Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Kommandó

2008.06.23. 07:49 VilosCohaagen

Jelen írás nem az eleven, mozgékony jelennel foglalkozik, hanem a távoli, elrozsdált múlttal. Mikor még vehettünk ballonos szódás jaffaszörpöt, de már inkább kólát hörpöltünk, hittünk a 2010-re felépülő csillagvárosokban, pedig még a kalákában épülő családi házhoz sem lehetett huzalszeget kapni. S amíg a vodkapárát lehelő, pizzányi tányérsapkát hordó Jevgenyij vígan csurgatta a kerozint a katonai bázisok talajába, mi vagy a piros műbőrülésű mozikban szurkoltunk a csillagos- sávos lobogónak, vagy csempészett hangalámondásos videókazettákat bámulva drukkoltunk a Videoton Supercoloron át a kapitalista világrend két őrének: Arnoldnak vagy Sylvesternek.

(A suliudvarokon komoly sérüléseket lehetett összeszedni, ha valaki kiállt az egyik hős mellett - az ellentábor ellenérzései azonnal gáncsolásban és Triál-matekdobozzal végrehajtott kalapácsvetésben manifesztálódtak.)

Esetünkben Arnoldon a sor, hogy szétrúgjon néhány, USA érdekeit veszélyeztető segget. Hát lehet nem szeretni egy olyan sztorit, amiben a hegyek közé visszavonult veterán elitalakulatos John Matrix lányát elrabolja egy puccsra készülő latin-amerikai  akarnok, hogy rákényszerítse a jelenlegi elnök megölésére?! Mátrixot repülőre rakják, de megszökik - 11 órája van, hogy megtalálja és kiszabadítsa a lányát, leszámoljon a diktátorral és mellékesen egy teljes hadsereggel.

Megjelennek a nyolcvanas évek Amerikájának gondjai: japán autó vagy Cadillac, banánköztársaságok ” ki tudja kommunista-e”- jellegű ezredesei, és persze a hős, aki megmenti Amerikát. Nem volt mentes a háborúktól a korszak: a bejrúti bombázások (lásd bővebben (hol?) Chrudinák Alajos interjúit Arafattal a Tangerine Dream főcímű Panorámában), granadai partraszállás, Laosz, Angola, stb. A vietnami kalandból azt a következtetést vonta le a reagan-i vezetés, hogy a haditechnikát kell fejleszteni, mert a dollármilliárdokkal tökéletessé csiszolt fegyverzettel megnyerhető minden háború. A tapasztalatok nem ezt mutatták. A gerilla-módszerek ellen a mai napig nincs hatásos ellenszer, látható az öt éve tartó iraki kalandnál is. Ha már a valóságban nem sikerült megnyerni minden háborút, legalább filmen tegyük meg!- hangzott a jelszó és lőn.

A trükk és képmanipuláció-mentes akciójeleneteket nézni még ma is élvezet. Ahogy a fék nélküli, kéttonás Chevrolet Blazer zúdul alá az erdőben, előrevetíti Arnold leszámolását. Semmi finomkodás, elegancia - marad a puszta brutalitás. (Vic Armstrong, a nyugati világ legjobb akciórendezője szerint is a Schwarzihoz leginkább passzoló harcmodor, ha egyszerűen berúgja az ajtót és kész. Lehetetlen megcáfolni. Már a futás se áll jól neki, hát még, ha kungfuzna!). A repülőgép-szekvenciát az „57-es utas”-ban egy az egyben nyúlták le, a gép kerekén való kuporgással együtt, az egyedüli különbség a divatban van: a Schwarzi vajszínű zakóját váltotta Wesley Snipes laza bőrdzsekije.

„Cindy: What happened to Sully?
Matrix: I let him go.”

A plázajelenetben egyértelművé válik Arnold fizikai fölénye. A szabály itt is érvényesül- a biztonsági őrök a mosónőkhöz hasonlóan korán halnak-, pláne, ha egy kommandóst akarnak elfogni. A dekoráción való Tarzan- lengést is übereli, mikor kiszaggat a helyéről egy telefonfülkét, benne Sullyval, a kis szerencsétlen végrehajtóval, aki ekkor még megmenekül, de nemsokára már egy popeye-nyi alkaron függ az élete- kiszámítható végeredménnyel. Matrix lassan felgöngyölíti az egész ügyet.

„Cindy: Where are we going?
Matrix: Shopping.”

Ám a film legemlékezetesebb része csak ezután jön: a bevásárlás a fegyverboltban, a letartóztatás, majd a menekülés. Cindy szerencsétlenkedése a rakétavetővel tökéletes példája, hogy hogyan lehet egyszerre vígjátéki és akciódús egy jelenet.

„General Kirby: Leave anything for us?
Matrix: Just bodies.”

Végre eljutunk a szigetre, ahol Arius tábornok készül a puccsra, hadseregével együtt. Elértünk ahhoz a részhez, ahol Arnie leginkább kibontakoztathatja képességeit-  felfegyverzi magát. Az a 20 másodperc adja meg a film savát-borsát: a hős háborúba indul. Nem is akárhogy. Egyszemélyes hadseregként vág rendet a latin szabadságharcosok között- M-15-sel, Desert Eagle- lel, Claymore- aknával- a végén már vasvillával és flexkoronggal. Kétség sem férhet hozzá, hogy képes lenne bolgár meggybefőttből is atombombát fabrikálni- a ’la MacGyver-, ha akarna. De nem akar, csak ölni az ellent.

„Bennett: You're a dead man, John!
Matrix: Bullshit!”

És persze még hátravan a nagy leszámolás- késpárbaj a kazánházban. A gőzben repkednek a beszólások és a veseütések a két ellenfél közt- de csak egy maradhat. Ezt persze Matrix lánya is végignézi- későbbi pszichiátriai kezeléséről nincs tudomásom, de nem is fontos. Itt nincs helye sem érzelgősségnek, sem férfiatlan tötyögésnek.

Steven E. de Souza (48 óra, Die Hard) forgatókönyve a politikai kontextusokat leszámítva is kellően fordulatos, plusz Arnie egymondatos beszólásai itt kezdenek büntetővé válni. Az eredetileg kiszemelt Walter Hill helyett a tisztes iparos, Mark L. Lester dirigálta a stábot és tökéletesen hozta a tőle elvárt szerepet- korrektül összetartotta a jeleneteket és tempót adott a filmnek. A filmből árad a tesztoszteronszag- kétajtós szekrények szaladgálnak mindenfelé, a nők hangsúlyosan vékonyak, kicsik, védtelenek. Az akció- és a vígjátéki elemek nem ütik egymást- a showdown pedig maga az megtestesült önparódia. Arnie vs. latin hadsereg- fix egyes.

Kedvenc testépítőnk nem is fa, hanem épületfa arccal „játssza” végig a filmet- de pont ez az érzelemmentesség passzol a karakterhez. Rae Down Chong főleg bongyor hajzuhataga miatt emlékezetes, Dan Hedaya meg képtelen hibázni. Nagy felfedezés Vernon Wells- ha túltesszük magunkat a szétszteroidozott Freddie Mercury- arcélen, megérezzük a fenyegető gonoszságot. Az ausztrál bányász nem játssza túl a bosszúszomjas sidekick-et, méltó ellenfele Schwarzi-nak.

Zeneileg abban a korszakban vagyunk, mikor a hair-rock és az italodisco két irányból végzi aknamunkáját egy teljes generáció látens homoszexuálissá tételében. A Power Station végefőcímdala (We fight for Love) az előbbihez áll közelebb- de még a vállalható kategórián belül lavírozik. A filmzene pusztán a 48 óra főtémájának újrakeverése- James Horner gyakorlatilag abból élte végig a nyolcvanas éveket.

Míg a Terminátor túl pesszimista, a Rambo túl politikus, a Kommandó szórakoztató. Soha nem ül le, soha nem válik unalmassá. Erőszakos, humoros, nem veszi komolyan saját magát - tökéletes szórakozás mindenkorra.

 

 

Commando. USA 1985. Rendezte: Mark L. Lester. Írta: Jeph Loeb, Matthew Weisman, Steven. E. de Souza történetéből Steven E. de Souza. Producer: Joel Silver. Fényképezte: Matthew F. Leonetti. Zene: James Horner. Szereplők: Arnold Schwarzenegger, Vernon Wells, Rae Down Chong, Dan Hedaya és mások.

52 komment

Címkék: akció filmkritika 5csillagos 80 klassix

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr23534520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

raveon 2008.06.23. 09:41:54

Arnold legjobb filmje! :)

_Henrik_ 2008.06.23. 09:49:10

Lehetne minden hétfő reggel egy ilyet?
Végigvigyorogtam! :-D

doktor.dikhed 2008.06.23. 10:09:14

Hát, Vernon Wells nem volt méltó ellenfele Arnie-nak. Persze, idegbeteg, de 1-1 elleni harcban nem lehet ellenfele a Terminátornak.

Egyébként téyleg állat a film, egy rakás jó idézetet össze lehet szedni belőle.

A kedvencem, amikor elviszik a lányát, és mondja neki a fickó, hogy ha együttműködik velünk, nem lesz baja a lánynak, rendben? Ilyenkor jön a remegés, persze, mit tegyek stb, de nem Arnoldnál. Arnold válasza:
- Nem - és fejbelövi. :D:D

Vagy a "Cooke kocsijával megyünk, neki már úgyse kell..." és hasonló szövegek :)

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2008.06.23. 10:25:50

- Fuck you, asshole!
- Fuck YOU, asshole!

tökéletes.

Beyonder 2008.06.23. 10:57:45

Hiányoltam egy őzikés képet! :)

VilosCohaagen · http://geekz.blog.hu 2008.06.23. 11:12:55

Kérem, őrizzük meg férfias méltóságunkat!

Silberman 2008.06.23. 11:23:29

Nagy film, és tökéletes a kritika.

Érdemes talán megjegyezni h az említett Sully-t az a David Patrick Kelly alakítja, aki úgy általában ezekre a földszintes idegbeteg karakterekre szakosodott, többek között Walter Hill és David Lynch állandó foglalkoztatottja (Warriors, 48 óra, Last Man Standing, Veszett a világ, Twin Peaks), szóval imádnivaló. Ha azt mondom Ford Fairlane, és abban Gennyzsák Sam, akkor gondolom már mindenkinek megvan az arc...

travis 2008.06.23. 12:22:59

Cooke: "Félsz? Hát félhetsz is, mert most szétrúgom a seggedet. Vietnámban ilyen zöldsapkás buzikat ettem reggelire."

Matrix: "Engedd ki a gőzt, Bennet!"

Matrix: "Kérhetnék egy takarót a barátomnak? Hulla fáradt."

TÖ-KÉ-LE-TES !!! :))

hmikey 2008.06.23. 12:23:39

Pont az ilyen egyszavas rövidrezárásokat hiányoltam anno a Stallone-féle Judge Dredd múviból, és ami miatt az eredeti képregény annyira kurvajó volt...

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2008.06.23. 13:47:58

"Gyerekkoromban az NDK-ban felforgatónak találták a popzenét. Lehet, hogy igazuk volt!"

"Why don't they call him Girl George?"

ezt egész nap tudnám csinálni.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.06.23. 14:38:53

Klasszikus Schwarzenegger film. Kiváló szórakozás még mindig

mano · http://mano.kepregeny.net 2008.06.23. 15:05:06

A mozi mellett volt a Domus, aminek a háta mögé mindig kidobálták a nagy szőnyegek papírhengereit, amin beszállították őket.
Namármost mi abból kétféle dolgot csináltunk:
1 - úgy cipeltük mint Svarci a fatörzset! ;)
2 - beledugtuk a KEZÜNKET és olyan játékpisztolyt fabrikáltunk belőle, amilyen a Christopher (Csak 1 Maradhat) Lambert féle Fortressben volt... :D

vacsad 2008.06.23. 15:28:59

"Vic Armstrong, a nyugati világ legjobb akciórendezője szerint is a Schwarzihoz leginkább passzoló harcmodor, ha egyszerűen berúgja az ajtót és kész."
Nemnem, Arnold nem rugdosott be ajtókat, ő egyszerűen átment rajtuk :D

George 2008.06.23. 17:16:47

Az egyik legnagyobb akcióklasszikus a maga pár hibácskájával is. Sajnálatos, hogy ma már egyszerűen nem tudnak ilyen filmeket készíteni.
Megjegyzés: érdemes figyelni a zenére: James Horner 86-ban az Alienshez felhasznált egy-két témát ebből a filmből (mármint magától csencselt). Csak, hogy mostanában újranéztem, megütötte a fülem...

sejk 2008.06.23. 17:36:37

Marha jó kritika egy igazi rajongótól, több ilyet!

VilosCohaagen · http://geekz.blog.hu 2008.06.23. 17:42:21

Szerintem azok a kvalitású stabil "B"- filmesek, akik összehozták az ilyen gyöngyszemeket, mostanában tv-epizódoknál ügyködnek, ahol meg nem sok játéktér marad nekik.

Horner '82-ben 28 évesen kitalálta a zseniális "48 óra"- témát- dobgépre szimfonikus hangzás, különösen fúvósok.
Ettől kezdve ugyanazokat a dallamokat variálta, csak akkor tért el, ha nagyon muszáj volt, pl. "Rózsa nevé"-nél.
Asszem a "Sneakers"- nél próbált először újítani és utána szinte mindig más vezető hangszerre komponált.

VilosCohaagen · http://geekz.blog.hu 2008.06.23. 17:52:45

sejk: kösz, igyekszik a munkavállaló, csak hát vannak olyan szeszélyeim, mint pl. megélhetés.

travis 2008.06.23. 18:03:38

Vilos,

Tökéletesen igazad van. A 48 óra zenéjénél szinte még újrakeverni sem volt hajlandó a témákat. Egy az egyben ugyanazok az effektek.
Érdemes még összehasonlítani a Titanic és a Perfect Storm témáit. A hasonlóság szinte megegyező, mint a két említett film esetében.
Szinte minden muzsikájában megtalálható az a jellegzetes fémes kopogás.

travis 2008.06.23. 18:04:32

Akarom mondani a 48 óra utáni filmjeiben nem változatott a recepten.

_Henrik_ 2008.06.23. 19:02:13

"igyekszik a munkavállaló, csak hát vannak olyan szeszélyeim, mint pl. megélhetés"
Simán bevállalhatnád az éhenhalást a köz érdekében...

VilosCohaagen · http://geekz.blog.hu 2008.06.23. 19:26:26

Henrik: már bevállaltam, de olyan lassan megy.

_Henrik_ 2008.06.23. 20:28:31

Legalább marad időd irkálni, majd szólj időben és feladatom az utolsó kenentet meg viszek gyertyát a lábadhoz. Amúgy meg nagyon helyes.Csak így tovább.

frogman 2008.06.23. 21:29:06

Na, kiváncsi vagyok ez hány hónapot rak mág rá a WF-féle Kommandó írásra. :D

Amúgy kurvajó a cikk, mióta olvastam csak a We Fight For Love és a Karate Kid-et hallgatom.

Köbli Norbert (törölt) 2008.06.24. 00:31:18

Vilos, ez az eddigi legjobb írásod, gratulálok!

Beyonder a lényegre tapintott: az őzikés jelenet a film egyértelmű csúcspontja.

James Horner zenéiről egyébként jó sokat bírnék beszélni. A lényeg, hogy roppant tehetséges, sokszínű újoncból (Krull, Cocoon, Aliens stb.) az évek során megbízható, hallgatóbarát mesterember lett. Valahol a Glory és a Rocketeer között rátalált egy receptre, és azóta csak önmagát ismétli hangszerelésben, dallamokban, mindenben.

"Doing a Horner", vagy "hornerism" Hollywoodban ismert kifejezések (komolyan), és olyan filmeseket, zeneszerzőket jelöl, aki korábbi nagy sikereikből lopnak. Horner pl. immár 13 éve a Braveheartból él. De előszeretettel emel át teljes tételeket korábbi filmzenéiből. Pl. az Aliens a Jack Ryan-filmekben is felhangzik.

Aztán van az a ta-ta-ta, valamilyen fúvós hangszeren, mindig ugyanaz a három hang gyors egymásutánban - Horner zenéiben mindig ez szolgál a feszültségkeltésre. Kivétel nélkül mindig. Ennek mélypontja az egy hónap alatt összedobott katasztrofális Trója.

Persze ez nem csak az ő hibája. A rendezők, gondolom, folyton azzal jönnek neki, hogy te, figyu, nem tudnál egy olyat csinálni, mint a braveheartban? vagy mint a titanicban? és ha kérésükhöz sok-sok fifilliárd dollár társul, nehéz nemet mondani...

ettől függetlenül még ő az egyik kedvenc zeneszerzőm. nagyon világos, könnyen megjegyezhető témákat ír. A Perfect Storm, a Legend of the Fall, és a Zorro kitűnő, legutóbb az All the King's Men is jó volt.

Ja, másik mélypont az Enemy at the Gates, ahol a szemétje egy az egyben lelopta a Schindler listáját. Mindegy, a végsőkig lehetne folytatni, de most megyek, alszom inkább.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2008.06.24. 01:28:24

Norbi: érdemes meghallgatni a 2001 Űrodüsszeia 54. percét (űrhajó siklik az űrben), szinte egy az egyben az, amit az Aliens nyitó képsorai alatt hallunk.

VilosCohaagen · http://geekz.blog.hu 2008.06.24. 02:34:41

Norbi: Köszönöm, bár a klasszikus szerint: "No de hogy csinálta, kedves Holmes? Elemi, kedves Watson, egészen elemi!"

A "ta-ta-ta" korszakonként változik Hornernél- a '80-asokat szaxofonnal nyomta (a világ legtúlértékeltebb hangszere), de volt már klarinét (tán Casper?),pozan (Egy csodálatos elme), meg sima szinti is.

Személy szerint jobban kedvelem szegény Michael Kamen-t, Danny Elfman-t, sőt Hans Zimmert még istállóstul is. Van egy rájuk jellemző stílus (Herr Zimmer viszi a pálmát), amin belül mozognak, mégse remixelik a saját dolgaikat. Kipróbálnak más hangszerelést, változó témákat,leitmotívumokat, játszanak a vezető hangszerekkel- míg Horner dallamvonalai ugyanazok.

vittorio 2008.06.24. 08:26:09

Mano, te miskolci vagy?

mano · http://mano.kepregeny.net 2008.06.24. 09:05:19

vittorio: hahaha, még egy táncsics moziban felnőtt filmzabáló? :D

mizrolist 2008.06.24. 09:11:00

Ez a film egyszerűen kötelező. Már csak azért is, mert szerencsére megúszta a folytatásokat...

vittorio 2008.06.24. 10:48:18

Bocs az offért.

Mano: Ja, ott nőttem fel én is.
És még mindig Miskolcon laksz?
Én igen.

virtualdog 2008.06.24. 17:57:10

Micsoda nosztalgiahullám indult el... :)
Tényleg remek cikk, köszönjük VC! :D (Bocs, a rövidítés nem hülye vicc akart lenni.)

VilosCohaagen · http://geekz.blog.hu 2008.06.24. 18:05:30

A sikert látva kacérkodom a gondolattal, h. belevágjak-e egy következőbe...

_Henrik_ 2008.06.24. 18:41:39

Ne habozz! Vágj!! Hasíts!! Szelj!! Izé, írj!!!

travis 2008.06.24. 18:50:40

Úgy biza!
Szívesen látnák egy Sztálónekobrát vagy egy Missing in action-t!

Kedvcsinálólag: www.youtube.com/watch?v=FeO5DfdZi7Y

Beyonder 2008.06.24. 19:38:42

Nekem mindegy, csak legyen benne őzikés kép!!

zoli79 2008.06.25. 00:01:01

De kemény volt kommandós, kónanos, rambós kártyanaptárakat cserélni általánosban. A pontos cserearányokra nem emlékszem, de azt tudom, hogy a svarcisak igen értékesek voltak.

mano · http://mano.kepregeny.net 2008.06.25. 09:45:12

1db Running Man kártyám a mai napig megvan. bibibiiiii

Meg van ~1000 Alienem is, de ez gondolom nem okoz meglepetést! :D

Jaja vittorio. És még mindig az ex-táncsics környéke! ;)

Kobrából köszönöm nemkérek, nemszerettem, de egy rambókéses tesztoszteronbomba jöhet. Vagy a Beast Master első része! :D
És kormeghatározó szempontok alapján, mivel szürke vázas kékgumis nekem is volt, iiiigen, a BMX banditák! möhe
Gyilos Robotok!

Silberman 2008.06.25. 10:00:54

Travis ez a Cobra klip nagyon komoly, vizuálisan micsoda esztétikája volt ezeknek a filmeknek...

Chavez 2008.06.26. 09:12:11

Asztaaa! Szép találat bakfitty! A csaj jobb, mint az eredetiben! :P

Flankerr 2008.06.26. 18:51:43

A Kobrát előbb láttam a Rambóknál és az itt méltán méltatott Kommandónál, és semmi baj ne mvolt vele, a végén a pickupos vendetta alapmű szerintem..:)
A Kommandóból sikerült egy OLASZ eredeti hangú rábeszélős verziót néznem, hát nem semmi amikor a csajszi aki segít olaszul rákezdi..:)
Minden vágyam volt akkor egy Rambó 3 (2?) RPG-s poszter.. sajnos sose lett enyém..::(

bakfitty · http://ismerosvalahonnan.blog.hu 2008.06.26. 22:58:57

"Minden vágyam volt akkor egy Rambó 3 (2?) RPG-s poszter.. sajnos sose lett enyém..::( "

hehe, nekem volt olyan kirakósom! (R3 asszem, nagyon brutál, bőven lehet számolni a vénákat a karján)

Brandon 2008.06.27. 11:25:46

Kedvenc jelenetem a "bevásárlós" egyszerűen zseniális, főleg mikor a csaj megkérdezi, hogy "Ez mi?" s erre a Schwarzi rezzenéstelen arccal (bár hogy máshogy) rávágja, hogy "Rakétavető."

Flankerr 2008.06.27. 13:49:26

A bevásárlás mellett a szigetes vendetta előtti felfegyverkezés is csúcs, ahogy azt a poszt is méltán kiemeli.. kicsit se ihlette pl. a Mátrix 1 hasonló jelenetét, és persze ezer másikat..:)

jediritter 2008.06.27. 20:45:33

Kedvenc jelenet:
Alagsor. Matrix lánya menekül:

"Apa! Apa!"

Majd a zsoldos elfogja és mondja:

"Nem! Nem apa!"

elefes 2009.08.11. 23:35:52

Hehe, miből lesz a cserebogár. Az egyik író neve szemet szúrt:

www.imdb.com/name/nm0517188/#writer

:D:D
süti beállítások módosítása