Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Hóhérok Shaolinból - Kungfu kedd #5

2009.11.17. 13:38 Wostry Ferenc

Az Executioners from Shaolin (nemsokára nálunk is kijön dvd-n) a klasszikus Men from the Monastery folytatása, azzal a különbséggel, hogy azt Chang Cheh rendezte, ezt meg Lau Kar Leung. A mandzsu hódítók felégetik a Shaolin templomot, a túlélő szerzetesek és ming ellenállók csapatostul menekülnek belőle, már ha sikerül kicseleznük a csing csapatok támadását. Hung Sze Kvan szerepét tobábbra is Chen Kuan Tai alakítja, oldalán pedig olyan korabeli sztárok játszanak, mint Lo Lieh, Wang Yu és Lily Li, Gordon Lau Kar Fei comeo-járól már nem is beszélve, bár ő még 1977-ban nem akkorra sztár, hogy túlélje az első negyedórát (haláljelenete nagyszerű grand guignol.)

A csing csapatokat az áruló szerzetes, Pai Mei (Lo Lieh) vezeti, Fehér Szemöldök, a mára kungfu archetípussá lett gonosz mester, akinek figuráját Tarantino is átvette a Kill Billbe. Játszi könnyedséggel végez a kolostor apátjával, Chi Sannal, aki tanítványainak kiszabadítására indul. Hung Sze Kvant és társait, köztünk a Gordon Lau által alakított Tongot a csingek csapdába csalják, és majd mindegyiküket lemészárolják. Hung csak hajszál híján menekül meg. A Jangce-folyón le-fel utazó Vörös Hajókon, a vándorartisták között talál menedéket, és itt ismerkedik meg Ying Chunnal (Lily Li), az enyhén szólva vad lánnyal, aki kifejlesztette a saját daru-kungfu stílusát. Hung mintegy előjátékként összeméri vele a saját tigris-stílusát – nemsokára pedig már ott állnak az anyakönyvvezető, vagy legalább is a tizennyolcadik századi, ottani megfelelője előtt…

Pai Mei emberei azonban nyomukra akadnak, és a párnak menekülnie kell. Egy isten háta mögötti tanyán találnak menedéket, ahol Ying Chun megszüli gyermeküket, Wen Dinget (Wong Yu). Az asszony a kisfiút szeretné a daru-stílusra kiképezni, de Hung Sze Kvan ezt megtiltja neki, ugyanis nem tartja sokra a nő által kifejlesztett technikát. Ying ennek ellenére titokban tanítani kezdi Wen Dinget, aki így egyszerre tanulja ki a szülei különböző harci stílusait, és önmagában azokat egyesítve kifejleszt egy saját technikát, amely akkor jön leginkább kapóra, mikor apja sorozatban próbál sikertelenül végezni Pai Meijel. A legyőzhetetlennek tűnő gonosz szerzetes nemcsak fantasztikus kungfu-tudással rendelkezik, de sebezhetetlennek is tűnik; egyetlen gyenge pontja van, a lába között…

Az Executioners from Shaolin nem igazán nevezhető bosszúfilmnek, ugyanis Lau Kar Leung inkább a családtagok közötti kapcsolatokra (illetve apa és fia közt ezen kapcsolatok hiányára) koncentrál. Hung Sze Kvan lényét annyira megszállja a Pui Mei iránt érzett gyűlölete, hogy elhanyagolja a fiát, és a férfi csak a fináléban – már későn – mutatja ki igazi érzelmeit. Szappanopera, kungfu-melodráma és kalandfilm keveredik itt, kitűnő példájaként Lau Kar Leung a műfaj megújítására tett kísérletei egyikének.

A családtagok kapcsolatának e mély kibontása ellenére mégis Pui Mei figurája marad meg leginkább a néző emlékezetében, ugyanis Lo Lieh a testet öltött opportunista gonoszság tökéletes példájaként alakítja a renegát szerzetest. Wong Yu Wen Ding szerepében már korántsem ennyire karizmatikus, neki mindig jobban álltak a wuxiák, mint a kungfu-filmek. Lau Kar Leung rendezése sem annyira biztos kezű, mint remekművei esetében (Eight Diagram Pole Fighter, 36th Chamber of Shaolin): a tempó akadozik, és a forgatókönyv struktúrája sem a legszerencsésebb, ám a film szórakoztató erejét túlságosan ez sem csökkenti.

9 komment

Címkék: kungfu shaw brothers filmkritika 3csillagos kungfu kedd

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr551531729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. No 2009.11.17. 16:38:00

Ez a Black Mirror kung fu-sorozatában várható?

OFF - Az eddig megjelentek közül nekem A Fehér Lótusz klánja tetszett legjobban. Talán alulművelt vagyok, de Fehér Homlok, akit annak az elején karatéjjoznak halálra a Templom romjai között, azonos-e Fehér Szemöldökkel (Pai Mei-jel)?

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.11.17. 17:53:52

Igen, Black Mirror.

Fehér Lótuszban Fehér Homloknak fordították? Hmm. És nem karatéjozzák. Ez kungfu. :)

Dr. No 2009.11.17. 18:12:42

@Wostry Ferenc: Ezt a vitát hagyjuk a legyőzhetetlen wu dangra. Ezek az ázsiai barbárok különben is csak addig hadonászhatnak, amíg meg nem jelenik a színen a Kelet-Indiai Társaság néhány jó kiállású vöröskabátosa, hogy helyretegye őket.

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2009.11.18. 01:28:19

Ja mert a vöröskabátosok olyan barátságos, jólnevelt férfiak voltak, meg is tanították őket a jómodorra. Valamelyik nap ment egy Wwirefu a viasat 6 on azt nem tudja valaki mivolt? Csak a közepén kapcsolódtam be a storyba de lenyűgöző alkotás volt azt kell hogy mondjam.

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2009.11.18. 01:31:31

Ezt én esküszöm nem így Ww írtam be O_o mindenesetre érdekes parajelenség.

RoFä 2009.11.18. 07:59:13

Ezt a Pai Meit láttam egy itteni wuxia tévén, ahol folyamatosan ilyen filmeket adnak. De ott "varázsolni" is tudott, tehát Szarumán.

Ha kizsigereltek a titkos varangylábtechnikával, akkor sem tudom megmondani a film címét.

2009.11.18. 10:58:52

Hát, ha lehet jelezni, én jobb szeretném, ha a következőkben inkább nem mesélnéd el a történetet ennyire részletesen. Inkább az elemzést lenne jó megnyújtani.
Láttam még pár jó BM megjelenért:
Shaolin templom szent köntöse
A 18 bronzember
Shaolin két bajnoka
stb.
Remélem azok is hamarosan jönnek, és pár sort talán megérdemelnek majd a Geekzen.

norbert hellacopter 2009.11.18. 12:28:39

Nem mondod hogy a 18 Bronzemen megjelenik itthon...ez most meglepett:)

norbert hellacopter 2009.11.18. 12:44:53

Na megnéztem,elvileg a 18 Bronzemen már ki is jött.Angol/magyar hang,4:3-as képarány...:(
süti beállítások módosítása