Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Filmkritika: AACHI & SSIPAK (Korea, 2006) ****

2007.11.30. 14:19 virtualdog

A film az Anilogue Fesztivál programjának keretében került levetítésre.
 
Amíg a nyugati animációs filmek megragadtak a felnőttek számára is élvezhető, de jóval fiatalabb korosztályokat célzó vicces-tanulságos családi történeteknél, addig keleten (Japánban és Dél-Koreában) újra és újra komoly, az animációs filmek teljes jogú médiumként való létjogosultságát bizonyító művek születnek, egyértelműen felnőtt közönségnek szánva. Ezek közé tartozik az Aachi & Ssipak is, egy tökéletesen agyament, zseniálisan ötletes, rendkívül gusztustalan és viccesen erőszakos (vagy erőszakosan vicces?) 2006-os koreai alkotás.
Unalmas egy cikket feltétlenül a történet ismertetésével kezdeni, de az Aachi & Ssipak esetében ez annyira meghatározó az egész filmmel kapcsolatban, hogy egyszerűen lehetetlen megkerülni. Ezt hallgassátok: a Föld megfogyatkozott energiakészletét pótolandó ebben az jövőbeli világban az embereket egy speciális, nyalókába csomagolt, addikciót okozó tápszerrel etetik, amit szervezetük feldolgoz, majd ürüléküket államilag begyűjtik és abból nyernek ki energiát. Eme társadalomkritikai áthallásoktól csöppet sem mentes szituációban az a jó polgár, aki sokat fogyaszt és sokat szarik, jutalomból pedig még több nyalókát ehet. Az állam ugyanis természetesen jutalmazza a szorgalmas polgárokat, méghozzá a teljesítményük függvényében. Hogy hogyan lehet ezt mérni? Hát az emberek seggébe ültetett gyűrű alakú érzékelő chippel, amely pontosan leméri a termelt ürülék mennyiségét és az adatokat elküldi a megfelelő helyre.
Na erre varrjatok gombot!

Aki ezeket elolvasva visszariad a filmtől, nem tudja, mit veszít, mégis azt mondom, nyugodt szívvel tegye azt, úgysem bírná végignézni. A készítők ugyanis minden lehetséges módon, a leggusztustalanabb – amúgy igen ötletes – poénoktól sem visszariadva aknázták ki a témában rejlő lehetőségeket. Az Aachi & Ssipak azonban nem ragad le a kissé fura, de a világos mondanivaló miatt öncélúnak nem nevezhető alaphelyzetnél (ami egyébként sem akkora tabu keleten, mint nálunk, a youtube-on például fent van egy mókás, oktató célú japán videó, mely a gyermekeket hivatott beavatni a szakszerűen végrehajtott szarás rejtelmeibe), hanem izgalmas, fordulatos, háromtényezős hatalmi játékot kanyarítottak belőle.

Egy: az ürülékbegyűjtési- és jutalmazási rendszert irányító állami szerv, kiknek leghatalmasabb fegyvere egy felturbózott harci robot, aki a legvadabb, a Mátrixot és a hongkongi „heroic bloodshed” filmeket megszégyenítő koreográfiákat használ az eszetlen lövöldözés közben. Vezetőjük egy kistermetű, idegbeteg nő.

Kettő: a mértéktelen nyalókafalástól – meg egyáltalán, a sci-fi hangulat kedvéért – mutálódott, összement, színes emberek hordái, akik ismeretlenül is ismerősek lehetnek, hiszen az animék világának egy tipikus archetípusát képviselik. Két alapvetően fontos jellemzőjük van: sokan vannak és teljesen egyformák (nemhiába ázsiai rajzfilmek szereplői, mondhatnám, ha rosszmájú lennék), ebben a kedves, szívhezszóló filmben pedig egy harmadik is társul ehhez: akárhány meghalhat belőle, semmi jelentősége, hiszen úgyis van máásik, van mááásik. (Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az anime egyedüli kedves, aranyos, szerethető szereplői hatalmas számban és a lehető legkegyetlenebb, legszánalomraméltóbb módon pusztulnak el. Hát igen. Ez egy tahó film.) Vezetőjük egy ugyanolyan színű, de sokkal nagyobb, vérszomjasabb és ravaszabb kegyetlen szörnyeteg.

Három: az egyéb szereplők, akiknek ugyan semmi hatalma nincs, de mégis belekeverednek valahogyan a bonyolult játszmába. Közéjük tartozik a két folyamatosan keménykedő, de elég balfasz főhős, Aachi és Ssipak, valamint egy buta, de nagymellű csaj, aki akaratán kívül is fontos szerepet játszik a mutáns banda terveiben, majd Aachi és Ssipak meggazdagodásában is (de ezt már tényleg nincs erőm elmondani, legyen meglepetés).

Mit is mondhatnék zárszóul? Ha eddig még nem derült ki, fantáziadús, sziporkázó és vad filmmel van dolgunk, mely bőségesen merít a japán és az amerikai animációs kultúrkincsből is, mégis egyedi tud maradni: a furcsa keverék nem esik szét, megáll a lábán és még stílusa is van, nem kis részben az aprólékos, bár fáradhatatlanul (és igen fárasztóan) debil képi világnak és a remekül elkapott zenéknek köszönhetően. A gusztustalanságról, a durva, erősen fekete poénokról és egyéb tahóságokról pedig nem mondok többet, a figyelmeztetést muszáj volt előadnom, de őszintén remélem, hogy nem sikerült vele sokakat elriasztanom. Nézzétek meg és ne szégyelljetek röhögni: az Aachi & Ssipak nemcsak ötletes, vicces is.
 

12 komment · 1 trackback

Címkék: animáció filmkritika 4csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr95247363

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: kinot 2007.12.01. 22:31:02

Aachi & Ssipak    "A Föld megfogyatkozott energiakészletét pótolandó ebben a jövőbeli világban az embereket egy speciális, nyalókába csomagolt, addikciót okozó tápszerrel etetik, amit szervezetük feldolgoz, majd ürüléküket áll...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bomarr 2007.11.30. 15:51:30

Tényleg nem rossz film, ráadásul elég erős kezdéssel, de engem egy idő után már inkább untatott... az elszállt távol-keleti filmek palettájáról nekem jobban bejött a 'Dead Leaves', ami csak 50 perc, de az aztán tényleg folyamatosan ontja az őrületet :)

virtualdog 2007.11.30. 16:18:18

Persze, van jóval őrültebb filmekből is választék. Utóbbi évek legjobb anime sorozatai szerintem a Furi Kuri (FLCL) és a Kemonozume, mindkettő elég... khm... "szokatlan". Az Eternal Family is igen kattant, fél órás, de hullára lefáraszt...

Hamlet 2007.12.01. 10:31:52

Nekem egy idő után nagyon egysíkúnak tűnt, és már nem is volt annyira vicces...

Odaáig bírtam csak nézni, hogy a kiborg megint ledarálja a kis kék nyalókafüggő "szarosokat" (haha), de amikor a főnökkel küzdene, kiderül, hogy az csak egy dublőr, és az igazi mutánsvezér jól lelövi egy távcsöves puskával.

Persze lehet, hogy csak nekem voltak magasabbak az elvárásaim. A beharangozóban az volt, hogy az Aachi & Ssipak olyan, mint amikor "amikor Tarantino találkozik az Akirával".

Sajnos marhára nem olyan...

Beyonder 2007.12.01. 12:26:03

Ja, a végére már zsibbaszt. Nekem is túmaccs volt.

virtualdog 2007.12.01. 13:35:06

"amikor Tarantino találkozik az Akirával"

Ezeket a "valaki találkozik valakivel" szövegeket általában fenntartással kell kezelni. Ügyes újságírói fogás, mert megragadja az embereket, de én igyekszem kerülni, pláne ha akkora túlzás (akár lódításnak is nevezhetnők), mint a fenti. Persze néha azért jogosak is lehetnek, és mindig csábítja az embert, hogy egy néhány szavas mondattal összefoglaljon egy filmet :D , de azért nem szabad túlzásokba esni.

Vaszics · http://ingyenajandek.freeblog.hu 2007.12.01. 23:48:27

Az emberiség totálisan fekalofil. A szarást tabuként, nem létező dologként kezeli, miközben élvezettel lélegzi be kulabá kipárolgását.
A szétbaszott 21.-ik század az embert sterilnek (szar, húgy és gecinélkülinek) próbálja ábrázolni (pláne a média, vagy a reklámipar) ezért csak szarás közben, vagy egy ehhez hasonló rajzfilm megtekintésekor fedezzük fel újra és újra - önmagunkban az embert.

proci 2007.12.02. 00:57:01

ennél nagyobb f*szágot (már elnézést, de ennél jobban képtelen vagyok körülírni) még életemben nem láttam. Tarantino és Akira? egy fenét, ez szimplán a bűnös élvezet definíciója. vagy csak simán tiszta fanservice, agyonpakolva filmes utalásokkal.

rég nevettem ennyit filmen, köszönöm, hogy felhívtátok rá a figyelmet^^

virtualdog 2007.12.02. 01:24:26

Proci: örülök, hogy kiakasztott, és még jobban örülök, hogy élvezted. :D

A második bekezdésre pedig: ezért csináljuk. ;)

virtualdog 2007.12.03. 22:37:36

Ízlések. Az index nyilván meglátta a "szaros" poénok lehetőségét a cikkben, nekem viszont például sokkal jobban bejött az Aachi, mint mondjuk a Tekkon, pedig nem vagyok fekalofil (vagy csak látens? :D).

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.12.04. 10:03:07

Tényleg, Tekkonkinkreet kritikával mi van? Szedd szét azt a filmet, ahogy múlik az idő úgy utálom egyre jobban...

virtualdog 2007.12.04. 10:43:53

Viszont az Aachival ellentétben az sok embernek bejött. :D Nyugi, hamarost felkerül a cikk.
süti beállítások módosítása