Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Karambol

2010.01.28. 20:02 Wostry Ferenc

Mindenki ismeri azokat az autóreklámokat, amelyeken nagymellű luvnyák síkos motorháztetőkön terpeszkednek. Mindenki ismeri az autóbuzik űberfasz-nagy kipufogóit. Cronenberg a szex és a technika e furcsa szimbiózisát ábrázolja J. G. Ballard kultuszkönyvére alapuló filmjében; a játékot végletekig fokozva festi meg e tökéletes testekből és csillogó karosszériákból álló álomvilág sötét oldalát.

James Ballard (James Spader) és felesége, Catherine (Deborah Kara-Unger) élete ürességtől kong, ezt szexszel igyekeznek kitölteni, és mindegy, hogy a másik, vagy egy vadidegen a partnerük. Éjszakai kocsicsonkázásuk során azonban James balesetet szenved. Az ütközés a szemből érkező kocsi sofőrjének halálával, James és Helen Remington (Holly Hunter) - aki a másik autó utasa volt - számára horzsolásokkal és törésekkel végződik. A pusztulásnak ez a pillanata az autóbalesetek iránti megszállottságuk megszületésének momentuma is egyben.

A korházból való elbocsájtásuk után James és Helen a roncstelepen találnak ismét egymásra, ahol a férfi totálkáros autójának maradványában üldögél. Találkozásuk autó-erotikus szexben eszkalál, a repülőtér parkolóházában. Később, mint új szenvedélyük gurujára csappannak rá a sebhelyes Vaughanra (Elias Koteas), aki már a kórházban is élénk érdeklődést mutatott sebesüléseik iránt. Ő egy volt kaszkadőrrel társulva hírességek halálos baleseteit rendezi újra ("Mansfield csak kutyával és csöcsökkel az igazi!"), persze a biztonsági előkészületek mellőzésével.

Catherine is vonzódni kezd férje furcsa szenvedélyéhez. Mikor egy este hármasban Vaughannal egy baleset mellett hajtanak el, a nő a guru kiváncsi kamerája előtt a véres áldozatok és roncsolt kocsidarabok közt szexisen pózoló modellé mutál.

Cronenberg a házaspár lassan, de biztosan változó értékrendjét állítja filmje középpontjába. Vaughannak mintegy áldozatul esve olyan világban találják magukat, ahol az autó modern fétis, az újra- és újranézett ütközési teszt felvételek pedig a hetero- ill. homoszexuális vágy stimulálására szolgálnak. Persze az aktusoknál a balesetes sebhelyek tapogatása-nyalogatása az élvezetet csak fokozza. A Karambol szereplőinél a nemi aktus önkifejezési forma is egyben: a figurák fejlődésének kulcsa egyedül a meztelen testbeszédben rejlik.

A fétisuniverzumon kívüli világ ábrázolásáról való lemondás a filmenk rendkívül intim légkört kölcsönöz. Felületesen nézve az egész csak szexjelenetek egymásutánja, de a lényeg a bőr alatt van. Feltűnő a szereplők kommunikációképtelensége, a majd alvajárás-szerű, érzelemmentes viselkedésük, amely a világ iránti közönyükről tanúskodik, ugyanakkor mély kétségbeesésben gyökeredzik, mintha régen elfeledett érzelmeik emléke és az utánuk való vágy kísértené őket.

Egy amerikai kritikus szerint az ütközések "az áldozatokból kerekeken guruló zombikat" csinálnak. A balesetek előtti szituációjuktól különbözés valójában csak furcsa szenvedélyükre irányuló fixációjukból áll, mely új értelmet ad életüknek. Cronenberg figurái érzelmi nyomorékok voltak és lesznek egy technokrata világban, mindig újabb impulzusok után kutatva, melyek biztosítják őket arról, hogy még élnek. Érzelmi repertoárjuk szexuális vágyra redukálódott, mely mégsem ad nekik kielégülést: arcukon nem látszik öröm, ad tergo bizonyítva kommunikációképtelenségüket. Mikor James hátulról keféli Catherine-t, érzelmeik egymás elől rejtettek. Suschitzky, Cronenberg állandó operatőrének képei jéghideg, kék-szürke sterilitást árasztanak, erotikának nyoma sincs. Howard Shore gyönyörű, minimalista e-gitártémája csak fokozza a fémes hangulatot.

A Karambol Cronenberg eddigi legkompromisszummentesebb variációja örök témájának, annak, hogy hogyan változtatja meg az embert a modern technika. Az irodalmi alapanyaghoz hű filmet maga a rendező is úgy jellemzi, mint tanulmányt két emberről, akik egy technokrata világban kutatnak érzelmeik után, és ehhez az autó mint katalizátor van segítségükre. Erről az egyszerűen összefoglalható témáról sikerült egy izgalmas szimbólumokkal teli kinyilatkoztatást készítenie. A Karambol az új század emberének emocionális elszegényedését pontosan ábrázolja. A film egyben grandiózus kísérlet is, melynek tartalmi és formai határozottságát csak csodálni lehet. Az átlag mozinéző szokatlan struktúrája miatt szinte biztosan nem lát benne mást, mint ágyjelenetek sorozatát, pedig a Karambol egy igazán eredeti film, amely mindenkinek ajánlható, ha másként nem, hát provokációképpen.

12 komment · 1 trackback

Címkék: dráma filmkritika 4csillagos mindfuck

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr661710739

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Web hosting free ssl 2018.09.10. 14:46:46

5 állítás az új Jobbikról - Spíler

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

J. McClane 2010.01.28. 21:14:17

Ezt még annó moziban láttam. Rosanna Arquettet kihagytad a kritikádból, pedig érdekes színfolt a filmben.

Hanyattlökött Lúdtalp 2010.01.28. 22:37:00

Én is moziban láttam először, lenyűgöző volt. És azóta sem kopott meg.

Edgar 2010.01.29. 01:31:18

Elias Koteas legjobb szerepe. De nemcsak az övé. Rohadt jó film.

rettentó 2010.01.29. 08:06:38

Az egyetlen film, amiről majdnem kimentem, illetve öklendezve néztük végig. Azóta semmi nem érdekel Cronenbergtől, aki egy beteges ember.

clive. 2010.01.29. 11:23:04

Cronenberg egyik legjobbja. Sőt mindig mikor nézem úgy érzem ez a legjobb filmje. És ugyanezt érzem a Videodrome közben is:)

virtualdog 2010.01.29. 11:24:32

E-gitártéma! Kurvajó! :D

Szurkoló 2010.01.29. 11:28:20

Tok jo film.
Hianyolom a hivatkozast a regebbi kritikara, es az osszehasonlitast a Harcosok Klubjaval.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2010.01.29. 11:55:49

@Szurkoló:

1, totál elfelejtettem, hogy egyikünk írt már róla.

2, itt az összehasonlítás: a Harcosok klubját utálom. A Karambolt nem.

Lehota Árpád 2010.01.29. 13:31:52

A Toldi moziban láttam anno ('97?) - a vetítést félbeszakították kb. a közepén mert vki négykézláb mászkált a sorok között és fogdosta az embereket. Kire hogy hat a film, ugye. (aztán folytatták)

Balfake 2010.01.31. 12:21:17

Biztos átlag mozinéző vagyok, de nekem kicsit üresnek tűnt. Szép, jó, meg minden, vannak ezek a perverz népek, akik autóbalesetekre gerjednek, de túl sokat nem tudunk meg róluk, főleg hogy mi a halálért csinálják.

66th Zealot platoon 2010.02.08. 22:56:39

@Lehota Árpád: jaja, azt a labfogdosast en csinaltam, de eloszor te leptel ra szemuvegemre.