Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

KIBERKEDD: Cypher (2002)

2012.12.18. 08:00 virtualdog

cypher.jpgMost induló KIBERKEDD című rovatunkban klasszikus és kevésbé ismert sci-fi műveket rántunk virtuális mikroszkópunk alá,különös tekintettel cyberpunk filmekre, könyvekre és képregényekre. Kommentben hadba szállni és célpontokat ajánlani ér!

Van Örkénynek egy egypercese, mely a lényegi cselekmény, leírás, sőt a kerek, állítmányt tartalmazó mondatok teljes elvonásával a történetmesélést puszta alkotóelemeire redukálja: a helyszín-elemek, tárgyak és események tételes felsorolása (kerékpárnyom, kiáltás, amalgámtömés) még kirakósjátéknak is kevés, nincsenek támpontok, a jelenet sokadik deriváltjából nem előállítható, százféleképp összeilleszthető darabokban hever előttünk.

A Cypher persze nem tör a narráció mibenlétét boncolgató groteszk remekmű babérjaira, melyeket akár Umberto Eco is megirigyelhetne, a párhuzamot csupán az említett csavaros, nagyravágyó, ám meglehetősen kis költségvetésű alkotás inkoherenciája, vázlatossága kínálja fel. Aprólékosan elmesélt, menekülési lehetőséget nem kínáló kontroll-, megalo- és infomán disztópia helyett stílusosan tálalt leltárt kapunk, mely nagy mértékben elvárja a nézői, a történetmesélővel szembeni gyanakvás félretevését. De nem akarok igazságtalan lenni, sem bárkit elijeszteni az amúgy is sovány választék eme vitathatatlan jogosságú képviselőjétől: a film minden hibája mellett szerethető, és bőven rendelkezik vitathatatlan érdemekkel is.

Vincenzo Natali filmjét, ha kellene, cyberpunk sci-fi-ként kategorizálnám. Jogosnak érzem a fenti metszet megjelölését: bár a legtöbb cyberpunk mű lényegénél – nem létező definíciójánál? – fogva tartalmaz tudományos-fantasztikus elemeket, egyes képviselői inkább tekinthetőek akciófilmnek (Johnny Mnemonic), mások kísérleti horrornak (Tetsuo & a nyomában kisarjadó japán cyberpunk hullám) vagy abszurd vígjátéknak (Brazil), mint klasszikus értelemben vett sci-fi-nek. A Cypher cselekményét, mint oly sok társa az elmúlt évtizedből, klausztrofób mikrokörnyezetbe zárja, nem kis részben Philip K. Dick stílusának és művei népszerűségének, valamint kényelmes adaptációs lehetőségeinek köszönhetően. Jelen esetben ez a nagyvállalati kémkedés nagyvonalúan felrajzolt környezetét jelenti, az eleve paranoid cyberpunk így kapja meg az összeesküvésekkel teli kémfilmek csavaros fordulatokban és sokatmondó, ám kevés szilárd halmazállapotú tudást kínáló párbeszédekben dús körítését.

Hősünk kémként kezdi meg pályafutását a történet elején, ám hamarabb válik kettős ügynökké, mint hogy kimondhatná, hogy háromperkettő, aztán hármassá, aztán tetszés szerinti hatványkitevőjűvé, de megnyugtató, hogy mintha ő maga legalább annyira el lenne veszve támpontok híján, mint a néző. Így hát nyugodtan hátradőlhetünk és várhatunk a csavaros, Agatha Christie-t idéző zárlatra, ami épp csak annyival a vége előtt kitalálható, hogy ne kelljen megállítani a filmet a három akciós Straropramen indukálta pisiszünetre.

cypher2.jpg

Könnyebb azonban a karosszékből felállva a negatívumokon élcelődni - gondolok itt elsősorban az aprólékosság fentebb fejtegetett hiányára, a mellékszereplők ábrázolásának elnagyoltságára és a sablonos fordulatokra -, mint a film pozitív tulajdonságait anélkül méltatni, hogy a meglepetés erejét el ne rontsuk. Márpedig Natali ráérzésének vannak olyan, már-már Terry Gilliam-et vagy Jean-Pierre Jeunet-t idéző meglódulásai, mint például a zseniális és horrorisztikus agymosott konferencia tűpontos szatírája.

Én pedig - habár hasonlóan felemás érzelmekkel viseltetek a lehengerlően kezdődő, csalódást keltően továbbvitt és lezárt Kocka iránt is, mely talán a későbbiekben még terítékre kerül - az ilyen pillanatok miatt érzem úgy mégis, hogy van remény: a régóta pletykáktól övezett Neurománc megfilmesítés (mely ki tudja, valaha elkészül-e egyáltalán, és hogy valóban Natali rendezheti-e), ha tökéletes nem is lesz, legalább meglepetéseket tartogat majd.

És ez több, mint amit napjaink mainstream filmtermésének 95%-a elmondhat magáról.

19 komment

Címkék: cyberpunk filmkritika kiberkedd

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr14969372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.18. 08:38:17

nagyon örülök az új rovatnak, ezt a filmet (se) láttam még, de majd most ezután!

TheBerzerker 2012.12.18. 08:46:17

Én se láttam, de én a Kocka első részét kifejezetten szerettem. A folytatásait meg inkább nem nagyon emlegetném...

clive. 2012.12.18. 09:08:25

@TheBerzerker: Én is így vagyok vele. A Kocka 1 tetszett, a másodikat utáltam. A harmadikat már nem néztem meg.

A Lambert féle Nirvana milyen? Az is cyberpunk sci-fi?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.18. 09:34:23

Kocka nekem is bejövős, de csak az első a második ár unalmas volt, a 3kat én se láttam, kellett volna vki szerint?

virtualdog 2012.12.18. 09:37:26

Nirvana lesz majd! Kocka első részére is sort kerítünk akkor, nekem az egyik vesszőparipám, hogy milyen nagy kihagyott ziccer a film, amit az utolsó harmadával rontottak el.

szkristof92 2012.12.18. 09:43:05

Láttam és piszkosul jó film, nem csoda hogy Natali fogja Gibson Neuromancer-ét adaptálni!

geomayler 2012.12.18. 10:26:09

Köszi az ajánlót.
A Kockával kapcsolatban hogyan érted, az első film lezárása csalódás vagy a folytatások? Mert az első film önmagában szerintem is remek.

geomayler 2012.12.18. 10:29:09

Bocs, közben jöttek kommentek.

Kocka 1 lezárása sztem így tökéletes, egy bazi nagy pofon.

Kocka 3: előzményfilm, minőségben a 2.-nál jobb, az 1.-nél gyengébb és nem csak a zárt kockára kolátozódik a történés.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.18. 11:09:55

@geomayler: előzmény???

Akkor lehet csak megnézem 1x.

norberthellacopter 2012.12.18. 11:29:42

Ezt a rovatot tegyétek át szerdára, és kérem vissza a kungfu keddet...:D

virtualdog 2012.12.18. 12:45:33

@norberthellacopter: Nyugi, W mondta, hogy lesz még Kungfu Kedd! Ha esetleg bepörögne, és heti frissítésű lenne, akkor ráérünk új napot keresni a Kiberkeddnek, addig is megférnek egymás mellett. :)

Chavez 2012.12.18. 12:50:11

Szájber szerda, mi más lehetne...

Tiger Woods 2012.12.18. 17:36:12

célpont ötlet: kiborgtanárok

2012.12.18. 18:01:50

"a régóta pletykáktól övezett Neurománc megfilmesítés (mely ki tudja, valaha elkészül-e egyáltalán, és hogy valóban Natali rendezheti-e), ha tökéletes nem is lesz, legalább meglepetéseket tartogat majd."
Nehéz munka lesz, attól tartok nem is lehet úgy megcsinálni, ahogy az én fejemben van. A Neurománc szinte tökéletes regény, nagyon komoly stílusérzékkel lehetne csak jól megcsinálni. A vizualitás megoldható (a mátrix már a Johnny Mnemonicban sem volt rossz, a többin nagyon látszott az alacsony költségvetés), de azt az egyensúlyt, amit Gibson a hangulat és mondanivaló között megteremtett, aligha tudják reprodukálni. Mint ahogy a folytatásokban neki sem sikerült, bármennyire is szeretem őket olvasni.

Most hogy így belegondoltam, igazából Gibson az egyetlen sci-fi szerző, akit rendszeresen idézek ismerősöknek.

Error Flynn 2012.12.19. 02:50:50

A kockával kapcsolatban: én ilyen kamu-folytatásokat nem nézek, mint ami kerek egész, további részeket abszolút nem kívánó filmekhez készülnek, mert egyértelmű, hogy egy szerzői filmhez gyártanak üzleti indokkal műfaji, kommersz folytatásokat, és ezt ki nem állhatom (gondolom pont ezt figurázza ki a Hamlet 2 is, majd egyszer megnézem már :)
Egy ilyen filmhez, mint a Kocka, csak azok akarnak folytatást, akik kizárólak kikapcsolódást és szórakozást képesek keresni és találni egy filmben (ők bizonyára egész másképp viszonyulnak a Kocka lezárásához és az elvarratlan (?!) szálakhoz). A filmeket valamelyest értők és tisztelők számára nem hiszem, hogy létezik olyan pl: hogy Kocka "trilógia", de pont ez a helyzet pl: a First blood, majd a "frappáns" című folytatása, a First blood part.2 esetében, vagy a Spielberg/Hooper féle Poltergeist, ill azok szétszórt, összefüggéstelen, az eredeti koncepcióját csuklóból kidobó folytatásai (Csak a Spielberges rózsaszín giccs maradt meg, he-he), amik viszont különálló B-filmekként abszolút élvezhetőek és szórakoztatóak.
Szóval ha esetleg mégis megnéznék egy ilyen folytatást, akkor azt a helyén kezelem (azaz jó távol az eredetitől), és én is kizárólag kikapcsolódást várok tőle, és közben próbálok nem gondolni az eredeti filmre...

Ramiz 2012.12.18. 09:37:26

Nekem pont a vége jött be a Kockának (persze a felvezetés is jó volt), nem tudom, milyen kihagyott ziccerekre gondolsz, szerintem akkor már egy teljesen más film lett volna, és kellett volna hozzá egy olyan csavaros eszű forgatókönyv, mint a Cypher-é, de az már nem ez a koncepció (elrettentő példának ott a túlbonyolított The box). Persze sokszor eljátszották már ezt a témát, előtte is, utána is, de talán ilyen "laboratóriumi körülmények közt" még nem :)
A Cypher-ről viszont nekem is kb: ugyanez a véleményem, a mérleg nyelve nálam is határozottan pozitív irányba leng ki, tehát "szeretem" :)

Dr. Sick Fuck 2012.12.19. 07:08:51

Imádom ezt a filmet. Low budget, high brain.

Dr. Sick Fuck 2012.12.19. 07:12:43

Illetve: illett volna odaírni még, hogy a csávó rendezi a Neuromancert, mert végre rendezi valaki. Ha megkésve is, de jó kezekben van az anyag.

virtualdog 2012.12.19. 10:54:19

Dr. Sick: végigolvastad a cikket? Írtam a Neurománc-rendezésről a végén. Egy sok éve hányódó sorsú, jelenleg is "in development" fázisban álló filmről ennél biztosabbat botorság kijelenteni.

Raticus 2012.12.24. 01:56:32

@ Ramiz: Támogatom a Kocka kivesézését, imádom azt a filmet. A Kocka DVD-men rajta van a rendező egy korai horror-shortja, azt is érdemes megnézni (bár ez nem cyberpunk): www.youtube.com/watch?v=GWYzLGi3F18 És ha már lehet ajánlani is: Paranois 1.0? Ahogy így rákerestem, az oldalon még nem volt róla kritika, viszont a Mnemonic-os cikked egyik hozzászólásában írod, hogy személyes kedvenced, szóval hajrá!
süti beállítások módosítása