Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Trónok harca 3x01

2013.03.29. 00:05 Rusznyák Csaba

gameofts31.jpgMegint itt az ideje elcsodálkozni rajta, hogy az HBO-nál milyen csodálatos munkát végeznek George R.R. Martin regényeinek tévésorozatra adaptálásával. Kevés megfilmesítés van, ami annyira röhejessé teszi a „hiszen csak az a dolguk, hogy ne rontsák el az eredetit” attitűdöt, mint ez, mert ugyan tény, hogy a széria a lehető legpontosabban követi le a könyvek cselekményét és karaktereit, de tudjuk, hogy az ördög a részletekben lakozik. Vagyis csak lakozna, ha maradna neki hely. De nem marad.

David Benioff és D. B. Weiss mesterien viszik előre az egyre komplexebb és monumentálisabb sakkjátszmát, pont ott véve el az eredetiből, és pont ott adva hozzá, ahol a médiumok különbözőségei ezt megindokolják, és a harmadik évad nyitánya a csúcsteljesítményeik közé tartozik. Méghozzá éppen azért, mert annak ellenére tud lenyűgöző lenni, hogy csak egy bemelegítés, egy felvezetető rész, ami megágyaz a következő kilenc epizód (és a negyedik évad) grandiózus, szív- és elmeszakító eseményeinek.

Mostanra a sztori hihetetlenül gazdaggá vált, a tévések pedig nagyszerűen manővereznek a történetszálak és karakterek rengetegében, a Keskeny tengeren túli, sárkányos, hadseregkereső odüsszeiától a királyvári, méregtől, gyűlölettől, ambíciótól és hatalomféltéstől csöpögő családi konfliktusokon át a fal mögötti, vérfagyasztó, jégben lopakodó horrorig (és ebben a részben értelemszerűen nem jut idő minden karakterre), hozva azt a vizuális stílust, ami úgy illik Martin világához, mint Joffrey feje a bitóhoz. És mindez még akkor is lehengerlő, ha épp nincs csata, nincs árulás, és nem hal meg senki, mert a Trónok harca olyan kifinomult, alkotóelemei olyan óraműpontossággal illeszkednek, hogy nem lehet nem csodálni érte.

gameofts32.jpgPersze az elvakult rajongók most is készíthetik a tételes listájukat, amit számonkérésképpen lobogtathatnak, hogy emez és amaz miért nem pont úgy van, ahogy a könyvben, de mi inkább örüljünk annak, hogy Benioff és Weiss a történetmesélés gördülékenységét előbbrevaló szempontnak tartják a fanservice-nél. És hogy nem húzzák el a stílust a shock & awe irányába: a Trónok harca továbbra is egy kompromisszummentes, kőkemény sorsdráma, és a fantasy „humanizálása”, a mágia, a csoda, az áhítat kijózanító lerángatása a mocsokba, a vérbe, a morális zavarba, a húsba, a szexbe. Legtöbb zsánerbeli társa azt mutatja meg, amilyennek látni szeretnénk egy fantáziavilágot, a Trónok harca pedig azt, hogy milyen lenne, ha valóban létezne: a emberi gyarlóság nem szűnik meg, csak mert sárkányok és varázslók veszik körül, a természetfeletti csak egy újabb sakkbábu.

A harmadik könyv, a Kardok vihara, aminek ez az évad nagyjából a felét adaptálja, az ötödik etapjánál tartó sorozat legjobbika, félelmetesen brutális és mélységesen emberi, már-már nyomasztó hossza ellenére veszettül pörgős és eseménydús mű, szóval, hogy a sorozathoz méltó szemérmességgel fejezzem ki magam, kurvajól fogunk szórakozni. És, ó, hogy sajnálom már most a szerencsétleneket, akik nem olvasták az eredetit, és – ha jól tippelek – azzal a bizonyos cliffhangerrel lesznek pofáncsapva, hogy aztán vöröslő orcával ténferegjenek jövő tavaszig.

19 komment

Címkék: sorozat fantasy dráma tévékritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr915179070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

superben 2013.03.29. 00:24:24

Nekem úgy rémlik, hogy az a bizonyos cliffhanger a 9. részben lesz. Ettől függetlenül persze lehet, hogy a 10. részben csak a többi történetszállal foglalkoznak, és akkor a nézők ugyanúgy kérdések közt maradnak egy évig.

Blake / Mitch and Murray 2013.03.29. 00:35:41

Azonnal elkezdem olvasni,tudni akarok mindent előre! :D

Rusznyák Csaba 2013.03.29. 01:01:32

@superben: nagy kár - ez kiált minden idők legnagyobb évadcliffhangerének címéért. (bár talán ekkora genyóságot még az HBO sem mer elkövetni szezonzárásként)

superben 2013.03.29. 02:04:42

@Rusznyák Csaba: A The Sopranos sorozatzárása után én bármilyen genyóságot kinézek belőlük! :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.29. 09:19:41

@superben: nem volt az genyóság. pont jó volt úgy.

Még x év után is arról beszélgetünk. Most is. ;)

Blazious 2013.03.29. 11:07:36

@Rusznyák Csaba: Eddig a fő események a 9. részben történtek, hogy a 10.ben megmutssák kicsit a következményeket. Szerintem most is ez lesz.

Mamzel · http://mamzel.blog.hu 2013.03.29. 12:20:53

Utoljára akkor éreztem ilyen éhséget, amikor ebédidőben olvastam a Bocuse d'Or döntőjéről. Gratulálok. Látom a szerző szándékát a spoiler maximális mellőzésére, így előre szólok:

‹‹‹Kérdezni fogok, és nem hiszem, hogy sikerül kellően szimbolikusan válaszolni.›››

@superben: A szavaidból úgy tűnik, mintha a harmadik kötet végén egy darab cliffhanger lenne. Kicsit összefolynak a szálak a fejemben, de én legalább háromra emlékszem. Hogy érted azt, hogy "az a bizonyos"?

Rusznyák Csaba 2013.03.29. 12:24:43

@Mamzel: A harmadik kötetet két évadban csinálják meg, tehát superben és én nem a kötetvégi cliffhanger(ek)ről beszélünk, hanem arról az izéhogyismondjam, hírhedt eseményről, ami a könyv nagyjából felénél (?) zajlik le, és így nagyjából a harmadik évad végének környékére esik majd.

Mamzel · http://mamzel.blog.hu 2013.03.29. 12:39:04

@Rusznyák Csaba: Értem. Szép ez a tánc. Ezek szerint valóban érdemes a negyedik könyvet is elolvasni, mielőtt az ember nekilát a harmadik évadnak?

Rusznyák Csaba 2013.03.29. 12:52:47

@Mamzel: A harmadik, de még a negyedik évadhoz sem "kell" a negyedik könyv. A harmadik évad a harmadik könyv első fele, a negyedik évad a harmadik könyv második fele lesz. Az ötödik évaddal jutnak majd el a negyedik könyvig.

Mamzel · http://mamzel.blog.hu 2013.03.29. 12:59:13

@Rusznyák Csaba: Köszi.

Az elkerülhetetlen volt, hogy a harmadikat két részletben készítsék el. A negyedik kötet viszont részben a harmadik kötet háttéreseményeit dolgozza fel. Innentől kezdve úgy tűnik, tényleg mindegy, hogy az ember milyen ütemben olvas, mert az évadok már nem követik a könyvek ütemét.

Hát jó.

Maya-- 2013.03.29. 15:37:42

döglök meg, hogy még nem láttam. :(
persze megvan nekem az összes könyv egész a sárkányok táncáig..de most nekifogjak, ne fogjak..ajj!
az a bajom, hogy én belelapoztam, de letettem.

Maya-- 2013.04.01. 17:54:06

tényleg jó kezdés volt. amúgy időközben a harmadik könyvet olvasom. és biztosra állíthatom, hogy a film jobban tetszik mint a könyv. ritka, de ez most így történik. érdemes mondjuk a könyveket is elolvasni, mert akkor le is tudja írni helyesen az ember a szereplők nevét...vagy valami ilyesmiért. mert a film jobb.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.02. 08:26:39

bitang nagy intro volt csupán ez a 3/1. kicsit csalódtam benne. továbbra is a (p)Imp rulez. :)

Maya-- 2013.04.02. 22:17:31

@doggfather: ja..ha nagyon belegondolok valahol igazad van.
a múlt évad befejeződik egy fasza kék zombival. várok kb.10 hónapot, s a zombi sehol..Daenerys sárkányai halat sütnek, igaz rekord idő alatt :), Drogo serege rókázik, Jon Snow beépített ügynök, vajmi...legalább Tyrion megkaphatta volna az örökségét, oszt lett volna ott kurvázás, legalább :). na jó, a helyzet az, hogy követik a könyvet, s ott így van. sőt, akik értenek hozzá, asszongyák ez a könyv sikeredett a legjobban az öregnek.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.03. 08:23:11

@Maya--: elfogadom, meg azt is, hogy ne legyek lusta és olvassam el, de megnézni megnézem, de annyira nem fog meg, hogy elolvassam. Mondjuk sose voltam egy fantasy mániás...

Maya-- 2013.04.03. 17:55:17

@doggfather: nem is kell. és ezt komolyan mondom. a sorozat sokkal jobb, szuperül van adaptálva. amúgy most meglepődtem saját magamon, hogy ezt mondtam, mert én imádom a fantasyt..s úgy általában minden hülyeséget, de akkor is aszondom, hogy jobb a sori. lehetséges, hogy abba is fejezem a könyvek olvasását, és lesem, hogy mi lesz a sorozatban.

Thom Yerk 2013.04.04. 14:29:37

én pont azon tudok elcsodálkozni, hogy két évad alatt az izgalmas és érdekes "cselekmények mögött húzódó szálak"-típusú elbeszélést dögunalmas párbeszédekre és jelenetekre sikerült lebutítani. annyira hangsúlytalanok bizonyos részek hogy szerintem simán be lehet aludni sorsfordító eseményeken. valahol azt érzem, mint hulknál az avengersben: lefaragtak dolgokat a karakterekből, hogy "jófejnek" tűnjenek a képernyőn...de sikerült is kiherélni a történetet. a második évad vége egyébként már kezd összeállni, a 3/1 nekem is tetszett, de azt hiszem hogy igazából csak a cliffhangert vágjam, hogy röhöghessek egy jó nagyot a szenvedőkön :D

Thom Yerk 2013.04.04. 14:30:55

@Thom Yerk: *kimaradt egy ezzel és persze "várom" a jó szó bocsi
süti beállítások módosítása