kék az ég: Kapcsolatfelvétel és Hazatérés. Egyéb?

@Régi Péter: Én nem egy hozzászólást látok azért, ami a klasszik mellett szól. De amúgy persze, a tömegek jobban kajálják a nagy látványos csinnadrattát. Majd egyszer a 2001-et is rebootolják akciófilmmé, és minden fasza lesz:)

Rusznyák Csaba 2013.05.09. 10:36:01

@Régi Péter: Homogenitást stílusra értettem. Minden szép, nagy, dirrdurros, kiglancolt, francba az aggyal a szívvel a nüanszokkal. Siránkozás meg van ebben is bőven, szó szerinti értelemben is:)

@Kék az ég: Az arány nagyon fontos. Az ötszörös megtérülés jobb, mint az alig háromszoros. Persze, végeredményben ott tartunk, hogy a Star Trekből több pénz folyt be, mint a Super 8-ből, ez igaz.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2013.05.09. 10:56:26

@Kék az ég: A Star Warssal nem tud nagy bajt csinálni, az amúgy is akcióközpontú, izomagyú. Pont annyi misztikus háttérhablaty kell egy SW filmbe, mint amennyit JJ a ST rebootba beletett (vörös anyag?).

ghavin 2013.05.09. 10:56:30

@Zirowe: "De SG-1 első 8 évada, vagy az új BSG érdekes módon teljes egészében megmaradt bennem.."

Na, nem véletlenül hívom én a Stargate-et a figyelemdeficites csórók Star Trek-jének :D

Zirowe 2013.05.09. 11:17:12

@Ghavin: én a TOS-ra nem lennék olyan büszke.

HavasiG 2013.05.09. 11:33:48

Én értem, hogy az új ST mozifilmek nem ST -k, de van valakinek tippje, hogy hogyan lehetne olyan mozifilmet csinálni, ami bevonzza a nézőket, mindenki számára érthető, kellőképpen látványos egy nyári mozihoz mindemellett összetett, fordulatos és elgondolkodtató?

Legutóbb a Mátrix -al voltam úgy, hogy pont lemaradtam róla moziban, mindeki mondta, hogy "fú, az nagyon mély film, faszán néz ki, de nehéz megérteni". El sem tudták mondani miről szól. El is felejtkeztem róla, hónapok múlva került elő "sajtóvetítésen". Fáradtan néztem, de így sem okozott problémát felfogni, megérteni. A végén azon gondolkodtam, hogy mi lehetett ebben érthetetlen? Hozzáteszem, hogy átlagos IQ -jú embernek tartom magam, aki közepesen művelt.

Távol álljon tőlem, hogy mentsem Hülyewoodot, mert valóban lehetnének bátrabbak a filmekkel, de a rendezőt is megértem, mikor faék egyszerűségűre veszi a sztorit.

ghavin 2013.05.09. 11:39:51

@Zirowe: A drágalátos SG-1-ed soha a büdös életben nem költözhetett volna tévéképernyőre, ha nincs a többek között TOS által kitaposott ösvény. Egyébként meg nem érdekel, hogy te mire lennél büszke és mire nem - több ízben is igazoltad az itteni kommentfolyam során, hogy érdemi mondandód nincs a Star Trek kapcsán a sztereotipikus lózungok különböző variációjú ismételgetésén kívül, így a véleményed minden, csak nem mérvadó.

Zirowe 2013.05.09. 11:42:18

@Ghavin: hát persze.

Jókat nevetek azon, amiket mondasz.

De természetesen sírjatok azon, hogy hogyan gyalázza a mostani film is a hős tost, én meg simán elmegyek a moziba és élvezem az élményt.

Ennyi.

Rusznyák Csaba 2013.05.09. 11:51:12

@Zirowe: Ki mondta, hogy ne élvezd? Élvezd, már a cikkben is benne van, ráadásul abszolút őszintén, mindenféle cinizmus nélkül.
Tudod, öreg, nem én vagyok az kettőnk közül, aki görcsösen győzködni akar valakit, hogy x film/sorozat az egy szar.

ghavin 2013.05.09. 12:00:46

@Zirowe: "De természetesen sírjatok azon, hogy hogyan gyalázza a mostani film is a hős tost, én meg simán elmegyek a moziba és élvezem az élményt."

Most mégis mit vársz erre a benyögésre? Dicséretet? Ki tiltotta meg neked, hogy élvezd az új ST filmeket?

Tudod, eddig nem voltam előítéletes az Abrams-féle ST kapcsán, de most már kétszer is meggondolom, hogy egy kalapba akarok-e kerülni a magadfajta tökkelütöttekkel.

Áruld már el, hogy mire számítottál egy geekz nevű blogon az eredeti sorozatok szapulásával, amit tényleg annyival tudtál, de inkább csak próbáltál megindokolni, hogy isten biza végignéztél 33 évnyi Star Trek epizódot, úgy hogy a TNG-n kívül utáltad az egészet, azt is csak Picardék miatt tartod értékelhetőnek? Haverjaidat szívathatod azzal, hogy ennyire hülyének nézed őket, de könyörögve kérlek, legalább minket kímélj meg ettől.

Happy Zoidberg 2013.05.09. 12:01:18

ÉÉÉS...

Ki vagytok akadva.

TA-DA!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.09. 13:22:17

Indexen egymás alatt két kritika:

"A sorozat szellemiségét megőrző, majdnem hibátlan filmutazás a Sötétségben - Star Trek. Jó kezekben lesz az Episode VII."

vs.

"J.J. Abrams filmje teljesen maga mögött hagyja a franchise fő eszményeit, mint a felfedezés, a moralitás és a humanizmus."

Így egymás alatt kifejezetten vicces, nem??

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.05.09. 17:36:01

@Régi Péter: "Dagályos erkölcsi-etikai közhelypufogtatásban, infantilis ál-etikai problémák unalmas boncolgatásában (Tiltja a szabályzat, hogy átadhatjuk a technológiánkat a fejletlelebb civilizációnak, de enélkül meg kidöglenek stb. mindez 3 részen keresztül, szánalmas)."

Legalább ennyi volt benne...! De egy akciófilmben meg ennyi gógyi sincs... Szánalmas, ugye?

endberg 2013.05.09. 22:42:35

Nem értem ezt a tos ekézést. 1966-os sorozatról van szó, akkoriban a festett díszlet azért volt divat, mert nem volt cg! Nézzük már meg az akkori scifi jellegzetességeket! (akár csak a képregényekben) a tos ilyen szempontból teljesen helyén való volt. Ami egy régi trekkiet kiakaszt (mint ahogy egy régi sw fant is kiakasztott az új trilógia) az az, hogy pusztán anyagi megfontolásból nagyjából semmibe veszik a korábbi művek és a köréjük rakódott egyéb adalékok (könyvek, képregények) által kialakított, a fan bázis által szeretett, tisztelt és elfogadott kánont.
Csaba sem azt mondta, hogy ez szar film, csak éppen nem trek. Az az igazán bosszantó, hogy a jól csengő dollárok miatt muszály egy régi franchise nevét adni hozzá úgy, hogy közben valójában akármelyik univerzumban játszódhatna, ne adj isten akár teremthetne egy új világot, új franchise-t is. (és ez nem a geekz blog találmánya, elég sok helyen olvashatsz hollywood alkotói válságáról)
Persze, megnézzük a filmet, persze, örülünk, ha kirk és spock újra valahol jelen van, de mennyivel jobb érzés lenne, ha a soksok milliónyi trek fan azzal jönne ki a moziból, hogy jó kezekben van a franchise sorsa.

chuck-d 2013.05.10. 00:58:25

azt hiszem meg lett itt fejtve a sci-.fi lényege, és az egy elképzelt jövőben játszódó akciófilm vala. mára elértük a műfaj csúcsát, nagy nehezen sikerült lekoptatni az olyan spórolós sanda rendezőket, mint Tarkovszkij is volt. mit képzelt, hogy el lehet adni lézerágyúk és robbanások nélkül a műfajt? pár agyalágyultnak biztos, de a műértő széles tömegnek soha. mert az mindig a minőséget eszi. a régi dohos Star Trek sorozatok és filmek még csak arra sem voltak jók, hogy az ezeket ekézők számára mostanra letegyék a karaktereket a maguk összetettségében, ezekkel nem egészíti ki a néző a csillogó űrcsatákat. a reboot nem lusta, hanem történetet rajzol és szereplőket ír, aki megnézi az újabb két mozifilmet a térhajtóműk és a hegyes fülek tudományos doktora lesz. így van ez és kész.

@Rusznyák Csaba: érdekes, hogy inkább a "biztos hazudol mert nem is láttad a sorozatot" kvázi személyeskedést próbálod az érveid mellé köretként lenyeletni, miközben pont attól nem érzik szerintem a karakterrajz hiányát, hogy már az megvan nekik régről unásig, csak ugye nem megy az elvonatkoztatás, hogy ez itt reboot, itt minden tartalomnak meg kellene születnie újra, ami ugye finoman szólva is felületesen megy csak, ha egyáltalán. az agy egyik nem tudatos trükkössége a kiegészítés, a tudat munkáját meg nem kérheted mindenkitől számon.

@endberg: muszáj. nem bírtam ki.

Rusznyák Csaba 2013.05.10. 07:11:06

@chuck-d: amit a "miközben" után írsz, annak semmi köze ahhoz, amit előtte.

Kék az ég 2013.05.10. 07:52:44

@Zirowe: Ezt pont én mondtam. Igen hiába jó valami, hiába van nagy fan bázisa, ha az ossz lakosság nem nézi. Ez érvényes a ST sorozatra is. Ezert elmennek bim-bum irányba.

Kék az ég 2013.05.10. 08:02:19

@Rusznyák Csaba:
De hát épp az előző részt, hogy hagyhattad ki ha Abramhsrol szol az írásod ? ;-)

van még Picarddal es Kirkkel a Nexusos sztori.

Picard amúgy szeretett időutazni, mert a sorozatban is vagy tucatszor eljátszották.
Ami rendben egyszer kétszer, de nekem az időutazás amolyan olcsó fogás, ha épp nincs új ötlet sztorira. Ezzel ugye a végtelenségig lehet játszani.

Kék az ég 2013.05.10. 08:03:57

@Yarner: Igaz, de pont azért írtam, hogy a karrierje azzal megy ha bim-bumos és nem mondanivalós filmet készit. Hat akkor az ST-kel is azt teszi.

Kék az ég 2013.05.10. 08:09:59

@doggfather: @ R.Csaba

teljesen maga mögött hagyja a franchise fő eszményeit, mint a felfedezés, a moralitás és a humanizmus."

De ha innen nézzük működne ilyen mozi film MA?
Hasonlítsuk a Prométheuszhoz.

Ha valaminek annak ott volt a "felfedezés, a moralitás és a humanizmus" alapja, és mégis elbarmoltak pár dir-dur meg horror jelenettel és idiótán viselkedő szereplőkkel.
Miért? Mert arra is az "ALIEN Begins" miatt ment be a nép, nem az fő témát ígérő sztori miatt

Mondjuk talán a 2. rész normális lesz a hírek alapjan.

Rusznyák Csaba 2013.05.10. 08:18:44

@Kék az ég: Igaz:) Megzavart, hogy az végül nem a "múlt" lesz, hanem egy alternatív univerzum, de attól még valóban időutazás.

A Nexus viszont eléggé határeset.

Amúgy a Stark Trekben sokkal jobban, kreatívabban kezelték az időutazás témáját, mint általában máshol.

Leo Decimus 2013.05.10. 09:14:13

Spock and Kirk had enough...
No one left to beam me up.

Régi Péter 2013.05.10. 09:19:56

@ColT: Nézőpont kérdése. Nekem nem jött be az biztos, habár töredelmesen bevallom az összes Star Trek mozifilmet láttam, a Voyagerből összes részt végig néztem, Deep Space és Új nemzedékbe is bele bele néztem. Mert szeretem a scifit azért. A régi Star Trek mozifilmek között is az jött be, amiben volt akció, pl. "bálnás" (Hazatérés), és a Nemzedékek. Az olcsó moralizálásnál, kamaszos nagyot mondani akarásnál nekem változatlanul jobban bejön egy B kategóriás akció sci-fi A kategóriás látvánnyal. Persze jobb lenne azon vitatkozni hogy XY fiatal filmrendező új filmadaptációja egy Philip K. Dick regényből jobb-e mint a Ridley Scott Szárnyas fejvadásza. De ha ez a felhozatal, akkor nincs mit tenni.

chuck-d 2013.05.10. 15:09:28

@Rusznyák Csaba: mivel nem fejted ki, ezért fenntartom van összefüggés az említett részek között, csak meglehet, hogy nem érted.

Rusznyák Csaba 2013.05.10. 17:06:37

@chuck-d: Nem tartottam szükségét kifejteni, mivel ott áll feketén-fehéren: aki végignézte a TOS-t, az nem fog buta tévhiteket puffogtatni róla (max. először, direkt túlzó kritizálás formájában, de másodszor, miután a hülyeséget valaki szóvá teszi, már aligha), és ennek relációjában a reboot szóba sem került.

chuck-d 2013.05.10. 18:58:38

@Rusznyák Csaba: "az nem fog buta tévhiteket puffogtatni róla" ezt gondold át, pláne egy vitában - ahol a tetszik-nem tetszik sokszor torzítja, elnyomja a tényeket -, pláne amikor mindkét oldal kijavítja egymást, és pláne, hogy az érvek szempontjából tök értelmetlen firtatni, hogy látta-e akárki. pont olyanokkal vitatkozol és fogsz vitatkozni ennek a filmnek a kapcsán, akik láttak ST sorozatepizódokat és filmeket, legalább nagyjából képben vannak a karakterekkel és motivációkkal, ezért nem érzik már ezek felrajzolásának hiányát. pedig kellene. olyanokkal lenne érdemes kibeszélni a cselekményt és a karaktereket, akik csak a két reboot filmet látták, akkor talán megértenék itt többen, miről is beszélsz. de olyanok mindig lesznek, akiknek akár többszöri végignézésre is a TOS Kirk csajozása és bunyója a gyíkemberrel, és a jelenleg tárgyalt film a jó sci-fi.

NocadLee · http://nocadlee.hu 2013.05.11. 10:28:22

"...az érvek szempontjából tök értelmetlen firtatni, hogy látta-e akárki. "

???

chuck-d 2013.05.14. 06:19:41

@NocadLee: ha az érvelésem helyes, akkor az nem lesz kevésbé rendben, mert nem láttam, ha pedig hülyeséget beszélek az nem menti, hogy láttam mindet, nem lesz kevésbé hülyeség. például ha azt mondom, hogy a Casablanca színes film, akkor az hülyeség, és ha mutatok róla bizonyítékot, hogy pedig láttam, akkor sem fogod azt mondani, hogy ja, akkor kicsit tényleg színes.
sorozatról beszélünk, van, aki egy-két résztől többet vág le a lényegből, mint aki megnézi az összes évadot.

NocadLee · http://nocadlee.hu 2013.05.14. 11:26:17

Igen, de aki egy-két részt látott, lehet, hogy nem látja a teljes képet, vagy legalábbis nem annyit, mint aki előrébb tart a sorozatban.
Én szeretem a klasszikus Star Treket, de a 79 részből van olyan, amitől a falnak megyek. Ha az egy-két részes illető pont az ilyen részek alapján általánosít, az nem biztos, hogy jó.

chuck-d 2013.05.14. 16:53:41

@NocadLee: és én hol írom, hogy egy-két rész után jó vagy ideális következtetni a sorozatra? arról beszélek, hogy a többszöri végignézés nem garantálja a teljes megértést, mert a befogadó szempontjai és más képességei ezt befolyásolják, ahogy a két részből levont következtetés sem garantáltan hülyeség. csak ezek valószínűsége nyilván kisebb.

NocadLee · http://nocadlee.hu 2013.05.14. 18:12:43

@chuck-d: És akkor azt mondod, hogy a fenti cikk írója, bár ismeri a sorozatot, nem érti, mert a megértésben "képességei befolyásolják", de szerencsére ez a te esetedben nem áll fent? ;-)

chuck-d 2013.05.14. 18:22:42

@NocadLee: ha te végigolvastad a cikket és a kommenteket, akkor pont jó példa vagy arra, hogy hiába a történet ismerete, lehet állítani vagy kérdezni hülyeségeket. :]

chuck-d 2013.05.14. 18:33:25

@NocadLee: mivel a film és a sorozat kapcsán végig a szerzővel értettem egyet, ezért a kérdésed tartalmilag problémás, a belerejtett "kedves" célzás pedig igencsak mellé ment.

Happy Zoidberg 2013.05.17. 14:37:45

SPOILER

Amúgy ez a kritika túlságosan savaz.

Egész jól meg lett ez a rész írva, és még csak nem is akciófilm, hanem egy akciófilm tempójú thriller. Az előzetes kurvára félrevezető volt.

A millitarista-dolog pedig érhető volt, és onnantól kezdve, hogy nyakig benne van a Section-31, és persze a REBOOT-ban történtek tükrében is, én nem rinyálnék Gene békeüzenetének a kifordítása miatt. Nem is beszélve arról, hogy bizonyos karakterek TÖBBSZÖR is kifejezik nem-tetszésüket a küldetéssel kapcsolatban.

Ugyanazt a filmet néztük?

Rusznyák Csaba 2013.05.17. 14:55:10

@Bad-Joe-Ben-Joe Sixshoota': "nem is akciófilm, hanem egy akciófilm tempójú thriller"

Ezt nem tudom értelmezni. Arra inkább főleg nem mondok semmit, mennyire "jól" van megírva. Ezzel együtt nem tudom, feltűnt-e, hogy a cikk az említett negatívumok ellenére pozitív kicsengésű?

Happy Zoidberg 2013.05.17. 18:05:52

Akciófilm tempójú thriller.

Ez miért nem érthető. Egy thrillerben hagynak arra időt, hogy a film "lélegezzen" egy szusszanásnyit. Van benne jópár olyan jelenet, ahol hagyják, hogy feldolgozzad az infókat. Na, itt ilyesmi nem volt. Csak ment-ment-ment előre, szünet nuku, nem tanakodhattál semmin, nem hagytak lógva, csak egyből beletolták a képedbe... Akciófilm-tempó.

És igenis jól volt megírva. Ahhoz képest... Közepesen jól.

Nem akartam összekaparni magamat, minden ötödik percben, a-la Prometheus vagy The Dark Knight rises, vagy Iron Man 3.

És nekem, már ne is haragudj, de a cikk jó része elfogult fanboy-mérgelődésnek hatott inkább.

Rusznyák Csaba 2013.05.18. 02:02:29

@Bad-Joe-Ben-Joe Sixshoota': Ennek semmi értelme, az akciófilmben ugyanúgy vannak szusszanások, sőt, még inkább, pont a thriller az, aminek folyamatosan feszültségben kell tartania. Azért az a neve, ami.

Ha pedig tényleg elfogult fanboy lennék (főleg ha "mérgelődő" - wtf?), akkor lezúztam volna a filmet a halál faszára, mert annyi benne a Star Trek, mint George Lucas kisujja körmének a hegyében.

Happy Zoidberg 2013.05.18. 10:27:50

Akkor a fentiben nem értünk egyet. Nekem mást jelent a kettő.

Happy Zoidberg 2013.05.18. 10:34:03

A cikk eleje, és a vége viszont kissé elfogultra sikeredett, és valahogy a felvetéseim második felére sem érkezett semmiféle reakció.

A békeüzenet kifordítása és teljes elhagyása miatt, mivel a film több jelenetben is kimenti magát, és emlékeztet, hogy ez igazából rossz dolog, nem kellene tovább mérgelődni.

Nincs is értelme, hiszen mint említettem a Section-31 nyakig benne van, és az előző film tükrében, légyen az akármekkora időutazós baromság is, teljesen elfogadható reakció az emberiség részéről, hogy átcsap támadóba.

Egyetértünk, hogy nem értünk egyet.

Rusznyák Csaba 2013.05.18. 10:49:12

@Bad-Joe-Ben-Joe Sixshoota': Áruld már el, miért elfogultság az, hogy a filmet hozzáhasonlítom az eredeti sorozathoz, amit alapul vesz? Azért, mert nem egyezik a te véleményeddel?

Ha Weller csak a Section 31 feje lenne, nem az egész Csillagflottáé, talán még be is nyelném ezt a magyarázatot. Mellesleg annyira nem fárasztották magukat az írók, hogy legalább egy szaros félmondattal megindokolják, miért is olyan nagyon háborúpárti. Az meg, hogy egy-két karakter megjegyzi, hogy az E. nem hadihajó, ezt (és Kirk viselkedését) igen kevéssé ellenpontozza.

Akció/thriller: szerinted tényleg inkább a feszültségre ment rá a film, mint a nagy akciójelenetekre?

Atkakukac1989 2013.05.18. 11:33:38

Minden idők egyik legjobb folytatása. Ehhez képest, teljesen igazat adok a kritikának, hogy hiányoznak belőle bizonyos momentumok, melyekért a ST annyira más és szerethető volt.

Mindemellett nem lehet szó nélkül elmenni a mellett, hogy ez egy olyan mozifilm, mely megszólítja a régi fanokat, de amellett megfelel a mai igényeknek. Ezen egyensúlyozni nem is lehet, de J.J.-nek mégis sikerült.

Elképesztő nagy mozi, blockbusterektől nem várt, igen igényes és izgalmas történettel. Ehhez képest a Vasember 3 egy vásári mulatság, semmi több. Pedig azt is szeretem.

Ebben az évben nehezen lesz jobb nyári mozi, legalábbis a léc rohadt magasan van.

Happy Zoidberg 2013.05.18. 11:45:26

Nem akarom én ráerőszakolni senkire sem a véleményemet. Jesszus! Dehogyis!

Csak szerintem az összehasonlításod, a kritika rovására ment egy-két helyen. Például kimaradt az a rész, hogy a moralizálás és a felfedező-jelleg, nagyon-nagyon-nagyon kis mértékben ugyan, de azért mégis jelen van. Például, nekem kifejezetten tetszett, a nyitány, és az az öt éves felfedező-küldetés. Kevés ugyan, de én adtam jó pontokat érte, és értékeltem. A legtöbb blockbuster még ennyire sem próbálkozik.

És igen, ez már nem az a Star Trek, ám ennél fogva, és ezt belátva, az összehasonlítás kissé értelmetlen szerintem, mert kettő, egymástól teljesen eltérő filmsorozatról van már szó. Egy másik közönséget céloztak meg vele...

Az akció/thrillerre visszatérve pedig:

Pont, hogy a feszültség hiányzott belőle. Nem hagytak rá időt. Az a része, a film ritmusa, eléggé blockbusteres volt. Nem nyújtották el. Számomra a thriller, az olyan, mint a Zodiákus például. Legyen legalább három órásra nyújtott, és fröcsögjék a feszültségtől! Legyen benne rejtély! Ha ennek van értelme, mert lehet, hogy csak szarul tudom kifejezni magamat. Mely esetben befogom a pofámat...

Malachi 2013.05.20. 11:17:44

megint tök jó kritika, hurrá. én szerintem most már maradok is itt.

annyit fűznék csak hozzá az "ez ST,/ez nem ST" vitához, hogy úgy gondolom, egy-két mozifim nem elég arra, hogy a többségben levő ST szüzeknek elmagyarázza (érthetően) az eredeti univerzum lényegét, az elsődleges irányelvet (pedig hajtogatja Spock, de minek), az egész elmélkedős szellemiséget. ez egy mai filmben, szerintem, nem működhet jól.

ne felejtsük el, hogy ez reboot, tehát nulláról kezd mindent, fontos, hogy Spock és Kirk valójában csak most ismerkednek, csiszolódnak össze igazán. szóval, még azt is bátran mondhatjuk, hogy az "igazi" ST csak most kezdődik majd, a harmadik résszel, ha lesz. nem véletlenül került elő az öt éves , hosszú küldetés, ami valóban jó alap lehet majd bármilyen bonyolultabb, az eredetihez jobban illeszkedő sztorihoz.

az első részben Kirk "megszületett", ebben a részben felnőtt és felelős döntéseket hozott, a harmadik részben már az a Kirk lesz, akit eredetileg megismert mindenki.

én nem merném kerek perec kimondani, hogy ez a ST nem ST. még lehet, vége a zabolátlan fiatalságnak, jöhetnek az igazi morális problémák. aztán fene tudja, mi lesz.

amúgy imádtam a filmet, pár apróságtól eltekintve, legalább ilyen legyen minden blockbuster. ihhon meg nézem tovább a Voyagert. :)

Kék az ég 2013.05.28. 06:56:26

@Rusznyák Csaba: Ha már bírálat akkor inkább az, hogy ennyire érzelgős, SÍRÓS, erőszakos, már már szadista Spock hogy lett?

Maya-- 2013.06.30. 11:21:29

nem tudom, hogy ez most ST, vagy nem, mert meglátva mennyire vaskos a ST nem néztem meg semmit belőle. tehát én totál külön kezelem ezt a ST-ket.
na..Benedict-nek, a kedvencemnek alig írtak valamit, ezért ismételgetem mint Arya: Orci, Kurtzman, Lindelof.. haragszom rájuk. komolyan. de már azt is halálosan utálom, hogy mindenre azt mondjuk: jaj..mekkora potenciál volt benne s elbaszták. bár tényleg itt is ezt csinálták. akkora sztúpidó marhaságot, hogy kitudnak oltani egy vulkánt, nem félnek a kozmikus sugárzástól, de beledöglenek a rádioaktív sugárzásba. majd előhúzzák a kalapból a holtat. ezen vajon mennyit gondolkozhattak? na jó. nekem ez a ST kissé a sötétben fog maradni. pedig Benedict-nek lehetett volna írni még egy pár sort. az ő hangja, karizmája..stb. megérdemelte volna. viszont nem panaszkodhatok Kirk-re és Spock-ra..boncolgatták épp eleget a kapcsolatukat. meg a logikát, meg az érzelmeket, meg..minden hülyeséget. Uhurát nem értem. hogyan lehet együttélni valakivel akinek nincsen humora? vagyis kinek kell egy ilyen pasi? na jó, azért várom a folytatást, mert aszongyák ezútán lesz a filmből Star Trek..vagymi. s nagyon remélem, hogy Benedict még élni fog. hát ha már kibírt annyi évet..még hagyhatnák egy kicsit a kedvemért.

memora 2013.09.12. 23:35:06

...fele annyi akciójelenet sem volt benne (szerencsére), mit amire a cikk alapján számítottam, és (sajnos) azok is a manapság szokásos stílustalan zagyva robbantgatós gagyik, tisztelet a kivételnek, pl: az utolsó verekedés, aminél tényleg érződik, hogy súlya van. Az Aliens jut eszembe, amit szintén divat manapság akciófilmnek hívni, annak ellenére, hogy az első akciójelenetre "csupán" kb: 90 percet (!) kell várni (legalább is a rendezői változatban).
Az első óra szerintem üres és lapos időhúzás volt (félreértések elkerülése végett: nem akciót akartam), de a film második fele már olyan dinamikussá válik, ami már bőven az a kategória, ami képes a lendületével magával sodorni.
Az antagonista sem volt szerintem azért annyira rossz, de a felhozott példa, a Dark Knight Jokere valahol félúton van a rezonőr és Az Ember Tragédiája Lucifere között, szóval azt a mércét sajnos nem igen fogja Hollywood egy hamar megugrani.
A storyban szerintem egész jól játszanak a remake/alternatív/előzmény labdákkal, a vége felé egy nagyon bátor lépésre is sor kerül a forgatókönyv részéről, kár (!?), hogy végül mégis visszatáncol. Mostanában az az új tendencia úgy érzem, hogy a rebootok/remakek/prequelek/akármik megcsavarják az eredeti koncepciókat, a karakterek szerepét, ill. helyzetet, "sorsot" cserélnek, lásd pl: az új Evil Dead-et. Sokszor ez az egyértelműség hiánya már-már szinte androgün ízt kölcsönöz az új verziónak, ami se nem remake egyértelműen, se nem prequel.

Csaba kritikájának elolvasása után anno eléggé levittem az elvárásaimat, (és csak most néztem meg itthon a filmet) így a stáblista után végül aztán mégis pozitív csalódással álltam fel a székből.
Most újraolvastam a film megnézése után, és valóban nem olyan fikázós, mint ahogy emlékszem :)

Szerintem nem ez a legrosszabb Star Trek film, de azért mindenképpen a sereghajtók között van.
Persze jó lett volna, ha mondjuk megkérdőjelezik benne istent, meg a szabad akaratot pedzegetik, vagy foglalkoznak egy kicsit a rasszizmus vagy a nacionalizmus kérdésével, meg ilyenek, mint a TOS-ban anno (nekem ezek maradtak meg belőle, nem az, hogy Kirk-nek hány nője volt ;), de még így is jobb, mint a Transformers (sosem értettem, felnőtt emberek hogyan képesek elpirulás nélkül kijelenteni hogy a kedvenc filmjük egy gyerkőcöknek szánt játékok/képregény alapján készült alkotás)

kukilopezromero 2013.09.13. 10:51:54

@memora: miért egy elf fülű, csak intelligencián alapuló vulkánit szeretni mivel kevésbé arcpirítóbb ?

félre ne érts, szeretem mindkettőt, de azért mert én gi joeztam, neked meg enterprise űrhajód volt kiskorodban, azért még ne fikázzuk egymást :)

sajnálatos, hogy a transformers filmek nem lettek annyira jók, de ezek szerintem nem a rajongókat minősítik, a kritikád jó amúgy, de kár, hogy nem moziban nézted, mikor az űrben repülnek az aszteroidák között az nem volt semmi

Maya-- 2013.09.13. 16:42:11

ajajj..én mi mindent vagyok képes elpirulás nélkül kijelenteni :)..nem szégyen az, ha valakinek egy kölyökfilm tetszik. mégha felnőtt is.

kukilopezromero 2013.09.14. 09:42:21

@Maya--: :)))))) robots in the skyyyyy
süti beállítások módosítása