Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

The Troll Hunter

2011.02.12. 08:00 Rusznyák Csaba

Norvégia válaszolt Hollywoodnak: André Ovredal áldokumentumfilmje keresztbe nyeli le nagyköltségvetésű álomgyári testvérét, a 2008-ban bemutatott Cloverfieldet, és mint több társa az utóbbi években, onnan pumpál friss vért a gyengélkedő, holtsápadt horrorba, ahonnan a legkevésbé várnánk. És most nem csak a származási országra gondolok: mert ki hitte volna, hogy látni fogunk még olyan áldokut a műfajban, ami azzal a kiábrándítóan unalmas, fontoskodó sorral kezdődik, hogy „ezt a bizonyíthatóan hiteles felvételt itt és ilyen körülmények közt találták”, és mégis képes székbe szögezni minket? Ráadásul egy olyan koncepcióval, amit hallva először egy komikus filmet várnánk.


Egy csapat norvég egyetemista egy illegális medvevadászt követ egy leleplező dokumentumfilm reményében. Kiderül azonban, hogy a vadász nem medvére, hanem trollra utazik. A fiatal filmesek szkepticizmusát az óriás fenevadak első felbukkanásakor artikulálatlan üvöltésekkel színezett, fejvesztett menekülés váltja fel, és innentől kezdve egy céljuk van. Leforgatni életük dokumentumfilmjét, és a világ elé tárni a trolloknak a kormány által titokban tartott létezését.

A The Troll Hunter a meglepő csúcspontja egy olyan posztmodern jelenségnek, ami az 1999-es The Blair Witch Projecttel vált népszerűvé, és ami trükkjei felfedésével, mindössze pár év alatt menthetetlenül kifáradt. Ovredal sikerének kulcsa a témaválasztás, és a témához való halálosan komoly hozzáállás. A modern irodalomban és filmművészetben a trollok leginkább középkori fantasykben jelennek meg, és jobbára ott is mellékes, gyorsan leölendő szörnyalakokként – korántsem olyan coolak és népszerűek, mint a kísértetek, a földönkívüliek vagy a vámpírok.

Az író-rendező azonban nem csak, hogy ennek ellenére őket állította filmjének középpontjába, hanem jó norvéghoz illően, hűen és méltósággal nyúlt hazája mitológiájához – márpedig nehéz elképzelni, hogy más nemzetiségű filmes kezében a nagy, melák, ostoba szörnyekről szóló film ne vált volna legalább részben komikussá, rosszabb esetben egyenesen önmaga paródiájává.

Ovredal csaknem teljesen hihető világot teremt a vásznon, és a trollok mítoszát némi könnyen befogadható tudományos magyarázattal igazítja hozzá a XXI. századhoz (avagy miért robbannak fel vagy válnak kővé a napfénytől, miért van néha több fejük), miközben itt-ott tudatosan benne hagy a filmjében természetfeletti elemeket is (a lények kiszagolják a keresztényeket). A trollok efféle ábrázolása már önmagában üdítő, az pedig, ahogy Ovredal a dokumentumjelleg kedvéért felrúgja a horror szabályait, főleg.

Nem szarakodik a vászon sarkában másfél másodpercre felvillanó könyökkel, sötétben és árnyékokban bujkáló szörnyekkel, meg a háttérben gyorsan elsuhanó farokkal: már az első troll felbukkanásakor megmutatja a több száz éves rajzok és festmények koncepciójához is hű lényt, teljes pompájában, fejtetőtől lábujjig, szépen megvilágítva. Megközelítésének van értelme: ha egyszer áldokumentumfilmről van szó, evidens, hogy amit a szereplő lát, azt a néző is látja. Részben ennek, részben pedig a meggyőző természetességgel alakító színészeknek köszönhető, hogy a képekben nincs semmi modorosság, nincs meg bennük a megtervezettség, a kiszámítottság érzése, így hajlamosak vagyunk elhinni, amit látunk.

Ami a leginkább meglepő, hogy a CGI trollok baromi jól néznek ki. Keveset lehet tudni a film készítésének körülményeiről, a költségvetésről meg csak annyit, hogy alacsony volt. Ehhez képest a szörnyek élnek, lélegeznek, rondák és veszélyesek, ráadásul mindig a kamera fókuszpontjában vannak. Egyetlen támadás során többet látunk a trollokból, mint a Cloverfield óriásizéjéből a teljes játékidő alatt – és jobban is néznek ki. Ovredal szerencsére tudja, hogy az óriásszörnyes filmek rémeit nem szokás sokáig rejtegetni a kamera elől (innen csókoltatom a britek Monsters című altatóját), már csak azért sem, mert az ilyen műveknek nem a lassan fokozódó suspense a fő eszközük. A finálé ennek megfelelően szép és grandiózus, és egy újabb erényként, amerikai társaival ellentétben nem szorult belé egy csipetnyi megalománia sem – a sztori maga végig megmarad szimpatikusan kicsinek (értsd: nemhogy a világ, de Norvégia, sőt, még annak egy kis falucskája sem kerül végveszélybe).

Azért a The Troll Hunter nem tökéletes film. A lények titokban tartásáért dolgozó kormányzati összeesküvés felesleges és elnagyolt történeti elem, a karakterek pedig, a magányos, mogorva, és mocskos munkájába belefáradt, de minden tipikus coolságtól józanul távoltartott trollvadászt, Hanst leszámítva, egymással felcserélhetők (ez utóbbit a film mintha némi iróniával el is ismerné: az egyik stábtag halála után vonattal érkezik az utánpótlás, és egy perccel később minden visszatér a régi kerékvágásba). És persze nem sikerül elkerülni a műfaj fárasztó kliséjét sem, vagyis a kameraman ezúttal is csak forgat, és forgat, még akkor is, amikor már minden ép- és bomlott elméjű ember mindenét elhajítva menekülne.

Megkockáztatom, hogy így is ez az egyik (?) legamatőrebbnek látszó, és leginkább profi áldokumentumfilm (érted…), amit valaha láttam. Ráadásul, amikor már azt hinnéd, hogy nincs humora, a kötelező „ez történt a felvétel megtalálása óta” okosságok után Ovredal beszúr egy jelenetet a trollokról nyilatkozó Jens Stoltenberg miniszterelnökről – és szakadni fogsz a röhögéstől.



PS: tégy magadnak egy szívességet, és tartsd magad távol a képgalériáktól és az előzetestől, mert a móka jó nagy részét tönkreteszik.

59 komment

Címkék: horror filmkritika kaland 4csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr822654851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.02.12. 09:52:02

Megnéztem, és nagyon tetszett a film.

AntiChrist™ 2011.02.12. 12:41:09

Korrekt, pofás kis film, nekem is bejött: 7/10.
Nagyon jók a trollok: semmivel sem rosszabbak a trükkök, mint a hollywoodi nagyfilmekben.

Az imdb szerint 3 millió dollár (19,9 millió NOK) volt a film költségvetése - mindez persze még tavalyi árfolyamon.
Persze messziről jött adatbázis azt ír, amit akar, de azért elgondolkodtató, hogy hasonlóan igényes filmet idehaza is lehetne forgatni, csak hát...

Ja, igen: az külön élvezet volt, ahogyan rövid, és cseppet sem erőltetett módon "megmagyarázták" a dolgokat. Teljesen jól össze volt rakva ez is: szerintem hasonló kérdések merülnének fel minden átlagemberben, mint amivel a filmesek bombázták a trollvadászt.

lolperec 2011.02.12. 13:56:32

cgi troll for prez! XD

sorozatmania 2011.02.12. 14:45:38

@Wostry Ferenc: Ehh, még nem is láttad. Előzetesből nem ítél a magyar.

Közöd???? 2011.02.12. 14:49:10

épp tegnap láttam, torrentről lekapva, tényleg megdöbbentően jó, bár én nagy rajongója vagyok a skandinávoknak, ezért nem lőttem le már az elején mikor kiderül hogy a szokásos real-kameranézetes film.
az animációk elég jók, de ne feledjük itt egykét lényen kívül nem volt komolyabb gond az animálással.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.02.12. 14:50:40

@sorozatmania: hogyne láttam volna, már egy ideje elérhető és a filmnaplómban is napok óta ott van róla a bejegyzés. egyébként kösz hogy így ismeretlenül és közvetetten hazugnak nevezel, hülyegyerek.

AntiChrist™ 2011.02.12. 15:32:09

@sorozatmania: Kommented ékesen bizonyítja, hogy a trollok nemcsak Norvégiában őshonosak.

elefes 2011.02.12. 15:40:57

Ez marha jó volt. Nagy ötlet, hogy a helyszíni sajátságokat is beleszőtték a troll-mítoszba.

kezdovideki 2011.02.12. 15:49:27

Természetesen Hollywood "Skandinávfilm Figyelő Bizottsága" máris lecsapott: 2013-ban érkezik a "Trollhunters"...

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2011.02.12. 16:02:09

Kurvajó film volt, pont tegnap láttam, tőlem is 4/5-öt kapott. Én nem tenném oda a Cloverfield mellé, szerintem az áldokumentarista (vagy inkább álamatőr) jellegen kívül nem sok közös van bennük. Én anno azt is nagyon élveztem.
@kezdovideki: Na, az ilyenek basszák fel az agyamat minden alkalommal. Faszomat már Hollywoodba, hogy nincs egy saját ötletük, mindig csak a lenyúlás.

Közöd???? 2011.02.12. 16:23:17

@elefes: ha pl bejött. hogy a magasfeszültségű vezeték tulajdonképpen a rezervátum határa:-)

mesko 2011.02.12. 17:25:25

bizony, elérhető a film, mindjárt én is nézem...

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.02.12. 18:38:41

Szerintem ez a film egy jobb dokumentumfilm szintjével ér fel. Az ötlet, az elképzelés remek, de ettől függetlenül nem több, mintha pl. az oroszlánokról készülne egy ismeretterjesztő alkotás.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.02.12. 18:43:24

@koimbra: egy ilyen kijelentés, hogy "egy legjobb dokumentumfilm szintjével ér fel'", részedről potenciális lenézést feltételez egy olyan műfaj irányába, amely az egyik létező legfontosabb és amelybe a filmtörténelem legjobbjai közül rengeteg tartozik.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.02.12. 18:52:05

@Wostry Ferenc: Dokumentumfilm is lehet jó, ez nem lenézés. A Troll Hunter kellemes élmény volt, de nem tettem le a hajam tőle.
Ha a Cloverfield vagy a Troll Hunter között kell választani, akkor az előbbire ikszelek, ami szerintem még izgalmas is volt. A TH viszont elég amatőrnek tűnt, nem volt félelmetes, de lehet nem is annak szánták. Szépen elmondtak mindent a trollokról, ezt ügyesen kitalálták.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.02.12. 18:56:38

@koimbra: na de hogy volt ez amatőr? már a CGI maga is jobb volt mint a hollywoodi gyérségekben. A film maga pedig szórakoztatóbb, mint bármelyik ál-doksi (Cloverfield nem is versenyző, az olyan szar volt hogy ihaj.)

Maga az ál-dokumentumfilmek műfaja kezd unalmas lenni (egy amerikai komikus mondta a minap, hogy olyan, mintha ezeknek a filmeknek a készítői tegnap látták volna először a SPINAL TAP-et), de ebben a műfajban ez a film kimondottan szórakoztató.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2011.02.12. 19:13:33

@Wostry Ferenc: Neked szar, másnak jó.:) A CGI-vel nem volt gond, de akkor sem tűnt úgy, hogy profi módon próbál amatőrnek látszani. Amikor futkostak, úgy rángatták a kamerát, hogy abból aztán semmit nem lehetett kivenni, csak azt, hogy valakik futnak valamerre valami elől. Nem volt sok ilyen, de ez akkor is idegesítő volt, megoldhatták volna máshogy.
Egyezzünk meg abban, hogy a Troll Hunter szórakoztató:) Csak nem úgy állunk hozzá.
A found footage művek közül pedig a Paranormal Activity a legrosszabb, szerintem:)

Rusznyák Csaba 2011.02.12. 19:28:17

@koimbra: "úgy rángatták a kamerát"
hogy kellene kinéznie egy állítólagos dokumentumfilmnek olyan jelenetének, amiben az operatőr az életéért menekül? egyébként tényleg nem volt sok ilyen - a Cloverfieldben pl. sokkal több volt.

elefes 2011.02.12. 19:42:00

@Közöd????: Az nagy ötlet volt. Meg azok a bölények, vagy jakok vagy mittudoménmik. Viszont amikor a sziklatömbökről volt szó, kár, hogy nem volt néhány olyan, amik valójában megkövült trollok.

@koimbra: itt nem is rángatták annyit a kamerát. A Cloverfielddel amúgy az volt a legnagyobb bajom, hogy ha áldokumentumfilm, akkor (jó, tegyük túl magunkat azon, hogy óriásszörny van benne): 1. ne rakjanak bele tipikusan filmbe illő részeket - a két torony egymásraborulása, 2. re rakjanak bele olyan színészeket, akiket föl lehet ismerni - asszem valamelyik katona a metróalagutas rész végén.

.YEZy. · http://asianmovies.blog.hu 2011.02.12. 20:15:17

Nekem is nagyon tetszett, zseniális ötletek voltak benne, imádom az ilyen "helyi" legendák filmekbe beleszövését. Általában utálom a CG-vel telezsúfolt mozikat, de ebben (egy kivétellel) ragyogóan, élethűen oldották meg a grafikát.
Ha már itt egyesek a hibák taglalásába mentek bele, nekem kettő tűnt fel:
1) volt egy vágókép benne, ami olyan volt, mint anno az egyik Frei-dossziéban, amikor hajóval menekültek a szigetről, de a szigetről mutatták kamerával a menekülést. Itt mentek a kocsival és az egyik kanyarban kintről panorámában mutatták a terepjárót. Ezt így hogy? :)
2) a CG-ben egy nem hiteles pillanat volt, amikor a hídon a vasba öltözött Hans földet ér. Azon nagyon látszott, hogy nem a fizika törvényeinek megfelelően került oda. A többi viszont nagyon szép.

F. Fred Palakon 2011.02.12. 22:30:01

Köszi az írást, Csaba.
Fasza ez a film, érdemes volt megnézni.

mesko 2011.02.12. 23:57:28

Tudtam, tudtam, hogy LÉTEZNEK!
ha trollokkal találkoznánk akkor tudjuk, hogy kővet, szenet, rossz gumit esznek, vagy megpróbálják megenni a farkukat:), szuper..
butácskák ezek az istenadták, de milyen allergiásak voltak a keresztényekre, aminek én megörvendtem, olyan szempontból, hogy engem a legjobban a Cloverfieldben az idegesített, amikor mindenki egyfolytában, Oh My God-ozott..itt, ajajj, még csak a szagja sem volt ajánlatos:)
egyedül akartam volna nézni, de végül lettünk egypáran, köztük volt két expert, s gondoltam mielőtt lelépnek, s pláne még mintha lehetett érteni is mit mondanak, addig gyorsan készíttek egy interjút a filmről.
vettem egy üres sörösdobozt, az volt a mikrofon, s megkérdeztem, hogy lennének szívesek egy pár értelmes szót szólni a filmről, késszégesen válaszoltak(csak nekem, csak most, csak..):
"kőkemény, minimalista, északi"..ennyit sikerült kivennem, de egyetértek velük:D, mentségükre legyen mondva, már a kóma határát súrolták...
szerintem, a dokumentumfilm igaz, és tiszta szerencse, hogy ez a norvég Ovredal istentudja hogyan megtalálta, és mi megnézhettük:))
ja, és köszi az írást, a film ma estére nem lett volna a programba..

mangorlo 2011.02.13. 00:20:05

köszi, ez jó film volt, most végeztem vele

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2011.02.13. 07:43:03

én is megneztem, és baromira tetszett, szamomra utobbi idok legjobb horrora volt, talan a valosaghuseg és a hihetoseg miatt, a legelso talalkozas peldaertekuen paraztato volt, vmint a gyonyoru norveg tajak is utottek rendesen

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.02.13. 08:29:55

@mesko: Az, hogy a keresztényekre ugrott tényleg zseniális ötlet volt, meg a végén,
-ő muszlim, nem gond?
-majd kiderül.

:D:D:D:D

Edgar 2011.02.13. 09:04:44

Az tényleg a norvég miniszterelnök volt?

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2011.02.13. 09:09:26

De az mekkora poén, hogy kb. az összes hibájára reflektál a film valamilyen módon: feltűnően mű a döglött medve, erre van egy jelenet, amiben mondja a tag, hogy "poor bear, poor money."

@kezdovideki: az animációs lesz az imdb szerint. Animációs áldoksi még úgyse volt, bár a South Park kiparodizálta egyszer a Cloverfieldet.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.02.13. 10:52:59

a kinyújtott nyelvű medvétől röhögőgörcsöt kaptam

mesko 2011.02.13. 11:19:22

@doggfather: ja, nagyon bírtam:D
aztán hülyére élveztem azt is, hogy ott mindenki baszott rá mindenre, mintha tök természetes lett volna minden.
pl. nem verték le egymást az újságírók sem, még tiszta szerencse, hogy mindig akad három egyetemista, kik elindulnak az erdőben..persze mindig kerül az élvonalban egy Jancsika meg egy Juliska, hááátt kifeküdtem tőlük:D
ja, s tényleg az a kilogó nyelvű medve nem volt semmi, pláne nem is azokról a tájakról származott..na ott kicsípte a szemem a szempillafesték:D

mesko 2011.02.13. 11:21:36

@Edgar: jó kérdés:), lehetséges...

Magócs Dávid · http://geekz.blog.hu 2011.02.13. 12:00:43

Tegnap nekem is bekerült végre a lejátszómba. Most nem ismételnék mindenkit magam előtt, annyit tennék hozzá, hogy szerintem aranyosak voltak a trollok és én sajnáltam őket. :)

mesko 2011.02.13. 15:31:51

@Artemis: imádlak:), azt hittem csak én sajnáltam őket..

Elmeboy 2011.02.13. 16:14:31

@mesko: Pedig én is. Olyan kis alapvetőek voltak, nem akartak ők rosszat (épp ezért nem is értem, hogy ebben mi volt a horror, de mindegy). De ahogy néztem, Hans se szívesen művelte, amit, csak ez volt a melója, sőt, egyenesen troll-rajongónak tűnt.

walter white 2011.02.13. 16:45:16

tegnap este neztem meg, a CGI profi volt, a szineszek nem.

az Olajfalok hatasosabb volt.

superben 2011.02.13. 23:50:53

Nem is tudom melyik posztnál volt utoljára ekkora egyetértés. Én is csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz, jó kis film volt, bár a horror jelzőt nem értem. :)

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2011.02.14. 07:23:46

Nekem nem tetszett, de nem fejtem ki, hogy miért, mert még trollkodásnak vennétek :)

mesko 2011.02.14. 08:01:10

@Dr.Jones: ez nem is igaz:), nem vennénk trollkodásnak..csak mert neked nem tetszett?, á, ez csak kifogás, méghozzá nem is rossz:)

Dr.Jones · http://mediaviagra.blog.hu 2011.02.14. 09:38:09

Oké, akkor kifejtem :)
A problémám tulajdonképpen annyi, hogy szerintem ennek a filmnek kifejezetten rosszat tett a kézikmaerázás. Alapvetően nem vagyok ennek a stílusnak a rajongója, de félretettem minden előítéletemet, és még így se tudom megérteni, hogy egy ilyen témához miért kellett ezt erőltetni? A kézikamerázás lényege a realisztikus ábrázolás lenne, hogy bele tudd élni magad, és valós eseménynek fogd fel az egészet. Éppen ezért nálam a trollok külsején bukott el leginkább a dolog, annak ellenére, hogy nagyon szépen megcsinálták őket, de ezzel a meseszerű megjelenéssel (tudom, hogy így is kell kinézniük) nem lehet komolyan venni őket. Óriási probléma volt, hogy nem tudtam eldönteni filmnézés közben, hogy egyes dolgokat komolyan gondoltak a készítők vagy sem? Többször zavarban voltam, hogy ez most direkt ilyen gagyi (pl a medve) vagy akkor mi van - mindenesetre a műfaji besorolásnál nem láttam megemlítve a vígjátékot. Stílusparódiának viszont legalább olyan jó lehetett volna, mint a Náci Zombik, ami szerintem egy zseniális alkotás.
Még voltak benne apróbb dolgok, amik zavartak, de a legnagyobb gondjaim ezek voltak :)

walter white 2011.02.14. 09:50:03

@Dr.Jones: en csatlakozom a professzorhoz.

a sztori, a karakterek es feszultseg hianya. egy akcio-kalad-dramaban (imdb besorolas) azert nem art ha ezek kozul legalabb az egyik van.

lehet hogy egy al-dokumentumfilmtol nem kellene szamon kerni ezeket, de pl a tavalyi Catfish-ben ezek mind megvoltak.

nem azt mondom, hogy szar volt, csak azt, hogy nekem 3 csillag, tobbet is ki lehetett volna hozni belole, mondjuk egy jo iroval.

mesko 2011.02.14. 12:04:00

én pedig azt gondolom, hogy direkt ilyennek kell lennie..attól olyan természetes, hogy nem perfekt, és ne felejtsük el, hogy három naiv egyetemista készíti, abszolút egyszerű emberekkel(ezért én külön díjaztam, hogy nem volt jó a színészi játék), s nagy búzgón ott lehetetlenkednek, mert az hajtja őket, hogy majd eladják a BBC-nek, és gazdagok lesznek:D..ugyamúgy gyakran észre lehet venni, hogy kispénzből készítik a filmet, de nagyot akarnak belőlle:)
az az érzésem szándékosan csinálták így, mert abszolút válalják, sőt hosszan tálalják a gagyiságokat benne..pont ez a lényege, hogy ne hidd, hogy ezt "mesterek" csinálták:)
ez egy szimpla autentikus dokumentum film, nekem pont ezért olyan szimpatikus, mint pl. a geekzesek kidobozolásai vagy a podcastjeik:D
na..

waccamár 2011.02.14. 15:14:05

Megnéztem én is, nálam kb. 3/5. Nem igazán jött be. 3-an néztük, tőlem ilyen "egyszer megnézős - szórakoztató" pecsétet kapna.
Többre számítottam a cikk alapján. Nem azt mondom hogy rossz film, csak nekem nem jött be.
A trollok szerintem gagyik voltak. Persze nyilván norvég mondakör, norvég film, szóval nyilván több "tapasztalatuk" van ilyen téren, de nekem nem tetszett ahogy ábrázolták őket.
Meg ami még hihetetlen volt benne, az az hogy akkora rohadt nagy böszme dögök, hogy nem hiszem el hogy titokban tudták tartani.
De ahogy látom eléggé egyedül vagyok a véleményemmel :)

K.Leslee 2011.02.14. 22:29:16

@K.Leslee: Ez nem olyan hülye magyar mindent kritizál-típusú komment volt.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.02.15. 09:21:23

ez a film zseniális, technikailag tökéletes, humoros, csípősen szatírikus és drámai...le a kalappal!

a sötétség seregeinek vezénylő tábornoka 2011.02.15. 20:35:51

@-YEZy-: Ez a két pont nekem is feltűnt. A második menthetetlen. Az elsőre viszont lehet magyarázat, mert ez ugye egy egyetemi stáb, és amikor a panorámás felvétel volt, már összehaverkodtak a trollvadásszal, szóval simán beleférhetett egy ilyen snitt is (kiszállok-menjetek egy kicsit-visszajöttök-beszállok), ami sima dokumentumfilmekben is van egyébként.

modav 2011.02.16. 08:20:14

Norvégok Trollokra vadásznak? Eddig jutottam a leírásban. Bárminemű további információt elutasítva vadásztam le a filmet a netről, így szerezve magamnak nagyon kellemes másfél-két órát:)

Egyetértve a post minden sorával - leszámítva, hogy a Cloverfield szerintem egy szintén jól sikerült movie - kiegészítem a zámomra legkedvesebb momentummal: A TVR működésének bemutatásával, ami az egyik legjobb vonala a filmek.

Ha a Trolljegeren nem Trolljegerenként hanem Troll Hunterként forog eredetileg, akkor a trollokat szabályozó kormányügynökség egy óraműpontossággal, csak high-tech cucokkal felszerelt, nagyon képzett emberekből álló profi csapat lett voln. De mit kapunk mi? Hamisítatlan európai fílinget: egy megfásult, lyukas pulcsiban feszítő, kiábrándult iparost, ahol modernebb SUV-ja is csak a bürokratának jutott. Hans azért engedi forgatni a fiatalokat, mert "ez egy szar meló, és szarul is fizet". Kormányhivatal a TVR, de olyan jó a körbetájékoztatás, hogy a trolldoki is elmond minden titkot, csak azért mert egy kolléga azt mondta, "vállalom a felelősséget". A legjobb rész pedig, hogy lengyel szobafestőkkel hozatnak medvét nyomhamisítás miatt. "poor bear, poor money".

A CGI-ba felesleges belekötni. Simán vállalható.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2011.02.18. 12:13:27

@Wostry Ferenc: hát azon én is meghaltam :D

amúgy tetszett a film, végre egy olyan kézikamerás, amit sikerült eltalálniuk, bár sztem sokkal hatásosabb lett volna ha "normálisan" forgatják le. Akkor még berántósabb lett volna a komolytalanság komolyan vevése ellenére.

De így is megérte.

zsommand 2011.02.20. 17:45:50

Nagyon jó kritikákat szoktam itt olvasi, ezért le is töltöttem a filmet, de fél óra után nem bírtom nézni.

Amikor megjelent az első troll fej röhögnöm kellett és a stílusban sem éreztem semmilyen újdonságok. Az egyetemisták meg kifejezetten idegesítettek.

walter white 2011.02.21. 21:04:04

a Rare Exports-ot lattatok?

tavalyi finn film, nekem jobban tetszett.

www.youtube.com/watch?v=9RQlikX4vvw

mesko 2011.02.21. 21:31:51

@walter white: csak ájuldoztam, hogy milyen jó az előzetes...de persze a filmet nem néztem meg, na de megnézzük:)

Bandroid · http://bandroid.blog.hu 2011.02.23. 08:54:15

Az a butykó nagy csúsztatás, hogy a cikk és az összes komment csak azért született, hogy elleplezze, hogy ez egy igazi dokumentumfilm. CGI, mi? Mennyit kaptok ezért??

És most tessék, lehet nyomni a cenzor gombot.

walter white 2011.02.23. 19:22:37

@Bandroid: vigyazz troll, itt teged levadasznak :)

walter white 2011.02.23. 19:43:52

en tartom magam ahhoz, hogy ebbol akkor is tobbet ki lehetett volna hozni.

S P O I L E R

a cimszereplo karakterrol nem sok mindent tudunk meg, pedig hat rola szol a film. azt a dramai szalat, hogy miert lesz ongyilkos sokkal jobban ki lehetett volna dolgozni. mindossze az alacsony berekre hivatkozik.
a vegkifejlet utan az utolag ertheto, hogy o miert hagyta, hogy a szupertitkos projectet es a sajat fejet idiota foiskolasok levideozzak, de az, hogy a masik foszer sem tiltakozik az azert tobb mint santit.
süti beállítások módosítása