Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

A vizsga

2011.10.24. 15:00 Rusznyák Csaba

Olyan könnyű lenne A vizsgát arról a végéről megfogni, hogy milyen tipikus magyar gyermekbetegségek nem gyengítik a hatását, hogy a hazai filmgyártás milyen jellegzetes buktatóit kerüli el, hogy az ’56-os mozik mely poros műfaji és tematikai szabályait hagyja figyelmen kívül, de a legjobb benne pont az, hogy nem kell az akaratlanul is várt negatívumok hiánya felől megközelíteni. Mert Bergendy Péter második rendezése az a fajta színtiszta műfaji film, amiből Magyarországon, két-háromévente készül egy (az utolsó Gigor Attila A nyomozója volt): intelligens, izgalmas, stílusos, és az utolsó pillanatig pontosan tudja, hogy mit akar.

A vizsga középpontjában nem ’56 és utóhatásai állnak, azok csak a színfalakat képezik. És bár ezek a színfalak igen beszédesek (ld. a rendszerbe bedarált értelmiségieket az ügynök-tartótiszt kapcsolatok ábrázolásában, vagy a HATALMAT, ami a megfelelő ember egyetlen pillantásában ott van, és azonnal kinyit minden ajtót), a lényeg, hogy köztük olyan kortól és helyszíntől függetlenül fontos emberi értékek kerülnek kereszttűzbe, mint a lojalitás, a szeretet, a barátság és a mentorság. Ennek köszönhető, hogy államvédelmis tisztek ide vagy oda, a szereplőkben végig embereket látunk, és nem egy elnyomó rendszer kegyetlen katonáit, avagy – ha úgy tetszik – szörnyetegeit. (Ami azt illeti, csodálkozom is, hogy ezen még senki nem picsogott…)

Thrillerről lévén szó, Köbli Norbert forgatókönyvíró nem a korszak politikai aspektusait, hanem a hangulatát képezi le a narratívára. 1957-ben járunk, senki nem bízhatott senkiben, a szomszédod, a barátod is lehetett kém, besúgó vagy éppen ellenforradalmár, nem mondhattál akármit, még az orrodat sem fújhattad ki akármikor. Ennek megfelelően A vizsga nézője sem tudja, hogy éppen honnan fúj a szél: nagyjából 20 percenként érkeznek a sztorit olykor teljesen átértékelő csavarok, folyamatosan elcsúsznak a szempontok és a viszonyok, mire beleélnéd magad az aktuális status quo-ba, már szalad is a szőnyeg a lábad alól.

Eleinte úgy tűnik, minden a fiatal államvédelmis tartótiszt, Jung András (Nagy Zsolt) körül forog, de ahogy felbukkan felettese és mentora, Markó Pál (Kulka János), akinek az a feladata, hogy tesztelje pártfogoltjának a rendszer iránti hűségét, egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy ez az ő filmje. A finálé már teljes egészében rá fut ki, és addigra szinte az összes többi szereplőt is egészen más fényben látjuk.

A szép és tehetséges Hámori Gabriella ártatlan szerelmesből válik potenciális áldozattá, majd összeesküvővé, de a legnagyobb metamorfózis Scherer Péternek jut. Már-már félelmetes, ahogy a jelentéktelen, szürke fogaskerék a cselekmény feszes előregördülése során valami egészen mássá mutálódik. Csak azért nem tudja teljesen ellopni a show-t, mert Kulka szerepe látványosabb. Nagy Zsolt sem lóg ki, profi és jéghideg, a színészi játék mellett pedig a forgatókönyvet is dicséret illeti, amiért a néző szimpátiáját egyik karakterről tologatja a másikra.

A szűkös költségvetés alig-alig látszik meg A vizsgán. Az egyetlen napot felölelő cselekmény mindössze néhány helyszínen bonyolódik (két-három lakás, egy-két utca), a jelmezek és díszletek teremtette korhangulat tökéletes, a revelációk sorozatával vert karakterek a hideg, kopár külsők, a sötét, fényekkel és árnyékokkal ügyesen játszó belsők stílusos, fojtogató noir atmoszférájának súlya alatt nyögnek. A filmet egyébként fényképezőgéppel vették fel, de ezt csak azért tudom, mert utánaolvastam – nem látszik rajta. Roppant hatásos munka – az, hogy ráadásul olyan szempontból és úgy dolgozza fel a magyar történelem egy szeletét, ahogy arra még nem láttunk példát, már „csak” bónusz.

31 komment

Címkék: magyar thriller

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr523325736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sixface 2011.10.24. 16:46:50

ezt hol lehet megnézni/megszerezni?

Köbli Norbert (törölt) 2011.10.24. 16:55:01

pesten: corvin, puskin, uránia, művész mozi műsorán, vidéken kisebb mozikban (nem plázákban).

CruelAngel 2011.10.24. 18:10:59

egy hete megnézve, jó volt. Nem fergeteges, de jó, minőségi, szórakoztató thriller, melegen ajánlom.

SoulMiner 2011.10.24. 20:07:22

E kritika miatt fogom megnézni ezt a filmet...

Mr. Minimalac 2011.10.24. 21:44:01

Mindenkinek ajánlom! Izgalmas volt!
Kulka, Scherer, Nagy Zolt zseniális volt.

dH2K · http://dh.squidcode.com 2011.10.24. 22:44:51

hol lehet megvenni, letoltelni, megnezni, hozzajutni?

2011.10.25. 00:04:45

@dH2K: moziban, a többit most hagyjuk:) Egy barátom látta már jópár hete sajtóvetítésen, nagyon áradozott róla, megnézem.

dH2K · http://dh.squidcode.com 2011.10.25. 00:16:26

@shitgun: hat megneznem moziban is, csak gondolom varni kell meg, amig az usaban is vetiteni fogjak.

mizie 2011.10.25. 03:09:19

Az utóbbi 10 év legjobb magyar filmje a Taxidermia volt. A nyomozó sajnos éppenhogy belehal a szokásos magyar betegségekbe (de ettől még jó).

hamisnero 2011.10.25. 06:44:35

aztán meg a nyomozót is nézzétek meg, nem véletlen említik, zseniális.

2011.10.25. 07:06:53

@dH2K: ha így állunk, akkor engedélyt adok a torrentre:)))

2011.10.25. 08:47:03

@mizie: nagyon, nagyon osztom!! ez a nyomozó egy átlag alatti valami, sok béna dologgal, de a taxidermia egyszerűen zseniális (pár azért az egy más műfaj, mint ezek a tisztán szórakoztató filmek).
ezt vizsgát azért megnézem. a kulkát amúgy is szeretem.

Rusznyák Csaba 2011.10.25. 09:44:58

Taxidermia: naná. Sőt. Éppcsak az nem zsánerfilm.

hanyag anyag 2011.10.25. 12:11:11

Láttam a filmet és tetszett, de szerintem van benne egy fontos dolog, ami nem egyértelmű (innen csak akkor olvasd tovább, ha nem bánod, hogy lelövök pár poént):
mindenki vizsgázik vagy csak Kulka? Ha ugyanis mindenki (Nagy, Hámori, Kulka), akkor nem csak Kulka bukott meg, hanem Hámori is. Ha már az elejétől csak Kulka vizsgázik és ezt a másik kettő tudja is, akkor mi a az a jelenet, amikor Nagy megtalálja a mikrofont a telefonban és egy orosz könyvből nézi ki, hogy mekkora a hatótávolsága? Ez tehát arra utal (és még több más jelenet is), hogy Nagy nem tud a vizsgáztatásról. Hámori mondja el neki, miután megveri és mielőtt Kulka átmegy? Miért tenné? Mert szereti? akkor megbukott. Szóval van szerintem logikai bukfenc benne.

elefes 2011.10.25. 14:06:40

Pedig a Taxidermia néhány kétségkívül remek és eredeti ötletet leszámítva nagyon öncélú és szájbarágós film. A Nyomozó sokkal jobb, már csak azért is, mert az egy fasza film. (Mondjuk a zenéje az a tipikus fapados magyarfilmes, valamelyest ront az összképen.) Erre meg kíváncsi vagyok.

Maya-- 2011.10.25. 16:37:21

hát ha így állunk, én is megengedem magamnak a torrentet:)..nem nagyon nézek magyar filmet, de ezzel kívételt teszek.

SoulMiner 2011.10.27. 04:36:26

Megnéztem A vizsgát. Nagyon jó kis film, bár szerintem érződik rajta egy kicsit a TV-film fíling, de itt egy amerikai TV-filmre gondoljatok! Hosszú ideje végre egy olyan alkotás, amelynek nézése közben nem csaptak arcon a "magyar filmekre" jellemző elidegenítő effektusok. Szóval nagyon jó, nézzétek!

A Nyomozó az sajnos több ponton is bosszantóan magyar, lásd: zene, fényképezés, hang, stb. Ellenben remek forgatókönyve van annak is, ezért lehetett emlékezetes.

A Taxidermia pedig mestermű, Pálfi igazán odatehetné már magát...

Gaines · http://delta.blog.hu 2011.10.27. 12:46:48

Tegnap megnézve, remek film volt, teljesen egyetértek a kritikában foglaltakkal, feszes és izgalmas forgatókönyv, egy nagyformátumú alakítás Kulkától (de a legkisebb mellékszereplőig bezárólag a helyén volt mindenki, nem volt gyenge láncszem), nyomasztó hangulat.

Az egyetlen problémám a zenével volt, eleinte kifejezetten tetszettek a fő témák, viszont az idő előrehaladtával egyre repetitívebbnek éreztem őket, és sokszor olyankor is feszültséget akartak generálni, amikor a jelenet nem kívánta meg, ezért felhívták magukra a figyelmet - a kevesebb itt nekem több lett volna. De ez csak apróbb bosszúság.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.10.27. 15:07:44

nagyon jó film, szerintem sokkal egyenletesebb mint a Nyomozó...tulajdonképpen az első igazi műfajfilm - a komédiákat kivéve...Érződik minden porcikáján a mesélés öröme, a remek főcímtől az utolsó képkockákig...a szereplők nagyon jók, Kulka és Scherrer átalakulást öröm nézni. A forgatókönyvön érződik, hogy Norbi komoly filmes műveltséggel rendelkezik, élvezet volt látni azokat a forgatókönyves trükköket, amitől igazán szellemes lesz egy könyv: pl a telefonszám, nekem az tetszett talán alegjobban...:-)

Darkcomet 2011.10.28. 19:30:19

Megnéztem, jó volt. Nagyon is. Köszi a remek tippet.

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2011.11.15. 12:31:55

"Mert Bergendy Péter második rendezése az a fajta színtiszta műfaji film, amiből Magyarországon, két-háromévente készül egy (az utolsó Gigor Attila A nyomozója volt): "

Ahogy ringsider kolléga is pedzegette kettővel feljebb, A nyomozó pont nem színtiszta műfaji film, hanem a Coenék munkáihoz hasonlóan műfaji film némi szerzői beütéssel.

Rusznyák Csaba 2011.11.15. 12:50:46

"pont nem színtiszta műfaji film"
Hát dehogynem.
Szerintem amúgy ringsider kolléga is ezt írja.

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2011.11.15. 19:17:03

@Rusznyák Csaba: A színtiszta műfaji film (nálam) az, amelynek a műfaji szabályok betartása a legfőbb célja, nem az, hogy kiforgassa őket, reflektáljon rájuk, posztmodernkedjen velük. A színtiszta műfaji film nem mixel úgy össze műfajokat, stílusokat, hogy attól az egyszeri néző megzavarodjon. A nyomozó műfaji film, naná, de nem színtiszta. Példának jobb lett volna a Csak szex és más semmi vagy bármelyik Köbli-romkom.

Rusznyák Csaba 2011.11.16. 09:15:07

@[bs]: Nem gondolom, hogy egy (színtiszta) műfaji film egy minimális egyediséget sem tartalmazhat anélkül, hogy kivennénk ebből a kategóriából. A nyomozó egyáltalán nem megy messzire ebben, és aközött, ahogy az a krimihez viszonyul, és ahogy Coenék filmjei viszonyulnak a maguk műfajához, órási a különbség.

Baski Sándor · http://filmvilag.blog.hu 2011.11.16. 09:44:27

@Rusznyák Csaba: Nem állítottam, hogy A nyomozó "messzire megy", vagy hogy ki kéne venni a műfaji kategóriából, de különbözik annyira egy _hagyományos, szabályszerű_ műfaji filmtől, hogy ne lehessen a műfaji filmek etalonjaként citálni. Nem véletlen, hogy most már te is zárójelbe tetted a színtisztát. :) Pedig én pont abba kötöttem bele, nem a műfaji jelzőbe.

Rusznyák Csaba 2011.11.16. 09:55:53

Mert itthon annyi hagyományosabb, szabályszerűbb krimi készül, hogy azokhoz képest A nyomozó kilóg? Mindegy, a lényeg, hogy a (színtiszta:)) műfajiságot én nem szorítanám ENNYIRE szigorú határok közé.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.11.17. 08:27:11

@Rusznyák Csaba: így van, a nyomozó attól is "fura" mivel műfaji vákumban születetett! az a Kern Andrásos-Dobó Katás mozi, na az volt generikus műfajfilm...:-)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.11.17. 11:47:47

@[bs]: vígjátékok nem játszanak, mert annak van hagyománya, olyan-amilyen, de van...:-)
süti beállítások módosítása