Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Dr Sör Kálmán kalandjai & A fiú, akit Zsuzsinak hívtak

2009.03.17. 08:00 virtualdog

Az Eduárd bemutatja sorozat, mintegy az (itthon megjelent) színes-szagos és húzósabb árú amerikai képregények és mangák ellenpontjaként, hazai készítésű rövid  - 26 oldal, 800 Ft - és fekete-fehér történetekből áll, melyet egyszerű és kényelmesen átlapozható tűzött füzetke formátumban adtak ki. A képregény-élvezet másik válfaja ez: a nappali legszebb polcáról áhítattal leemelt és kesztyűben átlapozgatott díszes kötetekkel szemben élőhelyéül sokkal inkább vasúti fülkék, tömött buszok, kirándulótáskák és kabátzsebek szolgálnak, és így is van ez rendjén. A megjelenések közül mi most kettő, az ízlésünkhöz közelebbi darabot ragadunk ki, a romantikus lelkületű ifjúságnak szóló történeteket engedelmetekkel másoknak hagynánk meg.


Dr Sör Kálmán matematikus kalandjai
– az öregebbek (haha) emlékezhetnek rá – a Kretén magazinban kezdődtek meg, Göndöcs Gergely hirtelen felindulásból elkövetett agymenéseként. A főhős, akarom mondani főszereplő jellemvonásai az első pillanattól világosak és rémisztően ismerősek lehettek az olvasóknak, ráadásul tisztán levezethetőek legfőbb attribútumaiból: nevéből, végzettségéből és munkájából.

Sör Kálmán: milyen szép, milyen egyszerű magyar név, Kőbányai és zsíros konyharuha jut eszünkbe meg elnyűtt pulóver. Matematikus, azaz művelt és intelligencs (sic!), de antiszociális és a hétköznapi értelemben szűklátókörű emberek, juthat eszünkbe (persze pironkodva, a magas sztereotípia-faktor miatt), és lám csodát: nem ez a képregény fog rácáfolni az elvárásainkra. Végezetül: tanár, tehát embergyűlölő, erőszakos és vulgáris. Pofátlanul egyszerű a recept. Akkor miért működik mégis?

Groteszk, egyrészről. Ez a korunkban nagyon népszerű és elterjedt esztétikai minőség ott lapul minden képkockában, Göndöcs Gergely az indokolatlanságánál fogva elfogadhatatlan erőszaktól indul és onnan csak megy tovább. Néha egy-egy áldozatot megpróbál talán hanyagul ellenszenvessé tenni, de nem áltatja olvasóját azzal, hogy pusztán az idegesítő, fárasztó emberek elleni virtuális hajtóvadászatról lenne szó. Ennél sokkal pőrébb, sokkal nyersebb, ösztönibb az egész. "Milyen átmérő? Leül. Elégtelen. Vrata-brata-vrata!" És szomorú, dühös magyar poszt-szocreál, másrészről. A Napirajznál könnyedébben, de benne van ez az íz is.


A rövid, hősünket különféle szituációkba helyező történetek egyértelműen az agresszív, türelmetlen és absztraktul rövid tőmondatokban beszélő ember-szörnyetegre koncentrálnak. Csakis őróla szól itt a show, olyannyira, hogy a többi visszatérő vagy csak egy kockára beugró szereplőnek még az élete-halála sem számít: meghalnak, súly nélkül, néha feltámadnak, közben pedig szomorúan mantrázzák egysorosaikat, míg S. K. elmegy az aknavetőért vagy az elefántért, hogy kinyírja őket (saját kezűleg). Pontosan ezért fáradnak el a Sör Kálmán történetek még egy ilyen rövid füzetke végére is: a karakter csak ennyi, nem is lehet több, stílusának töménysége révén nyeri el szerepének lényegét…

Komolyabban vehető viszont a másik górcső alá vett kötet, még akkor is, ha szerzője jóval fiatalabb és nem nevezhető hivatásosnak. Felvidéki Miklós képregénye, A fiú, akit Zsuzsinak hívtak, pofonegyszerű ötletre épít: elmesél (illusztrál) egy Johnny Cash számot (A Boy Named Sue), pont. Pár perces sztori huszonhat oldalon, tuti nem kell sűríteni, de a sztori azért pörög rendesen: Zsuzsi zűrös gyerekkora, a fater, aki lelépett, az osztálytársak, akik csúfolódnak a lánynéven, a pap, aki elárulja az eredetét…

Mi lesz ebből? Ugye nem valami átlátszó dráma?, aggódhatunk (ha nem ismerjük az eredeti country számot). De aztán: „Sajnálom, de az én szívem már egy másik nőé… Ezt a nőt pedig bosszúnak hívják”, olvashatjuk a tizedik oldalon, és kétségeink eloszlanak. A stílusérzék a lényeg: hátranyalt haj, hatalmas övcsatok, pofás csizmák és ide-oda dobált gitárok adják a sztoriba a rockabilly tökösséget, mindez azonban saját elegáns paródiájával vegyül, filmes klisékkel és pozőr beállásokkal. Nem lehet nem szeretni és nem együtt érezni vele – de totálisan komolyan venni sem.


A képi világ pedig minderre rátesz még egy lapáttal: a manapság már divatból szándékosan eltúlzott, pop-artos színezési módszer, ahol váltakozó sűrűségű fekete pontok adják a textúrát, ugyanabba az idézőjelbe teszik a kissé stilizált, de kifejező figurákkal dolgozó látványvilágot, mint amibe a vagánykodós párbeszédek vagy éppen a Johnny Cash felbukkanása a történetet. És ez, akár szándékos, akár szándékolatlan, nagyon ügyes húzás.

Ha nem tudnám, milyen keserű itthon a kiadók kenyere (főleg a hazai megjelenések tekintetében), hajlamos lennék azt mondani: ilyen kiadványokat lenne érdemes nyomni a magyar piacon, nem a tizedik féle tucatmangát…

16 komment

Címkék: magyar képregénykritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr631006678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santito · http://geekz.blog.hu 2009.03.17. 16:15:24

Az eddigi két legszimpatikusabb magyar kiadvány, a Sör Kálmán humorát vagy utálod vagy imádod, középszer nincs, a Zsuzsi meg egész egyszerűen egy Magyarországon talán példa nélkül álló ötlet parádés megvalósítása...

ráadásul Felvidéki Miklós pofátlanul fiatal, remélem még látunk egy-két dolgot tőle...

Chavez 2009.03.17. 17:31:15

Én nem utálom a Sör Kálmán humorát, mert szerintem nincs is neki. Felvidéki Miklós viszont nem csak fiatal, de pofátlanul tehetséges is.

Beyonder 2009.03.17. 19:41:11

Sör Kálmán munkásságát csak a Kreténből ismerem, az biztos, hogy kis adagban szórakoztató, nagyobban viszont nem tudom, hogy lehet elkerülni az önismétlést meg az unalmat (ezek szerint sehogy.)

travis 2009.03.17. 19:50:11

Erről majd egyszer valaki valamit:
www.freeweb.hu/magamlapja/justice.htm

Imádtam.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2009.03.17. 20:53:48

@Beyonder: Ez egy gyűjteményes kötet, a korábban a Kreténben megjelent kétoldalasakat tartalmazza, plusz egy vadonatújat. Nyugodtan lehet kis adagokban fogyasztani. Egyszerűen nem lapozol tovább, csak másnap. :)
A "Zsuzsi" pedig bekerült az Alfabéta-díjra jelölt négyesbe Futaki Attiláék Spirálja, Brazil Johnny Fellowja és Kemenes Ivánék Stroboscopája társaságában. A győztest az április 18-i képregényfesztivál előestéjén választja ki a kritikusok zsűrije, amelyben Santito révén a Geekz blog is képviselteti magát.
Érdekesség, hogy a két kötetet egyszerre jelentette meg a Képes Kiadó, és még én is, aki szerkesztettem őket, arra tippeltem, hogy a Zsuzsi lesz kelendőbb, hisz Felvidéki tehetségét képregényes körökben már évek óta elismerik, megsüvegelik. Ám sajnos ez a képregény sem tudta még áttörni a korlátokat, és csak kevesen vették meg eddig.
Ellenben dr. Sör Kálmánnak igen szép kultusza van kis hazánkban, és több mint kétszer annyi fogyott belőle, mint a másikból.

Akit érdekelnének, de még nem találkoztak velük: elsősorban képregényes rendezvényeken kaphatók (pl. a most vasárnapi 17. képregénybörzén), de megrendelhetők a Bookline-on is. Ez ugyanis az egyetlen terjesztő, amelyik bevállal füzetszerű kiadványokat.

virtualdog 2009.03.17. 21:31:39

Nem akarom befolyásolni a tisztelt zsűrit (nem is tudnám), de be kell valljam, sehogy sem értem a Stroboszkópa bekerülését, sehol nincs a többihez képest. Anno a fesztiválos cikkben írtam róla, nem akartam lehúzni, de nagyon bénácska képregény szegény, tényleg csak egy szárnypróbálgatás...

virtualdog 2009.03.17. 21:33:53

@ travis: Írhatsz róla egy vendégkritikát mondjuk. :D

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2009.03.17. 21:43:51

@Ramiz: Szerintem ez igencsak felületes ítélet a Stroboscopáról. De sajnos, még senki sem írt róla rendes kritikát vagy elemzést, pedig igencsak megérdemelné - és talán neked is megmagyarázná a bekerülését a top 4-be.

Alvwen Wintwex · http://www.myspace.com/alvwenwintwex 2009.03.18. 16:20:00

csákóbákó.
a dal címe "a boy named sue"...nem kötözködésből, csak a pontosság végett. ;)

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2009.03.18. 16:45:40

Elnézést kérek a Panel blogjától: elfelejtettem, hogy náluk már jelent meg Stroboscopa kritika.
panelblog.freeblog.hu/archives/2008/05/
"Szerelem által homályosan"-ig kell lescrollozni.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2009.03.19. 08:55:43

A csudába, pedig ezt is belinkeltem már vagy három hete a Képregény Infón. Kiment a fejemből. Úgy néz ki, a fesztiválra megjelenő Buborékhámozó 5-ben is lesz egy elemzés róla.

virtualdog 2009.03.19. 09:42:06

Hinnye, tényleg "named", elnézést és javítva!

Nem akarok írni a Stroboscopáról, mert minek? Tényleg örülök, hogy ezek a lelkesedésből elkészített szerzői képregények egyáltalán ki lettek adva, és örülnék, ha több ilyen lenne. Inkább dicsérem a szerintem igazán jókat, minthogy késhegyre menő vitába bonyolódjak azokról, amik abszolút nem ragadtak meg.

geomayler 2009.03.22. 14:57:53

Tetszett a cikk, szemléletes, kristálytiszta írás mindkét képregényről!
süti beállítások módosítása