Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Chuck - 4.01 - Chuck vs. the Anniversary

2010.09.28. 08:30 Magócs Dávid

Az NBC vicces-kémes, geek sorozata már a negyedik évadát tapossa, ami kissé hihetetlen, elnézve a kezdeti hányattatásokat. A második, de főleg a harmadik évadjával kitűnő szórakozásnak bizonyult a Chuck, és eme színvonal nem látszik csökkeni a negyedik évad nyitórészét követően sem. A kezdetben szitkomnak induló sorozat, már az elején is gyöngyszemnek bizonyult negyven perces rendhagyó voltának köszönhetően, ám mostanra nem csak a poénok miatt kelti fel az emberek figyelmét. A töméntelen emlékezetes beszólás mellett, a készítők ügyeltek arra, hogy a történet is kerek egészet alkosson, nem voltunk híján sem cliffhangereknek, sem drámai jeleneteknek. Az ugrás után spoilerekkel megtűzdelve folytatom.

A negyedik évad ott folytatta, ahol a harmadik befejezte, hiszen a készítők a csatorna késői berendelése miatt kénytelenek voltak kilenc résszel megtoldani az előző évadot. Az évad végi zűrzavart, ahogy azt már megszokhattuk, röpke negyven perc alatt rendbe tették és még arra is volt idejük, hogy belevágjanak az újabb bonyodalomba. 

Ismét belecsöppenünk a forgatagba, az események pörgősen követik egymást, az egész olajozottan működik. Chuck ígérete a nővére felé, hogy felhagy a kémkedéssel, eleve betarthatatlan, így senki sem lepődik meg azon, hogy kedvencünk ismét beáll a CIA zászlaja alá. Az évad körüli bonyodalom középpontjában Chuck anyja áll, akiről kiderült, hogy kém volt – mi más lett volna a Bartowski családban – hősünk pedig Morgannal a keresésére indulnak, körberepülve a világot. Sarah és Casey is úton van, majd a különböző szálak végül Moszkvában futnak össze. Az eddigi főgonosz Ring szervezetét úgy tűnik felváltotta az orosz Volkoff, ami helyes lépésnek tűnik az írók részéről, mivel nem hagyják ellaposodni ezt a vonalat sem.

A nyitóepizódban sajnos nem szerepelt sem a Jeffster duó, sem Awesome, de nem lehet panaszra okunk, hiszen lubickolhattunk a Morgan féle beszólásokban, illetve Casey is ellátott minket sajátos életfilozófiáival. Chuck és Sarah kapcsolata nem vesz el sok időt, nem mintha nem foglalkoznának velül eleget, de nem engedik hogy mindez a minőség rovására menjen. Véleményem szerint muszáj volt meglépniük a készítőknek, hogy végre összehozzák őket, nem nagyon lett volna értelme még több évadon keresztül húzni. A kémia a karakterek között így is működik, sőt rengeteg humor forrását jelentheti majd a következőekben. Amivel még sikerült elkápráztatniuk a nézőket, az nem más, mint a vadonatúj Buy More, amely mostantól teljes mivoltában CIA főhadiszállásként működik.

A Chuck komoly változásokon ment keresztül. Megtartotta azt a bárgyú, sokszor gyerekes, olykor geek humorát, ami elmaradhatatlan velejárója minden epizódnak. Ezzel szemben nincs meg mindig az egy rész egy ügy felépítés, ami többnyire csak javára vált a sorozatnak. A dráma és komédia nagyszerű elegyítése ez, amely még mindig ragaszkodik az alapkoncepcióhoz, miszerint ez egy kémparódia. Mégis, sokszor annyira realisztikus, hogy hirtelen megfeledkezünk minderről azért, hogy utána a földbe döngöljenek minket egy újabb fergeteges beszólással. A történetben még simán van jópár évad, az egyetlen amiért aggódnunk kell, az a viszonylag alacsony nézettség, amit a nyitórész produkált.

A parádés kezdéshez a remek vendégszereplők is nagyban hozzájárultak, hiszen olyan nevekkel találkozhattunk a nyitó epizódban mint Dolph Lundgren, Olivia Munn és Linda Hamilton, aki Chuck anyját játsza. Emellett mostanra már biztos, hogy a negyedik évadban Summer Glau is fel fog tűnni, bár azt még nem tudni melyik oldalon. Így is, úgy is rivalizálásra lehet majd számítani Sarah és az ő karaktere között.

A negyedik évad első része még ha nem is robbant, de elég szépet szólt ahhoz, hogy el tudjak siklani a negatívumok fölött. A folyamatos titkolózás számomra nem idegesítő vagy megkérdőjelezhető, a záróképsorok Ellie és Chuck között igazán megindítóra sikeredtek. Ami feltette az i-re a pontot, az mindenképpen az utolsó jelenet, Lundgren kivégzése és a nem várt fordulat a legjobb 80-as évekbeli akciókat idézte. Ha a minőséget legalább ilyen szinten tudják tartani, ismét egy szórakoztató évadnak nézünk elébe.

3 komment

Címkék: akció vígjáték 5csillagos tévékritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr702322791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2010.09.28. 12:26:13

Egész jó évad kezdés. A sztori szépen alakul tovább, ott ahol az előző évad véget ért. Humor és akció jól vegyítésben van, a színészek meg már rutinból hozzák a jól kitalált szerethető karaktereiket. Eye Candybe pedig sikerült emelni a tétet, hála Olivia Munn behozásának (nem mint, ha Yvonne Strahovski mellett lett volna más valakire is szükség, de mindig öröm egyel több jó nő)

Sajnos viszont volt pár kisebb problémám. Az egyik ilyen, hogy Chuck és Morgan utazása, Chuck anyjának a nyomában (óriási pluszpont amiért megszerezték Linda Hamiltont) elbírt volna pár részt, de valószinüleg a kisebb költség vetés és a 13 részesre tervezett évadba nem fért volna bele. Elég sablonos és olcsó megoldásnak tartom viszont, ahogy a rész végén Chuck és Ellie elbeszét egymás mellett így Chucknak megint titkoloznia kell.

A legnagyobb bajom egyben a legnagyobb örömöm is. Ugyanis az epizód fő gonosza nem más mint SPOILER Doplh Lundgren, aki mindig is a kedvenc masszív b kategóriás színészem volt, de pont az a bajom, hogy miért csak az epizódé. Sokkal nagyobb potenciál lett volna benne, egy kemény visszatérő ellenfél szerepében. Pedig karrier szempontjából se lett volna olyan rossz döntés, hisz a Dolphi sose volt igazán a csúcson és, most, hogy a Feláldozhatók vissza hozta a köztudatba megfejelhetné azzal, hogy egy kifejezetten közkedvelt és nézett sorozatban szerepel ahelyett, hogy a saját maga által rendezett akció filmjeit erőltetné (bár a Keleti bosszú nézhető volt, de kétlem, hogy a filmje igazán sikeresek lennének, vagy akár széles körben moziba kerülnének).

Ettől a pár aprócska dologtól, pedig szórakoztató és jó rész volt és kíváncsian várom a folytatást.

mesko 2010.09.28. 16:57:10

hát, erről a sorozatról olyan szépen írtatok(mert a komment is szuper!), hogy elkezdem nézni:)

Magócs Dávid · http://geekz.blog.hu 2010.09.30. 16:54:06

Catfight, over-the-top befejező jelenet, jeffster...haláli második rész, ha nem lennék lusta írnék is róla, de szerintem ennyi elég annak, aki még nem látta.
süti beállítások módosítása