Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Orphan

2009.10.10. 20:03 Wostry Ferenc

Nem emlékszem, hogy idén bármelyik filmen jobban szórakoztam volna, mint miközben az Orphant néztem - efféle grand guignol, groteszkbe hajló, véres-rosszindulatú, mégis sötéten humoros horrorfilmet mostanában már csak nagyon ritkán készítenek az amerikaiak.

Eredetiség az mondjuk nem sok van benne. Kate (Vera Farmiga) a harmadik gyerekével terhes, de ezt elveszíti. Anyai érzéseinek mintegy tokot keresve - mert annyi van neki, hogy a két korábbi kölöknek túl sok! - férjével (Peter Sarsgaard) örökbe fogadnak egy korához képest rendkívül érettnek mondható árvát, Esthert (Isabelle Fuhrman). Okos, művelt kislány, akinek kedvenc hobbija a festés. Egyetlen különcsége, hogy a csuklóira és a nyakára kötött lányos szalagokat nem hajlandó sosem levenni. Istenem, van ilyen... én sem megyek soha fürödni, hacsak legalább hárman nem néznek közben.

Idővel persze halmozódni látszanak a huncutságok arrafelé, amerre Esther jár: osztálytársa lezuhan a mászókáról, az apácának, aki tanúja volt örökbefogadásának, valaki péppé kalapálja a fejét, illetve mostohatestvéreit is egyre több "véletlen" baleset éri... Lehet, hogy az ártatlan külső mögött határtalan sötétség tátong? Létezik, hogy a kedves házaspár valami nagyon-nagyon-nagyon furcsát fogadott örökbe? És előfordulhat, hogy áldás az abortusz?

A "hirtelen-lett-egy-gyerekem-de-hibás-és-most-visszaváltanám" horrorista alműfajnak számos példánya létezik, kezdve a klasszikus Bad Seeddel (1956), általhajtva az Ómenen (1976), és beleütközve Joseph Ruben Good Sonjába (1993), amelyben Frodó és Hómalón gyepálta egymást. De mondom, ezek csak kiragadott példák, van ilyesmiből egy rakás. A rohadt kiskölkök ijesztőek, mindig is mondtam. Ám nem tagadhatom, az összes közül az Orphant élveztem a legjobban (na jó, az Ómennel együtt lohol, fej fej mellett.) Hideg konzekvenciájában egyébként leginkább Dennis Dimster 1992-es Mikey-jára hasonlít, amelyben szintén egy pöttöm pszichopata szedte áldozatait.

Az Orphanban megvan az a fekete, kegyetlen lendület, ami kiveszett a mainstream horrorfilmből: néha nagyon is tabuszélen sétafikál (át nem lépi őket, annyira azért nem bátor), a vérontást meg jókedvvel műveli. Nem cinikus, száraz és komputeren kiszámított, mint a trágya Fűrész-filmek vagy a mostanában ránk zúdított istentelen, futószalagon gyártott horror-remake-ek. Kedvvel fetreng ugyan a műfaji klisékben, de jópárat kifordít, sőt túlhúz: a film csavarja az egészet átlódítja grand guignolba, néhány másodpercig szóhoz sem fogsz jutni, "ne neeeeem, ennyire nem eshetnek túlzásba, ezt a faszságot...", de aztán magadhoz térsz, és rájössz, hogy nagyon is passzol a film vágtató agyamentségéhez.

A rendező, Jaume Collet-Serra 2005-ös Viasztestek című munkája sem volt rossz, az Orphan meg már egyenesen kiváló. Remélem a csávó megmarad horroristának. És továbbra is játszatja a Vera Farmigát. A csaj arcát órákig tudnám bámulni - nem egy kimondott szépség, de egy ilyen arc ezerszer izgalmasabb, mint a szőke tucatszilikon-picsák bármelyikéé.

27 komment

Címkék: horror filmkritika 4csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr481441166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sep · http://prizmafolyoirat.com/ 2009.10.10. 20:47:19

Télleg király anyag az Orphan, mondjuk az ilyen öröbefogadós-családos gyilkosgyerekes cuccok elég gyérek voltak mostanában (Omen-remake meg Túlvilág szülötte, ehh).

Pikszi · http://afeketezongora.blogspot.com/ 2009.10.10. 21:26:47

Bölcsebb lenne a szőke szilikonangyalokhoz visszatáncolni, mert Vera Farmiga legközelebbi honi vásznas megjelenésére 4 hónapot és 2 hetet kell várni (akkor is azzal az undorító Clooney-val, pfúj). A Viasztestek ragyogó Paris Hiltonja meg ott van a kezed ügyében.

Styxx 2009.10.10. 23:36:41

Szilikonmentes (talán?) de szőke, na jó enyhén vöröses Nicole Kidmannal a Más világ szvsz az egyik legjobb horrorfilm, de ez is jónak tűnik.

K.Leslee 2009.10.11. 17:11:51

NNa, akkor ezt meg kell nézni. Az írás alapján akkor nem olya, mint egy Omen-remake(mésodszorra).

..nade a Viasztestek, mint nem rossz film? Hát.. nem tudom.

virtualdog 2009.10.11. 18:03:05

Nekem is bejön ennek a kiscsajnak a furcsa arca. Kicsit cicás, kicsit ufós, kicsit ijesztő, nagyon szép. :)

K.Leslee 2009.10.11. 22:33:00

@Ramiz: Ő a kiscsaj anyukájáról beszélt

Pikszi · http://afeketezongora.blogspot.com/ 2009.10.11. 23:29:08

@K.Leslee: Hohó, Ramizra a gyanú setét árnyékát vetetted! Emberünk netán egy új kisgyermekes horrorcselekményre edz?

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.10.12. 13:35:34

Ojj, véletlenül kimoderáltam Wong Fei Hong kommentjét... Aszonta:

"Nagyon jó kritika egy nagyon jó filmről.Nálam az év thrillere mert ebben a kategóriában úgyse lesz jobb.Kellően groteszk ami inkább a régi thrillerekre jellemző már a nyitó "álom" is ezt mutatja.Amikor meg kiderül az igazság Estherről ott sokáig nem jutottam szóhoz sőt még a film után is kampec voltam:D Beteg..."

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.10.12. 15:33:09

Nagyon nehezen akart beindulni a film, ráérősen haladtak az elején, unalmas volt , plusz volt néhány felesleges -szokásos ijesztegetés. A második felében aztán szépen rákapcsoltak, kicseszett módon megutáltatják velünk a kislányt, a végén az "I'm not your fucking mommy" jelenet nagyon jólesett.

abwert 2009.10.12. 23:00:54

@K.Leslee: valóban arról beszélt, de Ramiz véleményét maximálisan osztom!

K.Leslee 2009.10.13. 00:22:28

@abwert: Nna, végre megnéztem. Ramiz véleményét Én is osztom. Sőt, úgy érzem, hogy a filmet a kislány arca 'vitte'. Merthogy ebben a filmben aztán tényleg minden az, aminek látszik(kivéve a csavart a végén). Azért néha ilyen is kell. Egyszer olvastam egy könyvet egyik kedvenc írómtól: Dean R. Koontz: Arc. A története ugyanez, csak nem örökbefogadós, hanem a nő véletlenül elgázol egy kislányt, majd hazaviszi. A magyarázat, hogy miért volt gonosz a kislány, meggyőzőbb volt.
Azért örülök, hogy(SPOILER!!!).............. nem volt különösebb hókuszpókusz a végén, ilyet sem láttam még.

K.Leslee 2009.10.13. 00:43:01

@Wostry Ferenc: Tényleg szórakoztató kis film volt és egyáltalán nem unalmas(A Viasztesteknél milliószor jobb). Annak ellenére, hogy pofátlanul egyszerű és tele van klísékkel(elvesztett gyerek ,a férj, aki nem hisz, meg mikor a nő bort vesz) szépen le van vezetve, ügyesen gazdálkodtak abból a kevésből, amit a történet nyújt és a szereplők is rendben vannak. Kár, hogy a film végi csavar nélkül az egész olyan üres lenne és számomra nem adta meg az épkézláb indokot a rémtettekre, vagy ha igen, hát akkor elég olcsó magyarázat. Írok még pozitívumot, hogy ne moderáljanak ki: izgalmas, kellően realista(főleg a vége) és a szőke kislány nagyon édes:-)
Ja.. és életemben nem láttam még ennyire gonosz, mégis bájos arcot, mint Estheré.

K.Leslee 2009.10.13. 00:49:46

@Wostry Ferenc: A csavar meg szerintem sem fassság. Inkább az volt az érzésem, hogy mesterkélt; mintha sorbavették volna a lehetséges befejezéseket feltételezve, hogy ilyen még (talán) nem volt. De kit érdekel, ha a film működik....

Wong Fei Hong 2009.10.13. 09:19:02

A csavar rendkivül jól beleillik az egészbe mert akkor jössz rá hogy a "kiscsaj" miért zárja a fürdőszobát és miért nem akar fogorvoshoz se menni:D

Bagheera Kiplingi 2009.10.13. 17:06:10

@koimbra: valóban, kb negyedóraval lehetett volna rövidebb, végül is egy egy szálon futó és nem egy túlbonyolított story volt. a csavar viszont ütött rendesen és szerintem volt mesterkélt sem. viszont az Ómen mellé kicsit túlzás odatenni, Damien mégis csak az Ántikrisztus volt :) egyebként meg hello mindenki - ez az első kommentem.

Bagheera Kiplingi 2009.10.13. 17:07:53

@Bagheera Kiplingi: ja, igen, az anyuci az év MILFje :)

K.Leslee 2009.10.13. 19:08:24

Igen, az Omen valóban egy nagyobb volumenű alkotás. Én sem emíteném egy cikkben a kettőt.

mardelszky 2009.10.18. 04:20:15

most néztem meg.
ez is beírta magát a 'have to see again' listámra.
10/10

rajen 2009.11.08. 01:09:59

Sziasztok! Régóta olvasom a blogot, le is szoktam tölteni egyes filmeket azok közül, amiket ajánlotok, de ezt volt merszem egyelőre csak megnézni. :D Szerintem nagyon izgi film, a csavar is tetszett a végén. :) Egy kérdésem volna, mi az a grand guignol?

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.11.08. 09:06:18

@rajen: itt elmagyarázzák

en.wikipedia.org/wiki/Grand_Guignol

egy stílus, egy attitűd, ami onnan ered

Lehota Árpád 2009.11.09. 00:47:48

Szintén most néztem meg - nagyon működött! Pl. ritka, hogy ennyire lehet drukkolni a főszereplőknek, tényleg jó színészek egytől-egyig. A horror-kliséket meg profin kezeli, ezt tanítani kellene. Köszi az ajánlót!!

K.Leslee 2009.11.21. 21:57:33

@Wostry Ferenc: Nem sok ilyen film születik mostanában ebben a műfajban, vagy csak nem tudunk róla. Ilyen a The Broken című film is, ami számomra nem volt tiszta teljesen, de meggyőzött arról, hogy nem kell még teljesen eltemetni a pszhichothriller műfaját. Ha Te, mint szakember, ismersz még ilyen filmeket, megdobhatnál pár címmel:-)

elefes 2009.12.20. 19:11:44

Épp az imént néztem meg, pedig már a cikk elolvasása után... megszereztem. Igazán remek film volt, nem játszott biztonsági játékot, hatásvadász sem volt, és különösen tetszett, hogy miközben használja, ki is gúnyol tipikus feszültségkeltő elemeket. A végén a fordulatban meg olyan hűbazmegeltem, amilyet mostanában csak a Dexter közben szoktam.
Majd ha hazamegyek karácsonykor, megnézetem anyámmal is.

chrismaster · http://twitter.com/thegoodkchris 2009.12.26. 23:11:27

A poszterét látva már tudtam hogy érdekelni fog. Az igaz hogy semmi igazán érdekes nem volt a filmben -"csúnya gyerek aki adja a szépet"-de az a FORDULAT-CSAVAR az utolsó kb.20 percben...ááá,az mindent vitt nálam.
Az utolsó 20 perc előttig úgy egy 6.5/10-majd a fordulat után 7.5/10.
Látni kell!-persze az ilyen filmek később érkeznek Magyarországra...ha megérkeznek egyáltalán.

mamba 2009.12.27. 21:20:16

Ez egy jó film,izgalmas,nagyon jól játsza a kiscsaj a szerepét,szeretem az ilyne gonosz gyerek/családtagos filmeket:)
10/8 pont.

_DelMare_ · http://reviewtonight.uphero.com 2010.01.22. 21:51:30

hát eddig az év meglepetése volt. zsír az írás is, ezzel pedig különösen egyetértek: "A csaj arcát órákig tudnám bámulni - nem egy kimondott szépség, de egy ilyen arc ezerszer izgalmasabb, mint a szőke tucatszilikon-picsák bármelyikéé."

már csak azért is, mert most láttam az UpintheAir-t, és Farminga miatt néztem meg az Orphant is.

egyébként simán párhuzamba lehet hozni az Ómennel, nekem speciel ez még jobban be is jött. klisék voltak benne (bazi nagy a sz@r, senki nem hisz neki, erre vesz két üveg bort.), de hálistennek a legtöbbje tényleg csak nyalóka módszerrel, elkezdik, de be nem fejezik.

igaz az is, hogy lassan indul be, de évek óta nem láttam olyan thriller/horrort, ahol ennyire elkezdek kamillázni a film közepétől.
szóval tényleg jó, simán mehet rá 8/10.

kerekgyarto yvonne 2010.02.14. 09:57:13

öröm látni, hogy már ilyen rég megszületett a kritika! ennél a filmnél a végefőcímet is szívesen nézem.
süti beállítások módosítása