Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Egálszombat, Meglepetésvasárnap (Filmszemle 5. és 6. nap)

2009.02.02. 17:03 VilosCohaagen

Furcsa állapotba kerültem a szombati filmek után - nem lehet egyértelmű döntést hozni róluk. Megvannak az előnyeik, amiket eddig a magyar film nélkülözött (történetvezetés, karakterek, színészek), de mindig akad valami, amitől lefelé görbül az egyszeri néző szája. 

Pater Sparrow 1 című filmje - tanult kollégám szerint a legnehezebben kereshető film p2p-ben – már délelőtt feladja a leckét.


Már a film elején két kellemes meglepetés ér: az egyik a stílusos feliratozás, másik a gyönyörű Kerekes Vica.

A történet szerint egy világhírű könyvesboltban eltűnik minden könyv és helyükre statisztikai adatokat tartalmazó könyvek kerülnek - leírva az egész emberiség egyetlen napját. Ezután nyomozás kezdődik, hogy ki tette ezt, de a vezető nyomozó sem tudja kivonni magát a könyv magnetikus hatása alól.

Az értékelés nehézségét az okozza, hogy filmként nehezen értelmezhető. Filozófiai értekezés az emberről (Tarkovszkij a partvonalnál melegít), kissé idejétmúlt treatment - kritika a zárt intézetekben folyó „gyógykezelés”-ekről, totalitárius rendszerekről, az információ hatalmáról - bibliai áthallásokkal. Ilyen töménységgel heroincsempészek dolgoznak.

Sparrow elköveti a tipikus elsőfilmes hibát - mindent bele akar pakolni egyetlen filmbe, de ezt a legjobb módon teszi. Formailag nincs olyan technika, amit ne használna -  álomjelenetek az egyre gyönyörűbb Kerekes Vicával és az egyre erősebben káromkodó Mucsi Zoltánnal, dokumentumfilmek a végveszélybe rohanó emberiségről, fiktív médiainzertek.

A film szerkezete rendben is van, de a dialógusoktól sokszor állt fel a szőr a hátamon (persze: még a Dörmögő Dömötör minden sorát is elhiszem, ha Sinkó László mondja). Az sem tesz jót, hogy minden szereplő egyben narrátor is. A képi világ szuggesztív, egyedi, sokat segít ebben Tóth Widamon Máté kamerája. Stanislaw Lemet adaptálni mindig kihívás és az 1 hibái ellenére sem rossz.

Más tészta Pálfi György Nem vagyok a barátodja. A kísérőfilm aranyos, az óvodások minden mondatukkal meglepnek, a vágásra, szerkesztésre nem lehet panasz.


Ami viszont utána jön, az már nélkülözi ezeket az erényeket. Tipikusnak gondolt emberek mindennapi életét hivatott bemutatni a film, a történetek folyamatosan egymásba indáznak. A tévés képi világ eleinte zavaró, de megszokható. Az már kevésbé, hogy a rendező megcsinálta ’81 legjobb filmjét. Úgy nyúl vissza a Budapesti Iskolához, ahogy nem kellene. Dokumentummal kívánja hitelesíttetni saját fikciós verzióját a mai magyar emberi viszonyokról. Az amatőr és a félamatőr szereplők improvizálnak, de a rendezői koncepció szerint úgy hajtja végig figuráit az úton, hogy közben elvész a történet logikája (A félhülye Jimmy mit keres a Markó utcában? Miért lop amatőr módon a gazdag csaj?) Érdekes következménye van a csak negatív figuráknak: nincs viszonyítási alap, és a karakterek érdektelenné válnak. Erénye műnek, hogy egy pillanatra megváltozhatnak az erőviszonyok két ember beszélgetésében, hol egyik, hol másik kerül fölénybe és ezt izgalmas látni.

Hadd legyek megengedő, Pálfi egykor megharcolt a jóindulatért és a művész nem költségvetés, hogy mérlege évente 3%-kal javuljon. Ha ez lenne az első filmje, még rendben is lenne, de a Hukkle vagy a Taxidermia után kevés.

És ha már a kispénzű filmeknél tartunk: vasárnapra maradt Szajki Péter Intim fejlövésének bemutatója. Van szerencsém ismerni az író- rendezőt, ezért is lepődtem meg annyira, mikor közölte, hogy 7 millióból forgat egy kamaradarabot (fél miniszteri autó, ára hacsak nem ragaszkodunk az alufelnihez. )



Négy férfi ül egy éjszakai bárban és a blazírtan bámulják a placcon vonagló csajokat. Négy kapcsolat jut kátyúba ugyanaznap és mindenki itt próbál kompenzálni. Aztán látjuk, hogy mi történt velük, hogy ide jutottak.

Sajátos, hogy az érzelmi kapcsolatok defektusait testi deformitásokból vezeti le - a költségvetés szorításában pusztán verbálisan - (ép testben ép lélek?) és szembemegy a sztereotípiákkal: a fiatal, potens srác nem kefél, a kedves mackóból előtör az előítélet, a jóképű menedzsert elhagyják. Élő karakterek léteznek a vásznon, amit az erős színészi játék külön ki is hangsúlyoz. (Huszár Zsolt és Kovács Lehel rezdülései többet mondanak egész regényeknél.) Számomra a sztorik lezárása is a helyén volt - kevesen tudnak olyan szomorúsággal bonbont enni, mint Gáspár Tibor. A dialógusokban akadnak kevésbé jól hangzó mondatok is, a rejtett célok is mérsékelten figyelhetők meg, de egy ennyire beszélő, arcokra és mondatokra koncentráló filmben megesik. A látvány videós, de legalább az operatőr, Petrik András keze stabil. Egy-egy zoomnál elcsodálkozom, de nem zökkent ki a történetből.

Hallatlanul szimpatikus elsőfilm, remek forgatókönyvvel, erős konfliktusokkal. Szajki keményen csapta le a névjegyét a magyar filmszakma asztalára.

Szemle van, és nem a kínos és a még kínosabb között kell választani. Szokatlan. A fáradtság egyre jobban kiül az arcomra és a májfunkcióimra, de már csak két nap és aludhatok!

16 komment

Címkék: magyar tudósítás filmfesztivál

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr48918476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kovacsbalint · http://kovacsbalint.blog.hu/ 2009.02.03. 14:22:02

Nem tudom, szerintem a legnehezen p2p-zhető cím eddig a Good. (ha ad valaki egy linket, örök hálám - nem ma kezdtem a dolgot, de nem sikerült megtalálni sehogy sem)

Beyonder 2009.02.03. 14:55:59

@kovacsbalint: Abból még nincs rip, ez az oka. Itt tudsz amúgy keresni:
www.vcdq.com/index.php

namhanman 2009.02.03. 16:59:44

Vilos, azért a Wostry cameóját megemlíthetted volna az Intim fejlövésnél;)

kovacsbalint · http://kovacsbalint.blog.hu/ 2009.02.03. 17:16:42

Értem, köszönöm :)

Egyébként írtam én is a Fejlövésről, de annyira mást, mint ti, hogy belinkelni is alig merem. de legfeljebb elküldtök anyámba: www.kultura.hu/main.php?folderID=1174&articleID=278925&ctag=articlelist&iid=1

Santito · http://geekz.blog.hu 2009.02.03. 17:48:57

hm, érdekes, nekem nem tűnt papírízűnek a forgatókönyv és többé-kevésbé logikusnak tűnt a cselekmény is...

VilosCohaagen kolléga meg is jegyezte nekem, hogy az a jelenet, ahol a lány az erőszakkísérlet után behívja a fiút a lakásba, leírva nem működött, a vásznon meg teljesen természetesnek tűnt...

summa summarum: a szemle egyik legjobb filmje és ez most kivételesen nem azt jelenti, hogy a többi kötelező érvényűen szar volt...

Köbli Norbert (törölt) 2009.02.04. 03:48:42

és nem csak azért dícsérjük a fejlövést, mert a fél geekz statisztált benne... tényleg szuper!

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.02.04. 12:36:58

Bálint, most nem azért, de jelen esetben eléggé melléfogtál. Hirtelen csak azt tudom felhozni érvként, hogy még a Cinematrixnak is tetszett. Érted? A Cinematrixnak! :)

Nem néz ki jól a film, mert picsa pénzből készült. De ennek a Szajkinak rézből vannak a golyói hogy összehozta ezt a filmet, és ráadásul kimondottan jól van megírva, egyszerűen nem igaz, hogy nem.

Ő volt az, aki az egész díjkiosztón leginkább megérdemelte a díjat, amit kapott.

TheBerzerker 2009.02.04. 12:54:52

Én még nem láttam a Fejlövést de a rendező író Szajki Petit közelről ismerem. Nem ma kezdte a kálváriáját azért, hogy ez a film létrejöhessen.

VilosCohaagen · http://geekz.blog.hu 2009.02.04. 14:52:49

Aki a szarból aranyat tud csinálni, ráadásul a teljes magyar filmszakma előtt kimondja, hogy "basszameg"- már nem elveszett ember.

kovacsbalint · http://kovacsbalint.blog.hu/ 2009.02.04. 15:23:49

Santito, egyrészt ízlések és pofonok :) Másrészt szerintem sokat számít, hogy ha te már ismerted a könyvet előre. Én nulla előfeltevéssel ültem be rá, vagyis annyit vártam, hogy a jó szereplőgárda alapján annyit gondoltam, hogy egy rossz esetben átlagos, jobb esetben tökös, egyéni film lesz.

Feri, azt megírtam a cikkben is, hogy mint néző, vastagon leszarom, hogy mennyiből sikerült megcsinálnia egy filmet. Nem fogom jobban _élvezni_ a filmet, ha tudom, hogy vért izzadt a rendezője. Másrészt tényleg, szó szerint kurva ideges voltam a film tizedik percétől fogva, annyira bántotta a fülemet a párbeszédek 85%-a. Ennyit tudok mondani - másik filmet láttunk :)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2009.02.04. 15:26:45

Na jó, de más filmet láttál, mint MINDENKI más?

Santito · http://geekz.blog.hu 2009.02.04. 16:14:22

kovacsbalint:

egyetértek, hogy kinek a pap, kinek a paplan, és nem is akarlak meggyőzni arról, hogy jó film volt, ha egyszer már eldöntötted, hogy nem, csupán annyiban pontosítanék, VilosCohaagen olvasta a forgatót előtte, én nem...

abszolút laikusként ültem be a filmre (minden szempontból), és úgy tetszett...

kovacsbalint · http://kovacsbalint.blog.hu/ 2009.02.04. 16:51:19

Feri, hát van ilyen :) Érted, ha rosszindulatból írnám vagy ilyesmi, az más, de nem ismerem a rendezőt, se senkit, nem is tudok róluk túl sokat, szóval semmi okom rá. Ha egyszerűen baromira felbaszott a film - szintén laikusként - akkor nem írhatom azt, hogy "hát nekem ugyan nem jött be, de mindenki szerint fasza, szóval..."

Beyonder 2009.02.05. 01:53:14

Megnéztem ma én is, az 500 forintos jegyárat megérte, de holnap már nem fogok emlékezni rá. Szárnypróbálgatásnak jó, bele lehetne ugyan kötni jó pár ponton (logikai bakik, pszichológiai hitelesség hiánya, lezárás sutasága stb.), de ilyen kvázi amatőr filmnél ez felesleges kekeckedés lenne. Ha Szajki tanult belőle (nyilván igen), akkor megérte megcsinálni.

Messze a legjobb szál egyébként a chatelős.

Gábor Pál 2009.02.05. 14:23:20

Én kétszer néztem meg a filmet, és nekem ez volt a legjobb a szemlén. És én senem olvastam a könyvet, se nem ismerem a rendezőt! Voltak hibái, de azokkel együtt volt nekem teljes. És szinte csak jó kritikákat olvastam róla. Ez a KB féle volt az egyetlen, ami az ellentétét írta.
origo.hu/filmklub/20090202-szex-hazugsag-het-milliobol-szajki-peter-intim-fejloves-kritika.html
www.magyar.film.hu/object.4e20c1d9-028c-46b3-a768-f6b2e2b7c027.ivy
www.magyar.film.hu/object.894fad13-4e18-407b-b1b8-41d365a5dfef.ivy
www.fn.hu/filmszemle/20090202/szexcsapda_unalom_szemlen/
süti beállítások módosítása