Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

A titánok harca

2010.04.20. 08:00 virtualdog

Újabb szép példája született a különféle popkulturális médiumok közötti átjárhatóságnak - vagy, kevésbé elegánsan fogalmazva, Hollywood újabb szobrot épített az amerikai szórakoztató-ipar ötlettelenségének. A titánok harca (Clash Of The Titans) ugyanis bár alapvetően az azonos című 1981-es fantasztikus film újrafeldolgozása, mégis több vonatkozásban sokkal inkább emlékeztet a God Of War című videojáték-sikerszériára (nagyon konkrét jelenet-nyúlásokra kell itt gondolni), melynek legújabb képviselője túl van egymillió eladott példányon a PlayStation 3 konzolon. Márpedig, mivel a Prince Of Persia nyomdokain haladva várhatóan ez a játék is megfilmesítésre kerülhet a közeljövőben, a kisördög azt súgja az ember fülébe, hogy A titánok harcának a piac kegyetlen törvényei szerint muszáj volt beelőznie az amúgy éppen a saját '81-es filmes eredetijéből építkező God Of War játék-adaptációt... Welcome to the jungle!

Sajnos nem ez az egyetlen pofátlan nyúlása a filmnek: az Argos városát megvédeni induló, sokszínű tagból álló és érdekszövetséget kötő maroknyi csapat egy az egyben a Gyűrű Szövetségének felel meg, a halálig hősies küzdelmet bemutató patetikus képsorok és a szánalmasan hiteltelen, a jellegzetes nagyvállalati életérzés részeként világszerte elterjedt, de még mindig nagyon amerikai ízű motivational speech-jelenet a 300-at idézi, a jósnő-szörnyek tenyérben ülő szemgolyója pedig a Faun labirintusát, de nem maradhat el a Trójából és más történelmi filmekből ismert ókori demokrácia-példázat sem, amelyet szandálba és tógába öltözött egydimenziós karakterek prezentálnak.

Itt van tehát egy történet, melynek az alacsony sorból induló, de hőssé váló és a fullos félisten-modellcsajt is bezsebelő self-made man főhősétől kezdve az összecsiszolódó (félelmüket, büszkeségüket legyőző) csapattagokon át a "how to fight like an expert for dummies" ezerszer látott jelenetéig egyetlen váratlan és előre nem megjósolható eleme sincsen. Van továbbá egy, "The Rock" Sziklánál vagy Steven Seagal-nál alig több arcjátékra képes főszereplő (akinek legnagyobb járulékos érdeme, hogy játszott az Avatárban és így becsalogat egy csomó nézőt, na meg hozzá van szokva a zöld fal és zöld bábuk előtti felvételekhez), meg néhány tehetségesebb, ám merev és illogikusan viselkedő karakterekbe börtönzött színész (Ralph Fiennes és Liam Neeson, aki lejjebb adott igényeiből, és Jedi után már csak főistent játszik). Mit lehet ezekkel kezdeni?
 
Bármit! Ma, az Álomgyárból Pénzgyárrá avanzsálódott Hollywoodban már úgyis az a tét, hogy beül-e elég néző legalább egyszer a filmre, hogy megtérüljön a rengeteg CGI borsos ára. És be fog, mert csábítanak a monumentális harcjelenetek, meg persze bizsergető az újra felkapott 3D-s technológia is, az Avatár farvizén sokan el tudnak evickélni.
 
Igaz ugyan, hogy James Cameron rengeteget energiát ölt imádott gyermekébe, igaz, hogy több száz embernyi stáb dolgozott évekig azon, hogy Pandora valóban tökéletes illúzióját kínálja a - nem is létező - valóságnak, A titánok harcáról pedig csak menet közben döntötték el, hogy 3D-s mozikban fogják vetíteni, de hát azok a nézők, akik csalódottsággal fogják szemlélni a legfeljebb két-három különböző síkban levő papírmasé figurák látványát, melyek leginkább a karácsonyi, kinyitható, kartonból készült minibetlehemeket idézik (két és fél dének szokták ezt nevezni), azok már úgyis kifizették a belépődíjat...
 
A néző pedig, jobb híján, nézi a Sam Worthington-nél is faarcúbb (haha) sivatagi szörnyvarázsló-dzsinnpredátorokat ((R) by Santito) meg a Krakent, ami pontosan addig néz ki ijesztően, amíg ki nem jön a tengerből, és azon gondolkozik, miközben a sok félszívvel odakent digitális effekt ömlik a képébe, hogy itt róla bizony megint megfeletkeztek a nagy hűhőban.

Nézzétek meg inkább az eredetit, de komolyan.

12 komment · 1 trackback

Címkék: ps3 fantasy filmkritika 2csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr761936099

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A titánok harca (Clash of the Titans) 2010.08.29. 09:02:03

Alapsztori: Zeusz fia, Perszeusz megmutatja az olümposziaknak, ki itt a Jani. Remake.Húzónév: Sam Worthington, Liam Neeson, Ralph FiennesMűfaj: akcióTrailer ittAmire számítottam: A többi kritika alapján valami olyasmire, ami miatt hónapokig ostorozom m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kassian 2010.04.20. 09:08:38

Hát én is ettől féltem...pedig a trailer olyan ígéretes volt.:(

prick 2010.04.20. 09:33:22

De legalább Gemma gyönyörű volt.

Balakin · http://balakin.blog.hu/ 2010.04.20. 11:41:31

Teljesen egyetértek a kritikával kivéve a Karkent mer nekem az bejött, de mindezek ellenére elvoltam a filmel. Már előtte tudtam, hogy fel se ér az eredetivel és igen sokkal jobb is lehetett volna de azért elszórakoztatott.

Áramvonalas Földműves 2010.04.20. 11:58:02

Az sztem nem lehet érv a lehúzásra, hogy más filmekből lopott. Elég kevés olyan film van, ahol nem találsz korábbi mozgóképekre utaló jelenetet.A másik,h attól még lehetne jó.

Mondjuk az új Hulk rendezőjétől nem is lehetett sok jóra számítani.

virtualdog 2010.04.20. 13:36:29

@Áramvonalas Földműves:

Igazad van, azon már kár kiakadni, hogy a filmek egymástól nyúlnak - jó pár évtizede benne vagyunk a posztmodernben, nem újdonság, hogy más művekből merítve, sőt akár teljes mértékben azokból összeollózva létrehozható egyéni, sőt akár valami újszerű értéket létrehozó alkotás (Tarantino vagy éppek a Coen fivérek gyakran nyúlnak ehhez az eszközhöz).

Csakhogy itt nemcsak hogy leplezetlenek és - ami a legnagyobb baj - nem egy új, harmonikus egészbe összeállók a lopások, de még csak nem is élvezetes és izgalmas a végeredmény (mint a Mátrixnál).

Meg egyébként is, tessék rugdosni azokat a kreatívokat és nem csak újrahasznosítani! :D

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2010.04.20. 15:57:29

Hétvégén néztem és valóban nem egy jó fim. Az még nem is zavarna, ha csak lopna más filmektől, hísz lehet az jól csinálni (pl.: Tarntino, Star Wars vagy az Outlander ami ennél mindenképpen jobb film), de ez a film nem csinálja jól.

Rengeteg apró dramaturgiai baki, sótlan karakterek akiből a jó színészek sem tudnak kihozni semmit (Ralph Fiennes, Liam Neeson). De legalább nincsen aranybagoly és kifejezetten látványoska élvezetesek a harcok. Viszont alig van emlékeztess pillanata/ idézhető mondata (jó a Release the Kraken az az egy) ellenben a 300-al vagy Beowulfal (nem is beszélve személyes kedvencemről a Conanról), a zene szintén teljesen jellegtelen. A régit túl régen láttam, hogy összehasonlítsam, de az biztos, hogy az hűebb volt a mitológiához .

Egyszer a látvány miatt megérte megnézni, de többször fölösleges akkor inkább előveszem valamelyik fentebb említett filmet.

5/10

kelta 2010.04.20. 17:24:19

Én azt hittem ez lesz az első 1 csillagos film:)szvsz kurvára megérdemelné ez a fos

aki a forgatókönyvet csinálta azt el kéne tiltani a filmektől, annyi értelmetlen rész volt

Ez a terminator 4, és a transformers 2 szintje

ocse1917 2010.04.20. 17:56:13

jó kritika. pont tegnap néztem meg ezt a szörnyszülötett. 1,5D-ben. a 3d helyett, csak elmosott pacákat láttam, ami tovább rontotta az élvezhetőséget.

ocse1917 2010.04.20. 17:57:32

@kelta: szerintem a rendezőt és a vágót is meg kéne verni, ha még egyszer film közelébe mennek.

hmikey 2010.04.20. 19:22:59

A pegazus jól meg van benne csinálva, legalábbis nekem tetszett a mozgása, nem béna, ahogy elrugaszkodik, repül, stb.

Egyébként gáz. Ezek szerint szerencse, hogy 2d-ben néztem, mert végülis popkorn mellé elmegy.

damoqles 2010.04.21. 12:03:23

Van ilyen üdülési csekkem, pénteken családi nyomásra erre a mozira fog kelleni elvernem. Addig nem olvasom el a cikket, utána viszont, félek, beállok én is a fanyalgók sorába. Ritka az olyan film, amiről jót szinte nem is lehet hallani...

Nyma 2010.05.01. 09:02:15

Én még ekkora szart nem láttam. Lehet, hogy csak azért gyilkolt meg ennyire ez a film, mert szeretem a görög mitológiát...ennek meg nem sok köze van hozzá:)
Mondjuk egy fél csillagot érdemelne talán.
süti beállítások módosítása