Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Erőnek erejével

2013.01.22. 23:17 Rusznyák Csaba

laststand01.jpgA jó hír az, hogy vagy 15-20 éve nem láttunk akcióvígjátékot, ami ilyen pofátlanul véres és trágár a maga könnyed, vigyorogva vállvonogatós módján, a rossz hír pedig az, hogy elnézve, milyen embertelenül nagyot bukott, valószínűleg jó ideig nem is fogunk. Pedig az Erőnek erejével nem egyszerűen Arnold Schwarzenegger comebackje, hanem maga a kibaszott Második Eljövetel.

Az egész film egy kicsit sem leplezett módon az ő személyére van szabva, a poénok az ő korára, származására, pályafutására kacsintgatnak, a karaktere az ő tipikus, rendíthetetlen, hadseregkaszáló magányos farkasa terminátora, Los Angeles-i rendőrmúltja egyértelműen rezonál az ő ideiglenesnek bizonyult hollywoodi ragyogásával. Tisztelgés és reformáció, múltba révesdés és jövőbe tekintés egyszerre.

Arnold egy, a mexikói határ mellett fekvő kisváros seriffét játssza, aki szabadnapjának csendes élvezete helyett kénytelen útját állni egy szökevény drogbárónak (Eduardo Noriega), és tucatnyi állig felfegyverzett bérencének (élükön Peter Stormare) – ököllel, autóval, késsel, pisztollyal, gatling ágyúval, ami éppen kézre áll. Akadnak segítői (mint a fegyverbolond, meg úgy általában bolond Johnny Knoxville), de attól ez még az osztrák izomtömeg one-man show-ja marad, és ennek így is kell lennie.

A nyilvánvaló western-áthallások (Rio Bravo, Délidő) és a ’80-as évek atmoszférája mellett az Erőnek erejével bőven merít a modern akciófilmekből is (Halálos iramban sorozat, hogy mást ne mondjak), és a Dél-Koreából exportált Kim Jee-woon rendező, korábbi műveinek ismeretében kicsit sem meglepő módon, erőlködés nélkül, szépen gyúrja össze a különböző stílusokat.

Azért persze azt nem lehet szó nélkül hagyni, hogy az Arnold-subtext mellett a forgatókönyvnek nem sok említésre érdemes vonása van. A karakterek kényelmesen egydimenziósak, a sztori nyílegyenes, sematikus, még az egy szál fordulatát is unottan adja elő, ráadásul a film lényegében egy elnyújtott, töketlenkedő szövetségiekkel és ostromra való készülődéssel feltöltött, egyórás prológusból, és egy félórás fináléból áll. Előbbire akár egy veszettül csattogó vágóollót is rá lehetne szabadítani, anélkül, hogy csorbulna a cselekmény.

laststandgatling.jpgNamost, gyorsan hozzá kell tenni, hogy egyrészt mindez csak a film után zavart kicsit, mert közben túlságosan el voltam foglalva azzal, hogy rohadtjól szórakozzak rajta, másrészt az a félórás finálé olyan, hogy annak egy szerelmesvámpíros felvezetést is megbocsátana az ember. Amikor a városvédők terve mindösszesen annyiból áll, hogy rogyásig pakolják magukat a létező összes fegyverrel és lőszerrel a környéken, akkor már tudod, hogy az a fajta oldschool, polkorrektséget pofánlövő erőszakdicsőítés következik, amelynek harsány, káromkodós, vérfröcsögős, gonoszhumoros jelenetei alatt fuldokolva röhögsz a loccsanó agyvelő és a szétrobbanó test látványán.

Ilyen mesteri stílusérzékkel levezényelt akcióorgiát nem kapsz minden nap, ráadásul a film tele van Arnold egysorosaival, és mindegyik, mondom, mindegyik működik – mi mást akarsz még? Nem egy remekmű, viszont igazi bűnös élvezet, és az Expendables-filmek bizony bekaphatják. Ez az Arnold mindegyikük seggét szétrúgná. Az ottani Arnoldét is. 

29 komment · 1 trackback

Címkék: akció vígjáték filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr265036825

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.23. 11:13:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szkristof92 2013.01.22. 23:34:36

Élmény volt végigolvasni, és élmény lesz végignézni. Még mindig nem tudom (és nem is fogom tudni) feldolgozni, hogy megbukott.

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2013.01.23. 00:32:34

YOOOOOO nagyonkirály, rohanok a moziba holnap.

Elmeboy 2013.01.23. 00:45:56

A szolid tiszteleten túl nem vagyok egy nagy Arnie-fanatikus, de ennek már a trailere is kilóra megvett, és pont azért, mert egy korához és jelenlegi státuszához abszolút passzoló, kellemesen önfeledt és önironikus film benyomását vetítette előre, ellenben igen, az Expendables (mesterséges adalékoktól, nem pedig igazi tesztoszterontól bűzlő) izzadságszagával. Igyekszem minél gyorsabban megnézni, addig is látatlanban megelőlegezem: marha nagy kár, hogy bukott.

Beyonder 2013.01.23. 01:35:47

1. Örülök, hogy Kim Jee-woon hozta a formáját.
2. Örülök, hogy a film bukása miatt valószínűleg továbbra is inkább koreai filmeket fog csinálni.

Fehér Folt 2013.01.23. 09:09:35

"Arnold egy, a mexikói határ mellett fekvő kisváros seriffét játssza, aki szabadnapjának csendes élvezete helyett kénytelen útját állni egy szökevény drogbárónak (Eduardo Noriega), és tucatnyi állig felfegyverzett bérencének (élükön Peter Stormare) – ököllel, autóval, késsel, pisztollyal, gatling ágyúval, ami éppen kézre áll."

A rasszista, bevándorló-ellenes törvények korában mi másban is főszerepelne egy kibaszott republikánus expolitikus.

TheBerzerker 2013.01.23. 09:09:58

Azért azt agyonlövetném, aki ezt a magyar címet adta neki...

Nephilim 2013.01.23. 09:37:33

Érdekes, de annak idején Az utolsó akcióhős se teljesített olyan jól az amcsiknál, pedig szvsz nagyon jó volt, mind az akciófilmes-, mind az Arnoldos kikacsintós, önirónikus poénjai miatt. Biztos nem értették... :-)

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.23. 11:58:17

Szerintem is fasza film, bár azt gondolom, nem akkora egyszemélyes műsor... az első felében pl. majdhogynem Forest Whitaker a főszereplő. Amúgy szerintem is jobb a két Expendables-nél, pedig én azokat is bírtam.

Rusznyák Csaba 2013.01.23. 12:30:11

@Takács Máté: Az, hogy Whitaker viszonylag sokat van vásznon, nem jelent semmit, ha egyszer mindössze annyit csinál, hogy minden eredmény nélkül üvöltözik az embereivel.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.01.23. 12:54:22

@Nephilim: "Biztos nem értették... :-)"

Vagy pont azért bukott, mert értették (bizonyos értelemben az ilyen filmek nézőit is kiosztotta).

Gavroche11 2013.01.23. 13:07:07

En arra vagyok nagyon kivancsi, hogy Johnny Knoxville karaktere vajon mennyit ront (ha ront) az osszkepen, mert amennyit a trailer sejtet belole... nos, az alapjan egy elfuseralt razfilmfiguranak tunik, akinek meg egy Jar Jar Binks-i karakterkomplexitas is fenyev tavolba tunik el.

Rusznyák Csaba 2013.01.23. 13:14:12

@Gavroche11: Nyugi, én is tartottam tőle, de nem kap túl nagy teret, és amikor van, akkor sem rossz. Nem viszik túlzásba.

albatrosz ezredes 2013.01.23. 18:37:57

kérem nyilatkozzon valaki a szinkronról, mert ebben a kárpát segglyukban csak szinkronnal adják

Rusznyák Csaba 2013.01.23. 22:11:42

@albatrosz ezredes: rendben van a szinkron, nem kell tartani tőle.

David Sumner 2013.01.24. 18:01:18

Azoknak van igazuk, akik szerint ez a film kurvára nem szolgált rá a bukásra, és akik szerint ez bizony tényleg méltó Svájcinéger Arnold szállóigéjéhez. Itt bizony kőkemény "I'll be back" van, azon kívül érezni SPOILER! Schwarzi és Noriega utolsó bunyójának minden rúgását, ütését, zakózását meg Peter Stormare szétlőtt fejét SPOILER! VÉGE, szóval ezt vártam Kim Ji-woontól, hogy ilyen tökös, megalkuvásmentes '80s imitációt nyomjon, és bejött. Kb. azért nem remek, mert mégiscsak '80s megidézés. Meg a Dredd azért brute force-abb '80s kirándulás. Johnny Knoxville simán a film legjobb poénját szállítja. Hárman néztük a moziban, egy párocska meg én, de amikor SPOILER! jelzőpisztollyal szétrobbantotta a kommandós testét SPOILER! VÉGE, akkor visítva, térdcsapkodva röhögtem. Azt se bántam volna, ha bemondja, hogy "Hi, I'm Johnny Knoxville and this is The Last Stand." És ez bukott meg Amerikában? Ráadásul úgy, hogy első hétvége 10. hely? Erre azt mondom, amit Rékasi Karcsi mondott a magyar Chuck Norrisnak abban a bizonyos szappanoperában.

raven_seldon 2013.01.25. 12:34:58

Úgy látom egyedül vagyok azzal a véleményemmel hogy ez egy szar film :D [pedig ingyen láttam]
Akinek elég annyi a boldogsághoz, hogy azt nézi, ahogy embereket lőnek szét, az biztos jól szórakozik rajta, de ha emellett egy értékelhető filmet is akarsz látni, inkább nézd meg a Django-t.
A poénok meg teljesen kiszámíthatóak voltak, vagy egyáltalán nem ütősek. ("Én vagyok a sheriff" - wow, micsoda one liner...)

Terror Dzsoni 2013.01.25. 12:37:55

Nem akarok kötekedni - főleg hogy nem láttam, de tervbe sincs a film megnézése - , de ha arra az első világháborús golyószóróra hivatkozol gatlingként, akkor az tévedés. De ha gatlingel is szeletelnek a filmben, akkor bocs az okoskodásért.

Llew 2013.01.25. 13:04:34

@Rusznyák Csaba: az a végső szinkron amivel reklámozzák vajon? Csak mert pont most ment a rádióban és baromi zavaró, hogy a főszereplő hangja (nem ugrik be hirtelen a szinronszínész neve) alapján Stallonét látom magam előtt egy Swarzi film kapcsán.

Rusznyák Csaba 2013.01.25. 15:38:47

@Llew: Aki általában Stallone hangja, most az Arnoldé, igen. De én gyorsan hozzászoktam (bár kb. gyerekkorom óta nem néztem szinkronosan egyikük filmjét sem, úgyhogy az én agyam már eleve nem volt erre olyan nagyon ráállva)

szkristof92 2013.01.25. 18:37:00

Az első félórát túl kell élni, de amint vége a fárasztó expozíciónak onnantól egy nagyon hangulatos és élvezetes neo-westernné válik, főleg a fináléban ahol tényleg remek egyensúlyba jő a vérspriccelés és a humor.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.21. 13:20:51

mindenképpen pozitívum, hogy a verekedésné nem akarták úgy beállítani, hogy mennyire tud verekedni, mint a feláldozhatók 2ben Stalllone.

Egyébként kellemes film volt.

neanderthal 2013.03.31. 22:43:34

@Terror Dzsoni: Hát én sem akarok kötekedni, de Arnold a képen nem egy golyószóróval, hanem egy Vickers géppuskával látható, ami a hatvanas évek végéig volt rendszeresítve a brit haderőben... ;)

Terror Dzsoni 2013.04.02. 19:32:04

@neanderthal: Golyószóró vagy géppuska nem mindegy? Ennyi erővel már gatling is lehetne. :)

Flankerr 2013.07.03. 17:46:42

Tegnap pótoltam be. Szinkron teljesen oké, Nekem bejött gáti öreg Arnoldnak. A személyére reflektáló poénok, utalások jók lettek. Az első fél órában kínosan mocorogtunk a fotelünkben, de az utolsó fél óra ezt nálam bőségesen kárpótolta.
A fordulatok (mindkét oldalon) nagy része előre köszönt, és az autós "menekülés"-ben tátongó lyukak (üzemanyagról hallottak odaát?) azért fájtak.
Ennek ellenére pont a kritikában megfogalmazott hangulat, képi világ és akciójelenetek, és a finálé miatt nálam 7/10. Nem újranézős, de megérte.

memora 2013.08.11. 17:48:55

@Fehér Folt: "Arnold egy, a mexikói határ mellett fekvő kisváros seriffét játssza, aki szabadnapjának csendes élvezete helyett kénytelen útját állni egy szökevény drogbárónak (Eduardo Noriega), és tucatnyi állig felfegyverzett bérencének (élükön Peter Stormare) – ököllel, autóval, késsel, pisztollyal, gatling ágyúval, ami éppen kézre áll."

A rasszista, bevándorló-ellenes törvények korában mi másban is főszerepelne egy kibaszott republikánus expolitikus. "

Engem is ez zavart, szerintem nem véletlen a film ideológiája, nekem leginkább a halálbüntetés témája miatt nyílt ki a bicska a zsebemben (ha jól tudom, Kaliforniában is létezik a halálbüntetés), főleg ha összehasonlítom az önvédelem jogával, az USA-ban szanaszét lőheted azt, ha valaki belép a birtokodra (ezt kétszer is demonstrálja a film), és én valahogy akarva-akaratlanul ezzel vontam párhuzamba az életéért menekülő, és azt mindenáron megvédeni akaró drogbáró esetét.

SPOILER!
Lehetett volna az a vége, hogy Arnold meghal, vagy valami vicces fricskával elmenekül Noriega karaktere, és/vagy adnak neki valami emberi vonást (mint a Desperate Measures című Michel Keaton filmben), nem pedig megalázzák a végén. Jó, tudom, hogy ez Schwarzenegger film, és csak így működik, meg karikatúra meg minden, de ez akkor is túl "republikánusos" volt így. Persze nyilván nem ezen fog rágódni, aki egy ilyen filmet megnéz, de muszáj volt leírnom, mert azért kicsit nekem mégiscsak rontott a filmélményen...

chuck-d 2013.08.11. 18:58:08

@Llew: @Rusznyák Csaba: ebben a filmben Gáti Oszkár a magyar hangja, de általában Reviczky Gábor szokta szinkronizálni. mindketten jó színészek, akik szerencsére szinkronokat is elvállalnak.
süti beállítások módosítása