Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

I Spit on your Grave (2010)

2011.02.15. 08:00 Rusznyák Csaba

A ’60-as, ’70-es évek exploitationjei az utóbbi években reneszánszukat élik (ezt Tarantionónak és Rodrigueznek tessék köszönni), persze a korszellemhez méltón, igazi posztmodern formában. A legtöbb ilyen, retróhullámot meglovagló alkotás sűrű kacsintások és önironikus gesztusok közepette állít emléket a grindhouse-korszaknak (mint az említett rendezőpáros duplafilmje vagy a Black Dynamite), néhány pedig no-bullshit módon úgy adja el magát, mintha tényleg 30-40 évvel ezelőtt készült volna (mint a Run Bitch Run! vagy részben a Machete). A sor végén kullognak a világ legfeleslegesebb remake-ei, mint amilyen az 1978-as I Spit on your Grave tavalyi felmelegítése is.


Az utolsó ház balra kapcsán már megpróbálták ezt eljátszani velünk: klasszikus grindhouse film újraforgatása mai eszközökkel, mai közönségnek, mai terjesztésben. Nem működött. Túl a végtelenül szimpla magyarázaton, hogy a film egyszerűen pocsék volt, azért sem működött, mert ezek a régi exploitationök csak a saját koruk és körülményeik kontextusában életképesek. Ma eljátszani lehet velük, kiforgatni jellegzetességeiket, vagy ravaszul korabelinek álcázni őket – azaz lehet őket modernizálni vagy komolyan venni. De nem modernizálni ÉS komolyan venni, mint ahogy azt Steven R. Monroe kísérelte meg.

Az I Spit on your Grave egy fiatal írónő, Jennifer története, aki pár hónapra kiköltözik vidékre, egy teljesen elhagyatott vityillóba, hogy senki és semmi ne zavarhassa munkájában. A környéken egy csendes tó terül el, szép, zöld fák ágaskodnak, madarak csiripelnek, és benzinkútnál (hol máshol?) dolgozó redneckek figyelik a megerőszakolható puncik érkezését. Négy fiatal tahó egy este ráront Jenniferre, és a seriff közreműködésével jól megadják „a városi picsának”, ami szerintük jár neki. A lány pechjükre túléli gyengédségüket, és egy hónappal később egyenként kezdi levadászni őket.

A sztori (a seriff szerepeltetését leszámítva) semmit nem változott az eredetihez képest, az arányok viszont igencsak eltolódtak. Anno Jennifer megerőszakolásán volt a hangsúly (csaknem félórás jelenetről beszélünk), szenvedése, reménytelensége, testi-lelki megalázottsága fájdalmasan átérezhető volt (hasonlóan, mint Monica Bellucci alakította sorstársának a 2002-es Visszafordíthatatlanban), így bosszúja jogosnak, igazoltnak tűnt, ráadásul egyfajta perverz kielégülést jelentett a lány meggyalázásán felháborodott néző számára is.

Az új verzióban a megerőszakolásjelenet hasonlóan hosszú, de közel sem olyan nyers és felkavaró, mint a régi volt (inkább csak álmosító) – a technikailag professzionális, egyben túlságosan kiszámított, mechanikus filmkészítés nem versenyezhet az eredeti valóságszagot árasztó, bárdolatlan amatőrjellegével, legalábbis nem ötletek, a szituáció brutalitását kihangsúlyozó rendezői megoldások híján.

Ami még rosszabb, hogy Jennifer megtámadásával kezdve a rendező a férfiak szemszögét erőlteti ránk, és ezen később sem változtat. Az ő bőrükbe bújhatunk az erőszaktételnél, és az ő bőrükbe bújhatunk a meggyilkolásuknál is. Így előbbinél esélyünk sincs, hogy kellőképpen átérezzük Jennifer helyzetét, utóbbiaknál viszont túlságosan is átérezzük a tettesek kínjait. Ennek eredménye, hogy bűn és bűnhődés a vásznon messze nem tűnik arányosnak (már csak azért sem, mert az eredeti film legszemetebb része teljes egészében hiányzik a remake-ből: a nő a megerőszakolás után véresen, megtörten, félholtan, anyaszült meztelenül hazatántorog, ahol már várják őt kínzói, és még egyszer végigmennek rajta).

Monroe extrém végletekig megy el a bosszú beteljesítésekor: míg a ’78-as filmben Jennifer egyszerűen, praktikusan, gyorsan intézte el a bűnös redneckeket, itt hosszú, kegyetlen kínzásoknak veti alá őket. A film a játékidő második felében egy fárasztó torture pornba torkollik, ami a Fűrész-sorozatra jellemző groteszk halálcsapdákkal operál, és a nyers, zsigeri bosszúhadjáratot olcsó vásári horrorrá degradálja (hiába is várnánk olyan jelenetet, mint az eredeti vérfagyasztó, fürdőkádas péniszlevágása). Mivel a realisztikus megerőszakolásra rajzfilmszerűen eltúlzott, teljesen életszerűtlen gorefest érkezik válaszként, a film egész koncepciója a vécé lefolyójában végzi. Az őt ért atrocitásokat megbosszuló nőből itt egy perverz, szadista sorozatgyilkos lesz, aki láthatóan élvezi, amit csinál.

Az már majdnem mellékes, hogy a Jennifert alakító Sarah Butler, aki láncfűrésszel sem nyomhat többet 40 kg-nál, sokkal hitelesebb szenvedő alanyként, mint könyörtelen gyilkosként – és ahogy áldozatainak azok saját korábbi, gonosz heccelődésnek és lelki kínzásnak szánt sorait mondja vissza kínosan erőltetett iróniával, miközben leöli őket, azzal végképp nevetségessé teszi mind a karaktert, mind az egész művet. Minden idők egyik legfeleslegesebb filmje ez.

39 komment

Címkék: horror filmkritika 1csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr352661009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tiger Woods 2011.02.15. 09:52:41

hát szerintem ez pont azon kivételes remake-ek közé tartozik, amik nem totálisan ganék (lásd: michael gay-producelte színesfémhulladékok), de tény, hogy az eredeti egyetlen jó (általad is említett) jelenete kimaradt.
nálam eredeti 2/5
remake 3/5

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2011.02.15. 10:39:06

Az eredeti borzalmasan gagyi volt - ez valamivel jobb, de még így is csak közepes.

Áramvonalas Földműves 2011.02.15. 11:05:54

Hát ha minden idők legfeleslegesebb filmje, akkor miért van róla kritika?

Edgar 2011.02.15. 11:18:00

@Dr.Jones: Az eredetiben szép volt a nő, és sokat szaladgált meztelenül. Ez volt a lényeg, a többi csak körítés.

TheBerzerker 2011.02.15. 11:24:01

Utálom a rape n revenge filmeket!

Köbli Norbert (törölt) 2011.02.15. 11:50:17

gyötrelmesen szar film. az eredeti azért jobb.

Rusznyák Csaba 2011.02.15. 12:02:03

Az eredeti sem remekmű, de az megdolgozott három csillagért.

Tepes 2011.02.15. 12:19:57

Az eredeti nem volt egy remekmű, de azért szórakoztató volt. Megvolt a hangulatteremtés. A mostani már elég tucatmunka. A szerzővel teljesen egyetértek: felesleges volt.

Bollockbuster 2011.02.15. 13:41:58

Ezekkel a filmekkel foglalkozni olyan mint Robert Parkerrel kannásbor kóstolási jegyzetet íratni.

mesko 2011.02.15. 17:23:20

tehát akkor van egy csaj, aki az erdőben nem a hét törpével találkozik, hanem a falú bikáival, akik ellátják a baját, majd a csaj boszút áll?..persze olyan istenesen beteg módon..erről szól a film?
én ezt most megnézzem vagy nem?
értem, hogy förtelmesen felesleges, de valami üzenete, tanulság(egy egész picike) sincs benne?
vagy csak azért felesleges, mert az eredeti jobb volt?
nem láttam az eredetit..

mesko 2011.02.15. 19:30:10

@mesko: belenéztem a filmben, úgy jó 30 percet, de félbehagytam, mert:--SPOILER--
1. édi, nyugodt kiscsajnak nincs semmi keresni valója, egy isten hátamögötti vityilóban, egyedül meg semmi esetre..tehát a csaj nem fix, ja még írni sem oda megyünk(innen is lehet írni, ahonnan én írok, méghozzá jóóó sokat:))..
2. a mosdatlant parasztot felismerjük egy km-ről, és nem nagyban vihogunk neki, meg pláne nem hozzuk megalázó helyzetben, az Ő TERÜLETÉN, mert ott született az istáló melett, és ott ő a goré, egyszóval senki, de ott mégiscsak az ő a fasz!
3. nem csókolunk szájon egy degenerált vízszerelőt, aki ezt nem hálának veszi, hanem..tudjuk minek..egyszóval nem szökünk egyből mint dilis ribanc a faszba, hanem megkérdezzük, hogy mennyivel is tartozunk...és itt a pénz jár az eszünkben:)
4. szívjuk a fűves cigit, oszt majd hazugálunk, hogy nem mi voltunk..feltételezem, hogy majd a serif is benne lesz az akcióban, de engem már ezek útán, a történet nem érdekel!
amúgyis furának tartom, hogy ez a csaj, majd egy kemény, szadikus gyilkos lesz, tehát elhiszem, hogy hiteles az áldozat szerepében, de nem a gyilkoséban..

de mivel nem nap az, ha én nem nézek minimum egy filmet, most nekifogok egy másiknak...

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.02.15. 20:37:30

Szerintem okés volt. Az elején szépen megutáltatják velünk a fickókat, az erőszakot meg tényleg szörnyűvé teszi. A második felében pedig Jennifer kegyetlen bosszút áll. Rendben volt ez a film. Bár a rendezőt azért megvizsgáltatnám egy pszichológussal.

mizie 2011.02.15. 21:24:11

Ha a Macheteben nem éreztek az iróniát kb az első perctől az utolsóig akkor inkább ne filmekkel foglalkozz :(

anyahajókabinajtóhajtogató 2011.02.16. 00:46:11

egyszer nézhető volt

kissé dühítő, hogy nem láttuk miként élte túl a csaj a vízbe esést

Bérgyilkos Bohóc 2011.02.16. 01:05:14

Nem tudok komolyan venni egy olyan kritikát, ahol a kritikus látta az korábbi verziót (ez még idáig nem baj), elvárásai vannak és végig hasonlítgat.

koncerttahó 2011.02.16. 02:16:54

ez a gyerek még nem látott igazán szar és fölösleges filmet.

Nati Walter 2011.02.16. 06:36:40

ja valami szocreál vackot itthonrol,na az felesleges

Edgar 2011.02.16. 07:45:14

@Káel Csaba: "ez a gyerek" az egyik legjobb kritikus a prérin.

para_noir 2011.02.16. 08:45:05

@Edgar: miért, ki ez a csávó? Hova ír? Már úgy értem, nem neten.

Edgar 2011.02.16. 09:41:27

@shitgun2: úgy érted, nagyobb a presztízse a nyomtatott szövegnek, mint az onlájnnak? Miért? Én nem ismerem őt, csak a neten olvasom az írásait, és jó abban, amit csinál.

para_noir 2011.02.16. 09:46:59

@Edgar: igen, úgy értem. Ha arról van szó, hogy szerinted a legjobbak egyike, akkor felmerül, hogy hova ír, hiszen a legjobbak elsősorban nyomtatásban jelennek meg. Ha csak sima blogoló, akkor mondhatod, hogy az egyik legjobb blogoló a témában. De ez esetben nem mondható, hogy a legjobb kritikus. Csak azért kötözködöm, mert ismerek jópár kiváló kritikust, de az ő nevét nem ismerem, és a gugli sem adott sok támpontot.

Edgar 2011.02.16. 11:05:01

@shitgun2: ez a sima blogoló dolog már nem intézhető el úgy, mint mondjuk 6 évvel ezelőtt, a "megmostam a fogam, aztán kivertem" internetes naplók idején. Török Gábort vagy a médiablogos pollnert nehéz lenne jelentéktelenebbnek titulálni csak azért, mert elsősorban blogon osztják az észt és nem nyomtatásban.
Nem ismerem a nézettségi mutatókat, de meg merem kockáztatni, hogy Geekblogot szerencsés napokon többen olvasnak, mint filmes folyóiratot.
Rusznyák korábban álnéven írt, lehet hogy ezért nem guglizható.

para_noir 2011.02.16. 11:10:40

@Edgar: Én nem akarok flémelős vitákba bonyolódni, mondjuk Török Gábor előbb volt országos hírű politológus, és sűrűn publikáló, médiumokban megjelenő szakember, aztán lett csak blogger, de végülis mindegy. Amiről beszélünk marginális, és off is, úgyhogy visszavonultam:).

entro 2011.02.16. 14:54:01

@Áramvonalas Földműves: Ez minden idők egyik legfeleslegesebb kommentje.

entro 2011.02.16. 14:58:49

@shitgun2: Ez egy blog, baszod. Ne érdekeljen már, hová ír a neten kívül.

entro 2011.02.16. 15:07:18

@shitgun2: Akkor olvassál Blikket. Az ki van nyomtatva.

Magócs Dávid · http://geekz.blog.hu 2011.02.16. 15:29:57

Nem tudom már hol olvastam (biztos vagyok benne, hogy nem nyomtatott sajtóorgánumban), hogy a nyomtatott médiának leáldozóban van. Olyannyira, hogy az utolsó újság már alig él meg további 4 évet az USA-ban, aztán haladunk egyre tovább és tovább, egyre több országban szűnik meg teljesen a papír alapú média, mígnem kis országunkat is eléri ez a forradalom kicsit kevesebb mint 40 éven belül.

mesko 2011.02.16. 17:23:21

amit Artemis ír, az színigaz, én úgy tudom, hogy kb.10-15 évet saccoltak a nyomtatott verziónak, a net hozzáférhetőbb mindenféle szempontból, az újgeneráció kedvence, és nagyban kezdtük védeni a fákat is:)
én pl. (igyekszem mindig csak a magam nevében beszélni), mindennap netezek, van egy pár blog amit kiemelten olvasok, és jártatom is a pofám rajta..meg beszélgetek másokkal is..ezt itt könnyedén lehet csinálni, itt bizony lehet kommentpofozni a kritikust:))
meg olyat is lehet csinálni, hogy ha nem tetszik, nem is olvasod el a "művét"..méssz ügyesen máshova, de a nyomtatott újságnál nincs semmi választásod, ott ha nem tetszett valami, dobhatod a szemétbe, és arra gondolsz, most mi a picsáért adtam érte egy vasat is, mert bizony van amikor nem ér két lyukaspetákot az egész...nem a pénz, de miért dobnád ki hülyeségre?
kollégáim és én is a melóban megtudnánk venni az összes újságot, de mindenki vesz egyet/egyfajtát, és van mindennap egy csomó más-más fajta lapunk amit cserélgetünk egymásközt:)
de már lassan mindent megkapunk a neten, és már nekünk is van annyi fantáziánk, hogy átbeszéljünk istenesen dolgokat, innen is-onnan is..lassan már mi sem fogunk újságot venni, bár én szeretem a szagját..de ez van..
Rusznyákot meg szeretem..ezt nem azért írom, hogy ezután fenn hordja az orrát, mert belefog esni az eső:D

Edgar 2011.02.17. 10:19:58

Félretéve azt, hogy gőzöm nincs, hogy keveredtem egy ilyen beszélgetésbe:

médiakörnyezetben élünk, az információk rengeteg csatornán áramlanak felénk, tévézünk, mobilon nézünk híreket, ebookon olvasunk könyvet, netbookon online újságot, satöbbi, szóval egyre kevésbé lényeges (vagy éppen egyáltalán nem is számít), hogy valaki nyomtatásban vagy online számít személyiségnek vagy akárminek.
Rusznyák nem úgy jó kritikus, hogy megmondja a frankót, hanem jól ír filmekről, pl film-noirról. Látszik, hogy tud. Na, ezt akartam mondani.

A nyomtatott sajtót meg már régóta temetik, de temették már a rádiót amikor megjelent a tévé, a színházat amikor megjelent a mozi, és egyik sem tűnt el, csak átalakult.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.02.17. 13:41:25

@Edgar: "gőzöm nincs, hogy keveredtem egy ilyen beszélgetésbe"

Welcome to Geekz.

mesko 2011.02.17. 17:59:33

ni ni, Artemis is levette az álruhát:)
na most már én is levetkőzöm, nevem: M-------- Kornélia, méreteim: ááá, ez nem kell:D
mégsem veszem le egésszen a maszkot, hisz közeledik a karnevál:)
alig várom, hogy az összes szerző ledobja a maszkot..persze, ha vége lesz a karneválnak...

Edgar 2011.02.17. 18:34:15

@mesko: csak nem Mes Kornélia?:)

mesko 2011.02.18. 03:43:06

@Edgar: majdnem, de az eleje kicsit hosszabb és nem is olyan "magyaros":)

7thArT 2011.02.18. 19:11:13

jó, én is ledobom az álarcot:

Vörös Szonja;)

mesko 2011.02.19. 08:02:01

@Edgar: :D, nem rossz..
@szoni_: :D, de bátor vagy!
süti beállítások módosítása