Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

The Walking Dead 1x03 - Tell It to the Frogs

2010.11.19. 14:00 Freevo

A The Walking Dead eljutott az első évadja feléhez. Az előző két epizódban meghatározták a sorozat tónusát és a szabályszerűségeket, továbbá meghúzták a morális erővonalakat, most pedig itt az ideje az eddigi ismereteink elmélyítésének. A Tell It to the Frogs egy színtiszta karaktertanulmány, amely az esetek többségében meglepően hatékonyan működik. Túllépünk azon, hogy az apokalipszis csupán a zombik elől menekülést jelentse, és szembesülünk a világvége egyéb következményeivel is.

 

A pilotéhoz hasonló, nyomasztó cold open roppantul hatásos: Michael Rooker magával ragadóan adja elő a lassacskán megbomló elméjű Merle Dixont, aki hol átkozza Jézust, hol könyörög hozzá. Ez az a bátor televíziózás, amit leginkább a Breaking Badtől szokhattunk meg. Nem egy egyértelmű cliffhangerre építi fel a bevezetőt, hanem a nem is egészen evilági, megfoghatatlan képi-zenei összhanggal szippantja be a nézőt.

Az írók a továbbiakban is ügyesen bánnak az epizód hangulatváltásaival. Glenn megérkezése a táborba bennünket is a karakterek közé ránt, hogy az önfeledtséget gördülékenyen kövesse a Grimes család katarktikus újraegyesülése. Andrew Lincoln fantasztikusat alakít a jelenetben, mérföldekkel maga mögé utasítva a tágra nyílt tekintetű Sarah Wayne Calliest és a bizonytalan Joe Bernthalt. Külön köszönet Gwyneth Horder-Payton rendezőnek, hogy a háttérben ácsorgó táborbeliek változatos arckifejezéseit nagyon finoman engedte csak be a képbe, nem hangsúlyozta túl a jelenet emelkedettségét.

Az epizód egyik erénye éppen ez a visszafogottság, amely még mindig át-átcsap a túlzott egyértelműségbe, de az írók eszközei láthatóan egyre inkább csiszolódnak. A főbb karaktereket szépen árnyalják, de az újonnan behozott mellékszereplők továbbra is bumfordi kezekkel összeragasztott papír-masé figurák (ez teljesen természetes, kell is ilyeneknek lenniük).

Shane-en sikerült fogást találni, a Rick érkezése okozta feszültsége nagyon jól felépítve csapódik le kétszer is a virtigli őstulok Eden. Később az alantassága újra megmutatkozik, amikor a naiv Carlon keresztül igyekszik Lori kegyeiben maradni, ahelyett, hogy rögtön beszélne a nővel. Lori reakciója számomra csalódás, mert értelmetlenség volt leszögeznie, hogy Shane nem találkozhat Carllal. Egy ekkora táborban, ráadásul úgy, hogy Shane a férje legjobb barátja, ez elég sok kellemetlenséget okozhat. Igaz, hogy Lori viselkedése összhangban van a képregénybeli énjével, ahol ugyanilyen kategorikusan utasította el Shane-t, de már azt sem találtam hitelesnek.

Rick idealizált figurájának kevesebb árnyalat jut, de a Lorival és Carllal közös jeleneteiből megismerhetjük a nem túl bonyolult, családemberi oldalát. A sátorban a kisfiával folytatott tőmondatos, jelentést alig, de visszafogott érzelmeket annál inkább hordozó beszélgetése akár Az útból is származhatott volna. A viszonya a feleségével ugyancsak végtelenül bensőséges, intim, régen láttam ennyire természetes ábrázolását egy párkapcsolatnak a tévében. A párbeszédük a legkevésbé sem mesterkélt, tökéletesen tükrözi, hogy mennyire egyszerűek ezek az emberek maguk is. Örömteli látni, hogy képes erre a visszafogottságra is ez a show.

Rick és Shane dinamikája máris érdekfeszítőbb, mint amit vártam, hiszen nem az az előbbi első dolga, hogy kivívja a jó vezető szerepét. Amíg Shane a táborban tartja fenn a rendet (egyelőre kevés sikerrel), addig Rick hősködik, így végeredményként még két erős és rokonszenves karaktert is nyerhetünk, még kiélezettebb konfliktussal. Felnőni látszik melléjük T-Dog és Glenn is, ha kifejlett enseble show-vá érik a The Walking Dead, akkor bennük nagy jövőt látok.

Daryl Dixon szerepében öröm volt látni Norman Reedust. Ha hosszú távon marad, akkor ő lehet az a negatív karakter, akire égető szüksége van a sorozatnak: kompetens, hovatovább nélkülözhetetlen a vadászati tapasztalata miatt, ugyanakkor kibírhatatlan és veszélyes. Lehet, hogy hozzá képest a feleségverő Ed egy kezesbárány, cserébe viszont haszontalan a tábor számára. Reedus jelenléte erős, és van benne valami összeszedettség, célirányosság, ami Michael Rooker karakteréből hiányzott.

Itt térnék ki a sorozat eddigi legundorítóbb zombijára is, a kósza szarvasevőre. Még mindig újszerűen tudják bemutatni az élőholtakat és a meggyilkolásukat (az a brutális verés, amit kapott, hátborzongatóan embertelen volt), és a fenyegetettséget is egy újabb szintre emelték vele.

A táborbeli légkör bemutatása valósághű, a kisvárosias miliőből származó emberek felfogását hűen tükrözi a nemi szerepekről, a prioritásokról az életben. Ritka az olyan sorozat, ahol ennyire sok hétköznapi, egyszerű embernek kell szurkolnunk, akik nem attól lesznek izgalmasak, hogy a kiemelkedő erényeikhez kiemelkedő hátulütők párosulnak, hanem a természetességükből fakadóan. A The Walking Dead jó irányba tart, a csoportdinamika, a felvezetett konfliktusok maguktól értetődőek, nem erőltetettek. Úgy fest, ez a hat epizód cselekmény tekintetében sem vállalja túl magát, és ez a fontolva haladás végül ki is fog fizetődni.

További észrevételek: 

  • “Why would you risk your life for a douchebag like Merle Dixon?” “Hey! Choose your words more carefully!” “No, douchebag is what I meant.”
  • Az ínyenc vadhúskedvelő zombi szerepében a maszkmester, Greg Nicotero volt, és ez csak az egyik cameója a sok közül.
  • A vita, amely abból alakult ki, hogy tényleg érdemes-e visszamennie Ricknek a városba, végig hiteles és magától értetődő volt, éppen ezért szomorú, hogy egy olyan erőltetett magyarázattal kellett lezárni, hogy walkie-talkie-k frekvenciájára nem lehet ráállni más adó-vevővel.

33 komment

Címkék: 4csillagos tévékritika zombie

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr192459288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.11.19. 14:23:29

Nagyon tetszene, ha arra kerekítenék ki a végére, hogy hiába a világvége, az emberek magukra a legveszélyesebbek.
A tábort lehetne úgy fokozni, hogy nagyon kegyetlen civilizáció, szocializáció kritika legyen.
Nem hiszem, hogy arra mennének végül, de nekem biztos, hogy bejönne.

Sztem pont az lett volna árulkodó mindenkinek, ha megszakít minden kapcsolatot a gyerekkel is, és nem viszi el, hiszen megígért neki, nem volt oka nem elmenni...
Arra a momentumra, nem gondoltam úgy, mint hideg számításra, így ezzel az állításoddal vitába szállnék.

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2010.11.19. 15:21:19

@doggfather: Igen Shane karaktere nekem sem tűnt számítónak. Teljesen megtudom érteni, s szerintem vagyunk páran, akik maradtak már hoppon egy kapcsolatban és nem tudták elengedni fejben, ami nemrég még megvolt egyből... Nagyon tetszett ahogy a benne gyűlő feszültséget mutatják, ami végül egy relatíve jogos, ám eltúlzott robbanáspontban tört ki. Számomra egyáltalán nem unszimpatikus karakter a sorozatban. (a képregényben ki nem állhattam) A kedvenc viszont még mindig Glenn. Alig várom a következő részeket.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2010.11.19. 16:03:27

Csak én mondtam meg az első jelenetben, hogy mi lesz az utolsó kép? Aaannyira kiszámítható volt, sztem.

doktor.dikhed 2010.11.19. 16:48:46

Sajnos eddig az egész sorozat kiszámítható. Csak nyomokban tartalmazza Kirkman képregényét és ez nem válik előnyére...

Edgar 2010.11.19. 17:20:31

Lori nem azért szögezte le olyan dühösen, hogy Shane nem találkozhat Carllal, mert Shane győzte meg őt arról, hogy Rick meghalt? Ha Shane ezt nem hiteti el vele, akkor Lori sosem fekszik le vele, és most nem kellene magát kurvának éreznie. Szerintem erről szólt az az indulatos kitörés.

Az utolsó kép tényleg kiszámítható volt, de ettől még jó. Főleg azzal a 28 hónappal későbbre emlékeztető zenével.

mesko 2010.11.19. 17:54:18

Most már lefutótt a fél évad, s a második az csak jövő év Halloween-kor lesz, sajnos...
Nekem nagyon tetszett ahogy kezdődött,.. Merle annyira jól beleélte magát, hogy azt hittem, már napok óta gyötrődik, és nem csak egy pár órája:), szuper volt, a vége nekem egy határozótt "Saw" jelenet, egy az egybe:))
A Rick/Lori/Shane találkozás is kitűnőre sikeredett, minden elismerésem, bár itt sejtettem, hogy így lesz..igen a sori kiszámítható..ezzel telejesen egyetértek.

Ami nem tetszett, az az, hogy úgy viselkednek az erdőben, mintha kisurrantak volna egy hétvégi piknikre..hmm..baszodnátok meg, hát nem világ vége van, vagy mi az Isten..hát majdnem boldogok vagytok.., térjetek észhez emberek!!!
Akkor ott azzal a marhával a jelenet, hogy képen suvassza az asszonyt, amikor a legjobban függnek egymástól..pláne mindenki előtt, piha..ejj, ezt próbálta volna meg velem, úgy járt volna mint a szarvast evő zombi, s még a szempillám sem rebbent volna,.. szégyentelen vad barom!, na ez megérdemli, hogy megegyék a zombik. jó étvágyat "szépségeim"!(annyi biztos, hogy itt nem leszünk szerelmesek egy zombiba sem, mig a vámpíroknál ez nem kizárt:))

Örvendtem Daryl-nek, hello!- jó, hogy jöttél..

Amit meg Lori csinált..hmm, hát nem igazán tudom elképzelni, hogy most én pl. mint csaj a helyében mit is csináltam volna?
Akárhogy is, összepirítótt a férje legjobb haverjával..igaz, úgy tudta, hogy Rick halott, meg amúgy is voltak nézeteltérések a házasságban, hát őszintén..nem tudom, talán mégsem tiltóttam volna le a béka vadászatot..vagy igen? NEM TUDOM:)

Várom továbbra is következő részeket..nekem, így per totál tetszik, igaz nem ismerem a képregényt.

Danis 2010.11.19. 21:03:37

Szerintem Shane már akkor aztmondta Lorinak, hogy Carl halott, mikor az még csak a kórházban feküdt. (Nem látogatta meg Carl emlékei szerint más, csak Shane.)

Freevo · http://delta.blog.hu/ 2010.11.20. 05:00:19

Shane-t én sem gondolom számítónak. Bár jogos lehetne a vád, hiszen ezt erősíti az is, hogy Lorival elhitette, hogy Rick halott. Shane azonban ennél sokkal egyszerűbb természet. Egyszerűek a motivációi, nem látja, hogy ha valamit tesz, az esetleg immorális, bizonyos elvekbe ütközik.
Ha civilizáltabb férfi lenne, úriember, akkor Rick távozása után nagyon gyorsan megkereste volna Lorit, és megbeszélte volna vele négyszemközt, hogy most mi a teendő (azt már el sem várom, hogy őszinte legyen Rickkel). Ha úriember lenne, akkor még hosszú ideig tabuként kellett volna kezelni Lorit, akkor is, ha őszintén szerelmes belé, és akkor is, ha Rick tényleg halott.
Csakhogy Shane egy véglény, emlékezzetek a lámpakapcsolásból levezetett konklúziójára a nőkkel kapcsolatban. Emlékezzetek, hogy beszélt Merle-ről. Merle persze tényleg egy utolsó gennyláda, Rick mégis tisztában van azzal, hogy nekik nincs hatáskörük dönteni az ő élete felett.

Shane nem számító, nem manipulálni akarta Lorit és Carlt sem, csak képtelen egyenes emberként viselkedni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.11.20. 10:25:43

Csak jelezném, hogy azt nem tudjuk, hogy mennyi ideig volt kómában, és mikor történt az egész zombicucc, nem?!
Ha jól emlékszem akár hónapok, vagy évek is lehettek, nem?
Ezt arra írtam, hogy @mesko: hogy viselkednek az erdőben, lehet, hogy már hozzászoktak...
Vagy, hogy összejött a férje haverjával...

Vagy vhol elhangzott, hogy mennyi idő telt el a meglövése, és a felébredése között, csak én nem vettem észre?!

chuck-d 2010.11.20. 15:20:36

@doggfather: ilyen társadalomkritikus filmnek pont ott van Darabont The Mist című filmje, nem egy vidám darab, de érdemes nekifutni.

örülök, hogy legalább a kommentekben nem egydimenziósak a karakterek, mint ahogy itt a kritika próbálja tologatni őket a szélsőségek felé. Shane nem rossz, hanem ő a túlélés, a maga célszerű és néha kegyetlen valójában. a gép előtt mindig könnyű a hős oldalára állni, morálisan jobb pozíció, de ha ott lenne az ember nem biztos, hogy Rick-kel menne rednekket menteni, a saját életét kockáztatva, nem is beszélve a többi igen hasznos emberről, akik nélkül a csoport egésze rosszabb helyzetbe kerülhet. a hősben mindig ott a morális fölény, az egyénekért is önfeláldozás, addig a csoportért felelő emberben jobban munkál a gondoskodás, és persze a mindent a túlélésnek alárendelő hideg számítás. lazán otthagyni a családot sem túl jó ötlet, még ha erkölcsi magasságokba is repít. persze Shane karaktere kevésbé szimpatikus, és erre még rá is játszanak jelenetekkel, de árnyaltabb, mint ahogy elsőre látszik. ahogy Lori is tipikusan hibáztatni akar valakit, pedig a férje vélt halála nem jelenti azt, hogy rögtön össze kell bújni a család barátjával. és alapból csoda, hogy Rick túlélte a kómát és a zombikat, kevés százalék esélye volt erre, és ilyen szélsőséges, veszélyes helyzetben létkérdés lehet, hogy az ember a jelenben éljen, ne a reménytelen várakozásba temetkezzen. a továbblépés kényszere is a túlélés része. nem menti Shane-t, de árnyalja.
vannak túlzások, hatásvadászat, mint a kézlevágás, a kulcs elejtése, a bunkó arc péppé verése, de filmről beszélünk, nem doksiról, ennyi bőven belefér. bár Shane nagyon csaj módon üthet, a fele is csúnyább véget eredményezett volna reálisan nézve.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.11.20. 17:20:05

@chuck-d: Annyira nem egysíkúak, hogy nekem Daryl Dixon rögtön az 1ik kedvencem lett, pedig még alig volt "vásznon".

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.11.20. 17:21:32

És pedig eddig nem nagyon volt szerethető karakter.
Ez lemaradt az előbb, bocsi...

chuck-d 2010.11.20. 17:55:16

@Freevo: köszi, végül is az általatok megkezdett karakterboncolgatást folytattam csak. Ed mosdatását már nem vállalnám be. :]

@doggfather: volt egy belépője, az biztos.

mesko 2010.11.20. 19:59:52

@doggfather: nem hiszem, hogy hozzá lehet szokni kényszerből az erdőhöz..kivéve Rambot:), nézd az erdő nem embernek való, mert ha az lett volna, mi most is ott ugrabugrálnánk egy bunkósbottal a kezünkben a barlang előtt:), nem potyára jöttünk ki onnan..és van most net-ünk, és irkafirkálunk nagy kényelemben, nem?
nekem egyszerűen nincs humorérzékem az erdőre..nem, semilyen formában nem lennék képes, hogy ott tengődjek..talán a pasik, ők lehet, de én nem!
nem tudom elképzelni magam, hogy mosom a bugyim a patakban, vagy szeretőzőm ott..ááá, megvagyok győződve, hogy 1-0 volna már startból a pasim javára:)..neeeeemm, ilyen nincs!
tehát nem szokhatták meg..csak legfeljebb, ha lett volna kondíciójuk.

az első részben a virágcsokor száradásából itélve, nem telt el, legfeljebb 1 hónap, Shane látogatása óta, s akkor azt mondta, hogy még ellenállnak...
a másik utalás, legalábbis én annak tartom, az az amikor Rick átvált a lóra, s mielőtt elhagyná az autót, ránéz egy családi fotóra, és azon a kisfia, pont úgy néz ki, mint ahogy párhuzamosan mutatják az erdőben.(tehát évek kizárva)
a másik, ugye kapcsolatban lép az adóvevőn az erdőben levőkkel, és a közelben ott van Lori is, aki megváltozik, tehát egy igazi nő, s pláne egy feleség ráérez(más a szimat), hogy ott valami nem stimmel..én sokáig gondolkoztam, hogy hogy nem ismeri fel Rick hangját..(lehet csak úgy odalépett)
egy nőnek intuíciója van..és ez még az első részben történik, konkluzió: nem kellett volna ennyire közel engedni Shane-t, mert még túl korai, na:)

Edgar 2010.11.20. 21:42:04

Egyetértek chuk-d-vel. A legtöbbünk Shane, és nem Rick. Más nőjével cincogunk, hülyék lennénk kockáztatni az életünket egy seggfejért, a közösség érdekeit viszont általában szem előtt tartjuk. Ha antipatikus, akkor attól az, hogy olyan mint mi, és nem mint egy hős.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.11.21. 08:28:18

@mesko: Nem okoskodni akarok, de a virágcsokrot vihette akár azért is, ,mert egy éve van kómában, vagy ilyesmi, nem?
A gyerek fotójás okkal már jobban 1et tudok érteni. Én voltam figyelmetlenebb, bocsi.

Azért sztem a szükség nagy úr, lehet net nélkül is meglennénk, ha úgy hozná a sors... ;)
meg az erdőt is ki lehetne bírni... :D

mesko 2010.11.21. 18:03:28

@doggfather: igazad van, a virágcsokrot vihette bármikor, de akkor ugye a városban lévén az asszony is tudja, hogy a férje még ÉL:)), hát nem?
tehát Lorikával, Shane csak miután elhaggyák a várost, tudja elhitetni, hogy Rick halott..

igen meglennénk net nélkül, csak mivel neteztem, azért hoztam ezt a példát, na de hogy leszel meg ott télen?, a barlangba majd befűttünk, vagy hogy?
hová lesznek a jó kis habfürdők? stb., nem na, nem tudunk meglenni az erdőben..mondjuk lehet, hogy a pasik ezt megtudják csinálni, hisz már pisilni is könnyebben tudtok:)..nem na..nem, nem lehetsz boldog az erdőben, csak ha spéci kirándulni mentél, mit tudom én mennyi időre..de tudod, hogy ennyire és kész, méssz haza:)

ott van pl. az Into the Wild, annyira édes volt belölle a srác, annyira jól játszott, hogy azt mondtam, ha kinyújtaná nekem a kezét én mennék vele..s erre fel tudod, hogy végződik a film, ugye?:(

Edgar 2010.11.21. 21:01:42

@mesko: Robin Hoodéknak még egész jól ment:)

RadirPok 2010.11.22. 14:06:00

a sorozat nagyon tetszik, de a tábort elnézve ezek a karakterek nem sokáig fogják húzni... valahogy a legalapvetőbb túlélési ösztön is hiányzik (talán Rick-et kivéve) belőlük.
Jó, ne legyenek képzett kommandós/erdőjárók, de azért:
- táborhely kiválasztás (egy erdőben, egy menekülési úttal???) a járművek össze-vissza parkolnak, az üzemképtelenek ráadásul a tábor bejáratához közelebb, lehetetlenné téve a gyors (járműves) menekülést - "Ferenc-car" is már csak a tábor legelejéig tudott bejönni, aztán Rick ott bukdácsolt a roncsok között + ivóvízért jeep-el menni? messzebb nem volt?
- őrzés (a legöregebb csávó, a legrosszabb leshelyen - őt mindenki látja, ő semmit, csak a fák koronáit és maximum a bevezető utat)
- készletek: "amíg kitartanak a babkonzervek" aztán majd békák... hát persze, ott a hatalmas város, ahová ugye "gyűjtögetni" indultak, szállítóeszközök nélkül, terv nélkül (mit kerestek a belvárosban, amikor _minden_ városban a peremén vannak a legnagyobb szupermarketek? ha azok üresek miért maradtak mégis több százezer élőhalott szomszéd mellett?)

szóval, gondolom idővel átalakul a tábor (vagy szépen megeszik a kóborlók a lakókat)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2010.11.22. 14:46:15

@RadirPok: Ezeket a készítőknek is írd meg. :D:D

Dr. No 2010.11.22. 16:30:30

@RadirPok: A képregény szerintem ezeket a kérdéseket elég jól kezeli hosszabb távon, nekem nem tűnt úgy, hogy a sorozat ebben jelentősen eltérne, bár a sorozat ütemét tekintve kérdés, mikor jönnnek ki a tévében ezek a változások... Hogy miket tanulnak meg a veszteségek hatására...

Egyébként is a zombi-tematika (egyik) örök alapkérdése a következő: egyszerre veszed föl a kapcsolatot az Army ötfős, teljesen fölszerelt Delta kommandójával, meg egy kiránduláson rekedt általános iskolai alsós osztállyal, akiket két fiatal tanárnő kísér. A kettő közül bármelyikkel találkozhatsz, de ha az egyik felé indulsz, a másikkal elvész a lehetőség. Melyiket választod?

mesko 2010.11.22. 18:07:57

@Dr. No: úgy értsem, hogy a saját kárukon fognak tanulni?

Dr. No 2010.11.22. 18:38:27

@mesko: Soha, soha nem fogok spoilerezni!

mesko 2010.11.22. 19:02:48

@Dr. No: vettem az adást doki, soha, soha nem fogok ilyet kérdezni!

mesko 2010.11.22. 19:06:22

@RadirPok: ezt szeretem én a pasikban..van elképzelés, terv, ez-az,.. na nekem ez nincs meg, én ott dögölnék meg az erdőben!

mesko 2010.11.22. 19:09:04

..vagyis azt kéne csináljam mint Lori..lefekszem a leggerösebbel, na ha így közelíttem meg, akkor Lori csak egy túlélő, nem ribanc!

Edgar 2010.11.22. 20:31:02

@RadirPok: No igen, a Kék lagúna-szerű filmekben a nyápic kölykök a semmiből felhúznak egy háromcsillagos bungalót, itt meg egy sereg redneck nem képes kiépíteni legalább egy albán normáknak megfelelő védelmi rendszert. Ez jogos. Az viszont jó, hogy erdőbe menekültek, mert a zombitámadások háborús helyzethez hasonlíthatók. Nagyanyámék és Patrick Swayze is erdőbe húzódtak, mikor jött az orosz támadás. Ezt csinálják a civilek. Főleg ha van velük egy Boondock Saint, aki tud vadászni.
Igaz, hogy rövid távon logikusabb, ha egy elbarikádozott hipermarketbe menekülnek, mert van fűtés, melegvíz, sör, kaja, sör, ruha, dvd-k meg sör, de ha egy évig-kettőig kell ott maradni...

RadirPok 2010.11.22. 20:51:13

@Edgar: a táborhely - mármint, hogy kinn van az erdőben - alapból jó ötlet, csak a megvalósítás gáz. keresni egy jobb (védhetőbb, rejtettebb, vízhez - ivóvízhez - közelebbit) tábort, és máris megnövekedett a túlélési esélyük. Patrick S. (Vörös Hajnal?) se egy útkereszteződés mellé tette a táborát, hanem fel a hegyekbe, általa tökéletesen ismert jól védhető pontra.
@Dr. No: jó kérdés, de erősen helyzet függő: ha lenne fegyverem (hozzá természetesen elég lőszer), ismerném valamennyire a terepet, ne adj' Isten társaim is lennének, akkor az alsó tagozatosoknak jó napjuk lenne, de egyébként irány a Delta Force! (megbuktam? :) )

Edgar 2010.11.22. 21:36:19

@RadirPok: Ebben teljesen igazad van, hülyén csinálják. Főleg, hogy nem tudják, mire képesek a zombik. Például én, aki a szereplőkkel ellentétben láttam már zombifilmet, én sem tudtam, hogy képesek létrára mászni. Lehet, hogy a lengőtrapézon is tűrhetően szerepelnének, ki tudja.
De most megyek megnézni a következő részt, hátha abból kiderül.

Dr. No 2010.11.22. 22:33:12

@RadirPok: Nem buktál meg. De hogy a döntésed helytálló-e, mindig attól függ, milyen időtávon kalkulálsz.

Dr. No 2010.11.22. 22:35:05

@RadirPok: Ha tehát pl. több évi vagy ne adj' isten évtizednyi túléléssel számolsz minden külső segítség nélkül, akkor az alsó tagozatosok szemben a látszólagos ésszerűséggel távlatosabb döntést jelentenek.
süti beállítások módosítása