Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Kungfu kedd #1

2009.07.08. 08:30 Wostry Ferenc

Gondolva a harcművészeti filmek után epekedőkre, az alábbi kritikzuhatag az ő étvágyukat igyekszik kielégíteni. Némi infó és minimális benyomás a tárgyalt filmekről, mindenféle minőségi igény nélkül - még régebben írtam őket egy amerikai fórumra. Lesz folytatása.

Bastard Swordsman (1984, Tony Liu) *****

Wuxia-fantasy tökéletesség. Nyaktörő iram, fantasztikus koreográfia, rengeteg fordulatot tartalmazó sztori és lenyűgöző finálé. Inkább érzéki benyomás, mint film. Utána csak döbbenten ülsz.
 

Bat Without Wings (1980, Chu Yuan) **

Horrorelemekkel operáló wuxia, és mint általában Chu Yuan Gu Long-adaptációi, követhetetlenül zavaros. Ha valaha filmnek szüksége volt dramaturgra, akkor ezeknek a feldolgozásoknak bizony szüksége lett volna. A vizuális kivitelezés szokás szerint látványos, de ahogy a történet filmre van víve, az egy katasztrófa. Egész egyszerűen ezeket a nagyon hosszú, epizodikus könyveket nem így kell feldolgozni. És ezen még a Kiss-fejűre pingált Ku Feng sem segít. Ha épp nem regényt adaptál, Chu Yuan csodákra képes, lásd Intimate Confessions of a Chinese Concubine.

Battle Wizard (1977, Pao Hsue-li) ***

Louis Cha Tian Long Ba Bu című, kétezer oldalas wuxia eposzának szuperalacsony költségvetésű trash adaptációja, a fiatal Danny Lee-vel a főszerepben. A film tempója meglehetősen kiegyensúlyozatlan, de a finálé szenzációsan őrült. El lehet persze képzelni, hogy a mammutregényt mennyire hűen dolgozták fel - én például nem emlékszem, hogy lett volna benne kungfu gorilla, a filmváltozatban viszont van!

Bells of Death (1968, Yueh Feng) ****

Áccerű wuxia alapvetés, Outlaw Josey Wales-szerű: főhős családját legyakják, utánamegy a gyilkosoknak. Lendületes, véres. A csúcspont a kopasz, baltás pszichó Ku Fenggel megharcolt párbaj a bambuszerdőben. Rendkívül atmoszférikus jelenet, mint ahogy a film legeleje is, az mikor felkoncolják a családot - extrém vájolensz rögtön kezdésnek, így kell ezt!

Boxer Rebellion ** (1976, Chang Cheh)

Ambiciózus, és a forgatókönyv sem rossz, de Cheh rendezése pongyola, sőt, kimondottan gyatra. A koreográfia szintén gyenge, ráadásul Fu Sheng játssza a főszerepet, aki engem halálra idegesít. Hogyan hozzunk össze nagy költségvetésből olyan filmet, ami kétfilléres tajvani kungfu produkciókra hajaz? Hát így.

Deadly Breaking Sword **** (1979, Sun Chung)

Nagyszerű wuxia a Shaw Bros egyik legjobb rendezőjétől, Sun Chungtól (lásd még tőle a nálunk is megjelent Bosszúálló sasok-at (The Avenging Eagle)). Ez a film is, az Avenging Eagle-hez hasonlóan, a múlt bűneiről, illetve az ezen bűnök által deformált személyiségekről szól. További hasonlóság, hogy ennek szintén Ti Lung, Fu Sheng és Ku Feng a főszereplői. Egyedül Sun Chung filmjeiben viselem el Fu Shenget.) Tang Chia koreográfiája káprázatos.

Dragon Swamp (1968, Lo Wei) ****

Meglepően kompetens módon megrendezett fantasy wuxia (meglepő, mivel a rendező Lo Wei). Bár a történet néha butuska, ám akciódús, kalandos, a koreográfia pedig látványos, csakúgy, mint a díszletek. A főszereplő nem más, mint a Shaw Bros-rajongók szíve csücske, Cheng Pei Pei.

The Flying Guillotine 2 *****

Míg az első rész egy komoly mondanivalóval (a hatalom hogyan korrumpál) rendelkező kungfudráma volt, addig ez a második egy akcióinfernó. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne története, sőt! A fordulatos forgatókönyv a Han ellenállók és a szokásos Csin zsarnok (ezúttal Ku Feng magát a császárt játsza, az első Repülő guillotine-filmben a hányatott sorsú mandarint adta, Chen Kuan Tai szerepét pedig maga Ti Lung viszi tovább) összecsapásáról szól.

Szó szerint nincs egyetlen elvesztegetett perc sem a filmben, még a párbeszédes jeleneteket is állandóan mozgó kamerával vették fel, amely kamera mintha szünet nélkül támadná a szinészeket. Michael Bay film a hetvenes évekből! A párbajok, bunyók és repülő guillotine-os mészárlások következtében kipurcannak párszázan történetünk során - lefejezések, csonkítások napestig -, a vér meg, mint egy folyó zubog. Nagyon-nagyon intenzív, tomboló film, fantasztikus fináléval. Hua Shan munkáiban a tempó mindig brutális, itt nemkülönben. Sun Chung mellett ő a kedvenc Shaw rendezőm.

HEROES OF THE EAST (1979, Lau Kar Leung) ****

A koreográfia gyönyörű (nem csoda: a rendező maga Lau Kar Leung), de én jobban szeretem, ha ennél azért több a sztori. Bár kétségtelen, hogy maga az alapvetés nagyszerű-játékos: Gordon Liu japán csajt vesz feleségül, és a házasságuk azon fut zátonyra, hogy melyikük hazájának harcművészeti stílusai hatásosabbak. A különböző küzdősportok egész sor japán mestere ruccan át Kínába szétrúgni szegény Gordon seggét, persze a nagyarcúaknak fogalmuk sincs, kibe kötnek bele... Az asszony japán csábítóját, Gordon vetélytársát Yasuaki Kurata alakítja, róla Chavez kolléga minden bizonnyal szól majd a kommentekben néhány keresetlent.

17 komment

Címkék: ázsiai wuxia kungfu shaw brothers filmkritika kungfu kedd

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr821231636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TheBerzerker 2009.07.08. 11:03:00

Jó ötlet ez a zanzásított kis csomag. Csak aztán legyen is folytatása.

Chavez kollégát meg várjuk itt a kommentek között:)

Chavez 2009.07.08. 13:39:14

Jövök! Futok! :)
Yasuaki Kurata az egyik legnagyobb harcművészeti filmikon!!! Japán és hong-kongi filmekből egyaránt ismert, és gyakorlatilag mindenkivel dolgozott már együtt, aki számít. Ha szeretjük a kungfu/karate filmeket, de nem is ugrik be a neve vagy a képe elsőre, akkor is tuti, hogy már láttuk, még ha kisebb szerepekben is. (Aces Go Places, My Lucky Stars, Ninja halálos csapdában, The Executioner, Sister Street Fighter)
Kurata Bruce Lee jóbarátja volt, és a Kis Sárkány halála előtt éppen azon dolgozott, hogy összehozzon egy közös filmet Lee-vel és az éppen feltörekvőben lévő Sonny Chiba-val, a legenda szerint Sonny már a hk-i reptéren járt, amikor értesült Lee haláláról, így az évszázad együttműködése sajnos elmaradt. Kurata amúgy Sonny Chiba-val a mai napig nagyon jó barátságban van, az idők során több filmben is szerepeltek együtt, de 2007-ben egy kisköltségvetésű videófilmben végre össze is csaptak. (Legend of Seven Monks) Ekkor Chiba 68, Kurata 61 éves volt! (Sonny asztmája miatt sajnos már néhol szükség volt dublőrre, de azért jelentősen kivette a részét a bunyóból ő is.) Legközelebb a Blood: The Last Vampire-ben lesz látható, illetve a Shinjuku Incident-ben Jackie Chan mellett.
Kösz a figyelmet, a végére pedig jöjjön egy remek kis bunyó Jet Li-vel a Fist Of Legend-ből:
www.youtube.com/watch?v=7p2YmjZ6FRY

TheBerzerker 2009.07.08. 15:21:55

Yuen Woo Ping fuck yeah!

A végén egy kis vak bunyóval, csak, hogy Ichi bácsi is örüljön:)
Istenem de kurva jól néznek ki ezek a japán ruhák. Alig várom, hogy legálisan is hakamám lehessen.

elhinchaviola 2009.07.08. 22:17:32

Öt nindzsa elem ( Chinese Super Ninjas), Mérges Shaolinok (Five deadly Venoms) hiányzik az összeállításból? Az első gyermekkorom meghatározó filmélménye volt. Ha kő vkinek, írjon, kölcsönadom.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.07.08. 22:20:00

a shaw bros 800+ csinált. a teljesség igénye meglehetősen nagy elvárás lett volna ettől a cikktől.

gyík (törölt) 2009.07.08. 22:44:04

Erről egy vélemény?
jet li - the fist of legend

www.youtube.com/watch?v=cgMwM4KSN6c&feature=related

Elég pofás.

2009.07.09. 00:58:28

Fist of Legend az nagyon állat, egyébként Bruce Lee ripoff. Viszont a listáról lemaradt az egyik legnagyobb LOL: Evil Cult!

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.07.09. 02:37:14

@acidrain: Evil Cult nem Shaw Brothers.

@gyík: Fist of Legend Jet Li másodk legjobb filmje a New Legend of Shaolin után. A Fist of Fury remake-je, de sokkal durvább koreográfiával.

senderesevece 2009.07.09. 06:51:29

látta valaki a cölöpcsapda titkát?

TheBerzerker 2009.07.09. 09:23:55

@acidrain: Az Evil Cult nekem az egyik kedvencem. Annak ellenére, hogy tényleg nem SB film.

gyík (törölt) 2009.07.10. 22:35:28

Jet Li - Fearless

Áááááá, ez kell!!!!

Istenkirály!

Norbert Hellacopter 2009.07.13. 22:36:55

Én szeretem Fu Sheng-et:)
Amugy az nagyon durva hogy Ku Feng mindenhol feltűnik...

Sabata 2009.07.20. 18:04:32

Ku Feng zseniális! Belőle sosem elég.
Azok az arckifejezések, nevetések mondjuk a Deadly duo-ban, Vengeance-ben, de sokat lehetne még sorolni.

pasztasutta (törölt) 2009.07.21. 23:50:17

Félig OFF mert nem Shaw Brothers, de wuxia, és szerintem minden idők egyik legkomolyabb bunyója amit filmre vettek.
Tsui Hark, Dao, végső harc:
www.youtube.com/watch?v=uOMPqZ0EIDU

terran 2009.07.26. 02:17:15

Ennek a cikknek a hatására megnéztem a Master of Flying Guillotine-t és annyira jókat röhögtem rajta :D
legjobbak voltak a foreigner fighterek, a nyujtogatós kezű jógi meg a mongol márió

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.07.26. 07:43:33

@terran: Ugyan ebben a cikkben egy büdös szó sincs a MASTER OF THE FLYING GUILLOTINE-ról, örülök hogy tetszett. :)

terran 2009.07.26. 17:37:32

ja tényleg :D
flying guillotine != master of flying guillotine

és a cikk amúgy is egy második részről szól :D
najó
süti beállítások módosítása