Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Thor: Sötét világ

2013.11.11. 14:08 Rusznyák Csaba

thortdw.jpgEddig többnyire pozitívumként értékeltem, hogy a Marvel következetesen nemet mond a Nolan Batman-filmjei által felállított, „legyen minden sötét, komor és ultrarealisztikus” trendre, de a Sötét világ esetében pont nem ártott volna, ha az alkotók merik magukat és történetüket egy kicsit, tényleg, csak KICSIT komolyabban venni. Ha már ugye muszáj, és naná, hogy kurvára MUSZÁJ nem csak egy világ, hanem az egész mindenség sorsának egyetlen hajszálon függnie, mert ennél kevesebbre a mai néző már csak „so what”-tal reagál (legalábbis ezt hiszik Hollywoodban), akkor nem ártana éreztetni ezt a monumentális tétet. Aminek nem az a módja, hogy Kat Dennings kínos viselkedésű geek jócsajként téblábol feleslegesen, nem is az, hogy Stellan Skarsgard alsógatyában (vagy anélkül) bohóckodik, és még csak nem is az, hogy a mindent (érted: MINDENT) eldöntő végső csata előtti haditanácson Chris Hemsworth lazán az előszobai ruhafogasra akasztja a pörölyét (haha, bazmeg, szakadok a röhögéstől – ja, bocs, nem, ez a zokogásom).

Ami a tudálékos, komolykodó nyitó narráció és a főcím előtti, a sztorinak kozmikus, történelmi léptéket adó ütközet után jön, az kicsit olyan, mintha a Gyűrűk Urában a prológust követően a hobbitok Jar-Jar Binksként botladoznának el a Végzet Hegyéhez. A komikummal már az első részben is késélen táncoltak, de ott az még szépen beágyazódott az „isteni” erejétől megfosztott Thor emberként való próbatételének koncepciójába. Itt az egészet vagy el kellett volna felejteni a picsába, vagy legalább nem ilyen debil irányba vinni, hanem példát venni a Bosszúállókról, ami anélkül tudott vicces lenni, hogy idiótát csinált volna magából (cirka háromnegyed óránként ez itt is sikerül: ebben van a Marvel-filmek eddig messze legjobb cameója – nem, nem Stan Lee-é). Univerzummentés ritkán volt ennyire súlytalan.

Sajnos azonban nem a komolytalankodás a Sötét világ egyetlen hibája. A forgatókönyv tele van észveszejtő baromságokkal, onnan kezdve, hogy Thor egyedül akar megküzdeni a világokat elpusztítani szándékozó Malekith-tel, mert úgy véli, így nagyobb esélye lesz, mint tízezer asgardi harcossal a háta mögött (hülyevagy?), odáig, hogy Jane Fosterrel véletlenül (!) pont abba a random barlangba sétálnak be egy idegen világon, ami összeköttetésben áll a Földdel. Mondtam már, hogy az egész sztori rettenetesen, reménytelenül, kétségbeejtően súlytalan?

Persze, a látványvilág rendben van, néhány, ezúttal sci-fi elemekkel is színesített csata kifejezetten szórakoztató, de ezért hadd ne kelljen már a seggét nyalni egy 170 milliós blockbusternek. Az egyetlen, ami nagyjából működik, az nem meglepően ugyanaz a családi (király)dráma, ami az elsőnek is a gerincét képezte. A Thor-Loki jelenetek magasan a legjobbak a filmben (a Thor-Jane jelenetek pedig a legrosszabbak közt vannak – az íróknak hallgatniuk kellene saját szavukra, amit Anthony Hopkins szájába adtak, és lecserélni Thor csaját az asgardi Sifre), bár Alan Taylor rendező nem képes rá, hogy kiemelje emocionális erejüket, így a katarzisnak a közelébe sem kerül a néző, és végül az egészet elnyomja a campes nonszensz.

A legbosszantóbb az, hogy lehetett volna ebből egy hihetetlenül vagány űropera/fantasy eposz, ahogy arra nem egyszer volt példa a képregényekben. Mondjuk Malekith-ből gyúrhattak volna egy normális karaktert, mert az gáz, hogy nyolc film után a Marvel mozis univerzumnak még mindig nincs valamirevaló gazembere Lokin kívül. Malekith még csak nem is túl veszélyes: Rene Russo fél kézzel megagyalja. Szerencsétlen Christopher Ecclestont azért sminkelték hülyére minden forgatási napon, hogy párszor elmorogja torzított hangon, hogy „elpusztítom az univerzumot”? Erre a stáb büfése is képes lett volna.

19 komment · 1 trackback

Címkék: akció fantasy filmkritika szuperhős

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr235626767

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.11.11. 15:00:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mjolnir 2013.11.11. 14:28:44

kár :( Thor mindig is a kedvencem volt képregényben pont emiatt az űroperás-mitologikus beütése miatt. Hemsworth jó Thor, és el tudná vinni a komolyabb verziót is (a Rushban bizonyította, hogy tud olyat is). Egyértelmű a Marvelnél a kreativitás hiánya időnként sajnos. A forgatókönyv írók akkora fostalicskák, hogy az elképesztő. Ahogy a Vasembert Favreu, úgy a bosszúállókat Whedon mentette meg a pluszban hozzáadott dolgokkal, meg a könnyed humorral, úgy a Thor első részét Branaugh a brites felsőbbrendűséggel. A néhol giccsbe fulladást ott még lehetett szeretni, mert valahogy hiteles volt, mint egy brit arisztokrata család. Azonban ha tényleg ennyire elbaszarintották a második részt, akkor lehajtott fejjel állok a kedvenc hősöm temetésén...

ghavin 2013.11.11. 14:31:37

"A legbosszantóbb az, hogy lehetett volna ebből egy hihetetlenül vagány űropera/fantasy eposz, ahogy arra nem egyszer volt példa a képregényekben."

Na majd a GotG! Legalábbis nagyon remélem...

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.11.11. 14:36:09

Te komolyan azt szeretnéd, ha ezt a Thor-féle világot komolyan vennék a készítők? Szerintem az csak ártana neki... Mármint... Amit Hopkinsszal felmondattak a felvezetésben, az irtó nagy hülyeségnek hangzott :) Nekem kifejezetten tetszett ebben a részben, hogy nem komolykodnak annyit. Az csak olyan "szuperhősöknek" áll jól, akik nem "szuperek", mert ott tényleg van súlya mindennek.

Rusznyák Csaba 2013.11.11. 14:39:34

@lisztes: Most te direkt nem érted? Ld. Bosszúállók. Van különbség a humor és az infantilizmus közt.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.11.11. 15:06:28

@Rusznyák Csaba: Én a bevezetődre reagáltam. Értem, hogy milyenfajta humort szeretnél látni és igen, néha itt erősen parodisztikus jellegűek voltak a szereplők megnyilvánulásai, ellenben attól még, hogy benne van a "Sötét" szó a címében, nem feltétlenül vágyok arra, hogy komolyan vegyék a filmet. Márpedig az első soraidból nekem úgy tűnik, te azt szeretnéd. De sztem az lényegesen rosszabbul sülne el, mint a bárgyú(bb) humor, ami mellett végül letették a voksukat.

Rusznyák Csaba 2013.11.11. 15:11:16

@lisztes: Ja, hát ha a bevezetőre reagálsz, és nem izgat, amit azon túl írok... (Annak, hogy milyen szó van a címben, semmi köze az egészhez.)
Az első rész is működött (ennél) komoly(abb)an véve.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.11.11. 15:13:09

"mintha a Gyűrűk Urában a prológust követően a hobbitok Jar-Jar Binksként botladoznának el a Végzet Hegyéhez."

Miért, nem azt csinálták?!

Happy Zoidberg 2013.11.11. 16:17:37

Akkor, ez 2-ből 2 tökön rúgás? Szép volt Marvel. Miért is van szükség önálló filmekre?

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2013.11.11. 16:51:50

@Bad-Joe-Ben-Joe Sixshoota': várjá' még jön a Captain America 2! :)

Szerintem a Marvel ugyanazt megcsinálja, mint az első részeknél: csinálnak egy ugyanolyan jelentéktelen, de milliós költségvetásű blockbustert, hogy aztán Whedon a Bosszúállók folytatásában learathassa a babérokat.

És így leírva nem is hangzik akkora hülyeségnek (azon túl, hogy elpocsékolnak egy valag időt és színészt).

Atkakukac1989 2013.11.11. 18:07:51

Pedig a rendező azt nyilatkozta, hogy nagyon átrágták magukat a forgatókönyvön, hogy működő legyen a film humora és ne váljon kínossá vagy paródiává.

Egyébként valamirevaló főgonosz tényleg nem ártana a Marvel-filmekbe, a Vasember 3 (többek között) főleg ezért nem tetszett, mert nem volt 1 igazi félelmetes ellenfele Tonynak, így az ottani drámázást sem tudtam túl komolyan venni. Pedig nagyon darkosnak próbálták eladni, de nem sikerült.

kukilopezromero 2013.11.11. 19:54:07

@Atkakukac1989: Mandarintól nem ijedtél meg ?:)

Sieg 2013.11.12. 09:44:55

"hanem példát venni a Bosszúállókról, ami anélkül tudott vicces lenni, hogy idiótát csinált volna magából"

Ezzel vitatkoznék, én konkrétan amikor a Bosszúállókban először megjelent Loki abban a röhejes kosztümjében, én hangosan felröhögtem. Még jó, hogy nem moziban néztem. Hirtelen fel is támadt a remény, hogy saját magát kifigurázó film lesz, de aztán gyorsan rájöttem, hogy nem.

Mellesleg (ha már annyira etalonként emlegetitek) szerintem a Bosszúállók a legtúlértékeltebb filmek egyike. Ugyanaz a szuperhős sablon, történetfelépítés-sablon, humor-sablon, a megszokott kiszámíthatóság, üresség, súlytalanság és unalom.

walter white 2013.11.13. 17:48:24

engem az Iron Man barmelyik resze jobban idegesitett mint ez :)

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2013.11.14. 14:59:59

Alapvetően szerettem a humorosabb, könyedebb mint képregény filmeket. A pre-avengers filmek közül is a Thor tetszett a legjobban. De pl.: A Superman 2-t nekem az oda nem illő slapstick poénokon csuszott el.

Azért kiváncsi vagyok rá, aztán meglátjuk.

Funfact/pofátlan önreklám. Idén nem ez az egyetlen film amiben Thornak jelentős szerepe van (és most nem egy Assylium/SYfy blockbusterről van szó kivételesen):

kulton.hu/film/trashneveles-thor-sotet-oldala/

Ez legalább nem olyan debilen poénkodós :D

szkristof92 2013.11.15. 18:17:29

Na most, hogy láttam el kell mondanom, hogy bár tényleg humorosabb és könnyedebb volt a film a vártnál, én egyáltalán nem érzetem annyira infantilisnek mint aminek Csaba itt leírta. Oké, Kat Dennings-t én is pofán akartam csűrni valami súlyos tárggyal, de nem olyan vészes a helyzet. Két óráig remekül szórakoztatott, a látvány pazar, az akciók ütnek, a sztoriban meg vannak lyukak de olyna profin van elmesélve, hogy max a moziteremből kifelé jövet kezd el rajtuk az ember gondolkodni.

SoulMiner 2013.11.17. 01:44:39

Nos, ez volt az egyik legszórakoztatóbb Marvel-film, amit láttam! Bár holnap már valószínűleg nem fogok rá emlékezni, de a borzasztó első résznél, és az érthetetlenül túlértékelt Bosszúállóknál szerintem jobb volt... Látványos, mozgalmas, és hála az égnek, hogy nem vérkomoly! Bár hozzá kell tennem, hogy szorgosan össze volt lopkodva a legkülönfélébb helyekről: pl.: Animatrix - Beyond; Stargate utazás; Star Wars: The Old Republic Sith Opening Cinematic Video; Jumper, stb...

Tiger Woods 2013.11.17. 03:24:15

nekem tetszett. örülök, hogy továbbvitték a kenneth branagh-féle "asgardi shakespeare" vonalat és ezúttal kevesebb jelenet zajlott a földön, így a látványtervezők fantáziájának is nagyobb teret engedtek.
a ruhafogasos jeleneten amúgy mindenki röhögött, az ilyen apró nüanszok kellenek ellentétben a valóban kurvára erőltetett dennings/skarsgard párossal. a prímet persze loki vitte és az a bizonyos cameo...ha egyre gondolunk. :)

walter white 2013.11.20. 19:20:46

ja, es charring cross az kurvara nem harom metromegallora van greenwichtol :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.03. 16:19:56

Pótoltam és azt kell mondjam kicsit, de csak kicsit jobb, int az első rész volt.

Thor filmek még mindig nem nagy eresztés.
süti beállítások módosítása