Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Marvel Atlasz: Magyarország

2013.03.26. 06:00 _Nagy Krisztián_

DicseretDoom0.jpgA fantasztikus, fiktív tájak és országok már az ókortól kezdve megmozgatták az emberiség fantáziáját, Platón Atlantiszát hamarosan korabeli térképeken is feltüntették, a középkorban keresztes hadjáratokat szerveztek János pap mesebeli országába, Swift Gulliverje eljutott Lilliputba és Luggnaggba, Montesquieu a trogloditák királyságáról írt szatirikus művében. Korunk legendagyárosai, a Marvel szuperhőstörténeteinek írói is arra törekedtek a kezdetektől fogva, hogy a valóságba ágyazva hozzanak létre egy másik univerzumot, bár az eleinte óvatos duhajkodás hamarosan átcsapott háborús propagandába, amikor az addig a náci Németország allúziójának használt Prussland és Swastikia eltűnt, és Amerika kapitány egyenesen a címlapon húzott be magának a félelmetes Führernek. Ugyan a politikai korrektség egyre kevésbé játszott szerepet a kiadók erre vonatkozó döntéseiben, a fiktív és a valóságos országok közötti viszonyok olyan sztorikra adtak lehetőséget, amelyeket nem lehetett kihagyni: a szárazföldet leigázni vágyó Namor herceg Atlantisza már a legelső Marvel címben, a Marvel Comics első számában feltűnt, Fátum doki pedig az első szupergonosz, aki saját országának köszönhetően diplomáciai védettségével hergelhette az amerikai hősöket. A hidegháború alatt különösen népszerűek voltak az amerikaiak szemében egzotikusan ismeretlen közép- és kelet-európai országok, mint Latveria és Symkaria. Kis hazánk pedig itt jön a képbe, hiszen a Marvel-univerzum geopolitikai atlaszában mi bizony mindkettővel elég szoros viszonyt ápolunk.

Mint a mellékelt ábrán látható, Magyarország némileg összehúzta magát, hogy helyet adjon a térképen a számos sosem létezett, de a szuperbűnözés melegágyaként szolgáló országocskáknak, amiket most akár szépen sorra is vehetünk. Ukrajna oldalába ágyazva északkeleti szomszédunk Carnelia (melynek nevét itt jótékonyan lehagyták), a Szovjetunió volt szatellitállamaként azért született, hogy Tony Stark és Justin Hammer egy zsíros haditechnikai szerződés utáni versengésének helyszíne lehessen, valamint hogy Zémó báró tudatmódosító hullámai polgárháborúba taszítsák, melyből majd csak a Bosszú Angyalai tudják kihúzni. Nem mellesleg az ország természetesen a drogcsempészet és a pénzmosás Mekkája.

Hungary0.jpg
Egy frissebb, 2012-es Secret Avengers számban található térképrészlet szerint (lásd lentebb) a Második Világháború után a Marvel-univerzum egyik legikonikusabb szuperbűnözője által uralt Latvéria nem csak kis hazánkból, de Romániából is jókora darabokat ragadott el, így délkeleti szomszédunkká lépett elő. Ennek oka feltehetőleg az lehet, hogy egyszer Fátum doki távollétében a derék magyar hadfik megpróbálkoztak azzal, ami addig csak a Vörös Koponyának és a Fantasztikus Négyesnek sikerült, ráadásul nekik is csak ideiglenesen: suttyomban annektálni a jó doktor birodalmát. Az eredmény a térképen jól látható, és megmagyarázza azt is, hogy miért a magyar a harmadik legtöbb latvériai lakos által beszélt nyelv. Nem kerülheti el figyelmünket az sem, hogy az újabb amerikai térképésznövendékek már nem külön országként, és földrajzilag is hozzávetőlegesen helyén kezelik Erdélyt, ami Drakula gróf jelenléte révén mindig is kiemelt szerepet játszott a Marvel misztikus témájú történeteiben. Északnyugati fiktív szomszédunk, melynek nevének kiötlésekor a Marvel kreatívjai bizonyára írói válságban szenvedtek, Europa, olyannyira jelentéktelen, hogy mindössze egy élőhalott popsztárocska, Henrietta Hunter, az X-Statix tagjának szülőhelyeként tartják számon.

Latveria.jpg

Két országot érdemes még megemlíteni Magyarország kapcsán, melyek bár nem közvetlenül mellette terülnek el, de hivatalos nyelvük többek között a magyar. Az egyik Symkaria, melynek szabatos megnevezése Symkrija Kiralysog, államformája parlamentáris monarchia. A külvilág felé legismertebb arca Silver Sable, aki még a Semic-féle Csodálatos Pókember sorozatban is feltűnt, legfelkapottabb exportcikke pedig a Sable vezette zsoldoshadsereg, a Wild Pack. A másik magyar anyanyelvűek lakta ország Transia, mely Havasalföld része volt, de önállósodott, amikor az Romániába olvadt. Legmagasabb hegységébe egy Chton nevű ősi démonistenség van bebörtönözve, a Tudomány Citadellájában lakó tudós által állatokból felemelt hibridek lakják (Wundagore Lovagjai), valamint ez Higanyszál és a Skarlát Boszorkány szülőhelye is. Mindez a furcsaság, úgy tűnik, hatással van a helyi hegyivezetők mentális képességeire is, mert eléggé törve beszélik a magyart (vagy inkább a Marvel íróinak egy magyarul beszélő rajongóval kellett volna konzultálniuk, ahelyett, hogy a kézenfekvő, ámde a ragozással hadilábon álló Google fordítót használják).

endangered.jpg

Most pedig lássuk, mire számíthat a Marvel Univerzumban a mit sem sejtő turista, aki véletlenül Magyarországra téved, ahelyett, hogy a Katar gazdagságával vetélkedő Wakandában süttetné a hasát, vagy a Vadföldön vadászna dinoszauruszokra. Az Atlasz jóindulatúan figyelmeztet minket, hogy kis hazánkban nagyon gyakoriak a vámpír- és vérfarkastámadások, és a helyi farkasemberek higiéniai szokásait jól példázza az a sajátosságuk, hogy őrjöngeni kezdenek, ha víz éri őket. A jelek szerint a kelet-európai országok kedvenc népi hobbija, a drogcsempészet itt is hangsúlyosan jelen van, ráadásul a démonimádásra is fogékonyak vagyunk, mert az Enklávé nevű ördögi szekta is előszeretettel toborozza innen a tagjait. Nevezetességeink a budai vár, a Vajdahunyad vára és a valószínűleg Reed Richards segítségével térkapuval hozzánk csatolt pozsonyi börtön (Bratislava Prison), ami fokozottan veszélyes szuperbűnözőknek ad otthont, amire bizony szükség is van, hiszen olyan diabolikus lángelméket adtunk a világnak, mint a HYDRA nemzetközi terrorszervezet feje, Vipera (aka Madame Hydra), akinek valódi személyazonossága jó Keyser Söze módjára mindenki előtt ismeretlen, és olyan hősökkel akasztott tengelyt és élte túl, mint Amerika kapitány, Pókember, valamint a komplett X-Men és a S.H.I.E.L.D. Ha ez még nem lenne elég, a kommunizmus utolsó éveiben nálunk állomásozott a Népi Véderő (People’s Defense Force) nevű szuperbűnöző csapat, olyan színes egyéniségekkel, mint a Berlini Vademberek (Beasts of Berlin), az emberi intelligenciával rendelkező gorillaterroristák, a Skarlát Bogár, az ízeltlábúakat és embereket mentálisan irányítani képes óriási rovar, Nyina Vlagyimirovna Ciolkovszkij, azaz Madame X, az álcázás nagymestere, a Hang (the Voice), akinek magyar sebészek modulálták újra a hangszálait, hogy képes legyen bárkivel elhitetni, amit mond és El Toro, Santo Rico elűzött diktátora, akinek az összes képessége kimerült abban, hogy egy röhejes szarvas sisakot húzott a fejére. Nem meglepő módon egy ilyen elvetemült, kommunista országtól, magyar származású szuperhősökről nem szól a fáma, talán az egy Dimensional Man-től eltekintve, de az nem számít, mert a szülei az itthoni viszonyokat látva, el nem ítélhető módon az Amerikai Egyesült Államokba emigráltak.

People's_Defense_Force_(Earth-616).jpg

Összességében nem áll valami fényesen a szénánk, már ami a turizmust illeti a Marvel-univerzumban, de szerencsére még van remény a rehabilitációnkra, mert az Uncanny X-Men legfrissebb, második számában (a Marvel relaunch újraszámozta a füzeteket, ugyebár), Fantomex (akit ezúton is javaslok a kulturális nagyköveti székbe) egyenesen odáig merészkedik, miközben a Lánchíd felett kokettál a saját klónjával egy lebegő étteremben, hogy Budapest a világ legszebb városa.

Uncanny X-Force 002 Budapest.jpg

 

44 komment · 1 trackback

Címkék: képregény ismeretterjesztés szuperhős

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr785110669

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.26. 11:39:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dain 2013.03.26. 07:26:05

Hínnye (Hibecsúf), gratulálok, ez teljesen új volt nekem!

clive. 2013.03.26. 08:05:37

Nagyon érdekes volt, köszi :)

Szívesen olvasnék még a témában, hogy más (nem magyar) szerzők tollából milyen képregényekben szerepel az ország vagy a nyelv :)

tistedur 2013.03.26. 08:52:25

@clive.: pl. a trinity blood c. mangában/animében .

T. Reiker 2013.03.26. 08:52:55

Zseniális cikk, köszi!

sajó d. 2013.03.26. 09:02:12

klassz írás! én csak még annyit tennék hozzá, hogy emlékeim szerint Rozsomák Budapest környékén ásta el Daken ebony pengéit, azt hiszem a Dark Wolverine sorozat utolsó részében.

Is 2013.03.26. 09:07:04

Ó, igen, Magyarország a Marvelnél :)
A cikk első képe, a JLA/Bosszú Angyalai közös történetből való, amiben annak idején és is meglepve fedeztem fel ezt. Igen érdekes dolgokat ad ki a Google fordító az amcsiknak, ez mindig látszik a magyar szövegeken :)

drbob 2013.03.26. 09:08:50

@clive.: az új ongoing Secret Avengers (2013) első számában is Budapesten indul a sztori, ahol bizonyos 'Andras Bertesy' és az Al-Qaeda együttműködésének megakadályozása a feladata Solyómszemnek, az Özvegynek és Nick Fury Jr.-nak :)

drbob 2013.03.26. 09:32:35

@sajó d.: ha a Muramasa-pengéire gondolsz, akkor azokat Rozsó a Howlett-kúria környékén ásta el, Kanadában ;)

sajó d. 2013.03.26. 09:37:53

@drbob: nem a muramasa-pengére gondolok, hanem a muramasa-karomra, amely Daken ökléből jött ki ameddig rozsomák ki nem tépte azokat. emlékeim szerint volt egy magyarországi jelenete ennek a storyline-nak, de most mindjárt utána is nézek.

drbob 2013.03.26. 09:45:24

@sajó d.: bocsi, pontosítok, a karmokra gondoltam én is :) amúgy nekem is rémlik hogy mintha nálunk is handabandáztak volna egy keveset, de a karmok nyughelye Kanadában van, ebben szinte biztos vagyok..bár már elég régen olvastam ;)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.26. 10:00:44

jó kis írás és jó látni, hogy ilyen sokszor szerepel kis országunk a marvel képregényeiben, még ha fiktív is. :D

drbob 2013.03.26. 10:13:56

@doggfather: kedvenc vámpír antihősöd első felesége is magyar volt, Zofia néven futott, tőle van Lilith ;)

abaglyoknemazok 2013.03.26. 10:37:30

Nagyon jó összeállítás, grat! De kimaradt dr. Gregor Shapanka, alias Hóvihar, aki Szombathelyen született :)

marvel.wikia.com/Gregor_Shapanka_(Earth-616)

Fehér Folt 2013.03.26. 10:56:44

Magyarországon nem a vámpírok és vérfarkasok a legrosszabbak, hanem a törpék.

ghavin 2013.03.26. 11:21:01

Remek cikk.

Mindazonáltal kicsit sérti az egyébként nem túl magas intenzitású nemzeti önérzetemet, hogy a Marvel szerkesztői arra sem veszik a fáradtságot, hogy kilektoráltassák a magyar szöveget valakivel, aki legalább alapfokon beszéli a nyelvet.

zriff 2013.03.26. 11:38:21

A marvel univerzumon kívül szerintem a szellemirtókban vannak a leghangsúlyosabban a magyarok. Ott van ivo shandor, meg vigo. A ghostbusters wikián vigonál úgy olvastam, hogy Magyarország meg Olaszország közötti kis államban született. A shandornál meg azt írják hogy valójában szerb, de szerintem lehetséges hogy a magyarokra gondoltak először a megalkotásánál.

Chavez 2013.03.26. 11:51:49

Én pont tegnap futottam össze egy régi Gold Key képregényben egy Baron Tibor nevű vámpírral, és eszembejutott, hogy ahhoz képest, hogy a környékről szinte csak nekünk nincs igazi vámpír és farkasember folklórunk, mégis folyton magyar nevekbe botlom horrorképregényekben, legtöbbször vámpírként. És a filmekben is a magyar név általában rosszat jelent. Egy régi Tales Of The Cryptben például az emigráns magyar Gedra(!) család farkasemberkedik Amerikában. :D

A Szellemírtókban Janosz Poha is magyaros hangzású név.

abaglyoknemazok 2013.03.26. 12:40:34

Megtetszett a téma, kutakodtam még egy kicsit:

Dr. Pym első felesége is magyar volt (Maria), akit ráadásul magyarországi nászútjuk során ölt meg a kommunista titkosszolgálat, emiatt lett Pym az, aki.

Fehér Folt 2013.03.26. 12:58:37

"ahhoz képest, hogy a környékről szinte csak nekünk nincs igazi vámpír és farkasember folklórunk"

Miért, milyen folklórunk van?

Chavez 2013.03.26. 13:06:21

@NÉPBÍRÓSÁG AZ IDŐN TÚLRÓL: Szegényes, innen-onnan átörökített, kevesek által ismert, de azért van valami.

Brushy 2013.03.26. 14:34:49

Az ismétlések ellenére a lejegyzett és rögzített népdalaink száma meghaladja a háromszázezret, tucatnyi stílussal, tánccal, népmeséink, regéink, mondáink száma a hatvanezret. Számtalan saját, ma már kikopott ünnepünk, népszokásunk volt az év szinte minden hónapjára, hetére.

Ja, tényleg szegényes. :)

FunkTazmagora 2013.03.26. 15:06:53

A magyar néphitben is ismert a farkasemberhez hasonló lény - de ez valszeg a környező szlávok és románok hitvilágának hatására jelent meg : mek.oszk.hu/02100/02115/html/1-1414.html

Minden negatívum ellenére viszont legalább a Marvel készítői tudják, h. létezik Magyarország nevű állam, és Európában van, mert sok amerikainak még erről sem lenne fogalma... :S

Chavez 2013.03.26. 15:10:23

@Brushy: Bár itt elsősorban a néphiedelmekre és a mítoszokra gondoltam/gondoltunk, de a magyar folklór európai viszonylatban még így is szegényesnek mondható sajnos. Ennek persze számos oka van.

Vámpír is van a magyar néphitben, de az szintén a szlávoktól örökölt.(nora/mora)

De kezdünk nagyon OFF-ba menni.

Brushy 2013.03.26. 15:37:48

@Chavez: Bocs, de meg kell kérdeznem, miért is mondható szegényesnek? Végigolvasol mondjuk egy Benedek Elek népmesegyűjteményt és az agyad eldobod mennyi témát érintenek a mesék, megtalálhatóak bennük az élőholtaktól kezdve, a beszélő állatokon, tündérországon, boszorkányok, óriásokon keresztül minden szar, amit csak az ember kitalálhatott itthon, Európában és a világon. És ezek a mesék mind a népi hiedelmekből alakultak ki. Egyáltalán nem szegényes ez, semmi szégyenkeznivalónk nincsen a többi népekhez képest, sőt még viszonylag jobban is állunk, mint más európai népek, mert még "időben" kezdtük el lejegyezni, összegyűjteni a régi korok tudását. És bár a mai életben szinte már alig él valami a régi hagyományokból, ha az ember utánanéz, akkor hatalmas mennyiségű információra találhat, ami anno csak szájhagyomány útján terjedt, öröklődött.

Chavez 2013.03.26. 16:12:12

@Brushy: A legfeltűnőbb különbség, hogy nekünk nincsenek igazán isteneink. A mesebeli, mitológiai lényeink többsége pedig átvett a környező népek folklórokjaiból, illetve a kereszténységből merítkezik. A népmesékkel kapcsolatban pedig nem árt óvatosan számolni, mert bár sok van, de nem mind olyan régi, mint azt gondolnánk, és nem mind a nép szájából ered. (Ez az értékükből persze nem von le sokat.)

De eszem ágában sincs lekicsinyleni a mi népi kultúránkat, márcsak azért sem, mivel engem is rendkívüli módon érdekel és abszolút lenyűgöz, viszont a többi népeké is, és azokhoz mérve erősen látszik a különbség, hogy azok a népek, akik jobban tisztában vannak az eredetükkel (és akik nem hódoltak be első szóra a kereszténységnek), azok jobban meg tudták őrizni az ősi, még tiszta hagyományaikat, szokásaikat, egyediségeiket.

De visszatérve az eredeti témához, ha a folklórból most kivesszük a néprajzot, meg a többit, és csak a néphiedelemre vonatkoztatjuk, na akkor ott állunk elég cudarul. Mi magyarok nem voltunk elég babonásak, azt hiszem. :/

El Pathos 2013.03.26. 16:49:28

Csak egy kis kiegészítés: Fantomex nem az új Uncanny X-Men, hanem az új Uncanny X-Force 2.számában látogat el Pestre, ha valaki le akarná csekkolni.

FunkTazmagora 2013.03.26. 17:08:59

@Brushy: De azt azért sajnos el kell ismerni,h. nekünk nincsenek olyan világhírűen ismert mitológiai isteneink vagy lényeink és történeteink, mint pl. a germán népeknek ( Niebelung-ének, Beowulf, Artúr mondakör,stb) vagy a görögöknek,indiaiaknak,stb. Még a finneknek is ott a Kalevala, a románoknak meg Drakula ( Vlad Tepes).

Biztos gazdag a magyar néphagyomány is és számunkra megbecsülendő, de nemzetközi érdeklődésre kevés az esélye.

ghavin 2013.03.26. 21:16:07

Megvan itthon Kandra Kabos Magyar mitológia című, félig-meddig enciklopédikus, ám tudományos igényűnek semmi esetre sem nevezhető kötete. Ha elveszem belőle a néprajzot, spekulációt, satöbbit, akkor végeredményében nem marad más, mint egy sztyeppei hitvilággal összemosódó (sámánizmus, démonok), szláv (világfa, boszorkányok, lidércek), nyomokban kelta (tündérek), közel-keleti (sárkány), illetve skandináv (óriások, törpék) elemeket tartalmazó pogány (módosult keresztény elemek) hitvilág, szokatlanul primitív kozmológiával, s még annál is kezdetlegesebb erkölcsfilozófiai tartalommal. Ha nyernék a lottón, terveim között szerepel, hogy pár évet a téma exkluzív kutatására szánok, s megpróbálok összeállítani egy korszerű enciklopédiát, ami majdani magyar mitológiai ihletésű (s lehetőleg nem vulgárnacionalista) fantasy-k alapja lehet :)

Error Flynn 2013.03.26. 22:26:30

Jó írás, komolyan az volt az érzésem, mintha a "valódi" rendszerváltás utáni kis-hazánkról olvastam volna kultúrantropológiai cikket. ;)
Sok karakterre és szervezetre ismertem rá benne, pl: a "Népi Véderő" is újra itt van, mert megint látni "emberi intelligenciával (?!) rendelkező gorillaterroristák"-at (főleg bizonyos nációk és etnikumok lakta terülteken tűnnek fel állítólag...), a "hegyivezetők" beszédképessége némely közszereplő nívóját idézi, a Hang (the Voice) pedig folyamatosan hipnózis alatt tartja a lakosság nagyobbik részét, elhitetve velük, hogy ő valójában a megmentőjük.
Talán most is elkélne egy "Amerika kapitány" segítsége, hogy jól orba-vágjon valakit :-)

(...moderáljatok ki nyugodtan, de muszáj volt leütnöm ezt a labdát :DD)

walter white 2013.03.26. 23:27:04

@Ghavin: mar ott van az Arvisura :)

Grifter 2013.03.27. 04:45:38

Fentebb említett új Secret Avengers #1 első oldalának megtekintése mindenkinek ajánlott. Én máig nem dolgoztam fel, hogyan rúghatták magukat ennyire tökön...

Grifter 2013.03.27. 04:47:55

@Chavez: Túl sokan jártak erre és túl sokszor akarták átírni, amit csak át lehet ... így jártunk.

Grifter 2013.03.27. 04:49:16

[Most akkor két komment küldése között kell várni, vagy a megjelenése között? Kecseg blogmotor :D]

prick 2013.03.27. 10:00:27

@walter white: Pont ezt akartam én is írni.

Case · http://streetartbp.hu/ 2013.03.27. 14:40:11

Pokoli jó cikk, köszi! :)
és még egy kis adalék:
streetartbp.hu/xmen_budapestairport.jpg

Egy kb. másfél évvel ezelötti X-Men sztoriból (a 2010-ben indult, nemrég végetért sorozatból), ahol a Storm vezette csapat belecsöppen egy újabb Symkaria és Latveria közti konfliktusba.

Llew 2013.03.29. 10:24:59

Én a neve miatt mindig úgy gondoltam, hogy Latvéria valami balti állam. Nekem oda jobban passzolt, aztán nem kicsit meglepődtem, amikor megtudtam, hogy "szomszéd".

LoverCase 2013.03.31. 21:17:01

első képen Mo. egyik északi szomszéda Európa. lol

Vhattafaka 2013.04.09. 07:26:49

Van még valaki, akinek kliléte egyelőre bizonytalan, de a nevéből ítélve, vagy van valami szerb, magyar, román vonatkozása, vagy csak magyar ősei voltak, de hogy volt köze országunkhoz, az biztos:
marvel.wikia.com/Janos_Quested_(Earth-616)
minden x-men rajongó ismerheti

Scythe 2013.09.05. 18:51:22

@Chavez: Szerintem a vámpír dolgot azért is kötik össze velünk, mert ott van Vlad Tepes vagyis Drakula, és ugye Erdély akkoriban Magyarországhoz tartozott.

A másik, hogy az első Hollywoodi Drakula (1931) filmben Drakula szerepét egy amerikába emigrált magyar színész játszotta ő volt Lugosi Béla.

Chavez 2013.09.05. 19:46:09

@Scythe: Igen, ez a legvalószínűbb ok.

Case · http://streetartbp.hu/ 2013.09.05. 22:08:16

Egyébként aki lemaradt volna róla, közben befutott mégegy Budapesten játszódó Marvel sztori, a csajos X-Men sorozat harmadik részében.

Case · http://streetartbp.hu/ 2013.09.05. 22:10:56

Jah, azt meg csak most szúrtam ki, hogy a cikk uccsó bekezdésében emlegetett Uncanny X-Men az persze Uncanny X-Force. :)
süti beállítások módosítása