Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

13 Assassins

2011.04.04. 08:00 .YEZy.

Érthető okokból nincs még egy olyan filmes zsáner, ami annyira elválaszthatatlanul és utánozhatatlanul kötődik Japánhoz, mint a szamurájfilm műfaja. A japán mozi a hőskortól kezdődően egészen a 70-es évekig ontotta magából a híres történelmi események feldolgozásait éppúgy, mint a háborúk korában, vagy éppen már a Tokugawa érában játszódó kitalált történeteket. Az utóbbi időben azonban ez a lendület megtört, az elmúlt években szinte egyáltalán nem forgattak akciódús, vérbeli jidaigeki-ket, inkább ezek felhígult, más műfajokkal kevert mutációi (pl. Ballad, Chonmage Purin, Goemon, Tajomaru, stb.), vagy gyenge felújítások kerültek a mozikba. Ez utóbbiak között megtalálható volt a szinte jelenetről jelenetre újraforgatott Tsubaki Sanjuro, a rosszul átértelmezett The Last Princess és Zatoichi, valamint a szintén a vak masszőr kalandjait feldolgozó női változat, az Ichi is. A saját ötleteken nyugvó, modern jidaigekik sokkal inkább a drámára fókuszálnak, mintsem az akcióra, így például minden szépsége ellenére Yamada Yoji trilógiája (Twilight Samurai, The Hidden Blade, Love and Honor) sem hozta azt, amire a műfaj rajongói már ki tudja, mióta áhítoznak. Épp ezért lett 2010 egyik leginkább (egyúttal legszkeptikusabban) várt alkotása Miike Takashi első vérbeli szamurájfilmje, az akciódús 13 Assassins, ami egyébként szintén egy felújítás.

Kudo Eiichi 1963-as eredeti változata igazi klasszikus, egy remekül felépített, tökéletesen elmesélt és gyönyörűen kivitelezett mozi, ami méltán kapott helyet mind a Toei legnagyobb dobásai között, mind pedig a japán filmtörténetben, ugyanis a több mint 30 perces záró csata hossza mindmáig rekord. A 17 Ninjas után ez volt a második darabja az az évben startolt, magyarul kissé furán hangzó „csoportos ellenállás” jidaigeki sorozatnak, ami a Toei egyik védjegyévé vált a későbbiek során. A sorozat epizódjainak közös jellemzője volt a valós történelmi tényeken alapuló kiindulópont, az elnyomó uralkodóval szembeni csoportos lázadás, ami mindig látványos csatákba torkollott, valamint a tűéles fekete-fehér képi világ. A 13 Assassins esetében a főgonosz Matsudaira Naritsugu kitalált személy, alakját és az egész történetet Tokugawa Ienari sógun uralkodásának eseményei ihlették.

Kudo Eiichi filmjének előzetese

 

Matsudaira Naritsugu a sógun mostohaöccse, aki a sógun távollétében uralkodói jogokkal van felruházva. Brutalitása és bosszúálló természete messze földön híres, eltávolítása a hatalomból az egész ország érdeke lenne, ám ez hivatalos úton nem történhet meg. Így a legnagyobb titokban kapja meg a küldetést Shimada Shinzaemon, aki bizalmasaival együtt belefog az öngyilkos terv kidolgozásába, mai szóhasználattal élve egy kommandós akciót kell végrehajtania. Nemcsak a Naritsugu-t kísérő hatalmas túlerőt kell legyőznie, hanem az uralkodó stratégáját, az egykoron vele együtt tanuló Hanbei-t is.

Magától adódik a kérdés persze, hogy egy érdemes-e egy ilyen filmet újraforgatni, hiszen a történethez sok újat nem lehet hozzátenni, a látvány fokozása pedig sokszor öncélúvá válik. A legtöbb esetben a válasz egyértelműen a nem lenne, ám ezúttal nem ennyire egyértelmű a döntés, hiszen mégiscsak a kortárs japán film világszerte (Kitano mellett) legismertebb alakja, Miike Takashi rendezéséről van szó.

A forgatókönyvön nem változtattak sokat, néhány karakter teljesen más hátteret kapott (a legszembetűnőbb a „paraszt szamuráj” helyett ezúttal az erdőben összeszedett Koyata figurája), Shinzaemon pedig zene helyett a szerencsejátékkal győzi meg Shinrokuro-t, mi a helyes út (valószínűleg Yakusho Kouji nem tud úgy játszani a shamisen-en, mint a legendás Kataoka Chiezo). A csapat összeszedése és a tervezés nem annyira kidolgozott, nincs olyan részletesen elmesélve, mint Kudo munkájában (ez egyébként az egész filmre igaz), ezek helyett látványos,  bár nem feltétlenül szükséges jelenetek kerültek vászonra: két seppuku elkövetése, valamint a brutális Naritsugu brutalitásai a maguk valójában. Ugyan jelenleg csak a nemzetközi forgalmazásra szánt, megvágott változat elérhető, így remélhetőleg ez csak ennek a verziónak a hibája, de nagyon hiányzott a filmből Hanbei első trükkje, aminek köszönhetően Kudo nagyon ügyesen mutatta meg, hogy mindkét oldalon értékes emberek igyekeznek túljárni egymás eszén. Ettől függetlenül a karakterek ábrázolása meglepően jó, sőt, vannak köztük jobbak is, mint a legendás elődben. Hirayama, Shinrokuro, Koyata, de még Naritsugu alakítója is beférne az eredeti stábba.

Ahogy arra számítani lehetett, a felújítás legnagyobb erőssége a látvány. Lélegzetelállítóak a tömegjelenetek, gyönyörűek a háttérül szolgáló tájak, a grandiózus nagy csatajelenet helyszínéül szolgáló díszletről pedig talán az az információ is elegendő, hogy mintegy 200 millió yen-ből hónapokig építették. A lerombolása kevesebb ideig tartott, amiben nagy szerepet kaptak az eredeti változatból teljesen kihagyott pirotechnikai eszközök és mozgó torlaszok, 13 hősünk ezúttal fejlettebb kommandós arzenál segítségével igyekszik megtizedelni a jóval népesebb ellenséges haderőt. Sajnos a robbantások gyakorlására egyetlen mondat utal csak egy visszafogott poén kíséretében és az építkezés haladásának szemléltetésére sem pazaroltak túl sok időt.

Mint film, Kudo munkája szebb és kidolgozottabb Miike verziójánál. A klasszikus filmkészítés erényeit gyönyörűen tálalja, ügyesen használta ki színészei egyéb képességeit is, aminek legszebb példája a fentebb már említett shamisen játék, nem utolsó sorban pedig a narrátor használatával a legjobbkor adagolja az információkat. Annak ellenére, hogy Miike nem tudott az eredeti változat fölé nőni, egyáltalán nincs oka szégyenkezésre, ugyanis pont annyit változtatott a forgatókönyvön és a hangulaton, ami elég ahhoz, hogy a mai kritériumoknak megfeleljen. Igyekezett a lehető legkonzervatívabb módszerekkel dolgozni, ennek megfelelően nagyon kevés számítógépes trükköt vetett be (jómagam csak a digitális vért vettem észre), saját magát is a produkciónak rendelte alá, azaz ezúttal szinte teljesen kimaradtak a rá jellemző extremitások (azért a film elején Naritsugu „játékával" nem hazudtolta meg önmagát) és amennyire lehetett, igyekezett szembemenni a mostani trendekkel, hiszen hősei között kevés a fiatal, jóképű karakter, míg a feszültséget finom, visszafogott poénokkal igyekezett a mai igényekhez igazítani.

Miike Takashi és a főszereplő, Shinzaemon-t megformáló Yakusho Koji is több interjúban elmondta, hogy sajnálják, hogy mostanában szinte teljesen kihalt a mozikból a jidaigeki műfaja és szeretnék, ha ez a folyamat ezzel a filmmel a visszájára fordulna. Hogy ez így fog-e történni, az még a jövő zenéje, mindenesetre az esély megvan rá, hiszen az ő közreműködésükkel készült új változat nagyjából egyenrangúnak tekinthető Kudo eredetijével. Ha annak a hatását is tudják hozni (azon ritka sztorik egyike volt, amiből előbb készült a film és utána a regény), akkor lehet, hogy egy XXI. századi jidaigeki hullám előtt állunk. Az első lépés ezirányba már meg is történt a mozikba kerüléssel egyszerre startoló mangával. A folytatás pedig Miike-n nem fog múlni, ha a március 11-i események nem tettek neki keresztbe, hamarosan érkezik a Seppuku felújítása is.

előzetes

 

38 komment

Címkék: ázsiai japán filmkritika 4csillagos újracsinálás

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr762796224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TheBerzerker 2011.04.04. 14:36:22

Szégyenszemre még nem láttam az eredetit, de azt hiszem előlépett a must see toplista első helyére! Mindenképpen látni akarom a Miike film előtt.

mesko 2011.04.04. 18:20:33

nagyon helyes ez a remake, pont a látványért..na pont azért, mert a fehér-feketében soha, de soha nem tudom a csatában, hogy ki ki az..nem tudom az ázsiai filmeknél megkülönböztetni..becsszó, ez komoly, annyira hasonlítanak..
ezért nekem színesben kell a 13 Assassins:), és nagyon örvendek, hogy szerinted jóra sikeredett..
mindenképp megnézem, bár sajnos tudom a végét, a szamurájoknak mindig lehet tudni a végét..ez az átka az ilyen filmeknek:)
meg azért is nézem, mert a kard a kedvencem, és itt biztos lesz, mert a Bushido Code szerint a kard a szamuráj lelke, ez olyan spirituális dolog ..amit én nagyon bírok:)

Darkcomet 2011.04.04. 19:29:04

Én láttam az eredetit, és nagyon kíváncsi vagyok, mit tudott kihozni ebből a szinte hibátlan mesterműből Miike.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2011.04.04. 20:42:38

kiváncsian várom.

mégiscsak az Ichi the Killer és a Visitor Q alkotójáról beszélünk.........

Ichi..
www.imdb.com/title/tt0296042/

visitor Q
www.imdb.com/title/tt0290329/

.YEZy. · http://asianmovies.blog.hu 2011.04.04. 22:03:03

Így van, Miike-től mindenki ezeket a filmeket szokta emlegetni. Viszont szerintem ez már a régmúlt, nem úgy tűnik, hogy fog még ilyen mozikat készíteni. Ami nem is feltétlenül baj, elvégre bizonyította már párszor, hogy más műfajokban is otthon van. Egyedül a sulis-bunyós szaroktól kellene tartózkodnia. :)

Chavez 2011.04.04. 22:12:36

Csakhogy amíg a mainstream nyer vele egy középszerű filmest, addig Japán elveszíti az egyik utolsó még eredeti rendezőjét. :(

Alcanis Ivennil 2011.04.04. 22:32:55

Remélem, eljut ide, bár ha van eredeti, azzal kezdem. Ezt viszont muszáj lesz moziban látni.

A Seppuku-ból remake-et? MINEK? Az a film tökéletes. Attól, hogy színesben forgatják le, egy ilyen lassú, filozofikus mű aligha fogja bevonzani a tömegeket, ha meg telenyomják akcióval, már kurvára nem ugyanaz a film. Ennyi erővel a Szindbádból is csinálhatna remake-et valami elvetemült állat.

Edgar 2011.04.05. 00:03:37

Most látom, hogy Koji Yakusho a főszereplő, no ez újabb pluszpont.

OFF

Van egy fasza film, amit gyerekkoromban láttam, és nem tudom, mi az. Esetleg tudnátok segíteni? Hét (?) mesternek el kell vinnie biztonságban egy kissrácot A pontból B-be, mert a gyerek lenne a következő császár, de mindenki az életére tör, főleg a saját apja.

Edgar 2011.04.05. 00:16:45

@Chavez: Az lesz, ezer köszönet!

Chavez 2011.04.05. 00:20:57

@Edgar: NM. Jó kis mozi, Ogata és Chiba párbaja a végén epik.

Edgar 2011.04.05. 01:04:27

@Chavez: Alig emlékszem, meg fogom nézni újra, most hogy tudom, mit nézzek. Meg mintha az elején is lenne egy kemény lándzsás tömeggyilkos jelenet, ami akkor nagyon epiknek tűnt nekem.

Chavez 2011.04.05. 01:26:14

Igen, az eleje már rögtön egy nagy vérontással kezdődik, ahogy illik. :) Viszont, ha szereted a lovakat, akkor csak óvatosan ezzel a filmmel.

TheBerzerker 2011.04.05. 08:30:54

Kudi Eiichi klasszikusa bezsákolva!

.YEZy. · http://asianmovies.blog.hu 2011.04.05. 08:56:47

@Alcanis Ivennil: a 13 Assassins is tökéletes volt úgy, ahogy eredetileg leforgatták, mégis egész emészthető remake készült belőle. Mivel Miike rendezi azt is, így feltételezhető, hogy a "hát ezt miért kellett?" kategóriánál jobb lesz a végeredmény. Hozzáteszem persze, hogy ha harmadik jidaigeki-t is forgat, az lehetne már valami egyéb adaptáció, vagy saját ötlet, bár kétségtelen, a remake-k gyártása könnyebb feladat.

Sharpe · http://www.book-fun-factory.com/farfun/ 2011.04.05. 21:12:20

Nagyon jó kritika és évek óta az első remake amit vártam!
Egyébként a cikkben említett Yamada Yoji trilógia szerintem zseniális bár persze valóban nem azt adta amit sokan vártak tőle... És ha már említésre került, nem lehetne egy részletesebb cikk a Zatoichi szériáról és akkor már annak az újabb részeiről is? :)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.07.05. 09:31:26

azt kell mondjam én megadtam volna neki a teljes csillagsort

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.07.05. 09:42:04

@Wostry Ferenc: én is bitang jó volt.
A kedvenc jelenetem, mikor a sikátorban a leszúrt kardokat használja ahhoz, hogy eljusson az utca egyik végétől a másikig. Már ezért a jelenetért érdemes volt megnézni.

Chavez 2011.07.05. 12:48:45

Az eredeti fényében nem jár a max pontszám, de anélkül megilletné. És ahogy nézem, még az is lehet, hogy a Harakiri remake is hasonlóan jár majd.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2011.07.05. 12:51:47

@ringsider: valamilyen skálára rá kellett helyezzem, hogy te is megértsd :)

Rusznyák Csaba 2011.07.05. 13:08:52

Az eredetin kevés híján szarrá untam magam. Ez egy fasza kis akciófilm, négy csillag jár neki, de semmiképpen nem több.

Chavez 2011.07.05. 17:27:26

Tényleg kicsit lassú az első fele, de aki sok hasonló szamurájeposzt látott, annak már fel se tűnik. :) Én a Musashi trilógián aludtam be.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.07.05. 17:39:49

@Chavez: szamurájfilmhez képest sztem még mozgalmas is.

Rusznyák Csaba 2011.07.05. 17:49:42

A 47 Ronin pl. sokkal hosszabb, és még lassabban indul be, mégis sokkal jobb, mint ennek az eredetije.

mesko 2011.07.05. 18:37:53

az a Yakusho olyan jó, hogy biztos az előző életében szamuráj volt:)

ti három napja nem posztoltatok semmit, rám ne várjatok, mert én semmit sem fogok posztolni, de ti előállhatnátok valamivel:)

.YEZy. · http://asianmovies.blog.hu 2011.07.05. 18:47:48

@mesko: meglesz, már 85%-ban kész a következő cikk... :)

@Rusznyák Csaba: melyik 47 Ronin-ra gondolsz? Én a (ha jól emlékszem) '94-eset láttam, de azt se tudtam, ki kicsoda, a felénél jöttem rá, hogy akit főgonosznak hittem, valójában az a főszereplő...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.07.05. 18:48:47

@mesko: hogy hogy hogy?!?!

Nem lesz poszt?!
Pedig az érdeklődés végig töretlen, és széleskörű volt, nem?!

Chavez 2011.07.05. 19:03:43

@-YEZy-: Azt én se értettem, pedig kétszer is megnéztem. :) Egyszerű történet marha bonyolultan elmesélve.

mesko 2011.07.05. 19:18:26

@doggfather: elismerem..csak én már az elején tudtam, hogy VÉGE, csak nem írtam ki:)..úgy csináltam, mint most csinálják a filmeknél, hogy nem tudod mikor van vége:))..mert nem írják ki!

tényleg most miért nem írják ki a filmek végére, hogy VÉGE/THE END..mint a régi filmeknél?..hogy mik jutnak eszembe:D

Rusznyák Csaba 2011.07.05. 19:25:38

@-YEZy-: Nem, azt nem láttam, a '62-esre gondoltam.

mesko 2011.07.05. 19:42:00

én meg a 2012-est várom:)..hátha nem lesz lassú, s azt hiszem, hogy nem lesz, most szerintem, nem fogják merni lassúra csinálni..

Chavez 2011.07.05. 20:24:17

@mesko: Azért nem írják ki, mert lehet, hogy lesz folytatása.

mesko 2011.07.05. 20:35:50

@Chavez: jó, köszi, én ezt most felfogom használni:)

@doggfather: azért nem írtam, hogy VÉGE, mert lehet, hogy lesz folytatása:)..én meg büntetésből elmegyek, s megnézem a Transformers 3-at, asszem ez azért elég durva bünti, egy ilyen kicsiségért..

Chavez 2011.07.05. 21:02:32

Sok filmnek inkább azt kellene oda írni, hogy VÉGRE!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.07.06. 08:25:03

@mesko: ácsi, minek lesz folytatása?!
A hitegetésnek?! ;)

Mert nem a képek küldözgetésének, az biztos. :D

mesko 2011.07.06. 17:18:00

@doggfather: hát..ööö, azt azért sohasem lehet tudni biztosra:)
süti beállítások módosítása