Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Brandon Hackett: Az ember könyve

2012.12.05. 00:04 _Nagy Krisztián_

Az_ember_konyve_borito.jpgMagyar sci-fi? Élvezhető magyar sci-fi? Már az első szóösszetétel is nehezen értelmezhető, a második azonban már olyan komoly paradoxont idéz, amilyet még a Vissza a jövőbe egyik részében sem pipáltunk. Poszt-Zsoldos Péter talán ha egy maroknyi, a zsánerben értékelhető magyar írót sorolhatunk fel, köztük a regényírást széklábfaragó kisiparos lelkesedésével űző Nemere Isvánt (akinek azért valljuk be, voltak jobb pillanatai), a hazai, jó értelemben vett ponyvahős Leslie L. Lawrence számomra sokkal szimpatikusabb alteregóját, Lőrinc L. Lászlót, valamint a proto-cyberpunk Budapest és a magyar Neurománc megálmodóját, Gáspár Andrást. Érdekes módon a  hazai szerzői próbálkozások tekintetében a science-fiction sokáig mostohán kezelt kistestvére, a fantasy nálunk valamiért mindig is jobban ment, pedig a Szovjetunió ránk vetülő árnyékának köszönhetően olyan nagy nevektől lehetett volna tanulni, mint Asimov, a Sztrugackij-testvérek vagy akár a lengyel Lem. Mindennek ellenére (vagy éppen ezért) a kilencvenes évek magyar fantasy regénybummja a kétezres évekre teljesen elsilányult, a hajdani izgalmas szerzőket felvonultató Cherubion-antológiák és M.A.G.U.S. regények átadták oldalaikat a fantasy nemzetközi remekeit és új csapásait teljesen és totálisan ignoráló, írástudatlan ifjú titánoknak. A magyar sci-finek pedig még ez a röpke dicsőség sem adatott meg.

Most pedig előkerül egy fiatal magyar szerző, akinek írói álnevét annak idején még az akkor már szememben komoly presztízsvesztést szenvedett Cherubion űroperapróbálkozásai során ismertem meg. Nem elsőkönyves, zsenge débutant-ról van tehát szó és bár a több, mint féltucat könyv megírása és két Zsoldos Péter-díj bezsebelése még mindig nem garancia a minőségre, A poszthumán döntésről és az Isten gépeiről eleget hallottam az ismerőseimtől és különböző fórumokon, hogy felkeltse az érdeklődésemet a legutóbbi, Agave kiadónál megjelent regénye. Be kell valljam, hogy bármennyire nem fair, de az illusztris társaság, azaz a science-fiction legjobbjainak (mint mint Ray Bradbury, Philip K. Dick, Dan Simmons vagy Iain M. Banks) együtt abrakoltatása ugyanannál a kiadónál akaratlanul is igen magasra tette a lécet.

A regény felütése nem túl eredeti, de mindenképp figyelemfelkeltő: több ezer ember a Föld minden tájáról hirtelen egy szerves űrhajó fedélzetén találja magát, mely ismeretlen célja felé tart az űr hidegében. Az elrablottak hosszú távú életben maradását az őket körülvevő, alapvető szükségleteikre reagáló szerves környezetük biztosítja, de minden mást saját maguknak kell megteremteniük, az összezártság pedig hamarosan a felszínre hozza a legjobb és legrosszabb tulajdonságaikat. A szedett-vedett, hátrahagyott világuk magukkal hozott maradványaiban meghúzódó közösség mindennapjaiba a Budapestről elragadott tapasztalatlan tinédzser, Attila és az orosz származású dörzsölt üzletember, Jurij szemén keresztül pillanthatunk be, később pedig, amikor megérkeznek végcéljukhoz, egy ismeretlen planétára, a sorsukért felelős idegen lény nézőpontjából követhetjük az eseményeket. Attila és játszópajtása, Jurij kislánya, Auri lesznek a kiválasztottak, akik tolmácsként és diplomataként szolgálnak az emberi faj képviselői és az idegen között, akiknek társadalmát jelenlétük teljesen felbolygatja. Az elrablás miértjének rejtélyéről hamarost lekerül a lepel és a frappáns válasz azonmód számos újabb kérdést vet fel az emberi élet értékével kapcsolatosan: mi teszi az embert emberivé és van-e célja a létezésnek, ha minden külső tényező, ami eddig meghatározott megszűnik létezni.

Abszolút értékelendő, hogy Markovics Botond (azaz a Hackett írói álnév mögött rejtőző szerző) szakít a humanoid idegen életformák sablonjával, mint ahogy azok kommunikációs módszerének újszerűsége is igen frissnek hat, ám ennek ára egyfajta cronenbergi testhorror, ami alaposan próbára teszi az egyszeri, nem geek filmeken edződött olvasó gyomrát, de az én szótáramban az abszolút üdvözlendő ötletek közé tartozik. A gördülékeny dialógusok, a szinte hibátlan grammatika és az információk jó ritmusban adagolása egyértelművé teszik, hogy gyakorlott íróval van dolgunk, és már magukban ezek bőven az átlag fölé emelik a szerzőt. Halkan jelezném azonban, hogy ez nem olyan nehéz, mint gondolnánk, hiszen a magyar sci-fi szcéna eléggé kevés szereplős, akiket nem valami ördöngős feladat túlszárnyalni. Ez tehát egy igen tisztességesen, élvezhetően megírt science-fiction történet, amit ha nem is fogok a közeljövőben újra elővenni, de legalábbis arra bőven elég volt, hogy megerősítsen abban az elhatározásomban, hogy beszerezzem A poszthumán döntést, a transzhumanizmus úgyis sokkal közelebb áll a szívemhez. Hm, lássuk csak, az élvezhető magyar sci-fi kifejezés lassan kezd értelmet nyerni... ezt meg hogy csináltad, Marty?

92 komment

Címkék: scifi magyar könyvkritika post apocalypse

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr974946364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

búkfaló bill · http://www.bukfalo.blogspot.com 2012.12.05. 01:03:37

(A magyarscifizés és a fanyalgás milyen divatos dolog manapság... )

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2012.12.05. 04:01:00

Meglestem a srácot, beszerzem a könyveit, aztán remélem, hogy jól meglepődök (azon, hogy mennyire jó). Szeretnék már végre egy tökös magyar regényt olvasni a sok szar között...

_Nagy Krisztián_ 2012.12.05. 09:05:34

@búkfaló bill:
Gondolom ez alapján az is fanyalgásnak tűnik, ha megállapítom, hogy "ej de szarul megy ez a magyar űrprogram"...

búkfaló bill · http://www.bukfalo.blogspot.com 2012.12.05. 09:23:40

@_Nagy Krisztián_: á, bocs, csak puffogtam egyet.
Több jó magyar scifi-t olvastam, de ez természetesen csak merítés és ízlés dolga.

_Nagy Krisztián_ 2012.12.05. 09:37:58

@búkfaló bill:
Akkor oszd meg velünk, kérlek, ezeket a címeket. Nem ironizálok, tényleg kíváncsiak vagyunk rá.

Desrix 2012.12.05. 10:34:48

A poszthumán döntéshez nemrégiben volt szerencsém, és nekem nagyon tetszett, tudom ajánlani. A transzhumanizmust járja körbe, az emberi továbbfejlődés következő lépcsőfokának különböző "lehetséges" kimeneteleit kóstolgatja, van benne pár hajmeresztő ötlet. Egyedi színfolt nemcsak a magyar, hanem összességében a sci-fi palettáján. :)
Ráadásul tökjól megírt regény, remek ütemben adagolt benne a rejtély, a misztikum és a színfalak mögötti "valóság".

búkfaló bill · http://www.bukfalo.blogspot.com 2012.12.05. 10:45:35

@_Nagy Krisztián_:
Most vagyok bajban, mert nem vagyok a zsáner lelkes és rendszeres fogyasztója...

Zsoldos Péter - Ellenpont
Zsoldos Péter - A feladat
László Zoltán - Keringés
László Zoltán - Nagate (vitatható ugyan, hogy scifi-e, vagy sem)
Csepregi Tamás - Szintetikus álom
Antal József - iDeal

Sokan esküsznek még jó pár könyvre, készítenek toplistákat a rajongók közül, melyek nagy része ugyan ott figyel a polcomon, de bevallom, nem olvastam őket.
Ilyen pl. Lengyel Péter - Ogg második bolygója, de megemlíthető még Botond-Bolics György, Jókai Mór (A jövő évszázad regénye), és Dévényi Tibor (nem s Három kívánság-os) is.

Don Quixote de la Ferko 2012.12.05. 11:42:38

"Magyar sci-fi? Élvezhető magyar sci-fi? Már az első szóösszetétel is nehezen értelmezhető, a második azonban már olyan komoly paradoxont idéz, amilyet még a Vissza a jövőbe egyik részében sem pipáltunk. "

Krisztike, te az életedben nem olvastál még magyar sci-fit.

"Az Ariel megérkezett."

Tanulj még, olvass, van bőven bepótolni való.

Bambano 2012.12.05. 11:49:44

Aki ennyire atommódon tájékozatlan a sci-fi világában, az minek posztol, mond ítéletet? Kezdjük ott, hogy Asimov, mint orosz író? rotfl.

Virt02 2012.12.05. 11:53:59

@búkfaló bill:
Hát, a cikkíró is úgy írta, hogy "poszt-Zsoldos Péter" jó magyar scifi író van kevés...

Bambano 2012.12.05. 11:55:07

@Virtusblog: helyesen: ő nem ismer elég sok jó magyar sci-fi írót.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.12.05. 12:26:30

azért lőrinc lászlót meg dicket, braburyt, lemet egy írásban említeni...

ezek után kérdéses számomra hogy ez a regény tényleg scifi-e...

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2012.12.05. 12:26:55

Asimovot kétségtelenül benézte - bár szerintem csak elírás -, magyar scifivel kapcsolatban pedig, Zsoldos Péter után, fogvacogtató módon igaza van.

vokalpatriota 2012.12.05. 12:38:24

"köztük a regényírást széklábfaragó kisiparos lelkesedésével űző Nemes Isvánt (akinek azért valljuk be, voltak jobb pillanatai), "

Nemere István akarna ez lenni, szerintem...

_Nagy Krisztián_ 2012.12.05. 12:38:50

@Bambano:
Ha megmutatná a kolléga, hogy hol írtam, miszerint Asimov orosz szerzõ... értô olvasás, értem?

_Nagy Krisztián_ 2012.12.05. 12:41:56

@vokalpatriota:
Na, ez igen, ez valóban elírás volt, köszönöm, javítva lesz...

DR. DR. DR. rasztaparaszt 2012.12.05. 12:46:55

Szegeny,szegeny Asimov... Hogy utalhatta a nevet! Most meee kell folyton leoroszozni :) Mindenki tudja, Asimov japan. Es nem is humanoid, hanem egy robot.
en.wikipedia.org/wiki/ASIMO
:)

kaamir 2012.12.05. 12:46:58

Manapság sci-fivel kopogtatni egy magyar kiadó ajtaján felér egy öntökönszúrással, szóval aligha várható, hogy színvonalas új, magyar sci-fi szerzők jelenjelek meg a piacon. (Hiába, a magyaros lábszag azért ide is beszivárog)

DR. DR. DR. rasztaparaszt 2012.12.05. 12:49:56

Nem erre, Nemere, meg nem arra, mert kend nem ara!
Ez is stimm :)
Jah, es hogy nincs magyar elvezheto sci-fi, az is stimm...

elefes 2012.12.05. 12:50:48

Nemere már rég túl van a széklábfaragáson, egy ideje csak fog egy tuskót, háromba hasítja (nem is négybe, mert ki nem szarja le, hogy eldől), oszt jóvan, kész.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2012.12.05. 12:52:01

a nemes istván nem nemere istván lenne, véletlenül?

ghavin 2012.12.05. 12:52:08

@kaamir: Régi dilemmám, hogy mi lehet ennek az oka... Mondanám: a magyar kultúra provincializmusa, de ugyanannyi érv áll eme magyarázat mellett, mint amennyi ellene.

White Eagle 2012.12.05. 12:52:33

A már említett sf írókon kívül nekem még tetszettek:

Kaszás; Kasztovszky: A felderító; Kétszemélyes világ
Kasztovszky Béla: Grin
Amos B. Deepwell: Második

De pl Szepes Mária nem jött be.

Bambano 2012.12.05. 13:00:28

@_Nagy Krisztián_: "a Szovjetunió ránk vetülő árnyékának köszönhetően olyan nagy nevektől lehetett volna tanulni, mint Asimov, a Sztugackij-testvérek"

én honnan tudjam, hogy te mit értesz és mit nem?

@Wostry Ferenc: olvasni kellene Mysterious Universe-t. Pl. A korona hatalma. Vagy A halhatatlan sorozat, és még sorolhatnám. Zsoldos kb. ceruzafaragó segéd lehetne Fonyódinál, nem több. De Brod is megüti Chandler szintjét.

Persze lehet, hogy az a 4-5 író, akit ide minimum fel lehetne sorolni, egyeseknek kevés...

Bambano 2012.12.05. 13:03:02

@_Nagy Krisztián_: ja, és ha már. SztRRRRugackij, nem Sztugackij.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2012.12.05. 13:03:03

Nemes István és LLL hulladék, Nemere vagy Antal József viccnek is fájdalmas, amúgy egy kézen meg lehet számolni, hány tűrhető (nem kiemelkedő, max. olvasható) honi tu-fa szerző alkotott az utóbbi 20 évben. A "magyar Neurománc" meg a Kiálts farkast lenne? Talán picit túlzás.

Király cyberpunk könyv viszont Jake Smiles 1link c. regénye, valszeg azért, mert nem a rövidnadrágos zsánerirodalom határain belül jött létre. Láss csodát, a Magvető adta ki.

natenedu 2012.12.05. 13:04:40

Mondjuk Robert Forester (Erdős Róbert) Csapda triológia...
Szepes Mária Vörös Oroszlán...

Bár nem hinném, hogy a tisztelt "szakértő" bloggerhez eljut ilyesmi. Ezzel együtt határtalan bátorság kell ennyire laikusként ilyen sommás felütéssel posztolni. Aki védi az meg rokon/haver, vagy szintén zenész.
Mindegy.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2012.12.05. 13:09:43

Bambano:

Magasságos ég, ha te ezt tényleg komolyan gondolod (mármint hogy MU, meg hogy szegény ZSP a fenomén Fonyódi ceurázáját hegyezhetné legfeljebb), akkor nincs több kérdésem, mindenesetre sok minden megvilágosodik az agyhalott igényeket kiszolgáló, kettes alá Pistike szintjén fogalmazó új magyar szerzőinkkel kapcsolatban.

hmikey 2012.12.05. 13:23:37

Egyébiránt Asimov tényleg orosz származású, még ha nem nem is ott nőtt fel:
en.wikipedia.org/wiki/Isaac_Asimov#Biography

Én nagyon sok szájfájt próbáltam olvasni, de valahogy egyik sem ütötte meg a mércét. Régebben voltak jó próbálkozások, de itt mindig kérdés a pontos zsáner is, mert hogy a Kiálts farkast az most akkor cyberpunk vagy sf, a Vörös oroszlán most fantasy, vagy alternatív történelmi, ésatöbbi, ésatöbbi. Ha csak a konkrétan tudományosba hajló fantasztikumot vesszük alapul, akkor én sem olvastam jó magyar scifit már régóta. Mondjuk nekem Iain M. Banks a jelenlegi etalon ebben, úgy nem könnyű.

Bambano 2012.12.05. 13:27:48

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: azt mondta, hogy a SZU ránkvetülő árnyékának köszönhetően... A SZU árnyékában tiltottak mindent, ami amcsi és toltak mindent ezerrel, ami orosz/szovjet. Itt csak szovjet dolgokat lehetett terjeszteni. Ezekből azt lehet levezetni, hogy Asimov szovjet volt. Holott csak a származása volt, de nem szovjet, hanem orosz, és oroszul sem beszélt, 3 éves korában emigráltak az usába.

Tehát a szerző vagy olyan fiatal, hogy nem élt abban a korszakban és lövése sincs róla, vagy nem tud magyarul, és nem azt írta le, amit kigondolt.

cseszlovák · http://cseszlovak.tumblr.com/ 2012.12.05. 13:27:57

Antal József: Diagnózis
Szélesi Sándor: A beavatás szertartása
László Zoltán: A keringés
és határeset, de idevenném Horváth Viktor: a kis Reccs

cseszlovák · http://cseszlovak.tumblr.com/ 2012.12.05. 13:30:49

és a már sokat emlegetett Poszthumán döntés is (Brandon Hackett kettővel korábbi regénye) olyan magyar sci-fi, ami az igen jó kategória.

The Shapeshifter 2012.12.05. 13:35:49

Látom, sokaknak problémát okoz h a cikk író jó poszt-Zsoldos Péter magyar scifit hiányol. Szóval kár ezen csattogni meg beírni minden a hetvenes évekből. Mondjuk Kasztovszky szvsz akkor is harmatoska volt de tökmindegy...

Amit én olvastam a fentebb említettekből... László Zoltán jó, Hackett jó, Antal József hulladék, Mysterious Universe 12 év fölött élvezhetetln szar.

@Bambano Fonyódi ceruzafargó Zsoldosnál? Az egy dolog hogy szemetet olvasol de ennyire igénytelenül osztani az észt, a pofám leszakad.

@Natenedu megoggliztem ezt a Rober Forestert, hát öcsém :DD ez is elég reteknek tűnik...

White Eagle 2012.12.05. 13:37:29

Azért annyira nem tiltották a volt orosz szerzők műveinek megjelenését (Asimov). Az alapítvány először 1971-ben jelent meg. Nekem a 82-es kiadás volt meg, de a kölcsönadott könyvek nem "jöttek vissza". Valószínűleg megtetszett akinek kölcsön adtam.

Bambano 2012.12.05. 13:37:42

@The Shapeshifter: az max.a te meg egy-két társad véleménye, hogy az MU rossz, mert nem az. El kell olvasni, utána mondani véleményt. Az igénytelen észosztás meg a posztban kezdődött.

Szerintem meg ZSP van túlhájpolva, a regényei messze nem olyan jók, mint ami itt elő van vezetve róluk.

Fratello (törölt) 2012.12.05. 13:37:55

@Bambano: Úristen, a 'Korona hatalma' mint jó scif? Annál fosadékabb ponyvaborzalmat se hordott a hátán a magyar könyvpiac (persze ha viccnek szánta az iró akkor minden rendben, mert amúgy szórakoztató)... Legalább a 'Katedrális'-t hoztad volna fel, az legalább tisztességesen meg van írva...

Viszont a fent említett 'Isten gépei' tényleg nem rossz, semmi extra, csak egy érdekes ötlet szépen kivitelezve.

Aki pedig jó drámát akar olvasni scifi környezetbe ágyazva annak ott van Görgey Etelka (Raana Raas) 'Csodaidők' sorozata.

Tiltsuk Bea 2012.12.05. 13:42:35

KEEC!

Bármennyire is elment az esze azóta Bencsik Andrásnak, mégis az egyik legjobb magyar sci-fi a mai napig.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2012.12.05. 13:43:33

Lehet, hogy már volt, de a Vörös oroszlán mitől sci-fi?

Bambano 2012.12.05. 13:45:54

@Fratello: mondd már meg, mit esztek az Isten gépein? nem mondom, hogy rossz, de pl. eszembe nem jutna másodszor is elolvasni, ugyanez több mu-s könyvvel is megtörtént.

The Shapeshifter 2012.12.05. 13:46:45

@Bambano: olvastam MU-t sajnos. Havertól kaptam párat és iszonytató hulladék volt mindegyik. Zs kategóriás űrponyva... tíz éveseknek esetleg bejöhet. A Korona hatalma pl messze a legalja a lézeríjász magyarokkal meg a koronás borzalmakkal... a Brod regény megvolt hát Chandler klónnak is szutyok... a Katedrális egy b filmes kommandósizé, Meg vmelyik sheenardos regény de abból meg dekára semmire nem emlékszem. Szal olvastam és soha többet.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2012.12.05. 13:49:11

Bambano:

Én komolyan megpróbáltam, pár oldal után kifordult a kezemből, nem tudtam eldönteni, a t. szerző ilyen hihetetlenül tré, vagy a közönségét tekinti gyermeteg power tripre vágyó 6 évesek hadának. Biztos azért, mert túl igényes vagyok.

Rusznyák Csaba 2012.12.05. 13:49:29

Nem azért, hogy olajat öntsek a tűzre, csak miheztartás végett mondom, hogy a "hülye cikkíró" felkiáltással a poszt-Zsoldos magyar sci-fi minőségét védő hozzászólások mindegyikére érkeznek a "hülye vagy, az szar!" kontrázások. Valamit elmond.

Tiltsuk Bea 2012.12.05. 13:49:58

És igen: szerintem is fontos a "zsáner", vagyis a sci-fi, mint műfaj meghatározása.
Ma, sok fiatal olvasó teljesen egy kategóriának veszi a valóságtól teljesen elszállt fantasy irományokat, mindenféle action-horrort, vagy bármilyen horrort, amiben némi sci-fi is van, a betegebbnél betegebb sci-fi teleregény sorozatokat és ezek írott megfelelőit (Star Trek, Babylon xxx...) a valódi tudományos fantasztikus irodalommal, ami mindig is a valóság addig megismert alapjaira próbált építeni és realista módon próbált jövőt felvázolni, illetve kérdéseket feltenni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.05. 13:55:02

@Bambano:

A SZU-ban nem csak oroszok éltek.

Asimov sem volt orosz, hanem zsidó volt. Az anyanyelve pedig jiddis volt, szülei jiddisül beszéltek hozzá. Ezért nem tanult meg oroszul.

Asimov nem lehetett szovjet egyébként, mert a születésekor még nem volt Szovjetúnió.

Az viszont igaz, hogy amikor kivándorolt az USÁ-ban, már volt Szovjetúnió, azaz ebben az értelemben végülis mondható "szovjet származásúnak".

Rusznyák Csaba 2012.12.05. 13:55:56

@Tiltsuk Bea: Nebassz, hogy már ott tartunk, hogy a Star Trek sem sci-fi.
+ Azért remélem, az megvan, hogy a tudományos fantasztikus honnan indult...

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2012.12.05. 14:05:12

Rusznyák Csaba:

Talán azért, mert nagyon kevés kivétellel tényleg iszonyú rosszak. Vagy az is lehet, hogy hazánkban százszámra tűntek fel az utóbbi 2 évtizedben Bradbury-kategóriás titánok, csak senki nem vette őket észre, mert a blogokon lefújolta őket pár sznob. Valószerű forgatókönyv ez is.

Bambano 2012.12.05. 14:08:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: köszönöm, hogy mindezt leírtad nekem, akiről látszik, hogy egyedül olvasta el a wikipédiát, mielőtt hozzászólt volna.

@Rusznyák Csaba: jaja, megjött a sznob slepp :P

Bambano 2012.12.05. 14:11:14

@The Shapeshifter: neked a korona hatalmából ennyi maradt meg? Még annyi sem, hogy nem lézer, hanem plazmaíjjak voltak?

És az, amikor azt boncolgatja, hogy mi lehet az eredetünk, honnan van a korona, az nem került a figyelembe?

Ezzel most jól megalapoztad a véleményed.

The Shapeshifter 2012.12.05. 14:15:01

@Bambano: kb ennyi maradt meg ja. mondom h borzalmas szutyadéknak tartottam kivéve azokat a részeket ahol a korona tannal jön mert az meg szánalmas is volt mellé. bocs h nem bírok felnőni az igényszintedhez :(((

egyébként meg komolyan az az érved h nem lézer hanem plazmaíj??? ugyanolyan sírvaröhögős szánalmas fasság, ne csináld már....

Szépia 2012.12.05. 14:19:28

Bár a poszt jó, de vannak hiányosságai a posztolónak.
Úgy látom, nem igazán vásárol „e” témájú könyveket. Ha igen, akkor meg jön a rácsodálkozás, miszerint jéééééé…
Mert igenis vannak színvonalas, kiváló írásokat a kezük alól kiadó magyar sci-fi és fantasy írók. A teljességre való törekvés legkisebb igénye nélkül Zsoldos Péter, Szélesi Sándor, Gáspár András, Tóth Norbert, Nemes István, Bán János, Kasztovszky Béla, Fonyódi Tibor, Kaszás István… és még soktucatnyi tehetséges férfi és nő.

búkfaló bill · http://www.bukfalo.blogspot.com 2012.12.05. 14:19:28

(Eldöntöttem, scifi író leszek. De külföldi.)

Bambano 2012.12.05. 14:22:19

@The Shapeshifter: a lézer-plazma nem számít, ha a regény minőségéről beszélünk, de számít, ha arról, hogy nem is emlékszel rá, mi az, amit leszólsz.

Érdekelne még, hogy Rejtő Jenőt is utáljátok?

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2012.12.05. 14:23:07

Bambano:

Húanyám, ha írok neked egy ovis szintű regényt, amiben lesz puttyogatás lézeríjakkal, pilisi szívcsakra, űrhajós sumér magyarok, sőt hétszer csavarodott szíriuszi DNS-spirál, akkor hasíthatok a Korona magasságaiban a mély mondanivalómmal?

Aki meg ennél többet várna még egy egyszer használatos ponyvától is, az sznob, mi sem egyértelműbb.

DeMarco 2012.12.05. 14:24:37

Nem értek egyet a poszt írójával.

Vannak jó magyar sci-fik, amik élvezhetőek.

Én most is egy kiváló magyar sci-fit olvasok, egy remek magyar írótól.

Sajnos azonban sosem került kiadásra, nincs rá pénze az írónak, a kiadók pedig fütyülnek rá.

Pedig a sztori kiváló.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2012.12.05. 14:28:02

Bambano:

Rejtő Jenő meg a bálványaid közt az az eltérés, hogy az egyik tudott jó ponyvát írni, a többi meg finoman szólva nem. Bár ha neked komolyan nem tűnik fel a különbség, akkor nincs sok értelme itt a szájtépésnek.

The Shapeshifter 2012.12.05. 14:31:15

@Bambano: Rejtő könyveit imádom! Csakhát ő tudott írni meg jó figurái vannak ami monduk a korona hatalma nyomokban se tartalmaz. vagy a Mu könyvek hamár...

látom neked az a hobbidh tök jó írókat hasonlítasz össze vérciki kínos írókkal :))) ne tedd!! attól ugyanolyan rosszakk maradnak ...

Bambano 2012.12.05. 14:31:46

@Keresztény szellemiségű luxuskurva: nekem csak az tűnt fel, hogy nem is olvasták rendesen a "bálványaimat".

Egy Brett Shaw regény semmivel sem rosszabb, mint pl. egy Piszkos Fred.

Bambano 2012.12.05. 14:33:10

@The Shapeshifter: jaja, tényleg, ZSP mint vérciki (na jó, ez azért túlzás) írót összehasonlítani akár Fawcettel, akár Sheenarddal, Broddal, tényleg gáz.

scorsesefan 2012.12.05. 14:33:58

@búkfaló bill:
Miért nem itthon? A kommentek alapján bármilyen színvonalon is csinálod, megtalálod a közönséged.

Szépia 2012.12.05. 14:35:33

@The Shapeshifter:
Nem igazán tudok veled egyetérteni!
Mert pont az általad említett könyvek (is) tartalmaznak új ötleteket, fantáziadús kreativitást. Én speciel mindet szeretem, pediglen már rág kinőttem a kamaszkorból.
És igen, ha jobban belegondolunk, akkor a „vacak” űrpifpuf adja a fantasztikus írások legjavát nem csak kishazánkban, hanem mindenhol a világon. Ez miért lenne baj? A tudományos fantasztikus irodalom határai tágak, sok minden belefér. Ám a lényege mindig az, hogy szórakoztassa az olvasót. Teheti ezt elgondolkodtatón, teheti ezt valamiféle komoly vagy komolytalan mondanivaló világgá kiáltásával, teheti csak szimplán mesélősen. Hiszen a sci-fi valahol nekünk, felnőtteknek a mesél, ezért van, ezért létezik.

The Shapeshifter 2012.12.05. 14:36:30

@Bambano: nézd kár vitatkoznunk nem győzzük meg egymást...

a kedvenc íróid szerintem szarok, ennyi. szerinted nem... szerintem Rejtővel, Chandlerrel Zsoldossal egy mondatban emlegetni is kínos őjket, szerinted nem. jó olvasgatást... itt lezártam.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2012.12.05. 14:44:37

Szépia:

Na ja, csakhogy a tisztességes, szórakoztató ponyva meg a kínos, gyermeteg baromság azért nem ugyanaz, ne keverjük a kettőt.

búkfaló bill · http://www.bukfalo.blogspot.com 2012.12.05. 14:47:07

@scorsesefan: A jó ég mentsen meg bárkit attól, hogy itthon scifit írjon. A fanok 90 %-a maga is ír. Mindenki szakértő. Mindenki jobban ért hozzá. Mindenki jobban tudja. Mindenki másként definiálja. Csak kevesen olvassák, még kevesebben vásárolják.
Gondolom az írók nagy részének ez csak szerelem, nem hiszem, hogy bárki is meg tud itthon élni belőle.

Elveszett Angyal 2012.12.05. 14:49:11

hu.wikipedia.org/wiki/Csodaid%C5%91k

Csodaidők - kiváló magyar sci fi családregény

Szépia 2012.12.05. 14:54:00

@Keresztény szellemiségű luxuskurva:
Aham, ez olyan fából vaskarika. Mi alapján mondod rá egyikre azt, hogy gyermekded, a másikra meg azt, hogy szórakoztató?
Ízlésről butaság vitatkozni.
Én szeretem a pacalpörköltet, mások meg nem szeretik. Akkor most tartsak mindenkit finnyáskodó gyermekdednek, aki nem szereti a pacalt, bezzeg a tejbegrízt meg igen?

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2012.12.05. 15:02:20

Szépia:

Talán újat mondok, de tényleg vannak hulladék írásművek, ahogy vannak a kritika és a közönség által is elismert klasszikusok. Zenei párhuzam: Lakodalom Lajos munkássága soha nem lesz versenyképes Mozartéval, tök mindegy, mit tartanak róla Lajcsi hű hívei.

Bambano 2012.12.05. 15:09:11

@Keresztény szellemiségű luxuskurva: ezzel megint csak annyit mondtál, hogy nem ismered Lajcsi munkásságát.

ghavin 2012.12.05. 15:19:06

@Keresztény szellemiségű luxuskurva: Biztos, hogy versenyképest akartál írni? Attól, hogy Mozart neve és egyes munkái (hirtelen jobb kifejezés híján) kulturális alapfogalmakká váltak, egyáltalán nem biztos, hogy közvetlenül bármivel is hozzáférhetőbbek a legkisebb közös nevezőre alapozó kommersz "termékeknél", például Lajcsinál. Az értéktartalom nem verseny szempont.

Szépia 2012.12.05. 15:20:26

@Keresztény szellemiségű luxuskurva:
Mint mondottam, ízlésről vitatkozni butaság.

A piac, az élet mindent beáraz. Amit sokan vásárolnak meg 1x, az egy dolog. Amit azonban pár év múlva újra és újra sokan vesznek meg, az már jelent valamit.
Amire 30, 50 vagy akárhány év múlva is kíváncsiak, az-az „érték”.

A P.Howard könyveket a maga idejében szemétnek tartotta sok irodalomkritikus és az ezek által befolyásolt magát kultúrarajongónak és kultúraértőnek gondoló. Mostanra klasszikus.
Hány festő halt meg szegénységben, miközben ma milliókért kelnek el alkotásaik?

_Nagy Krisztián_ 2012.12.05. 15:26:33

@Bambano:

Ott a pont, most megfogtal, javitottam az elutest.

_Nagy Krisztián_ 2012.12.05. 15:30:37

@Bambano:

Hat ha Zsoldos Peter szerinted csak ceruzafarago lehetne Fonyodinal, akkor tenyleg semmi ertelme vitatkoznunk a magyar sci-firol...

jeleznem, mielott kirobban egy palotaforradalom, hogy Fonyodival nincs semmi bajom, csak ezzel az osszehasonlitassal...

Bambano 2012.12.05. 15:46:07

@_Nagy Krisztián_: nincs Fonyódival semmi bajod? azon kívül, hogy teljesen lenézed a munkásságát?

hmikey 2012.12.05. 18:13:38

Iain M. Banks, Dan Simmons, Richard Morgan... Ha ilyen szintűek lennének a magyar írók, zabálnám a regényeiket. De nem.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2012.12.05. 18:38:42

én Nemerét is olvasok, bár az kicsit más kategória. Viszont amit már vagy hatszor megnéztem az ez a magyar sci-fi film: www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5VorGmTXe84

Fratello (törölt) 2012.12.05. 18:40:16

@Bambano: Biztos megdöbbentő, de nálam egy könyv (bármilyen) "jóságának" fokmérője nem az, hogy hányszor lehet elolvasni, hanem hogy mennyit agyalok olvasás közben, illetve utána a sztorin, a karaktereken, a világon.

A MU könyvek ehelyett először lekapcsolják az agyamat, utána leolvasztják, és mire a végére érek egynek már kétoldalt ki is folyt a fülemen, én pedig boldogan, homályba révedő szemmel és csorgó nyállal bámulom még órákig a plafont, abszolút semmire nem gondolva... Ezt hívják ponyvának. és lehet ezt is jól csinálni, pl.:

Katedrális: kiváló szórakozások, kár hogy (hálisten rövid időre) meghonosította a hazai scifi műfajban az értelem és funkció nélküli pornójelenetek használatát.

Az Excalibur keresése: dettó, ráadásul ez már "valódi" kalandscifi-ponyva.

A Korona hatalma zseniális, ha paródiaként olvassa az ember (klónozott turáni plazmaíjászok, Pannon bolygó, aminek az egyetlen kontinense Nagy-Magyarország alakú, ki ne gerjedne erre tizenkét-tizenöt évesen?), olyan mint valami LSD-mámorban fetrengő turulsámán látomása egy köteg szívószálon keresztül nézve miközben a Belga: Magyar nemzeti hip-hop c. száma üvölt a fülébe.

Egyébként most olvasom Bán Mór (Bán János): Az ezeréves háború c. poszt-hungaro-apokaliptikus művét, na az is ilyesmi, de az legalább bevallottan kalandregény...

Amúgy életem második legnagyobb magyarscifi csalódása ugyanettől az írótól a (mit ad isten) 2002-es Zsoldos Péter-díjas "Isten hajói" c. regény volt... Húúúúúúúú... Betyárszar egy izé... Ha minden igaz akkora botrány lett utána hogy 2003-ban nem is osztottak ZSP-díjat, "a nevezett művek többsége jól megírt, színvonalas alkotás, azonban hiányzik belőlük az a plusz, ami érdemessé teszi őket a díjazásra" magyarázattal...

Bambano 2012.12.05. 19:17:45

@Fratello: biztos megdöbbentő, de ettől még igaz: ha egy könyvből egyszer is elég, az nem (kiemelkedően) jó könyv.

_Nagy Krisztián_ 2012.12.05. 20:35:19

Srácok, kösz a címeket, de szerintem ne etessétek tovább a trollt...

Geekblog 2012.12.05. 20:46:31

Így van. Vagy normálisan válaszolsz @Bambano: , vagy tűnsz a francba.

búkfaló bill · http://www.bukfalo.blogspot.com 2012.12.06. 02:21:13

@VicGilson: Kurt Vonnegutra gondoltam (remélem olyan nevű még nem volt) :) Nem szeretnék sf-et (sem) írni, a zsá@Szépia: ner írói sajátosan perverz lélekkel bírnak, nem is beszélve az olvasóikról :)

Évek óta nem olvastam már ilyen kiváló sf flémet, kár, hogy a geekblog lett "megtisztelve" vele...

búkfaló bill · http://www.bukfalo.blogspot.com 2012.12.06. 02:24:28

(bocs, szépiát nem szerettem volna megszólítani, nem tudom, hogy sikerült a rendszernek belecsempészni a zsáner szó közepébe)

Fratello (törölt) 2012.12.06. 06:24:33

@búkfaló bill: Kell a jó flame, mint egy falat kenyér, hiszen ez különböztet meg minket az állatoktól, vagy hogy is mondják... :)

Javaslok következő flame-indítónak egy bármilyen Battlestar Galactica témájú posztot, és elindulhatna a "úúúúúú, a BSG nemis sicifi mer' nem lőnek benne eléggé hipermegagiga lézerputtyokkal, csak pofáznak az'meg a Barátok köztbe is van!" :D
(Volt már ilyenhez szerencsém, rendkívül felemelő volt... :()

Dain 2012.12.06. 06:49:59

Nos Krisztián, most már Te is láthatod miért is voltam/vagyok ilyen véleménnyel a magyar SF könyvekről és életről.

Belterj meg provincializmus, szekértáborok ami belefér. Ha írsz valamit "A"-ról, egyből jönnek a barátok lelkendezni, meg "B"-től "Z"-ig a másik, harmadik, sokadik csapat hogy kritizáljon meg trollkodjon.
Ebből cc. 20+ év(r)e reménytelenül elromlott pusztulatból se fű, se virág nem fog nőni jó sokáig. Értem én hogy kapjátok az olvasópéldányokat, de ennyit nem ér az egész szerintem.

Olvassál el inkább egy zsák francia regényt a képregényeid mellett/helyett, és írjál nekünk az ottani Terra Incognitákról. Az hogy itthon milyen a magyar SF/fantasy színvonala és helyzete, arról - most legalábbis - írni nem érdemes.

A világ kinyílt, kár bajmolódni a rissz-rossz magyar regényekkel egyszerűbb meghagyni ezt a fentebb említett csoportoknak.
A Kuczka-korszak húsz éve befejeződött, de a romokon nem nőtt ki semmi érdemleges. Majd talán egy generáció múlva, ha a maradék mamutok kihaltak.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2012.12.06. 10:52:00

Bambano:

Kapaszkodj, a jó könyv definíciója nem az, hogy hányszor olvassák.

Amúgy mint már mondtam, próbálkoztam a fenti csodákkal, de pár oldalból levágtam, hogy a szerzőjük egy félanalfabéta gimnazista szintjén gépelget, a tudományos-fantasztikus irodalomról alkotott elképzelései meg egy homokozóban pürrögő óvodáséval vetekszenek. És nem, ez nem sznobizmus, csak minimális ízlés és józan ész.

Persze tőlem mindenki azzal tompítja a maradék agyát továbbra is, amivel akarja, legfeljebb hülyének nézem.

DBL47 2012.12.06. 17:38:30

"Szólj hozzá!"...

Mér`?!

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2012.12.08. 05:38:55

@DeMarco: Érdekelne, mi ez a kézirat. Nem vagyok kiadó, nem erről van szó, de lehet, hogy volnának ötleteim a srácnak.
Kérlek, jelentkezz!

Szasza Csucsu 2012.12.08. 19:07:53

B. Hackett? Erdőhold, Negyedik Gyarmat, Ötödik Gyarmat? hmmm...

Wild Colonial Boy 2012.12.08. 20:06:04

Tőke Péter valahogy kimaradt, a Nyevigák alapmű - még ha inkább ifjúsági sci-fi is. Meg nekem a magyarok által írt, nem teljesen legális Csillagok Háborúja folytatások is bejöttek, Zsoldost már írták, Lőrinc L. Lászlónak is voltak jó könyvei valamikor régen. Azt hiszem a Bolygófalókat is valami magyar írta, annak is tetszett a fura stílusa.
süti beállítások módosítása