Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Hungarocomix és Animekarácsony 2010

2010.12.21. 08:00 Santito

Az ezévi Hungarocomix több dologban sem hasonlított a tavalyira. Először is a Mangafannal (és a Holdfény teammel) karöltve szervezték meg a Millenárison, a Jövő Házában december 18-án, repkedő mínuszokban, másodszor pedig ezúttal nem én, hanem Rusznyák kolléga tántorgott be félig vak denevérként a rendezvényre. A metrón hosszas (és egyoldalú, értsd: ő nem volt képes értelmes kommunikációra) vita során megállapítottuk, hogy nem másnapos, hanem még mindig be van rúgva, ugyanakkor fejet hajtottunk a tény előtt, miszerint a főnökét sokkal rosszabb állapotban hagyta stabil oldalfekvésben egy kínai étterem asztallapján, legalábbis utolsó emlékei szerint. Ehhez képest sokkal hamarabb átjutott az ellenőrzőponton, míg én az öcsémmel (aki ugyancsak velünk tartott) kritikus szemmel tanulmányoztuk a színes jelmezekbe beöltözött, hosszasan kígyózó sort a bejárat, a ruhatár és a mosdók előtt és végül úgy döntöttünk, hogy a szabadon hagyott bőrfelület mennyisége egyenesen arányosan jogosítja fel a 14 és 20 közötti hölgyeket arra, hogy egy véletlenszerűen kiválasztott manga vagy anime szereplőire próbáljanak hasonlítani.

A metróbeléptetőkhöz hasonlatos kapun átjutva mellbevágott a zsongás, amit a több száz kavargó látogató keltett (mindez mindössze másfél órával a kapunyitás után), akiknek legalább harmada viselt valamiféle jelmezt (a magát fénykarddal bebiztosított Boba Fett azért még nekem is túl kemény volt, ezért kitértem az útjából), valamint a nagyszínpad felől dübörgő zene és meg kellett állapítsam, hogy képregényes rendezvényen még sosem láttam egyszerre ennyi embert. Ugyan semmiféle útmutatást nem találtam, noha igencsak elkelt volna a nyomasztóan hatalmas csarnokban, félelmetes dedukciós képességeimmel rájöttem, hogy az emeleten található félreeső és kevéssé fűtött teremben kezdődik a filmes beszélgetés, ahol mindenképpen meg akartam nézni Rusznyák kolléga produkcióját, különös tekintettel véralkoholmennyisége által erősen csökkent kognitív képességeire. Csalódnom kellett, mert meglehetős összeszedettséggel válaszolt Wostry főszerkesztővel vállvetve Hamlet kérdéseire, aki némileg megilletődött annak hallatán, hogy a Transformers és a Sherlock Holmes nem képregényfilm. Megtudhattuk továbbá, hogy Wostry szenszei kedvenc filmes képregényadaptációja a mai napig az 1978-as Superman, illetve a 2010-es felhozatalból jobb híján a Vasember 2 vihette tudhatta magának ezt a kétes dicsőséget. A következő év legreménytelibb produkciója a zsánerben a Kenneth Branagh rendezte Thor, illetve a Matthew Vaughn nevével fémjelzett X-Men: First Class lesz (az ugyancsak várólistás olasz Dylan Dog film azonban sajnos közel sem játszik majd egy ligában ezekkel). Szóba került még a Marvel tudatos karakterfilmépítkezése (Captain America, Thor, Iron Man, Nick Fury), ami a jövőbeni Avengers-adaptációban (magyarul: a Bosszú Angyalai) csúcsosodik ki és a hollywoodi álomgyár meglepő ötlettelensége, minek folytán állandóan szuperhős eredettörténeteket erőszakolnak le a torkunkon (és valószínűleg ez lesz a Ryan Reynolds-féle Green Lantern veszte is).

 

Miután eddigre mindenkinek megfelelő keménységűre kristályosodott az agyvize a hidegtől (rutinosan nem tettem le a kabátom a ruhatárban) a képregényes beszélgetés következett a 2010-es év rendezvényeiről és megjelenéseiről, amit Sápi Marci vezetett, a beszélgetőpatrnerei pedig Kiss Feri (a magyar képregény történetének krónikása és a Képregény Kedvelők Klubjának alapítója), Árva-Szabó Péter (forgatókönyvíró és x fegyver), Felvidéki Miklós (író/rajzoló és Noname büszke apukája), valamint jómagam voltak. Egyetértettünk abban, hogy a 2010-es év legsikerültebb rendezvénye a szegedi képregényfesztivál volt, legfontosabb megjelenései pedig a Berlin, a Lencsilány, a Cartaphilus presztízskiadványai (Sandman, Hellboy, Setét Torony) és mindannyian elégedettek voltunk a friss élményként éppen feldolgozás alatt álló Hungarocomix (és persze Animekarácsony, mert ez a része nyilvánvalóan hangsúlyosabb volt) Comic Con-os hangulatával. Kiss Feri mesélt a kilencvenes években Kertész Sándor (ugye emlékszünk: ő volt az aki a kilencvenes évek elején olasz befektetők segítségével útjára indította a Menő Manó, Krampusz és Pimpa magazinokat) erőfeszítéseinek köszönhetően rendezett többnapos (!) képregényes összejövetelekről, melyeknek szerves részét képezték a fellépő zenészek (mint például Benkő Dániel, akinek a fejében Bakfark Bálint zenéjéből mára sajnálatos módon csak a fark maradt meg) és a tokaji borospincék tartalmának szigorú ellenőrzése. Ami a 2011-es megjelenéseket illeti, engem érhetett a megtiszteltetés, hogy bejelentsem a The Walking Dead első trade paperbackjének (vagyis az első hat füzet gyűjteményes kiadásának) tavaszi megjelenését magyarul a Kepregeny.hu gondozásában, illetve Felvidéki Miki is elárulta, hogy a száz oldalas Némajáték című képregényét a Nyitott Könyv adja majd ki. Ekkorra már meglepően sok csinos lány szivárgott be a hímnemű nézők sorai közé, ami egyértelműen azt jelezte, hogy közeledünk a műsoridőnk végéhez és hamarosan a Mondo magazin szervezte beszélgetés következik. Ehhez a jelenséghez köze volt az egy órás programcsúszásnak is, valamint annak, hogy kissé felborult a beszélgetések sorrendje is és Pilcz Roli tartott első versenyzőként előadást a hatodik Kalyber Joe kötetének megjelenése kapcsán.

 

Miután megtörtént az animés hatalomátvétel, végre lemehettem a földszintre, hogy végigjárjam a kiadók pultjait. A Vad Virágoknál kezdtem, akik máris egy gyönyörű történettel fogadtak, miközben belelapoztam az új Kázmér és Huba kötetbe (ami a nyolcadik a sorban és az Annyi a tennivaló! címen fut), miszerint bár a büfében nem kapható alkohol, de az élelmes tündérek és lidércvadászok olyan hatékony módszert dolgoztak ki erre, hogy délután egykor már a biztonságiak kísértek ki egy nagyobb testalkatú amazont, akinek sikerült összehánynia kolléganője csizmáját. A Pesti Könyv standjánál megtudtam, hogy a Lucky Luke (a sorozat a tizenharmadik köteténél tart) idősebb vásárlói viszonylag rosszul viselték a zsongó fiatalok tömegét, ellenben volt aki öt-hat füzetet vitt magával, hogy a gyerekeiknek és ismerőseiknek is jusson belőle. A Nyitott Könyvnek szerencséje volt a Scott Pilgrim harmadik és negyedik részével, mert az ebben a környezetben tökéletes mimikrit alkalmazó kötetek borgként asszimilálták az asztal mellett elhaladó, főleg mangára szakosodott közönség tagjait. Ezután legnagyobb meglepetésemre a Beholder kiadó standjába botlottam, ahol 500 forintért vesztegették a regényeik nagy részét: érdeklődésemre kiderült, hogy végleg felhagynak a könyvkiadással és a kártya- és webes alkalmazású játékok fejlesztésére koncentrálnak. Bayer Tóni asztalánál menetrendszerűen bezsákoltam a Buborékhámozó és a Nero Blanco Comix aktuális számát (mindkettő megszűnik és ezentúl egy magazinban fognak megjelenni), illetve az érdekesnek tűnő Hidegbékét, amit Kuczora Zsolt írt és rajzolt. A kispéldányszámú szerzői cuccok után az MKA régóta várt antológiájának, a Pinkhellnek az új számát dedikáltattam az alkotókkal és perverz örömmel söpörtem be párat az asztalukon hentergő kalózzombimatricákból. Mivel a Kingpin két szokatlan címmel is előrukkolt, úgy döntöttem, hogy beszerzek egy dögös vámpírt is a legendás Vampirella személyében, illetve a Marvel Extrát, hiszen nem mondhatni, hogy tematikus szuperhősös antológiákból Dunát lehet rekeszteni idehaza. Találkozhattam a Berlin kiadójával, a végtelenül szimpatikus Orosz Lászlóval, aki fél éves munkával maga fordította le a képregényt és döntött úgy, hogy saját pénzén nyomtat belőle 1200 példányt. Az ilyen szintű jó értelemben vett megszállottság tiszteletet érdemel, így aztán remélem nem csak kritikai sikert könyvelhet el majd magának. A rövid körút a Fumax négy roskadásig megrakott asztalánál ért véget, ahol őszinte ámulattal konstatáltam, hogy képesek voltak megtartani józan eszüket (na jó, Vladinál már erősen rezgett a léc) annak ellenére, hogy közvetlenül a reggel óta folyamatos vetésforgóban működő karaokeszoba mellett ütötték fel a sátrukat.

Sajnos a főszínpadon zajló eseményeket nem tudtam követni, mert annyi ismerőssel találkoztam, hogy száz métert sikerült megtennem uszkve két és fél óra alatt, de tisztában voltam vele, hogy míg az emeleten folyamatosan megy a rajz- és kártyaverseny, a földszinten pedig konzolozni és karaokézni lehet, addig lezajlott egy Pinkhell-bemutató és egy cosplay produkció, amiről lemaradtam. Bár határozottan kezdtem vén trottynak érezni magam a beöltözött 15-20 évesek között, mindenért kárpótolt egy értő biccentés, amit egy negyvenes éveiben járó rohamosztagossal váltottam, aki egy szelíden szörcsögő Darth Vadert kísért. Látogatóként összességében egy jól sikerült rendezvény volt (bár a kiadók részéről hallottam panaszos hangokat a várttól elmaradt eladások miatt), de nem tudtam szabadulni két kínzó kérdéstől, miközben két rajzolóval és az öcsémmel a közeli Marxim sörözőbe vonultunk feldolgozni a friss élményeket: mi a fenéért nem vettem meg a kuponos pultnál kapható szkafanderes Kane-t (with or without arctámadó) és vajon melyik animében szerepelhet a nyakörves párját pórázon vezető möszjő vagy lady, ami olyannyira népszerű volt a jelmezek között? Persze az is lehet, hogy szubkultúrát tévesztettem...

26 komment

Címkék: magyar képregény fesztivál anime riport

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr982529282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.12.21. 08:08:04

"az Animeconnal (és a Hodfény teammel) karöltve": Ez félreértés. Az Animecon a MAT "trademarkja" idehaza. A társszervező a MondoConokat tartó Mondo magazin kiadója, a MangaFan volt.
(+Nem tudtam, hogy a Walking Dead hír már publikus... )

Santito · http://geekz.blog.hu 2010.12.21. 08:51:29

@NeroBlanco:
Jogos, javítottam.

Ami a WD megjelenését illeti, engedélyt kaptam, hogy elkürtöljem a hírt. Szerencse, mert nem tudtam volna sokáig magamban tartani :)

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.12.21. 08:58:53

@Santito: Sejtettem, hogy "szabad volt" elmondanod, csak kicsit csodálkoztam, hogy ilyen hamar eljutott a dolog ebbe a stádiumba.

(A Holdfényt azért ne töröld ki a szervezők közül, elvégre ők voltak a fővállalkozói a rendezvénynek.)

Nostro · http://www.flickr.com/photos/terraflex/ 2010.12.21. 09:08:08

The Walking Dead ?! 100 oldalas Felvidéki munka?!
Na ezért kell korán érkezni és nem lekésni az előadásokat.
Személy szerint én nagyon elégedett voltam a rendezvénnyel. Voltak zavaró tényezők, mint például a kiscsajok visítása, túl hangos nagyszínpad, karcsú büfé... de nagyon jó volt, hogy az a sok ember kényelmesen elfért az óriási teremben, alkotókkal és kiadókkal beszélhettem no meg hatalmas engedményekkel tudtam egy nagy halom dolgot vásárolni (pedig mangát még csak nem is vettem).
Pár kép (teljesség nélkül) annak aki nem volt ott.
picasaweb.google.com/112351871932733293552/AnimkariHungaro#5553043852145441314

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.12.21. 09:10:42

aki a Csaba és az én beszélgetésünk alatt fényképezett, jelentkezhetne

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.12.21. 09:25:45

És a walkin dead sorozat is fog menni itthon??
mert a hír nagyon jó, de marketing szempontból én a 2 premierjét egyszerre tenném.
(tudom, kibicnek semmi sem drága...)

Santito · http://geekz.blog.hu 2010.12.21. 10:08:51

@NeroBlanco:
na, harmadjára remélem sikerült eltalálnom a szervezők helyes kombinációját, kösz a helyreigazítást...

@doggfather:
egyelőre nem tudok róla, hogy valamelyik csatorna bevállalta volna a tévésorozatot, de ha mégis megtörténne, remélem az AXN fogja megtenni ezt a lépést...

~zoli79 2010.12.21. 10:17:13

"Egyetértettünk abban, hogy a 2010-es év legsikerültebb rendezvénye a szegedi képregényfesztivál volt"

Anélkül, hogy vitatkoznék a megállapítás helyességével, annyit megjegyeznék, hogy ez mókás úgy, hogy a beszélgetőpartnerek közül csak Kiss Feri volt ott. :)

Santito · http://geekz.blog.hu 2010.12.21. 10:37:48

@~zoli79:
Az én esetemben ez nagyon egyszerű volt: összevetettem a saját élményeimet azokéval, akik voltak a szegedi fesztiválon (legközelebb elmegyek, hogy a saját szememmel is lássam) és utóbbi toronymagasan győzött.

TheBerzerker 2010.12.21. 10:48:08

A Walking Dead megjelenése több mint örvendetes hír! Kötelező vétel lesz!

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.12.21. 12:17:09

Nem igazán értem ezt a "legsikeresebb" kitételt. Mindegyik rendezvénynek más volt a jellege, és különböző szempontok szerint lehet sikeresnek tekinteni. Szegeden például valóban remekül éreztük magunkat (ismét), de aligha van olyan kiadó, akinek ez lett volna a legnagyobb anyagi siker. Szakmai szempontból kimagaslott a tavaszi budapesti fesztivál, rengeteg információhoz juthatott, aki meghallgatta a két kiemelt kerekasztal-beszélgetést (az ex-jugoszláv vendégekkel illetve a külföldre dolgozó magyar rajzolókkal) - az esti összalkotói sörözésről nem is beszélve. Vásárlásilag-eladásilag a börzéket nehéz überelni, a con-dömpingben is akadt nagyon jó, míg a legtöbb látványosságot a kicsit mostohán kezelt júniusi HoldfényCon biztosította.
Minden jót kívánok a szegedieknek, de ha velük szemben is úgy fokozódnak az elvárások, mint az első nagyrendezvények után a budapestiekkel szemben, akkor pár év múlva már felkészülhetünk újabb fanyalgásokra.
És hát Zoli79-nek nagyon igaza van, hogy rámutatott arra az apróságra, miszerint a felsoroltak közül csak egy valaki volt jelen (akinek ráadásul különösen fontos szerep jutott Szegeden - még szép, hogy jól sikerültnek tartja azt a rendezvényt :)).

Tungsram777 · http://kepregeny.info 2010.12.21. 12:45:16

Köszönjük szépen a beszámolót!
Én sem emlékszem, hogy megszavaztunk volna a szegedit az év rendezvényének, bár mind megemlítettük, hogy milyen remek kezdeményezés, és milyen jó lenne még más vidéki nagyvárosban is ilyen.
Egy apróság a cikkhez: nem Benkő Dánielt, hanem Benkő Lászlót említette Kissferi.

Santito · http://geekz.blog.hu 2010.12.21. 12:54:32

@NeroBlanco:
Akkor maradjunk annyiban, hogy a szegedi fesztivállal szemben volt a legkevesebb fanyalgó vélemény.
Én személy szerint nagyon élveztem Igor Kordejék beszélgetését, mint a hogy a Zograffal készített mini-interjút is, de azt hiszem pont nem én vagyok, aki reprezentálja a többséget ízlés és preferenciák tekintetében.

@Tungsram777:
Akkor ezt a Benkő-fellépést bizony félreértettem. No de sebaj, több is veszett Mohácsnál...

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.12.21. 13:10:07

@Santito: No de te beszélj csak szépen a saját benyomásaidról, ne hagyd magadat befolyásolni a többségtől. :)
(Minél nagyobb egy rendezvény, minél többen vannak jelen, annál kevésbé homogén a közönség. A mangás conok után is hihetetlen szórás szokott lenni a vélemények között - csak az más fórumokon történik, gondolom, a "képregényesek" nem nagyon olvassák ezeket, s így nem is jut el hozzájuk.)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.12.21. 13:32:19

@Santito: Mondjuk NeroBlanco által ne hagyd magad befolyásolni. ;)

~zoli79 2010.12.21. 13:33:27

Tóni, a tavaszi fesztivált éppen a szakma kritizálta sokat (utalnék pl. a saját paneles bejegyzésemre). Voltak benne komoly értékek, de a megvalósítás! (Már megint.)

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2010.12.21. 14:27:40

@~zoli79: Hát igen. Jövőre még több érték lesz, és jobban is lesz megvalósítva.

~zoli79 2010.12.21. 14:56:12

Legyen úgy! És ezért is utaltam éppen abban a bejegyzésben arra, hogy a következő feszt lesz az új felállású MKSZ vizsgamunkája.

elefes 2010.12.21. 15:30:14

@Tungsram777: "Én sem emlékszem, hogy megszavaztunk volna a szegedit az év rendezvényének, bár mind megemlítettük, hogy milyen remek kezdeményezés" Miért az ilyet meg kell szavazni? vagy valaki eldönti? A beszámolók alapján simán úgy tűnt, hogy egyöntetűen mindenkinek tetszett. Ennyi pedig elég is.

Uriás 2010.12.21. 19:52:10

Amikor megvettem szülinapomra a WD compendiumot, közben annyira sejtettem, hogy nem kéne, mert valószínűleg úgyis megjelenik magyarul, de nem, kellett a hülye fejem után menni. Na mindegy, legalább megvan eredetiben is.

Santito · http://geekz.blog.hu 2010.12.21. 21:02:27

@Uriás:
Emiatt ne aggódjál, a Compendium nagyon jó cucc, ráadásul az első 48 füzetet gyűjti össze, én is csak most a Hungarón láttam testközelből, egy kompakt kis gyönyörűség (valamiért azt hittem, hogy keménytáblás oversized, kezelhetetlen polcdísz lesz, de nem)...

a magyar kiadás tpb-ben gondolkodik, így beletelik egy kis időbe, míg utoléri...

Valandil 2010.12.22. 15:51:44

Ha a Beholder felhagy a könyvkiadással, ki adja ki az utolsó Jordaneket (amiket Sanderson írt Jordan jegyzetei alapján)?

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2010.12.29. 01:50:18

A Bárány Panasza 3-at már nagyon régóta várom. Azzal vajon mi lehet? Reméltem hogy most kiadják de megint semmi. Már több mint egy éve semmi...
süti beállítások módosítása