Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Submarine - előzetes

2011.04.23. 11:57 Varga Denes

Bárhol is írjanak a Submarine-ról, a Rushmore és a Harold és Maude mindig felbukkan hivatkozási pontként. És valóban, a második tréler alapján bátran állítható, hogy akiknek bejött a fentebb említett két film, a Submarine-t is imádni fogja. Elvont humor, különc tinik, az első komoly kapcsolattal járó csetlés-botlás. És ha ez még nem lenne elég, a 15 éves főhős még szülei válságba jutott házasságát is meg akarja menteni. A helyszín sem szokványos, mindez egy Wales-i iparvárosban történik. A film zenéjét az Arctic Monkeys gitáros-énekese, Alex Turner szerezte. Elsősorban azoknak a geekeknek ajánlom, akik néhanapján hipszterek.

Az elmúlt évek tinifilmjeit, coming-of-age történeteit, vagy nevezzük őket annak, aminek akarjuk, egy kivétellel (Könnyű nőcske), csalódásként éltem meg. Kiveszett belőlük a báj, mivel a kamaszokra jellemző sutaságot és bizonytalanságot, összekeverték a mesterkéltséggel. Pózba merevedett fiatalok népesítették be ezeket a filmeket (Lázongó ifjúság, Scott Pilgrim a világ ellen), akik teljességgel hidegen hagytak. Most a Submarine-ban bízok, hogy megtörje a sokéves átkot, és ismét legyen egy film útkereső tizenévesekről, amelyért legalább annyira lehet lelkesedni, mint a Rushmore-ért. Az előjelek bíztatóak.

14 komment

Címkék: filmbemutató vígjáték dráma

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr822848878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RoFä 2011.04.23. 16:26:15

Adventureland azert nem volt rossz

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2011.04.23. 16:38:13

@RoFä: egyetértek. kellemes meglepetés volt

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2011.04.23. 17:45:12

a Könnyű nőcske pont nem volt valami jó szerintem, akkor már az Adventureland szerethetőbb és hangulatosabb mozi. A lázongó ifjúság a legborzasztóbb az utóbbi évek hasonló témájú filmjeiből, ritka az ilyen, de nem tudtam végignézni.

Weöres Dániel · http://www.vatican.va/ 2011.04.24. 14:34:29

Mi az a hipster? Mármint van wikipediám meg urbandictionary-m meg ismerek is olyanokat, akik ennek nevezik magukat, de annyira zavaros ennek a szubkultúrának az önmeghatározása, hogy kíváncsi lennék, a szerző itt-és-most mit ért alatta.

Chavez 2011.04.24. 17:49:08

A hipster = 21. századi hippie köcsögök

Varga Denes 2011.04.24. 19:16:35

Az Adventurelandról elfelejtkeztem, igazatok van, kellemes kis szösszenet volt.

Kevés vagyok én ahhoz, hogy definiáljam a hipsztert, de Chavez meghatározását azért szeretném árnyalni :) Nehéz, mert teljesen mást jelentett az ötvenes években: "Az amerikai egzisztencialista gondolkodó, a hipster olyanná válik tudatosan, mint a társadalom perifériájára szorított, diszkriminált négerek. Az intenzív önkifejezésbe, a dzsesszbe, a mozgást, a száguldást kifejező versekbe, a konkrét száguldásba, a narkotikumokba menekül az észhez térni képtelen világ borzalmai elől. Az amerikai egzisztencilaizmusba tudatosan menekülő hipster és a menekülés szorításából kiszabadulni immár végképp képtelen beat (vagy beatnik) az intenzív élet lüktetésével, a sebességgel próbálja ellensúlyozuni a mindent elpusztító idő hatalmát – fejti ki Mailer A fehér négerben" mint most: "Hipsternek az ifjúsági szubkultúrák azon ágát nevezzük, amely úgy tesz, mintha nem tartozna egyik szubkultúrához sem, hanem mindegyikből az éppen legdivatosabbat lefölözve teremt magának sekélyes identitást. Ha a trú norvég black metál a divat, annak elemeit teszi magáévá, ha a belassított houstoni hiphop, akkor meg azt. Ha meg éppen mindkettő, mint éppen most, akkor mindkettőt." Ez egyébként Bede Márton írta pár napja, érdemes az egész írást elolvasni, ahogy a Fehér négert is. Természetesen az utóbbi értelmezésre gondoltam, azokra az emberekre,akiknek leggyakoribb fegyverük az irónia, akik mindig kínosan ügyelnek arra, hogy a zene, amit hallgatnak, a ruhák, amiket viselnek, egyáltalán, a dolgok amiért lelkesednek, menőnek számítsanak. Most persze jöhetne a kérdés, mit jelent az, hogy valami menő. Egy biztos, Jack Kerouac kifejezetten ellenszenvesnek találná a mostani hipsztereket.

mesko 2011.04.24. 19:30:08

biztos a szerző meglátta a szemüvegeket és erről neki beszökött a hipster, mert ezek a köcsögök, ezt is a magukévá tették:(
ez egy trend, én csak annyit értek belőle, hogy nagyon rondán öltözködnek..nem tetszik:(..olyan mintha különböző kultúrákból/stílusokból üznének csúfot, de ők úgy tartják, hogy ez cool:P
állítólag van 3 szimpla szabályuk: ironikusak, lazán élnek, s utálják, ha valaki őket hipsternek hívja..
múltkor láttam egyet Che Guevara pólóban, de csak azért hordta a pólót mert az cool, s nem azért mert tudta, hogy ki volt Che Guevara...felületes banda!

Weöres Dániel · http://www.vatican.va/ 2011.04.24. 22:43:44

@Varga Denes: igen, az ötvenes-hatvanas években sokkal trúbbak voltak a dolgok, mindig ezt mondom. A mostani hipster az számomra ez az "ironikus", cinikus, apolitikus facebook- meg tumblr-generáció. Vicces egyébként Bede cikke, mert szerintem ő maga is egy kibaszott hipster.

RoFä 2011.04.25. 13:22:42

@Varga Denes: Bede pedig szerintem nagyon megsértődne ha valaki lehipsterezné, pedig az, amennyiben évek óta ő szeretné definiálni, hogy mi a menő... az idézőjeles iróniát is zárójelbe téve majd kétségbe vonva, de a legmélyére nézve végül is naná, mi az hogy. Szög zsákból ki.

RoFä 2011.04.25. 13:26:10

@Weöres Dániel: Esküszöm nem olvastam előtte amit írtál.

Így összeáll a kép :)) Ami meg a felnövést illeti a cikk végén, hát, nem mindenkinek sikerült és ez így van jól

Konya Sándor 2011.04.25. 16:52:47

Na ez a film olyannak tűnik amit valószínűleg imádni fogok. :) Egyébként igazatok van, az Adventureland kifejezetten jó volt és az Easy A-t is most néztem meg a hétvégén másodszorra. A Lázongó ifjúság meg tényleg vacak. Ez viszont abszolút nyerőnek tűnik.

Ian 2011.04.26. 12:43:55

A Scott Pilgrim köröket ver minden fönt említett filmre, a Harold és Maude-ot kivéve.
süti beállítások módosítása