Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Para

2008.09.13. 08:00 Parraghramma.

Egyszer csak megjelenik egy csíkos pulcsis fazon a nézőtér és a vászon között. Kalap és pengékbe végződő kesztyű helyett udvarias, ám kissé redundáns monológjával vegzálja a sajtóvetítésre gyűlt ítészeket. Fazekas Péter rendező olthatatlan vágyat érez, hogy közkinccsé tegye a tényt: filmje szórakoztató. Rémisztő is, de főleg szórakoztató. Halász Juditnak cuki a cameoja, Kamarás Iván karakterétől ledobjuk majd az ékszíjat, olyan szokatlan és eredeti és szórakoztató – mert ez egy szórakoztató film –, aztán valami „keverésről” magyaráz alig palástolt pironkodással: a hang miatt ne legyenek írásos fenntartásaink, még bütykölni kell a cuccot, ez nem a végleges vörzsön. Mindezek után telibespoilerkedi a Parát: „riadalomra semmi ok, a végén hepiend lesz!” Gyanús védőbeszédét követően egy újabb ómen tűnik fel, a forgalmazó közli, hogy a HD az jó és szép, mindjárt meglátjuk, és a múltkor is csak a vetítő elé épp akkor költözött pókcsalád miatt tűnt nem annyira jónak és szépnek a HD, mint amennyire jó és szép. Most komolyan, ezek után merhetek én rosszat írni?



Halász Judit szerepét nem lövöm le, aki odáig bírja a filmet (nem, nem rekeszizommal), az megérdemli ezt a meglepetést, Kamarás Iván viszont már az első percekben feltűnik, és mivel sósavba mártogatott biciklilánccal technikai okok miatt nem volt alkalmam senkit, többek között Fazekas és Kamarás urakat csapkodni, itt tenném szóvá, hogy a rózsaszín felsős, szenvtelenül szadista mindenes-testőr karakter NEM VICCES. Nem ám. Kollégája (az időmilliomosok nyugodtan keressék ki a színész nevét) már valamivel hihetőbbre sikeredett, de esetében is messziről ordibál az az aránytévesztés, ami az egész Parát jellemzi.

Engedtessék meg nekem a finnyáskodás, "if the milk turns out to be sour, I ain't the kinda pussy to drink it."
A gyilkosságot érzelmileg körömpucolással kompatibilisnek tartó antagonista ma, 2008-ban csak értő ábrázolással, pontos színészi alakítással LEHET VICCES, az echte hungarische túlragozás és affekció azonban pont az ellenkező hatást váltja ki: az egész kurvára NEM VICCES, sőt, irritáló. Ugyanígy idegesítő, amikor Csuja Imre ötször kesereg abbéli lúzersége felett fenn a Mennybe’, hogy a nyelvét lenyelve halt meg, ugyanígy idegesítő, amikor a spiritualista ingázás szánalmasságát – és egyben vicces, azaz szórakoztató voltát – hatszázhatvanhatodik alkalommal lóbálják elém, és amikor tizenhét snitten keresztül csámcsog a film a pontatlanul kilyukasztott – azaz vicces – sapka látványán.

A Guy Ritchie-t majmoló Testvérbosszúban hogy lehetett elég kettő?

Ha már Guy Ritchie! A forgatókönyv írója, Csurgó Csaba minden bizonnyal nagy rajongója az angol fenegyereknek, ha totálból nézzük, a teszkógazdaságos fatalizmusba csomagolt sztorit elegáns lendülettel kergeti a végkifejletig, de közelről azért kínosan látszanak azok a napérlelte ruhaszárító csipeszek, amik a szálakat hivatottak összetartani.

A déltáji telesoppingokból rendelhető transzcendenciára roppant fogékony család facér tagja, a biztonsági őr Lajos (Csuja Imre) a gyanúsan tehetős Mr. Faragó (Szervét Tibor játssza, ja, és az ő keze alá dolgoznak Kamarásék is)  egyik szobrát és kutyácskáját kilapítja egy éjjeli jardoláskor. (Csuja Imre ölében úgy ficánkol a mopszocska, hogy két méterről rádől…) Öt misi volt a szobor. Mr. Faragó szombatig ad türelmi időt. Lajos állát egyre hevesebben nyaldossa a szar, de mit ad Isten, pont azt az eldugott mosdót kamerázták be a film elején, ektoplazmatikus metajelenléteket rögzítendő ami pont most egy ötven misis emberrablás értékmegőrzőjeként funkcionál. Ötven misiből kivonva az öt misit nemnegatív számot kapunk (természetesen, vicces, szórakoztató fejszámolást követően erre a következtetésre jutnak hőseink is), és ez makacs motivációként görgeti tovább a cselekményt.



Mindeközben – mert romantika nélkül nincs szórakozás – önjelölt médium nővére (Bánsági Ildikó) által felcukkolt okkult erők terelgetik Lajos karjaiba az özvegy Évit. A szeduktív hangú Für Anikó kimért, kedves játékához tartozik a második szitu, amikor Vilos Kollégával intuitív egyetértésben nevettünk fel. Kérdések elébe menvén: ez volt az utolsó ilyen megnyilvánulásunk. Mármint a továbbiakban külön se sikerült ennek a fajta őszinte örömnek hangot adni.

„Ez a film csak szórakoztatni akar!” Oké, mostantól nem lamentálok az ósdi koncepción (gyorsan sok pénz kell a szegény embernek, aki rivális rosszfiúk között keresi az egérutat), az esős-leharcolt kismagyar miliőben narancssárga heringként ficánkoló product placementen (Ford Focus), az indokolatlanul szanaszéjjel vágott jeleneteken, az operatőr alkalomadtán belógó térdén, vagy a félkész film sajtóvetítésre küldésének szükségtelenségén, de az rendíthetetlen tény, hogy szerintem nem tutibiztos, hogy Csurgó és Fazekas teljes mértékben tudja, hol kezdődik, ad absurdum hol fejeződik be egy (amúgy nyomasztó aprólékossággal mindenki által ismert) poén.

A kép szép volt (asszem HD), és mindenképpen kiemelendő az a bátorság, ahogy az áporodott komikumba pászított, hasonló szavatosságú gengszter hangnemet hangsúlyozta a direktor. Bármennyire is kiforratlanok és feleslegesek voltak ezek próbálkozások, egyszerűen jól állt Bánsági Ildikó combjában a bicska.


 

18 komment

Címkék: magyar vígjáték filmkritika 2csillagos gengszter

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr87660248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2008.09.13. 09:35:22

ámen. ez a film nekem volt kellemetlen.

sejk 2008.09.13. 17:20:37

Csak félve jegyezném meg, hogy ennek a filmnek a forgatókönyve nyert Hartley-Merrill nemzetközi (!) forgatókönyvírói versenyt.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2008.09.13. 18:00:28

Ezek a versenyek, díjak, díjkiosztók, gálák stb. az én szememben már nagyon régóta a hiteltelenség és a szubjektivitás szimbólumai.

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2008.09.13. 18:54:06

"A pályázat első díját (...) a Para kapta, amely a zsűri méltatása szerint különleges dramaturgiai megoldásai, humoros dialógusai és fordulatai miatt érdemelte ki a Hartley-Merill hazai fordulójának első helyét."

különleges dramaturgiai megoldásai? hogy több szálon, azaz kettőn fut? vagy mert a végén bekeményít és akkor három?

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2008.09.13. 22:28:39

Hát példul ahogy siettébe Für Anikó szolid tompora kisodorja a mobilját a Focusból, hogy a Chigurh fodrászati anakronizmusára hajazó emberrabló megtalálja őt jól, azt biztos külön szemeszterben oktatják az íróknak.

Attól meg hadd ne essek hanyatt, hogy Csurgó olyan kifinomult érzékkel "idéz" két pofára a Ravaszagyéskétfüstölgőből, hogy Mr. Breaker instant klasszik monológjának szó szerinti implantálásától _már_ méltóztatik eltekinteni. (Émmeg most vettem a bátorságot, és evokáltam egy adekvátat, bele, a kritikába.)

Amúgy nem a script szemérmes reminiszcenciái, vagy otromba öltései zavartak, hanem ahogy a humorából pakolja elém az újabb és újabb repetát. Volt, aki röhögött a vetítésen, sőt, az is lehet, hogy kasszát robbant majd a múvi, de nekem nem tetszett, mert ÉN EGY IGAZI EGYÉNISÉG VAGYOK.

..or is this some white cunt's joke that black cunts don't get? Cause' I'm not fucking laughing...

Veder1 2008.09.14. 02:16:12

A képen Kamarás mellett Vajdai Vili van. Őt érdemes a Katonában megnézni, jó színész, remek humora van. Ettől még a film lehet egy kalap szar, még nem láttam.

rosszfajzat 2008.09.14. 09:38:35

és Dj Reedum (Korai Banditos).

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2008.09.14. 12:43:16

Meg ő is, persze-persze! (Nem is tudom, hogy felejthettem el...)

Santito · http://geekz.blog.hu 2008.09.14. 19:01:35

Öregem, hogy milyen sajtóvetítésekkel merényelnek meg téged időnként...
az óriásdodósra emlékszel-e még?

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2008.09.14. 20:14:06

:) háhhogyapicsábane! Amúgy nemtom, mennyire figyuzod a kommenteket, én az értesítőkből tudom, hogy havi rencerességgel (!!!) szólnak be az ie10.000.000 kritikához, és idézik a vikipédiját, hogy a raptorok akár tollasak is lehettek, és miafaszér kérek számon ijesmit a fí'mtő'. :) Sosem tagadtam, hogy egynémely stilisztikai megoldásom provokatívan formalista, de a reakciók alapján ez a nem is túl ambiziózus példány ("szpilberg velociraptorainak is tollas a háta") talán a legsikerültebb retorikai fityiszem volt eleddig.

Émmeg csak mos nézem, milyen dulva szájkalate megy a DzsémszBond bemutatós posztnál!

_Henrik_ 2008.09.14. 20:32:41

Tuti valami borzalmas emberiség elleni bűntettet követett el előző életében. És most azért kell ilyen fertelmes szarokon vérhólyagot töretnie a farpofáira.

verespalne 2008.09.15. 12:40:05

"a félkész film sajtóvetítésre küldésének szükségtelenségén"
hiszen nem sajtóvetítés volt, hanem úgy nevezett igazgatósági, amit a mozisoknak és a havilapoknak szoktak tartani, és én úgy tudom, hogy ilyenkor nem is "szabad" írni róla. hamár ezt a szerintem tök nem releváns dolgot citálod, legalább legyél pontos.

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2008.09.15. 13:23:10

Kedves Veres Pálné!


Egyrészt az n+1-ik tétel nullifikálása megközelítőleg oly irrelevanciával bír, mint maga az n+1-ik tétel, másrészt megtisztelve érezném magam, ha a bizonyos "igazgatósági vetítések" íratlan szabályainak de facto megsértésével való inszinuáció kicsit határozottabb formában történne. ("én úgy tudom...") Így ugyanis nem tudom eldönteni, valóban a filmszínházak ősi pátensét vizeltem telibe oktondi recenzionista kirohanásommal, vagy nem is.

Mert amennyiben de: természetesen bocsánatot kérek tudatlanságomért, valamint ebből fakadó pongyolaságomért - és a továbbiakban e most elsajátított információ fényében fogom kezelni az ilyen vetítéseket.


Tisztelettel:
ILU.m.

alvwen wintwex · http://www.myspace.com/alvwenwintwex 2008.09.15. 14:40:59

hát ez meg mi???
indítványozom, hogy büntessük meg a stábot.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.09.16. 10:47:38

Kiejtette bárki is az "embargó" szót a vetítésen? Mert ha nem, akkor csókolom...

verespalne 2008.09.17. 14:08:57

Az igazgatóságit nem a sajtónak rendezik és kész. Ezen nincs mit magyarázni, nem kell embargót kiejteni a teremben, mert elvileg napi/hetilaposok nincsenek is ott.
Én csak arra utaltam, hogy ne firtasd, hogy egy félkész filmet mér küldenek sajtóvetítésre, ha egyszer az a válasz, hogy ez nem sajtóvetítés.

Beyonder 2008.10.08. 21:40:54

Megnéztem "rendes sajtóvetítésen" a filmet. A kritika kemény, de igazságos.
süti beállítások módosítása