Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Panelprogram: Spectacular Spider-Man #189

2012.08.22. 12:00 Geekblog

SpectacularSpider-Man189.jpgA cikk új vendégbloggerünk, weapon x munkája.

A Csodálatos Pókember első sorozatában megjelent történetek közül a J. M. DeMatteis által jegyzett füzetek mindig is kimagaslottak. A Kraven utolsó vadászata, és az Egy manó halála című sztorik mellett az egyik legemlékezetesebb munkája a 100. számban (eredetileg pedig a Spectacular Sipder-man sorozat 189. számában) megjelent Osborn örökség volt. Hiába jelent meg pár hónappal korábban a Spawn 3. száma, benne a full beteg, gyerekgyilkos Billy Kincaiddel ("Hókusz-pókusz, csoki, kókusz", megvan?), 14 évesen mégis sokkal jobban belém égett Harry Osborn pszichózisa. Talán ennek is köszönhető, hogy Harryt sokkal fenyegetőbb Zöld Manónak láttam mindig, mint Normant, aki akkoriban csak Pók-összefoglalók, és klasszikus sztorik legendás ellenfele volt. Harry viszont maga volt a téboly, a tudathasadásos barát, aki a szomszédban lakik, néha viszont elborul, és egyetlen célja van csak: tönkretenni az ízeltlábú Parkert. Mert Harry tudja... Időlegesen leszállt neki ugyan a lila köd, de amikor az emlékezete kitisztult (és egyben tudata ismét elborult), visszatért a maszk, a Manó. A Manó, aki Gwen Stacey gyilkosa, aki elvette Peter Parkerék fiatalkorát, és minden ártatlanságukat.

Az Osborn örökségben Harry az apja örökségét akarja továbbvinni, és mindent megtesz azért, hogy a családja megértse, mit jelent Osbornnak lenni, és miért is Pókember a legátkozottabb lény a számára. Képregényben ritkán látni olyan feszült jelenetet, mint a vacsora, ahol Harry a lelkileg széttrancsírozott feleségével, a soha be nem gyógyuló sérüléseket összeszedő fiával, a tehetetlen sógorával, Olvasztárral, és ősellenségével, Pókemberrel ül egy asztalnál, és a családról szónokol. Sal Buscema kemény, minden szenvedést, tépelődést és tehetetlen dühöt tökéletesen megragadó rajzai teszik tökéletessé a drámát. És miután mindez a feszültség kirobban, a Manó és a Pók összecsapása elkerülhetetlenné válik. Pókember győz ugyan, de amikor Harryt átadja a rendőrségnek, ő még egyszer, utoljára szót kér magának. És Parker pontosan tudja, hogy az élete össze fog omlani. Tudja, hogy Harry beváltja a fenyegetését, és világgá kürtöli Pókember kilétét. Mégis szembenéz minden félelmével, mert már megcsömörlött az örökös meneküléstől és rettegéstől. És a Zöld Manó beszélni kezd:

"-Hölgyeim és uraim, valamint apróságok... Egy kis figyelmet kérek! Rendkívüli bejelentenivalóm van! Én tudom, hogy ki van a maszk alatt! Tudom, hogy ki a Pókember! És el is mondom mindenkinek."

A monológ után az oldal alján van még egy "néma" képkocka Pókember maszkjáról. Vár. Olvasóként pedig tudod, hogy lapozni kell, csak egyetlen egyet, és Pókember világa felrobban, és millió szilánkra törik.

zöldmanó.jpg

12 komment

Címkék: képregény panelprogram

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr204725421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TomPowell25 2012.08.22. 20:14:18

Az évek során a sok költözés alkalmával az a kevés régi képregényem ami volt, mind elkeveredett valahová, kivéve A csodálatos Pókember 100. számát, amit mind a mai napig féltve őrzök, leginkább ezen történet miatt. A Harry féle Zöld Manó pedig pont Az Osborn-örökség miatt a kedvenc gonosztevőm az egész Pókember-univerzumból.

nessuno0100 2012.08.22. 21:23:17

Nálunk az 50. szám is hasonló borítóval jelent meg. Volt egy kék amin szerintem ugyan ez a hologram van és egy bordó ahol valami manussal hintázott.
Hirtelen azt hittem ez az a szám, de az valami X-men-es történet...

Is 2012.08.22. 22:07:21

@nessuno0100: Igen, mert ez az eredeti kiadás borítója, amit aztán felhasználtak a magyar kiadás 50-ik részéhez.

NickelADeón 2012.08.23. 10:06:12

És Sal Buscema is a legjobb formájában van ezen számban, sokszor nézegetős rajzokkal.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.08.23. 11:31:39

nem rossz, de épp a cikkben említett Spawn szerintem sokkal betegebb, jobb, erősebb, erőszakosabb szerintem.

weapon x 2012.08.23. 22:34:29

@doggfather: Hogy a kérdéses Spawn szám betegebb és erőszakosabb az tény (elég durván belémégett a kép, ahogy Kincaid a picike kis ujjakat ragasztgatja fel a falra), de az Osborn örökség végig sokkal feszültebb, és kényelmetlenebb légkört áraszt.

Az elején, ahogy Peter ül karba font kézzel, maga elé meredve a zenedoboz előtt, MJ pedig jön be csacsogva a lakásba, vagy éppen Normie tekintete, miután Póki taccsra tette az apját: mind-mind hátborzogató jelenetek. Eszméletlenül jól megírt képregény.

NickelADeón 2012.08.24. 09:55:13

@weapon x: Hát nagyon ijesztő, ahogy azt a kis versikét motyogja. Már nem emlékszem pontosan, de hogy Póki leesik, a nyaka kitörik...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.08.24. 11:41:18

@weapon x: nekem személyesen sose voltak kedvenceim a Zöld Manók, kövezzetek meg, de erőltetettnek érzem a figurákat is, meg a történeteket is velük.
A Vészmanó, nah ő már igen, de a Zöld valahogy nem fogott meg.

(valószínűleg, mert itthon a Semic Pókiban kevesebb Zöld Manó és sokkal hangsúlyosabb Vészmanó volt akkor még kicsi voltam, nekem a Vészmanó maradt a Manó)

NickelADeón 2012.08.24. 12:00:50

@doggfather: Én is vészmanós voltam/vagyok :) Sokkal titokzatosabb volt, mint az eredetije.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2012.08.24. 12:55:32

Vészmanó morbid, betorzult arca nálam is sokkal jobban megmaradt, mint a szolid kiadású Zöld Manó.

Redcap 2012.08.24. 14:14:56

Valamiért én biztos tudatában voltam, hogy ezt a sztorit Mark Bagley rajzolta. Talán azért, mert a magyar kiadásban rögtön utána következő Vérontós sztorit már ő követte el. Valóban régen volt előttem ez a szám, elő is keresem rögvest.

A Spawn #3 hozzám kicsit később jutott el, így nem igazán ütötte egymást a fejemben a két történet, habár ahogy visszaemlékszem zsenge gyerekkoromra nekem Billy Kincaidnál is sokkal jobban megmaradt az a Spawn szám amiben megjelenik az első Redeemer. Ebben van amikor katonákat küldenek a pokolba felderítésre és csúnya véget érnek. (vérzuhatag, húsmállasztó szél, beleégett 12-13 éves retinámba)

weapon x 2012.08.24. 15:52:30

@NickelADeón: Nekem is összemosódik a kettő, de az a versike már az Egy manó halála sztoriban szerepel. Ott hurcibálja magával Norman egész végig a nyeklő-nyakló Pókember bábut. :)
süti beállítások módosítása