Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

A szállítmány

2010.01.21. 13:42 Forgács W. András

Képzeljük el, hogy nap mint nap hatalmas pénzösszegeket szállítunk ide-oda egy hatalmas szürke páncélautóval. Nem fizetnek jól, a környék, ahol lakunk rosszabbul néz ki, mint Diósgyőr egy különösen zord januári hajnalon, a sör keserű, az öcsénk lóg a suliból, a szüleink pedig örökség gyanánt két jelzálogot hagytak ránk. Elég szomorú helyzet, nem? Ugyanakkor most tértünk vissza egy hat éve állítólag már megnyert háborúból néhány különösen véres ütközetet követően, és másra sem vágyunk, mint hogy békén hagyjanak minket a bankárok, a gyámügyesek és a hülye kollégák. Ugye, hogy úgy hangzik, mint egy rendkívül kellemetlen - ugyanakkor hatástalan és unalmas - szociodráma első felvonása? Ha levegőért kapkodva ébredünk ebből a rémálomból, most megnyugodhatunk: ma senki sem fog hosszú monológokban moralizálni. A szállítmány - mert hogy erről szólt az első fél óra - nem ilyen. Ez egy B film. Méghozzá a legjobbik fajtából.

 

Adott tehát az első bekezdés lassúnak tűnő felvezetése, amelyet nem sokkal követ - az egyébként teljesen kiszámítható - fordulat: főhősünk, az irakból frissen hazatért kezdő biztonsági őr Ty Hackett keresztapja, Mike (Matt Dillon) segíteni akar a jelzáloghitel törlesztésében - persze nem baráti kölcsönnel. Miután azonban a korábban emlegetett gyámügy is megjelenik a Ty és öccse által hitellel súlyosbított házban, hogy az öccsöt - a gyermekvédelem jegyében - magához vegye, Ty meggondolja magát, és beszáll a balhéba: a tét pedig 42 millió dollár, amit önrablással akar megszerezni a hattagú banda. A tervbe azonban Mozgatórugó (akarom mondani, hiba) csúszik egy hajléktalan képében, akit a fegyverbuzi Larry Fishburne némi dulakodást és futkározást követően agyonlő: innentől kezdve megváltozik a felállás, és a halálra rémült Ty csak magára számíthat, ha élve akar kikerülni a gyártelepről.

Nem lehet azt mondani, hogy A szállítmányra rengeteg pénzt költöttek: jó B filmhez hűen a cselekmény nagy része egy gyártelepen játszódik - gyanítom, hogy a költségvetés jelentős része inkább a színészek zsebébe vándorolt. Mert van egy-két nagyobb név is: a már emlegetett Matt Dillon mellett az Év Legszükségtelenebbül Felhasznált Francia Színészének Díját tavaly elnyert Jean Reno is játszik. Két eset lehetséges: vagy kivágták a jeleneteit, vagy csak két napra ért rá két munka között - ez utóbbira az lehet az első jel, hogy teljesen erőtlenül nyomja végig a rá osztott hat mondatnyi szerepet. A többieket nyilván olcsóbban kapták meg, hiszen mégis csak tévés színészek - mint az elméletileg megtért, de mégis késelő Szukre (akarom mondani Amaury Nolasco), vagy a túl kíváncsi rendőr (Milo Ventimiglia a Hősökből), vagy Larry Fishburne a CSI-ból. A tévés-filmes ellentét azonban nem fog feltűnni: mindenki elég jó. Talán Szukre nem annyira, de ez nem az ő hibája - a forgatókönyv időnként nagyon lazán kezeli a motivációkat. A főhőst alakító Columbus Shortról valaki egyszer azt írta, hogy az aktuális évtized Denzel Washingtonja - én még várnék ezzel a kijelentéssel. A korábban szintén tévében (Aaron Sorkin Studio 60jében) felbukkant Short nem rossz, de nem is elég jó: ugyanazzal a csodálkozó arckifejezéssel játssza végig a filmet, mint a már emlegetett Denzel a - számomra - rossz emlékű Hajsza a föld alattban. Plusz ajándék B film rajongóknak pedig a pénzszállítók parancsnokát játszó Fred Ward, akinek feltűnése a tizenötödik percben a helyére teszi a filmet.
 

Állandóan emlegetem a forgatókönyv fontosságát egy filmben, és rendszerint bekezdéseken keresztül szoktam fanyalogni slendrián, sablonos megoldásokon. Ebben az esetben kénytelen vagyok önmérsékletet tanúsítani, és nem elfelejteni, hogy ez mégiscsak egy B film. Nagyon jól megcsinált B film, de mégiscsak az: elsősorban szórakoztatónak készült, és ezt maradéktalanul teljesíti is. A történet olyan egyszerű, mint egy kőbalta, és noha az első fél órát egy ilyen kaliberű filmhez képest túlságosan aprólékosnak érzem, minden fordulat a helyén van - és sajnos senkit sem fog meglepni egyik sem. De itt nem ez a lényeg: adott hat ember a gyártelepen, és az a kérdés, ki fogja túlélni. Ennyi elég is.

 

Antal Nimródot szeretik Hollywoodban - és azt is sejtem ezek után, miért. Már a Vacancyból is rájöhettem volna, de A szállítmány megerősített abban, hogy Antal Nimród igazi, tökös nyolcvanas évekbeli rendező. Nem fertőzte meg sem az MTV (Music Televison, még mielőtt valaki a közszolgálati tévére gondol) klippjei sem Michael Bay kétórás helikopter-operettjei: nincsen hatásvadász látvány sem dobhártyaizgató szubbasszus, sem az McG-re jellemző üvöltő diszkóbalett. Itt minden valódi és nézőközeli. Antal ebből a közepesnél nem jobb forgatókönyvből kihozta a maximumot, ahogy a rendelkezésére álló színészekből is. Elkövethette volna azt a hibát, amit a korábban Vilos kolléga által megkritizált Halálkeringőben is láthattunk, hogy audiovizuális terrorral próbálja elterelni a figyelmet a történet sablonosságáról és fájdalmas egyszerűségéről - de maga és nézői szerencséjére nem tette. Ezek után várom a Predatorst: nem félek attól, hogy túlspilázná az "űrből érkezett szörny trancsírozza az embereket a dzsungelben". Kellemes filmnek nézünk elébe.

41 komment

Címkék: akció filmkritika 3csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr761690040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gulandro 2010.01.21. 15:25:35

Az előzetese biztató volt. Nem is tudtam, hogy honi alkotó rendezése. :) Így szívesebben nézem meg. A cikk korrekt.

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2010.01.21. 15:52:46

Nem kötözködésből, DE Laurence Fishburne mióta TV- színész? O_o a Mátrix nevű jelentéktelen filmről gondolom nem hallottál.

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2010.01.21. 16:27:08

@Oidipus Prime: Nyilván nem. Emlékeztetnél, mikor készült?

VilosCohaagen · http://geekz.blog.hu 2010.01.21. 16:34:44

Gratula, Bob!

Bár őszintén szólva Antal szavasgombás projektje érdekel a legjobban!

K.Leslee 2010.01.21. 16:46:14

Teljesen egyetértek a kritikával. Ez egy kifejezetten jó kis film. Korábban írtam; féltem attól, hogy Nimród filmje 'Michael Bay-es' lesz.De nem. Michael Bay ilyet egyszerűen NEM TUD.
Mondjuk a Vacancy mindig is tetszett ez a film is csak nyomokban marad el mögötte(Kontroll viszont kilóméterekkel). Nimród szerintem egy zseniális rendező.

martinriggs 2010.01.21. 18:32:31

Most is egy kezdő forgatókönyvíróval dolgozott Nimród mint az Elhagyatott Szoba esetén és valószínüleg kihozta a scriptből a legtöbb kihozhatót.Amúgy a filmet még nem láttam, de a story alapján felrémlet a Pánikszoba alapkonfliktusa valamint a Christian Slater-es Vízözön...de nem a víz miatt.:-)Amúgy Fishburne mostanság tényleg tv-re dolgozik(helyszínelők)

martinriggs 2010.01.21. 18:34:27

Várom már a Predator remake-et is nagyon!Gondolom ti is számoljátok a premierig a hátralévő napokat?:-)

Chavez 2010.01.21. 19:02:55

@martinriggs: Várja a tököm a Predator remake-et! Viszont a Predators-t, az új Predator filmet már nem csak a tököm várja.

eloszto · http://eloszto.hu 2010.01.21. 21:55:15

1. Laurence Fishburne
2. TV??? WTF?? Matrix!

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2010.01.21. 22:11:02

Itt lapul a gépen a film, szombaton rámoccanok azt hiszem...
A Predators-t annyira nem várom, de félszemmel azért majd megnézem :)

Robis 2010.01.21. 22:13:37

Bob Saint-Clair, ugye csak viccnek szántad, hogy a Matrix trilógiáról nem hallottál. Ha valóban nem vicc volt, akkor kérdezd Google-t a barátodat.

gibson 2010.01.21. 22:23:33

@Robis: nyilván komolyan gondolta, nem?

Santito · http://geekz.blog.hu 2010.01.21. 22:26:39

@Robis:
a "mikor készült?" arra akart volna finoman célozni, hogy a Mátrix óta nem szerepelt semmi érdemleges filmben és egy tévésorozatban kötött ki...

b0lha 2010.01.21. 22:30:10

engem inkabb az szomorit el, h halegetessel kapcsolatban mindenki a matrixot emlegeti... othello? egy igaz ugy? halalhajo? szegyen sracok, szegyen...

gitáros 2010.01.21. 23:32:32

@Oidipus Prime:
Amióta szar tévésorozatnak adja el magát... (Azért csinált egy pár filmet azóta is.) Pedig kedveltem. Másik ilyen kedvenc "volt" színészem Tim Roth.

gesternmann · http://www.saller.blog.hu/ 2010.01.21. 23:51:11

Nekem csalódás volt a film. Matt Dillon kivételével nem igazán beszélhetünk színészi játékról, a jelenlét szó az, ami inkább áll a jól csengő nevekkel kapcsolatban. A "tévés színész" kategóriát meg felejtsük már el ebben az összehasonlítgatós formában. Nem a Szomszédokról van szó ugyanis.

A kritika amúgy korrekt, a B-film vonal rendben - nekem személy szerint az első fél óra szocmetál vonala jobban bejött.

FélSPOILER:
Amuri Notesco kiírásán a filmből, hát, bazmeg, komolyan sírva röhögtem.
SPOILERend

gesternmann · http://www.saller.blog.hu/ 2010.01.21. 23:54:01

Amaury Nolasco, csak olyan kurva nehéz megjegyezni...

Szupcsi 2010.01.22. 00:26:37

Szerintem a derék kritikus itt azt szerette volna kifejezni - legalábbis én így értelmeztem -, hogy a szereplők nagy része jelenleg csak TV sorozatokban szerepel. A Mátrix már nem éppen mai film. Baszki, több, mint tíz éve láttam az első részt.

gezabá (törölt) 2010.01.22. 07:09:05

Larry Fishburne-nak a 2003 3. matrix filmje után majd minden évben van egy nagyfilmje. az imdb szerint. van 7,7 is nézői skálán. meg a Torture (2008). biztos ez volt a kommentindikáló tévedés a cikkben.

Darkcomet 2010.01.22. 07:42:42

Nekem nagyon tetsztett, ahhoz kepest, hogy tenyleg B film, a maximumot hozta ki belole. Az elso 30 perc szerintem nem unalmas, pont eleg volt arra, hogy az alap helyzetet megteremtse, es ezt a feladatot jol oldotta meg. Antal Nimrodrol meg sokat fogunk hallani, es remelem nem fog beindulni majd a kishazankra jellemzo sikeres magyarok fikazasa, hanem tenyleg buszkek leszunk ra. A Kontrolrol meg annyit, hogy nem szabad egynapon emlegetni az amcsi filmjeivel. A Kontrol egy zsanerfilm, sajat otlet, rendezes, a forgatokonyvbe is sokat hozzatett, itt nem ugattak bele a producerek, nem kellett megfelelni egy adott stilus kovetelmenyeinek. Ha ugytetszik, a Kontrol maga a rendezo.

Darkcomet 2010.01.22. 07:48:08

Nekem nagyon tetsztett, ahhoz kepest, hogy tenyleg B film, a maximumot hozta ki belole. Az elso 30 perc szerintem nem unalmas, pont eleg volt arra, hogy az alap helyzetet megteremtse, es ezt a feladatot jol oldotta meg. Antal Nimrodrol meg sokat fogunk hallani, es remelem nem fog beindulni majd a kishazankra jellemzo sikeres magyarok fikazasa, hanem tenyleg buszkek leszunk ra. A Kontrolrol meg annyit, hogy nem szabad egynapon emlegetni az amcsi filmjeivel. A Kontrol egy zsanerfilm, sajat otlet, rendezes, a forgatokonyvbe is sokat hozzatett, itt nem ugattak bele a producerek, nem kellett megfelelni egy adott stilus kovetelmenyeinek. Ha ugytetszik, a Kontrol maga a rendezo.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2010.01.22. 08:34:39

ilyen az, amikor dumb és dumber elmegy pénzszállítónak, aztán dumb úgy dönt, hogy pénzt lop, dumber pedig úgy gondolja, ezt nem hagyja. az egyik hülyeséget csinál, erre a másik rákontráz egy még nagyobb hülyeséggel, végül az egészből röhejverseny lesz. antal amúgy tud akciójelenetet rendezni (vagy jól instruálni a 2nd unit direktort :).

10/4

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.01.22. 08:43:43

@Szupcsi: "csak tv sorozatokban"???
amerikában jelenleg sokkal igényesebb tvsoroztaok készülnek mint mozifilmek, mondhatjuk hogy tv-forradalom van!semmi degradáló nincs abban, ha valaki tvsorozatban játszik, a csi-t hetente annyian nézik mint magyarország lakossága 2x...

VilosCohaagen · http://geekz.blog.hu 2010.01.22. 13:01:23

Külön posztot érdemelne, hogy hogy fejlődtek az utóbbi évtized hollywoodi tévésorozatai, de tény: mozifilmnek legnagyobb a presztizse, utána a tv, majd direct to dvd, a sor végén kullog a Brodway.

Dr. Trebitsch 2010.01.22. 13:38:27

Antal egy kis Milos Forman...

(Tűz van babám - Hair, Amadeus)

Vagy Petersen...

(A tengeralattjáró - Trója)

Zseniális európai filmesekből kurvultak elismert amerikai sztárrendezőkké. Csak Antal (még)nem emelkedett olyan magasra - bár, ha már azt az utat választotta, kívánom neki, hogy sikerüljön. Mindig meg fogom nézni a filmjeit, de attól tartok, csak a Kontroll lesz az, amit többedszer is...

Dr. Trebitsch 2010.01.22. 13:39:57

???

ez most akkó megjelenik?

Dr. Trebitsch 2010.01.22. 13:40:43

Az előzőt visszavonom, türelmetlen voltam.

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2010.01.22. 19:21:27

@gitáros: Ja Tim Roth olyanok után mint az 1900 vagy a 4szoba nem tudom hogy most mit csinál, de bármi legyen is elvesztegeti a tehetségét. De amúgy visszatérve LF akkorse TV színész. Bruce Willis benne volt a jóbarátokban anno, akkor ő is TV színész?

martinriggs 2010.01.22. 19:30:06

@Chavez: Szent meggyőződésem volt eddig hogy Nimród Rodriguez felügyelete alatt egyfajta remake-t készít..bocsi, de Chavez, azért a sokszorosító cím ellenére még lehet remake....csak a második epizódé.:-)

martinriggs 2010.01.22. 19:48:12

Amúgy olvastam hogy Joel Silver újra akarja gondolni a KOMMANDÓ-t, mert állítása szerint sohasem volt elégedett Big Arnie legendás filmjével...

Chavez 2010.01.22. 19:58:40

@martinriggs: Tudtommal az a "re-" inkább boot, mint make, de állítólag egyik sem, hanem csak simán egy film, ami a Predator univerzumban játszódik. Eredetileg az első film folytatásának lett szánva, de a jelenlegi helyzet szerint az a helyzet, hogy már a fassetuggya. :)

martinriggs 2010.01.22. 20:04:12

@Chavez: A lényeg a jó szereplőgárda, az ALIEN vs.Predator első része szerintem azért sem működött igazán mert nem volt benne egy igazán markáns Arnie kaliberű egyéniség...most Lance Henrikssen?Aki a Mimic-Judásfaj 15-ben is szerepel?Ő volt a húzónév a humanoid oldalon?Én George Clooney-t látnám szívesen ahogy ádázul küzd a fennmaradásért.:-)Főleg a Solaris után már van jártassága a sci-fiben.:-((

martinriggs 2010.01.22. 20:05:29

De biztos hogy noname-ek lesznek benne.Akkor már csak a forgatókönyv segíthetne...

Chavez 2010.01.22. 20:13:21

Danny Trejo azért eléggé badass!
Ennek a csókának a nevét viszont egyhamar nem fogjuk megjegyezni, és nem feltétlenül azért, mert tehetségtelen.
www.imdb.com/name/nm0991810/

martinriggs 2010.01.22. 20:17:05

@Chavez: Ez tény.Tök jó lenne ha a forgatókönyvet Shane Black és Brian Helgeland írná, ők Hollywood jelenlegi legjobbjai szerintem mostanság, Danny Trejo valószínüleg Rodriguez miatt került a képbe...szerencsére.

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2010.01.23. 11:18:19

@Oidipus Prime: Természetesen minden jogod megvan a véleményedhez.

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2010.01.23. 16:07:17

@Chavez: Csak annyit tennék hozzá: Oleg Taktarov is back!!:)))

Chavez 2010.01.23. 17:55:57

@Bob Saint-Clair: Én meg annyit, hogy elvileg sok filmet láttam azok közül, amikben játszott, de valahogy mégsem emlékszem egyikből sem erre az Öreg Traktorov-ra. De azért feltétlenül jó hír, hogy visszajött. :)

kadamx 2010.01.31. 21:54:29

Laurence Fishburne a CSI-ból??
Nem jutott semmi más eszedbe?
Mint pl.: a 3 Mátrix epizód, Titokzatos folyó, Egy igaz ügy, Event Horizon.
Egyébként egyetértek a kritikával.

chuck-d 2010.02.01. 21:43:15

Ez az egyik kedvenc filmem, mert Laurence Fishburne, a külseje miatt kedvenc színészem szerepel benne.

chuck-d 2010.02.01. 21:45:42

nem maradhat ki a Fishburne vitából ez a klasszikus :]
süti beállítások módosítása