Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Filmkritika: SHOCK WAVES (USA, 1977) ***

2008.05.26. 11:12 Chavez

GRINDHOUSE KLASSIX-SOROZAT, 8.

Náci zombik a tenger fenekéről! Hát melyik hozzám hasonlatos B-film buzinak ne kezdene el csorogni a nyála egy ilyen alapkoncepció hallatán? Márpedig a 77-es Shock Waves pont ezzel az elsőre nyerőnek tűnő kombinációval próbálkozik. Az alkotók, hogy biztosra menjenek, még két igazi kultszínészt is beszereztek, de aztán úgy látszik, hogy itt el is fogyott a pénz meg az ötlet, mert hiába a remek összetevők, ha a kaja a végén teljesen sótlan. Mert ebből bizony kispórólták mindazt, amitől ez a film egy értékes klasszikus lehett volna, és nem csak egy szórakoztató, de jogosan elfeledett, szimpla grindhouse darab.

Egy hajó legénysége egy tengeren hánykolódó csónakra bukkan, benne egy szintén hánykolódó nőszeméllyel (Brooke Adams). A cudar kondícióban lévő nő elkezdi mesélni a történetét, ami során megelevenedik előttünk a borzalom. Vagyis a borzalmasan lassú felvezetés, amiből megtudjuk, hogy egy személyszállító hajóra útközben egyszer csak éjszakai sötétség borul, és mindez persze a nagy büdös semmi kellős közepén. A töksötétben hirtelen összeütköznek valamivel, a hajó pedig megsérül. Mikor világos lesz, a hajón tartózkodók észreveszik, hogy egy sziget mellett kötöttek ki, és a közelben pedig egy hatalmas hajóroncs is figyel. Ráadásul a lepukkant hajó még lepukkantabb kapitánya (a jó öreg John Carradine) is eltűnt, így aztán a társaság elindul a szigetre, hátha odament a vén hülye. Odkünn a parton megtalálják az öreg hulláját, beljebb a szigeten pedig egy elhagyatott szállodát, aminek egyetlen lakosa egy titokzatos, erős germán akcentussal bíró, hajlott korú férfi (Peter Cushing). A társaság kénytelen ott tölteni az éjszakát, ám mikor másnap rábukkannak egyik társuk holttestére, mellette pedig egy SS jelvényre, kérdőre vonják a vén germánt, aki felfedi az igazságot. Elmondja, hogy a háború alatt a németek kísérleteket folytattak a fronton elesett katonákon, és olyan elpusztíthatatlan zombikból álló különleges SS osztagokat fejlesztettek ki, amik képesek voltak speciális körülmények között is végrehajtani az akciókat, ráadásul mindezt fegyverek nélkül. Az öreg náci tiszt a vízi alakulat parancsnoka volt, majd a háború után a feleslegessé vált állománnyal a fedélzeten kihajózott, és mivel több parancs nem érkezett, az egészet a tenger fenekére süllyesztette. A náci vizizombik most azonban visszatértek, a többi meg sejthető.



Ken Wiederhorn, a Return Of The Living Dead 2 rendezőjének debütáló filmje tulajdonképpen nem rossz, csak egy baj van vele, kicsit vontatott, és hát horrornak elég szelíd. A B-filmes alapsztori szerintem nagyon jó, de a lehetőségek sajnos ki(vízi)aknázatlanok maradtak. A film első felében alig történik valami, majd mikor megjelennek a tengerből az árják, és végre felpörögnek az események, az akciójelenetek akkor is csak többnyire a szigeten, és a szállodában való kergetőzésekben merülnek ki. Sajnálatos módon ugyanis hiányzik a gore, ezek a zombik ugyanis nem a harapós fajtából valók, ők csak simán vízbefojtják az áldozataikat. És hiába néz ki baromi pofásan, ahogyan a temetői sír helyett a hullámsírból kelnek fel, ha az elpusztítási módjuk is olyan röhejes. Friedrich von Zombiékat ugyanis úgy lehet elpusztítani, ha simán lekapjuk a szemükről a retro buvárszemüveg-szerű izét, amitől aztán hirtelen megvakulnak, és végül a földre rogyva egyszerűen kiszáradnak a napon. Tehát az illogikus és az idegesítően ostoba cselekedetek természetesen itt sem hiányoznak, mint ahogyan a karakterek is tipikus másodosztálybeli zombifilm kellékek: van itt macsó főhős, klausztrofóbiás szépfiú, idegesítő faszkalap, és persze csöcstartóban ugrabugráló főhősnő is. Peter "Van Helsing/Tarkin Nagymoff" Cushing viszont remek a szerepében, de ez ugye nem okoz senkinek sem meglepetést. Minden hibája ellenére azt azért meg kell hagyni, a filmnek van egy sajátos bája és hangulata, de hogy nem ezen fogjuk összefosni magunkat, az is biztos.



A Shock Waves az a fajta B-film, aminél sajnálunk, hogy alacsony büdzséből készült, mert az alapvetés tele van olyan lehetőségekkel, amik megérdemelték volna, hogy a készítők a végsőkig elmehessenek velük. Persze a film még így is remek móka, és ha van türelmünk az első feléhez, akkor azért jól is fogunk szórakozni rajta, de reméljük, hogy a téma egyszer még terítékre kerül. Talán az egyre bizonytalanabb jövőjű Worst Case Scenario alakjában, vagy esetleg egy használható remake formájában. Nekem aztán teljesen mindegy, csak náci zombikat akarok látni a vásznon!!!!! Akár a vízből, akár a tűzből, de felőlem aztán a Hold sötétebbik oldaláról is jöhetnek, csak jöjjenek!!! 

19 komment

Címkék: horror grindhouse 3csillagos zombie

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr83485573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

virtualdog 2008.05.26. 12:34:08

Jól elkaptad az alsó képet! :D A középső zombi pilótaszemüvegét is nagyon bírom a poszteren.

Chavez 2008.05.26. 12:50:36

Nem pilótaszemüveg az, hanem ilyen búvárkukker.

RoFä 2008.05.26. 13:15:39

Ez kicsit olyan, mint Leslie L. Lőrincz L. László L. -től a Suttogó árnyak öble c. kisvicces.

Lehet hogy látta a filmet, és onnan merített ihletet?

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2008.05.26. 13:54:32

muhaha, nemrég szereztem be ezt a filmet. mondjuk nagyon kéne már az a Rerurn to Castle Wolfeinstein film, na meg a Golden Nazivampir vom Absam, azok lesznek aztán a zombinácis zsáner császárai!!! :)

mirejmatyiő · http://www.antikkonyv.hu 2008.05.26. 16:08:42

sok hülyeség van benne, de egyszer meg lehet nézni.

nekemis 2008.05.26. 16:14:06

Nekem is a suttogó jutott az eszembe,
biztos ezt nézte a 'zegyetemen (azaz már inkább utána)

budai 2008.05.27. 07:01:40

Serintem meg tisztára Zombik Tava(Náci zombik a tóból)ami egy különösen szar film.

Chavez 2008.05.27. 10:44:56

Annyira nem szar. De abban viszont van tökpucér nő.

kisbaratod · http://kisbaratod.wordpress.com 2008.05.27. 14:34:49

Úgy látszik a vízből érkező zombulás alanyai csak szélsőjobb érzelműek lehetnek :D

Chavez 2008.05.27. 16:42:30

:D Jogos! A ruszkik is zombulhatnának már igazán, de a Don-kanyar of the Dead is érdekes lenne. (Ezért majd biztos kapok a fejemre a nagymagyarkodóktól.:o)

Beyonder 2008.05.27. 21:15:27

Nemzetárulóóóóóóóó! :)

De amúgy nem is rossz ötlet: a Don kanyarban elesettek visszajönnének és felelősségre vonnák (=megennék) azokat a politikusokat, akik belevitték Mo.-t a háborúba. Itt a minta:
www.imdb.com/title/tt0643105/

Chavez 2008.05.27. 21:40:46

Pontosan ez a MoH epizód jutott nekem is eszembe a témáról. :D

xyzdg1981 2008.05.27. 21:53:12

"Don-kanyar of the Dead is érdekes lenne"

bakker hogy ez pont nekem nem jutott eszembe... XD

lele 2008.10.12. 18:30:11

Hol leehet megszerezni ezt a filmet?

Raticus 2009.01.15. 21:00:49

"Nekem aztán teljesen mindegy, csak náci zombikat akarok látni a vásznon!!!!! Akár a vízből, akár a tűzből, de felőlem aztán a Hold sötétebbik oldaláról is jöhetnek, csak jöjjenek!!!"

Úgy tűnik valaki komolyan vette a kérésedet,mert jönnek,sőt már itt is vannak.Csak éppen a hó alól bújnak elő:

www.youtube.com/watch?v=3-KQh87_V2Q

Érdemes megfigyelni az egyik szereplő Braindead-es pólóját és az Evil Dead-es zoomolgatást a fegyverkezésnél.Ilyen példaképekkel a film csak jó lehet,bár mondjuk a Machine Girl-re is ráizgultam a trailere alapján,és mégse hozta az elvárásaimat.Majd meglátjuk,ne igyunk előre a medve bőrére,én mindenesetre nagyon várom.Ein!Zwei!Die!

Chavez 2009.01.15. 21:56:28

Jaja, a Dead Snow-ra már hegyezem a billentyűzetem!!! :P

Egyébként azóta már vannak arany nácivámpírok is! :)

virtualdog 2009.01.15. 23:44:11

"Egyébként azóta már vannak arany nácivámpírok is! :)"

Nekem még nem sikerült megnéznem, pedig minden hétvégén buszozok Németországba és járom a mozikat... :(

Chavez 2009.01.16. 00:00:28

Őszintén szólva nem érdemes még írni se róla, akkora egy hülyeség.
süti beállítások módosítása