Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

VHS paradise: Őrült Stone, avagy 2008, a Patkány éve

2013.09.03. 06:00 Geekblog

sshauer.jpgHol a határ jó és rossz között? Ez egy olyan kérdés, amire sosem tudjuk meg a választ. És hol a határ jó és rossz film között? Ó, ez sokkal könnyebb kérdés, vágná rá sok filmkedvelő kapásból. Aztán előkerül az Őrült Stone, avagy 2008, a Patkány éve, ami máig ismeretlen okokból lett Split Secondből fenti cím-monstrum, és vagy megfagy a levegő, vagy hangos spártázás kíséretében esik egymásnak két hirtelenjében kialakuló, ízlését tekintve meghökkentően homogén csoport. Nincs még egy ilyen sarkalatos pontja a filmvilágnak, mint a csiszolatlan gyémántnak sem nevezhető Őrült Stone - szerencsénkre a Geekz szerkesztőségének tagjai a nyerő csapatot erősítik, így mikor egyenként idézik fel első találkozásukat a csoki-imádó, fegyver-fetisiszta Harley Stone-nal, aki a félig elárasztott Londonban garázdálkodó szívkitépő rettenet nyomába ered, bízhattok benne, a határ jó oldalán vagytok.

Borbíró Andris: A VHS-korszak egyik jellegzetessége volt, hogy a szerényebb lehetőségekkel (főleg ismeretségi kör) vagy ezen hobbira kevésbé fogékony szülőkkel megáldott egyszeri filmrajongó műveltsége egyenetlen volt: azt néztük, ami ment a tévében, amit valamikor fel tudtunk venni, vagy amit valaki át tudott írni kazettára. Én, mivel a nagyszüleim a Magyar Televíziónál dolgoztak, komoly VHS gyűjteményhez fértem hozzá (főként régebbi klasszikusat tekintve, a Casablancától a Tizedes meg a többieken át egészen az Emanuelle-ig, mely utóbbi nemi érésemnek fontos szereplője volt…), otthon azonban sokkal szűkebb, tematikailag igen kusza 20-30 darabos választékra voltam utalva, és ezzel a legtöbb ismerősöm is így volt.
Ezeket viszont rongyosra lehetett nézni bármikor, ha a tévében nem ment semmi, ha mozira nem volt pénzünk vagy ha nem kaptunk kölcsön izgalmasabbat (hangalámondásos Rambo, film utolsó tizenöt perce helyett tévéből felvett, vissza sosem nézett ismeretterjesztő műsort vagy osztrák szoftpornót tartalmazó, címke nélküli kazetták és társai). Így esett, hogy – még mielőtt igazán elkezdtem volna saját ízlést kialakítani és digitális formában tetemes méretű filmkollekciót gyűjteni – már tizensokszor láttam a Frigyláda fosztogatóit (a másik két Indy-filmet csak sokkal később…), a Die Hardot (azóta is imádom) vagy éppen a Tűzszekereket meg a Picasso kalandjait.  Ezt sorsolta nekem a VHS korszak!
Az Őrült Stone (avagy kétezernyolc, a Patkány éve!) azonban – valószínűleg a Geekz többi tagjától eltérően – pont nem ekkor, hanem öt-hat éve, egy ezerforintos DVD-s konténerből kitúrva talált rám. Izgalmasnak tűnt, már a borító alapján kellemes Alien- ill. Blade Runner-klón szaga volt, Rutger Hauert meg amúgy is bírom, hazavittem, megnéztem. Aztán másnap a tesómmal. Aztán harmadnap egy unokatesómmal. Aztán évente még egy-kétszer, 2008 (a Patkány éve!) szilveszterén Parraghrammával, legutóbb pedig pár hónapja. Pedig ez a fajta agyonnézés nem jellemző rám (van olyan film a top 10-es listámon – ami sok éve változatlan –, melyet csak egyszer vagy kétszer láttam). Így hát én utólag, DVD-n néztem „rongyosra” ezt a végtelenül szórakoztató, kusza, ötletszerű, vagy-lekenyerez-vagy-elmégy-mellette típusú rosszfilmet, és imádom minden pillanatát, továbbá rendszeresen őrületbe kergetem a körülöttem levőket a mértéktelen idézgetéssel (így eshetett, hogy a barátnőm és egy szegedi haverom, akit még akkor, a friss élmények hatása alatt látogattam meg, előbb tudta fejből a dialógusok felét, mint hogy a filmet látta volna). „Követtem a pasast. Belelőtt egy kukába. – Ez Stone-ra vall!”, „A túlélők bűntudata? - Á, sima bűntudat gyötri...", "Mitől van így bepörögve a haverod? - A csokoládétól. - Ááá, a csokoládétól!..." - és így tovább, a végtelenségig.
Ez is a '80-as, '90-es évek egy jellegzetessége volt: zseniális, költői szabadsággal megírt, beleéléssel (és néha túlzott érzelmi töltettel) előadott, azóta klasszikussá vált magyar szinkronok készültek. Belenéztem a Split Secondba eredeti hangsávval, és bevallom, nem élveztem: a forgatókönyv döccenései és hatalmas lyukai, az elcsépelt műfaji fordulatok tucatjai, a már-már börleszkes humorú túljátszott viccek miatt komoly filmként így sem működött, de rettenetesen hiányoztak belőle a magyar szinkron zaftos, ízes, kreatív káromkodásfüzérei, Harley Stone valamiért csak a magyar szinkronokra – talán csak a magyar férfiakra? – jellemző elégedett vagy rosszalló szuszogásai és torokhangú morgásai, és az ezek által kialakuló, a véres jelenetek és komor díszletek ellenére otthonos, kedélyes hangulat. Érzem, értem a visszásságát annak, hogy egy filmet csak magyar szinkronnal szeret az ember (a 101 Reykjavíkkal vagyok még így, ami izlandiul melodráma, magyarul viszont veszett jó komédia), és alapvetően mindig, mindent eredeti hangon nézek, ha tudok.
De az Őrült Stone esetében nem érdekel semmilyen érv: én ezt a filmet így imádom.

Chavez: Az Őrült Stone ugyanaz a kategória, mint pl. a Kobra. Ma már ugyan képesek vagyunk a helyén kezelni, és látjuk, hogy mint film, nem éppen nagy truváj, hiszen klisék, B-filmes elemek, papírmasé karakterek ötvöződnek egy síkegyszerű, innen-onnan összelopkodott sztoriban, de amikor az ember először találkozott velük (ráadásul a megfelelő életkorban és hordozón), akkor csak a tökös-véres akciót, meg az iszonyatos nagy macsóságot látta benne. Nálam a Kobra végül nem állta ki az idők próbáját, ma már kifejezetten cikinek tartom, de a Sztón, az még most is bőven vállalható.
A filmmel való első találkozásom a lehető legideálisabb korban történt meg. Akkor, amikor hormondús városi kamaszként a legtöbbet jártam moziba, és amikor haverokkal még két pofára tömtük a VHS-eket, kizárólag a borító alapján választva magunknak filmet. Így jutott el hozzám is ez a külsőre is izgalmasnak ígérkező dögös buddy-cop mozi, ami a haveri galeri körében kollektíve lett első látásra szerelem és évekig tartó beszédtéma. Rutger Hauer akkortájt már rajongott legenda volt, de az ő jelenléte önmagában még kevés lett volna a sikerhez, viszont a sötét disztópia, a noiros hangulat, a kemény főhős, a laza beszólások, a bazinagy fegyverek, és a misztikus és véres horror/sci-fi körítés által, mintegy zanzásítva kaptuk meg mindazokat, amikért korábban külön-külön, más és más filmeket már imádtunk. Mint egy kései exploitation, ahol a tálalás felülírja a tartalmat. Eredetietlen? Felszínes? Kockázatmentes? Lehet, de mint minden jó B-film, talán ez is pont a filmvilágot megváltani akarás hiánya miatt tud élvezetes lenni. Miközben ezeket a sorokat írtam, az jutott eszembe, hogy az Őrült Stone olyan, mint egy brit képregény, mint egy nem hivatalos 2000AD mozi. Véres, cinikus, sötét, morbid, és tulajdonképpen még egy vékonyka figyelmeztető üzenete is van (bár az senkit nem érdekel). 2008 és a patkány éve elmúlt, az Őrült Stone viszont még mindig hatalmas kúlság, és lesz újabb 20 év múlva is.

Desrix: Valamikor gimi tájékán történt, hogy egy nyűgös reggelen, készülődés közben megakadt a szemem egy furcsa filmen. Nem tudom, hányan vannak úgy vele, de reggel egyszerűen szükségem van rá, hogy szóljon valami, hogy hirtelen képi inger érjen, mivel - sajnos - a "lassan gyorsulok, gyorsan lassulok" típusúak táborát erősítem. Számomra is hatalmas meglepetés volt, hogy a Pro7 sitcomjai és a Nickelodeon idiótán megkapó rajzfilmjei között az akkori, és már általam korábban felemlegetett SzívTv-n hajnali 7 órakor valami szörnyes filmet adnak. Ugye akkoriban nem volt elterjedt az internet, de még a mobil se (minden alkalommal, amikor hazaértem, rögtön az volt az első kérdésem, hogy keresett-e valaki), így csak az állandóan a tv tetején gubbasztó műsorújságban lehetett tájékozódni afelől, mikor mit adtak. Ráadásul a kisebb csatornákkal kapcsolatban elég szúkszavúan nyilatkoztak, így a film címén kívül annyit tudtam kideríteni, hogy a késő éjszakai adás ismétlésébe botlottam bele (de ez is mekkora már, reggel a késő éjszakait...).
Onnantól vadásztam az Őrült Stone-ra, és szerencsére jó időben voltam jó helyen: az elkövetkezendő három hétben kétszer is leadták. Azóta soha nem néztem újra, de talán jól is tettem. Olyan jól áll az Őrült Stone-nak ez a mocskos, koszos, szakadt stílus, amit készakarva biztos, hogy nem tudnának utánozni, a nosztalgia pedig nem lenne képes bennem pont azt, pont úgy visszaszépíteni. Egyszerűsége a titka: nem akar más lenni, mint ami. Aki laza, az laza, aki nem, az meg hiába fog vért izzadni, úgysem lesz az - az Őrült Stone pont ilyen. Piszokjó kikapcsolódás, ami egy percig sem veszi komolyan magát, plusz annyi minden meg lett neki engedve, ezt a filmet élvezni muszáj.

Dr. Sick Fuck: Kávét. Csokit. Szivart. Még kávét! Még cukrot a kávéba. Ki nem szarja le a diabéteszt. Ki nem szarja le a bármit. Az anyagcserém atom. A főkapitány szerint a pszichiátriai jellemzésem vastagabb, mint az Encyclopedia Britannica. Azt se olvastam, buzi aki olvasta. De bármikor feldugom a seggébe, ha sokat pampog. Még kávét! Most megyek és kurvára picsán rúgok valakit. Vagy rögtön mindenkit picsán rúgok.
Ilyesféle magasztos gondolatok járnak-kelnek Harley Stone, az elbűvölő modorú rendőrnyomozó fejében naphosszat. A londoni rendőrség permanens felfüggesztésben élő s alkotó tisztje voltaképpen a kor kihívásait komolyan vevő brit úriember, amit jól példáz az a körülmény, hogy csak akkor folyamodik szélsőséges erőszakhoz, ha már nincs más lehetőség. Arról pedig, hogy rendszerint nincs más lehetőség, nem ő tehet. Ezen okból kifolyólag felkészült férfiú ő, kisujjában van a street knowledge: szolgálati fegyverarzenálja egy .45-ösből, egy MP15 automatából, egy Glock 50-esből és egy A3 sörétesből áll, mivel gránátvetőre sajnos nem kapott engedélyt. Holott, basszameg, mennyire rohadtul kellett volna, hiszen legújabb legjobb barátjával, Dick Durkin detektívvel az oldalán kell szembeszállnia a Sötétség erőivel, hogy végül személyesen, puszta kézzel tépje ki a Sátán koromfekete, gonosz szívét!
Az Őrült Stone rettentően faragatlan, éppen ezért mérhetetlenül bájos mozi, köszönhetően annak a ténynek, hogy senki, de tényleg senki nem vette észre a stábból, hogy elmúltak az 1980-as évek. Értem ezalatt, hogy buta film, mint a tök; innen-onnan összeollózott, felvállaltan szutyok narratíva, a komikum határáig túljátszott szerepek (a film voltaképpen egy twisted buddy movie), de a koffein-, szénhidrát- és nikotin-meghajtású Harley Stone végül csak megkapja jól megérdemelt gránátvetőjét, és rendet tesz a „kurvára kibaszott nagy stukkerekkel”.
Ha mást nem is, ezt az egy körülményt érdemes észben tartani, még mielőtt egyetlen méltatlan szót is bátorkodnánk írni erről a filmtörténeti jelentőségű mesterműről.

23 komment

Címkék: scifi horror vhs paradise

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr905435336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gesternmann · http://www.saller.blog.hu/ 2013.09.03. 06:31:37

Nem lehet, hogy anno valamit tudtak a magyar címfaragók, és a 2008 arra utal erősen, hogy a filmet valójában ekkor készítették, csak hazai kollégáink lenyúlták torrenten, és valahogy konvertálták VHS-re, meg vissza az időben is.

Rodriguez, Stallone, Tarantino meg merítettek belőle, és máris megvan a hurok.

Melkor78 2013.09.03. 08:15:03

Alapélmény, az Alkotás moziban láttam. Számomra ugyanazt a trauma-feldolgozó élményt testesíti meg, mint az Aliens: a bazi nagy, ocsmány szörnyet is szét lehet lőni, ha van az embernek elég nagy géppisztolya.

Valandil 2013.09.03. 08:52:17

"Komolyabb fegyverek kellenek, kibaszott nagy puskák,
felfegyverkezünk Stone!"

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2013.09.03. 09:23:52

Ez volt az a film, aminél a sokadik újranézésre esett le, hogy klisés B-film létére is miért imádom. Mert valami eszméletlen hangulata van. A sztori döcög, a szörny nem is látszik jó ideig, folyton esik az eső, sok a patkány - de valamiért beszippant, és azt veszem észre, hogy bontok egy tábla csokit, fogom a kávésbögrét, és a este a szomszéd drótkerítésből készült bringatárolóját is fegyverraktárnak nézem, és keresem benne a "kibaszott nagy puskákat" XD

prick 2013.09.03. 09:39:34

Úristen, de paráztam ettől. :D

szkristof92 2013.09.03. 10:27:43

Akkora hangulata van mint az állat (örökös eső, szétrothadt utcák, kékes szűrő) és Rutger Hauer mint a cukorfüggő trigger-happy zsaru egy Alien-szerű izé ellen, minden VHS mozi kellékével megáldva (botegyszerű sztori, idézhető figurák és beszólások, parafaktor ami főleg gyerekként hatásos, cicik és vér ahoj, kibaszott nagy stukkerek, amik mindent szétszednek, stb).
Nem lehet nem szeretni.

Valandil 2013.09.03. 11:33:16

A mai napig csak vigyorogni tudok, amikor megnézem ezt a jelenetet:
www.youtube.com/watch?v=vcsAdtxuH8k

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2013.09.03. 18:37:47

Van hobbija?
Volt, de már leszoktam az ivásról.

Kagain 2013.09.03. 20:00:26

Imádom. A helyén kezelve alap.

virtualdog 2013.09.03. 23:19:42

@Kagain: A helyén kezelve? Valaki sehogy sem kezeli, én meg simán fölé helyezném az utóbbi 2-3 év mainstream USA filmtermés 98%-ának. Hol van a helye egy műnek?

RoFä 2013.09.04. 13:19:45

Bartók moziban láttam, most meg ott vettem a hűlt helyén túrabakancsot, bár szívesebben vettem volna kurvára kibaszott nagy fegyvereket.
16 évesen meghatározó volt...

Maya-- 2013.09.04. 17:37:21

őrültség, ha most 2013-ban megnézem? bizti az!, na akkor rajta! bírom az őrültségeket.

kukilopezromero 2013.09.04. 17:56:28

én kb 12-13 éves koromban láttam a filmet moziban, haverommal nézegettük mit adnak, azt se tudtuk mi az, de egy életre szóló élménnyel lettünk gazdagabbak

úgy jöttünk ki a moziból hogy azt a kurva mi volt ez ????

persze kellett hozzá a fogékonyság és az életkor, lehet ma nem adná ugyanazt az érzést, de így az egyik legnagyobb mozis élményem ami valaha ért

iszonyatosan bejött ez az apokaliptikus világ, a cigiző zsaru meg hozzá ez a szörny

nagyon nagy hangulata volt

Elmeboy 2013.09.05. 23:20:13

Anno láttam, nem hagyott mély nyomokat, most a cikk hatására újranéztem. Ha meg lehet határozni a szar filmet, mint olyat, akkor azt akár itt is lehetne kezdeni, mindazonáltal végül remekül szórakoztam. Az egysorosak eleve kurva jók, nagyjából percenként lehetne idézni a filmből (a magyar szinkronból meg pláne), a "történet" full logikátlan csapongásait tanítani kellene, negatív példaként, és mégis azt mondom, nem volt elfecsérelt másfél óra ez. Kávé, fegyverek, patkányok - a 90-es éveknek ezt a bárgyú báját nagyon is hiányolom a mai szarfilmes eresztésből.

Globetrotter2014 2013.09.06. 14:58:20

Xar és mgis szórakoztató filmek, a 80as lvek bája :)

Interceptorra emlékszik valaki? Charlie Sheen és Sherelin Fenn-el?
De van még lejjebb: a Golan Globus terméseinek jelentős része? :)
Mélyterngeri szörnyetek, Amerikai Ninja, Bosszúvágy?

Sokaknál ott porosdnak szánná másolt VHS kazettékon a padláson...

Gsnake 2013.09.06. 19:55:18

Olykor akkora logikai (?) bakugrásokat produkált a film, hogy tizenéves évek végi fejjel elvesztettem a fonalat, "most akkor mi van?"...
Ennek ellenére - vagy épp ezért - szerettem és szeretem ezt a filmet, a Fangoria-nak köszönhetően megtalálható a polcomon a DVD kiadás.
Rutger Hauert szerintem ebben ismertem meg, azóta is rajongok érte, totál mindegy, miben szerepel, bejön a manusz játéka.

B kategória a javából, de ki nem szarja le, ha egyszer tele van baromi jó beszólásokkal, lazasággal, teszek mindenre és mindenkire hozzáállással?

Később jöttem rá, hogy a csaj az a Szex és NY-ból ismert, vérbő csajt is alakító színésznő :)

Nálam alapmű.

Maya-- 2013.09.06. 20:14:01

@kukilopezromero: nehéz helyzetben vagyok :) mert én nem tudom menteni magam, hogy gyerek voltam, meg kamasz voltam, meg srác voltam, meg kazettás vagy mozisélmény..meg stb.
na de vagyok annyira hülye, hogy megnéztem és tényleg, annak ellenére, hogy a film nagy részen inkább égeti magát, egészen szórakoztató. szar jövő, szar London, tömve patkánnyal csak mert akkor van a patkány éve, lopták a szörnyet, vagy elhívták az Alienből..á..jó volt ez :D de amúgy Hauer nagyon nagy kedvencem.

Maya-- 2013.09.06. 20:38:14

jaj elfelejtettem, hogy azért tetszett a legjobban mert legalább annyira imádom a csokit mint Stone. ja..s persze jöhetnek a big fucking fegyverek is :))

kukilopezromero 2013.09.07. 08:41:11

@Maya--: örülök, hogy ennyire pozitív vagy :))

és, hogy szereted a nagy fegyvereket is :)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2016.11.19. 10:56:14

Igazi trashfilm, ahol tényleg nem számítanak a történetbeli bakik, stb. Jóízű hentelés, ami sokkal-sokkal jobb napjaink kilúgozott szuper-üres szuper-látványos akciómozijainál, mert ez őszinte.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2016.11.19. 10:56:44

@ColT: Ja, igen, és hangulat. Azt nem pótolja semmi :)
süti beállítások módosítása