Utolsó kommentek

  • ipartelep: @Gábor Miski: Igen, így van, Rusznyák csaba nagyon melléfogott a "megfejtésével". A The Endlessből... (2019.01.03. 23:55) Resolution
  • Gábor Miski: @Rusznyák Csaba: Logikusnak tűnt ez a magyarázat, amíg meg nem néztem a rendező duó The Endless c.... (2018.08.23. 23:00) Resolution
  • Reactor: Megjelent a 2017-es TV-sorozat-adaptáció. Na azt nyugodtan elhordhatjátok mindennek, mert egy nagy... (2018.05.06. 00:52) Filmkritika: A KÖD (The Mist, USA, 2007) ***
  • takacsveca93: Tetszett a bejegyzés, bár nem értem , hogy miért jobb a 444.hu -s domain, mint a blog.hu -s :) De ... (2018.02.17. 22:27) Az Első Nagy Geekvándorlás
  • Desrix: @avsk: Szívesen! :) Igen, vannak, de nem hagyományos kiegek. boardgamegeek.com/boardgame/103343/g... (2018.01.23. 22:45) Sok taktika, semmi cici - a Trónok harca-társasjáték kritikája
  • Utolsó 20

Szocializálj velünk!

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Sherlock - 1. évad

2010.09.14. 08:00 Freevo

Amikor elkezdtem nézni Steven Moffat és Mark Gatiss Sherlock Holmes-adaptációját, az égvilágon semmit sem tudtam róla. Nem tettem fel magamnak a kérdést, hogy mi értelme átültetni Arthur Conan Doyle viktoriánus korabeli karaktereit a 21. századba. Nem foglalkoztam azzal, hogy mi szükség van erre a feldolgozásra mindössze fél évvel Guy Ritchie filmje után. Nem gondolkoztam azon, hogy ki lehet olyan dőre, hogy a nagyszerű Robert Downey Jr. / Jeremy Brett / (mindenki illessze ide a kedvenc Sherlock-színészét) cipőjébe merészel bújni. Bíztam abban, hogy a Doctor Who-t is gatyába rázó Moffat szórakoztató produkciót fog prezentálni, ugyanakkor 2010-ben már fáradtnak éreztem Doyle klasszikus nyomozati formuláját, nem is beszélve a bogaras problémamegoldó archetípussá emelkedett, agyonismételt figurájáról.

A három, egész estés epizódból álló BBC-sorozat megalkotói a Doctor Who-n dolgoztak együtt, és miután kiderült, hogy mindketten rajongói a klasszikus Holmes-történeteknek, hamar megszületett az elhatározás, hogy fel kell dolgozniuk a műveket. Úgy gondolják, Arthur Conan Doyle novelláinak legfontosabb eleme Sherlock Holmes és John Watson viszonya, márpedig az ő karaktereik, valamint az általuk megoldott ügyek kortalanok.

Tartottam attól, hogy a címszereplő mégis anakronisztikus lesz, hiszen nagyon könnyű lett volna ebbe a hibába esni az autentikusság jegyében. Moffat és Gatiss azonban tökéletesen egyensúlyozott a modernizáció és a hagyományőrzés között, amikor újra feltalálták Holmest. A pipát nikotintapaszokra cserélték, a tudományos érdeklődést és a kísérletezgetést a modern technika iránti fogékonyság váltotta föl, a nők iránti érdeklődés hiányát pedig kétes nemi irányultság pótolta. A hangsúlyok szerencsére nem tolódtak el rossz irányba, ennek a Sherlocknak nincs szüksége bokszkesztyűre ahhoz, hogy coolabbnak és szexibbnek gondoljuk.

Benedict Cumberbatch (ennél angolosabb nevet kitalálni sem lehet) tökéletes választás a szerepre. A Doctor Who tizenegyedik, Moffat-féle változatához, Matt Smithhez hasonló excentrikussággal, emberfeletti intelligenciával ruházza fel a karakterét. Kellőképpen kívülálló, mégis méltóságteljes és elegáns, ellentétben a túlzottan harsány és komikus Doktorral. Nehéz eredetinek nevezni, hiszen (ha csak a jelenleg futó sorozatokat nézem) a House és A mentalista címszereplői is Doyle hősének modernizált változatai, Cumberbatch azonban annyira lehengerlő, hogy eszünkbe sem jut ásítozni az egyébként már számtalanszor látott helyzetkomikumokon, gegeken, amelyek Holmes különcségéből erednek.

Watson esetében az írók sokkal inkább igyekeztek visszatérni a gyökerekhez, és a Holmes brillianciájára ostobán rácsodálkozó dilettáns helyett egy proaktív, erős, hasznavehető doktort alkottak. A komikus oldaláról ismertebb Martin Freeman meglepő választás a szerepre, de tökéletesebb nem is lehetne. Számomra meglepő volt az a komolyság, mélység és felnőttesség, amellyel Watsonhoz állt.

Az ő megközelítése hasonlít a Jude Law által játszott Watsonhoz, a kapcsolata a főhőssel mégis eltér a 2009-es film buddy movie-dinamikájától. Itt még az ismeretségük elején járnak (a Study in Pink című pilot valóban Doyle első novelláján alapul), Watson gyakran kifejezi elismerését Holmes dedukciós képessége iránt (kicsit túl gyakran is), ám nem átallja az orra alá dörgölni a hibáit sem. Ha eddig nem lett volna egyértelmű, a modern köntösnek köszönhetően teljesen világossá válik, hogy a már emlegetett Dr. House és Dr. Wilson párosa alig leplezett nyúlása Doyle két hősének (figyeljük csak a neveik kezdőbetűit).

Ahogyan más, korábbi feldolgozások, úgy a Sherlock is az eredeti novellák összegyúrásából alkot valami eredetit. Moffaték szembementek azzal a képpel, amely a fejünkben él a Holmes-történetek felépítéséről. A detektívünk immár nem csak az elé tárt bizonyítékok alapján von le felfoghatatlanul messzemenő következtéseket, és nem csupán reagál az eközben történő eseményekre. Elébe megy a dolgoknak, aktív formálójává válik a történéseknek, amitől egy csapásra sodróvá, kalandszerűvé válik a nyomozás. Hasonlóképp Watson is szerves része a történetnek, igaz, gyakran leül a cselekmény, amikor ők különválnak.

A pilotot jegyző Steven Moffat zsenális karakteríró. A gyöngécske nyomozási szálat bőven elviszik a hátukon az izgalmas szereplői. Túlsúlyban vannak a karaktermomentumok, de nem állnak a cselekmény útjába. Az újdonságok, a remek ötletek feledtetik azokat a jeleneteket, amelyekről lerí, hogy időnként mennyire megírt, életszerűtlen Holmes dedukciója. Érdekes módon az eredeti pilot, amely harminc perccel rövidebb volt, és sosem került adásba, sokkal történetközpontúbb volt, mégsem bizonyult sem feszesebbnek, sem izgalmasabbnak.

Itt bicsaklanak meg a későbbi epizódok, amelyek áthelyezik a hangsúlyt a Holmes-Watson kapcsolatról a nyomozásra. A második, The Blind Banker című rész ügye meglehetősen érdektelen, elnyújtott, és az átívelő szálak is egy helyben toporognak. Sherlock okfejtései váratlanul lelassulnak, cserébe Watson új barátnője, Sarah is kidolgozatlan marad, és az egész epizód időpocsékolásnak tűnik (azt azonban el kell ismerni, hogy a szerelmi szállal legalább nem tököltek, és mertek nagyokat lépni).

A harmadik, évadzáró The Great Game már többre törekszik, és a Bourne-rejtély sebességére pörgeti a sztorit. Csakhogy az író, Mark Gatiss teljesen megfeledkezik a rendelkezésére álló kitűnő karakterekről. Leszűkíti és eltúlozza a tulajdonságaikat, amellyel kissé el is idegeníti őket. Az állóvíz itt sem marad túl sokáig nyugton, az egyébként is feszes cselekményt Moriarty felbukkanása koronázza meg. Ezért szeretjük a brit sorozatokat; egy amerikai változatban erre húsz részt kellett volna várni, vagy még többet.

Moriarty kasztingja legalább olyan nehéz lehetett, mint magáé Sherlocké vagy Watsoné, és ez meg is látszik. Andrew Scott rendelkezik a szükséges karizmával és hátborzongató attitűddel, de félelmetesen túljátssza a szerepét. Tény, hogy csak néhány perce jutott arra, hogy emlékezeteset nyújtson, és a folytatásban remélhetőleg visszafogottabb lesz, de egyelőre inkább parodisztikusnak bizonyult, semmint komolyan vehetőnek.

A remek nézői és kritikai fogadtatásnak köszönhetően a BBC már kifejezte érdeklődését a folytatás iránt. A mostani háromnál több epizódot aligha fogunk kapni, de ez legalább garantálja a pergő cselekményt, és azt, hogy ne tudjunk ráunni Sherlock Holmes mindentudó nyomozóképességeire. Steven Moffat mindenesetre bizonyította, hogy Arthur Conan Doyle történetei valóban időtállóak, és van létjogosultságuk 2010-ben az eredeti formájukban is. Nem kellenek verekedések és hajmeresztő kaszkadőrmutatványok ahhoz, hogy ez a képlet működjön. Ez nem a viktoriánus Batman Begins, ez a huszonegyedik századi Sherlock.

24 komment · 2 trackback

Címkék: sorozat krimi tévékritika négycsillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr502291925

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rózsaszín tanulmány - Sherlock 2.1 2010.09.14. 16:33:56

Az egész olyan, mint valami precíz és játékosan bonyolult gépezet, amelyben fáradt olaj helyett folyékony színararany a kenőanyag. A Sherlock-sorozat.Amikor meghallottuk, hogy Steven Moffat és Mark Gatiss közösen dolgozik egy új és modern környezetben ...

Trackback: Rózsaszín tanulmány - Sherlock 2.1 2010.09.14. 16:33:52

Az egész olyan, mint valami precíz és játékosan bonyolult gépezet, amelyben fáradt olaj helyett folyékony színararany a kenőanyag. A Sherlock-sorozat.Amikor meghallottuk, hogy Steven Moffat és Mark Gatiss közösen dolgozik egy új és modern környezetben ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Edgar 2010.09.14. 08:36:07

Jó a poszt. Csak szerintem egyáltalán nem volt gyöngécske a nyomozási szál a Study in Pinkben. Ez az első rész minden szempontból fasza lett, magasról veri a legtöbb detektíves egészestés filmet.
A második rész tényleg lassú és kicsit unalmas, gondolom mert ezt az egyet nem Paul McGuigan rendezte. A The Great Game meg egy kurvaizgalmas, action-packed epizód, csak kicsit túl sok minden bele van gyömöszölve. De az, amikor először megszólal a síró hang a telefonban, hogy 'Hello, sexy', hát, David Lynch maga alá csinálna gyönyörében.
A film zenéje pedig zseniális.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.09.14. 08:37:31

nagyszerű sorozat, nézze mindenki...

Salvatore Bonanno 2010.09.14. 09:41:20

A nyár legkellemesebb meglepetése. Az angol sorozatok egyre jobbak: Luther, Sherlock, és még az ezeknél egy fokkal gyengébb Strike Back is nagyon jó.

Pickman2 2010.09.14. 10:07:30

Tényleg nagyon szórakoztató, mindenkinek csak ajánlani tudom. Én nem adtam neki először sok esélyt de nagy pozitív csalódás volt. A kritika Moriarty-s részével egyetértek. Az ahogy a legendát kezeli a film és ahogy kihasználja a forgatókönyv azt hogy ismerni véljük a karaktereket az zseniális.
A zene meg van olyan jó mint a Jeremy Brett féle holmes zenéje. (Mondjuk Jeremy Brett nekem az ultimate Holmes, de valahogy mégsem zavar a Cumberbatch-féle, valahogy megvannak egymás mellett)

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2010.09.14. 10:10:05

A zene részlegben ott volt David Arnold... :)

Gaines · http://delta.blog.hu 2010.09.14. 10:44:20

A nyár legkellemesebb meglepetése volt, nem számítottam rá, hogy ennyire imádni fogom. Rég éreztem magam olyan jól egy sorozatepizód közben, mint az első rész alatt: felpezsdített, felvidított. Színtiszta szórakoztatás.

Tartottam tőle, hogy egy átlagos nyomozós sorozatot kapok némi Holmes-hommage-zsal leöntve, de ez ízig-vérig Conan Doyle. Ha ránéztem Cumbercatchre, egy szuverén, mindenféle elődökhöz való hasonlítás nélkül, a saját lábán megálló, s mindeközben az eredetihez hű Sherlock Holmest láttam. A nyomozati szál kapcsán Edgarral értek egyet, a 2. részt leszámítva én sem éreztem gyengének, inkább csak a műsoridőhöz képest volt az 1. részben picit kevés, a 3.-ban pedig picit sok a cselekmény.

Nálam messze túlszárnyalja a leginkább közepes Guy Ritchie-féle feldolgozást. Az a humoros kreativitás pedig, ahogy az eredeti novellákat forgatja át a jelenbe, mesteri. (A Rache-s jeleneten csak elismerően csettinteni tudtam.)

És persze a zene... :)

Edgar 2010.09.14. 10:56:55

@Gaines: Igen, számomra is nagy meglepetés volt. Holmes-rajongó vagyok, ezért rém szkeptikus voltam ezzel a sorozattal kapcsolatban. Főleg amikor láttam a legelső jelenetet, hát teljesen leírtam: mi ez a szar low-budget háborús jelenet? De aztán fokozatosan változtatnom kellett a hozzáállásomon, és az első rész közepére már nyáladzva zabáltam a filmet.

Gaines · http://delta.blog.hu 2010.09.14. 11:30:37

@Edgar: SPOILER Amikor Lestrade meghozza a gyilkosság hírét Sherlocknak, majd miután távozik, Holmes úgy kezd ugrálni örömében, mint egy kisgyerek, na ott széles vigyor húzódott az arcomra, ami a rész végéig ott is maradt.

Vékony Gábor 2010.09.14. 14:55:09

@Gaines: Melyik részben volt a Rache-s jelenet? És mi is az? :)

virtualdog 2010.09.14. 16:39:33

Hű, ezt meg kell néznem! Hatalmas Sherlock Holmes-fan vagyok régóta, és a Guy Ritchie film teljesen hidegen hagyott, Vasember-utánérzés az egész Holmes-karakter.

mesko 2010.09.14. 16:56:58

Istenem, de jó írás..egész meghozta a kedvem Sherlock-ra, pedig nem olyan rég kicsit elment töle:(
Tényleg, Holmes és House micsoda kapcsolat, hisz ha csak kiveszem a "L" betűt a Holmes-ból kapom a Homes-t, ami azért nagyon közel visz a House jelentéshez :D
Köszi, megnézem!...s ha még a zenéjét is ennyien kiemelték, az az igazi ráadás :)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.09.14. 17:11:54

tényleg marha jó ez a sorozat. a guy ritchie film viszont egy kalap szar.

Freevo · http://delta.blog.hu/ 2010.09.14. 17:15:25

@Bandula Ferike: SPOILER a pilotban a rózsaszín ruhás nő véste ezt a padlóba.

mesko 2010.09.14. 17:32:09

..hát, engem kellett volna látni most!, csapok le gyorsan a sorira, s látom, hogy csak három rész van..s jövök vissza ide, és újra olvasom a végét az írásnak, ahol az áll, hogy aligha kapunk többet:(
IGAZ EZ?, de komolyan most na...miért csinálják ezt?

Freevo · http://delta.blog.hu/ 2010.09.14. 17:38:37

@mesko: bocsánat, már észrevettem, hogy az a sor félreérthető lett. Lesz folytatás, de valószínűleg jövőre is csak három epizóddal. Az írók nem érnek rá a Doctor Who miatt, meg közben Martin Freeman is el szeretne menni filmezni.

Gulandro 2010.09.15. 00:30:17

"Ez nem a viktoriánus Batman Begins, ez a huszonegyedik századi Sherlock."

Bár kétségtelenül hatásos, ez a zárómondat nekem kicsit sántított. Nem lehet szerintem nagyon összehasonlítani azt a nindzsafilmet az idei év egyik legjobb újraértelmezésével. Siker terén, illetve közönség terén biztosan, de esztétikailag (ami szerintem számít itt) más területek.

Bjulis · http://8mp.blogspot.com/ 2010.09.15. 11:22:28

@Salvatore Bonanno: Az angol sorozatok nekem is hatalmas kellemes meglepetések (a Sherlock is). Kedvencem a Hustle, érdemes rápróbálni.

nightshift 2010.09.17. 14:23:09

Én szerintem meg folytatni fogják. Három részre tervezték, de mindenhol baromi jól fogadták, úgyhogy a feladat adva van. Nem hinném, hogy ezzel le lehet bőgni, ha így folytatják. A befejezés meg egy akkora lórugás, hogy csak na! Folytatásért kiált. Mit kiált? Üvölt!

Azzal meg nem tudok egyetérteni - végül is szubjektív a kritika -, hogy Andrew Scott "félelmetesen túljátssza a szerepét."

(SPOILER-GYANÚS:)
Lehet, hogy így tűnik, de ha a kritikus azt minősíti túljátszásnak, hogy gyakorlatilag mondatonként váltja az akcentusát, akkor téved. Ez is csak azt szolgálja, hogy a zseniális, minden apró jelből mesteri következtetéseket levonó Holmes ne tudjon meg róla az égvilágon semmit, még arra se lehessen tippje, hogy hol nőtt fel.

Sharpe · http://www.book-fun-factory.com/farfun/ 2010.10.01. 17:55:44

A sorozat összességében remek szerintem, bőven megéri a ráfordított időt. Egyetértek a cikk írójával, mindkét főszereplő tökéletes választás, és nagyon jól működik, mint modern átirat. A részek önmagukban meg... Ha 1-től 5-ig kéne értékelni, akkor az első mindenképp 6-os :D, a második gyönge 3-as, a harmadik pedig újra jó 4-es. Mert ahogy Edgar is leírta, rohadt izgalmas, de van benne egy "gyorsan, még annyi mindennek kell kiderülni" érzés.

elefes 2011.01.17. 19:31:49

Tényleg jó sorozat volt. Holmes az első részben még nagyon emlékeztetett Matt Smith Doktorára, de a következő részben visszavettek belőle, valamivel elegánsabb lett. Viszont Moriarty-t egyáltalán nem tudtam komolyan venni, az a sipákoló suttyó mindennek kinézett csak egy zseniális főgecinek nem.

SherlockHolmes · http://jeremybrett.eu 2012.09.09. 00:43:50

Sziasztok!

A Sherlock nagyszerű sorozat. Jó, hogy megjelent és színesíti a Sherlock Holmes palettát. :o)

Sherlock magyar lapja:
sherlock.extra.hu

Bernadett Komáromi 2013.03.20. 19:02:56

Sziasztok!

Az egyik kedvencem ,ez a sorozat. Megtudná valaki mondani nekem,hány évad készült ebből a sorozatból,és honnan tudnám letölteni?

Köszönöm!! :)

hakaba 2013.03.21. 10:06:46

2 évad készült, most forog a harmadik. Egy évad 3 rész, 1 epizód másfél óra. Letöltésről nem nyilatkozom. :)