Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

2008 legjobb és legrosszabb magyar filmjei

2008.12.31. 08:00 VilosCohaagen

A magyar film szempontjából érdekes volt az idei – az év eleji (9 és fél randi) és végi nagy nézőszámot elérő/ váró (Kaméleon, Valami Amerika 2) filmek között érdekes kísérletek zajlottak. A valódi kísérleti film (Lassú tükör) mellett a műfajokkal való próbálkozások a legjellemzőbbek. Volt itt minden, mint kövér asszony cekkerében, pl. zenés dokumentumfilm (Jack Jack), road movie (Kalandorok), tévémusical (Casting minden).
A fesztiválfilmek is jól teljesítettek, (A londoni férfi, Delta), tűnjenek nekem bármennyire is visszatetszőnek.

A kelet-európai filmhez képest nem vagyunk annyira lemaradva, mint hinnénk. Ugyan a román 4 hónap 3 hét 2 nap az egész régióból – méltán – kiemelkedett, de a lengyel Tricks, vagy az észt Klass mellett sincs szégyellnivalónk.
Szóval oszlik a kanálisszag, de még maradt min dolgozni a szippantósoknak.

Magyar TOP 5:

1. A nyomozó – zsánerben gondolkodó, újításokkal is operáló mű, egyben a legjobb ígéret a másodikra, hacsak a közeg el nem rontja Gigor Attilát. Öt évvel a Kontroll után ismét van egy vicces, szerethető filmünk. Korrekt forgatókönyv, ügyes rendezés – hajrá!
2. Kalandorok – magyaros road movie három generáció szemszögéből, jól megírva és eljátszva. Érdekes, vicces, senki nem játssza túl a szerepét – szokatlan.
3. Mázli – az újmagyar „vidéki vígjáték”-ok legjobbika, korrektül megírva, jól megrendezve, jól castingolva. Balkáni mentalitás vs. Nyugat: fix egyes.
4. Pánik – Meglepően kellemes film a mentális problémákról, egy kermédiás műsorvezetőtől. Amennyivel kevesebből készült, mint a Kaméleon-Valami Amerika 2 páros, annyival szórakoztatóbb.
5. Az ötödik hely idén nem kerül kiosztásra, mivel – egyrészt minden helyezettem elsőfilm, és több értékelhető nem akadt – másrészt a sokadikfilmesek sem remekeltek annyira, hogy lenne mit jó szívvel ideírnom. Ehelyt is látható, hogy van kraft a magyar elsőfilmesekben, csak a turáni átok miatt nem jön elő.

Magyar BOTTOM 5:

1. Kis Vuk – Mosó Masa Pénzmosodája, avagy hogy rúgjunk egyet a magyar animációba. Filmként értelmezhetetlen, egy előnye van: a DVD-tok kiegyensúlyozhatja a billegő asztallábat.

Hosszú szünet, majd:

2. Tabló – végtelenített magyar sanyar ismét a nyóckerbű’. A színészek szenvednek, de ezekkel a szituációkkal, dialógusokkal nem is lehet mit kezdeni. Unalom a köbön.
3. Para – rosszul megírt, még rosszabbul rendezett krimi (?)- vígjáték(???), ahol maximális humorforrás egy rózsaszín férfipulóver. A színészek küzdenek, mint disznó a jégen, de csak kevesen ússzák meg ezt a kínos kalandot.
4. Bakkerman – a haveri filmkészítés magasiskolájának Mariana-árka, ahol senki nem tudja miért van ott, ahol, kezdve Szőke Andrással. Semmit nem ígér, de azt be is tartja.
5. Majdnem szűz – sosemvolt emberek rohangálnak sosemvolt mondatokkal a szájukban. A való élethez annyi köze van, mint Bástya elvtársnak a jószolgálati nagyköveti poszthoz.

29 komment

Címkék: magyar toplista top 2008

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr51849712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yodz 2008.12.31. 09:14:54

Szégyen, de 1-et se láttam és valószínűleg csak a Nyomozót fogom, de a számvetés korrekt lett. Bárcsak feleennyi magyar film születne, de a másik fele több pénzből, ötletből...

Beyonder 2008.12.31. 10:25:32

Egyedül ezek közül a Kis Vuk maradt ki nekem, majd egy bátor pillanatomban - több liternyi alkohollal felszerelkezve - megpróbálom végignézni. :)

Valaki1 (törölt) 2008.12.31. 10:30:54

karácsonykor adták a kis vukot,
mondom megnézem ha már annyi rossz kritika volt előtte róla.
MÉG ANNÁL IS SZARABB!
nem bírtam végignézni, pedig szeretem a gagyi meséket is néha (pokemon, spongyabob miegymás, ezek sem klasszisok).
DE A KIS VUK ÜBERGANÉ, MOCSOK, FOS, KÖPEDELEM, SZAR.
Börtönben lenne a helyük az alkotóknak a pénz elköltéséért csakúgy mint a magyar animáció lejáratásáért, és nemkülönben merénylet a gyerekek és a közizlés ellen.

Gera 2008.12.31. 10:38:11

Valaki1 - Pont így jártam. Kb 10 percig bírtam nézni :) Korábban erős túlzásnak gondoltam a sok fikázást, hogy a film bekerült az imdb Bottom 100-ba, de már tudom, hogy teljesen jogos volt, valóban Uwe Bölli mélységekben jár ez a "film" :) A történet pocsék, a képi világa pedig az ötéves számítógépes játékokéval vetekszik :)

Yodz 2008.12.31. 10:39:08

Uwe Boll ehhez képest minimum egy Coppola...:)

_Henrik_ 2008.12.31. 10:39:42

Ez a Kis Vuk meddig kísért még???

cherryd 2008.12.31. 10:45:58

a vuk 2. része csak pénzkidobás volt... én sme bírtam végignézni. ha már folytatást akartak legalább ne túlozták volna ennyire el a "modern" technikát... pfff
a többit nem láttam. mivel nem igazán jönnek be a magyar filmek.. sőt

W Joe 2008.12.31. 10:47:40

Nekem tetszett a Valami Amerika 2 és a Kaméleon is, szórakoztatóak voltak.

A Kis Vukot egyszer már muszáj lesz megnéznem, mert annyira rossznak tűnik, hogy az már kötelező. Most épp minden idők 12. legrosszabb filmje az imdb szavazatok szerint :D

Valaki1 (törölt) 2008.12.31. 10:51:03

Jók a magyar filmek.
A gond ott van hogy nagyon háttérben vannak, aki
nem olyan filmbuzi hogy fesztiválokra meg művészmozikba jár állandóan az a lehgtöbbről nem is hallott.
Sima Tv néző meg max éjfél körül eldugva lát néhányat.
Az itt soroltak legtöbbjéről nem is hallottam, de majd megnézem.Mondom: nem vagyok filmőrült művészmozizós sznob, csak egyszerű néző aki azt nézi amit könnyen kap, nem szaladgál utána.

és pesti sem vagyok, mert a gáz az hogy moziban szinte csak pesten mennek ezek.

GayBears · http://gaybears.blog.hu/ 2008.12.31. 10:59:58

Az RTL Klub volt bátor leadni karácsonykor a Kis Vukkot, és szerintem aki belenézett a döbbenettől magához sem tért az ünnepek alatt, főleg ha közben átkapcsolt a Shre-re, és látta hogy ugyanazzal a technikával lehet jó filmet is csinálni, és inkább megnézte a Shrek-et sokadjára mint hogy kínozza magát a Kis Vukkal...

a Kis Vukk egyszerűen VÉRFAGYASZTÓ volt...

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.12.31. 11:17:13

Bakkerman valóban furán-rossz lett (a megcsalós/volt feleség/új férjes poén viszont megér egy jó szót!) - a többi stimmt.
V.A.2 nem volt annyira rossz, mint a kritikája: az utóbbi idők egyik igazi laza, 'nem kell komolyan venni' filmje, eredeti poénokkal.

Beyonder 2008.12.31. 11:22:04

A Pesti Est egymondatos kritikája:

"Mohács, Trianon... A Kis Vuk."

VilosCohaagen · http://geekz.blog.hu 2008.12.31. 11:24:46

Nekem a VA2 és a Kaméleon totálisan közepes lett- az egyik oldalon jófajta poénok, rendezői profizmus a másikon széteső dramaturgia, unalmas jelenetek.

muhi 2008.12.31. 11:40:11

Gát György... nem is tudom, mit mondhatnék, hogy a jó hírnévhez fűződő jogait ne sértsem meg.

1. Angyalbőrben - akkor egész jó volt, bőven megütötte a szintet.

2. Linda - már akkor is ciki volt némileg - emlékeztek? ijjáá! :D - de nagyon eltalálták benne Bodrogi meg Pécsi Ildikó figuráját.

3. Família Kft. - legalja, aki mást mond, az Gát György rokona. Hihetetlenül humortalan fos, és azok a burkolt reklámok egy buddhista szerzetesnél is kiverték volna a biztosítékot.

4. Szerencsi fel! - a magyar sajtó a sorozat megjelenése idején attól volt hangos, hogy Gáték lenyúlták egy másik rajzfilm karakereit (volt is szerzői jogi jogvita talán), hozzáadtak egy elképesztően bárgyú történetet, és felmarkoltak érte több százmilliós állami támogatást.

5. Kis Vuk - az előttem szólók mindent elmondtak, amit érdemes. Talán csak az nem kapott elég hangsúlyt, hogy a Szerencsi fel! után már másodjára nyúlta le Gát úr egy zsák pénzzel Állam Bácsit.

Σ: Gát György egy tehetséges ember, csak nem a szórakoztatáshoz, hanem a pénzszerzéshez ért. Neki így is jó, ha mi pedig megnézzük a szarjait, az a mi bajunk.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.12.31. 11:44:50

Wita.hu Joe: csak azért a tizenkettedik, mert a gáték folyamatosan regisztrálnak befelé és adják arra a szarra a 10 pontokat.
A szavazatok 80.3%-a egypontos, 12,3%-a pedig 10 pontos (295 darab!) a maradék 7% oszlik el a többi pontszám között (megjegyzem, majdnem a felük 2 pontos).
Gondolom telik abból a másfél milliárdból szabadidővel rendelkező idiótákra, akik megpróbálják felpontozni.

Jegkoko 2008.12.31. 11:51:51

Azért a majdnem szűzet én nem igazán igy láttam, simán van valóságalapja a történetnek. Vagy annyira elképzelhetetlen, hogy eladjanak egy csajt prostinak?

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.12.31. 11:54:11

Ebben az évben minden tekintetben A kis Vuk volt a legrosszabb, a nullábbnál is nullább volt, a Bakkermann pedig szintén irtó rossz volt. Állítólag teltházzal ment egyes helyeken.

Szerintem az idei év legjobb magyar filmje a Kaméleon volt, nem láttam A nyomozót még eddig, pedig dicsérik agyba főbe.

VilosCohaagen · http://geekz.blog.hu 2008.12.31. 12:02:24

Jegkoko- az még csak hagyján. De hogy arra az eladott lányra egy köldökpiercingbe épített nyomkövetővel találjanak rá, majd egyenes úton meggazdagodjon egy piros esernyővel, az már megüti a WTF- szintemet.

movhu 2008.12.31. 12:44:05

Érdekes, hogy a Vuk azonos reakciókat váltott ki mindenkiből. Soha nem láttam, nem is akartam volna ingyen sem megnézni a moziban. Most belenéztem tv kapcsolgatás közben.
Hirtelen halál, büntetés lenne, ha meg kellene néznem. Egyszerűen nem nulla, hanem egy nagy mínusz. Számora minden idők legrosszabbja, és nem tudok elképzelni olyat, ami ezt a rangot elhódítaná.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2008.12.31. 12:58:12

KisRókázáshoz annyit hogy ha jól tudom a pénznek csak kis része volt állami támogatás.

Amúgy meg mint szakmabeli (3d grafika) egy érdekesség: a magyar szakmai fórumokon _senkivel_ se lehet találkozni akik ezen a filmen dolgoztak. :)

Ja meg még annyit, hogy a legdurvább az, hogy főleg nem a 3d a rossz benne (az is), hanem minden más, erre pedig nincs mentségük.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2008.12.31. 12:58:50

Szerintem is a Nyomozó és a Pánik sikerült legjobban, én adok két különdíjat a Márió a varászlónak és a Fövenyórának (itt a hátam, lehet köpködni!). Ez utóbbi két szerény film, de a Márió szvsz a legjobb rendszerváltásos fikciós film eddig, míg a Fövenyóra tiszta vizuális költészet. Tök szép, még ha fekete-fehér is.

A Kis Vukot nem lehet alulmúlni, pedig Szőke nagyon próbálja... Teltházas vetítést Szőke legfeljebb Taliándörögdön produkált a kocsmában. Ott volt mind a két haverja.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2008.12.31. 13:02:26

Hogy elfelejtkezett már mindenki a Nyugalomról... :)))))

snakekiller23 2008.12.31. 13:07:31

Amikor megláttam, hogy 2008-ban a PS2-szintű grafika BESZAGGAT a Kis Vukban, akkor döbbentem rá, hogy valami olyat sikerült alkotnunk idehaza, ami lazán felveszi a versenyt a zskategória blog legborzalmasabbjaival.

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2008.12.31. 13:23:55

A Kis Vukot első ízben nekem is karácsonykor sikerült megnéznem és megállapítanom, hogy minden kritika helytálló volt. Ilyen béna animációt talán még életemben nem láttam (filmben biztosan nem); amatőr, youtube-ra feltöltött, 0 fillérből készült munkák nagyságrendekkel igényesebbek mind filmes, mind animációs szempontból.

Amikor a Pixar már a 80-as években jobb animációs kisfilmeket csinált (és akkor ne beszéljünk a 2008-as sztandardról), akkor mit akartak ezek ezzel a minősíthetetlen szeméttel? Hogy juthatott el egyáltalán ez a szégyenteljes prodzsekt a forgalmazásig? Miért mutatták be a mozik? Miért nem hirdetett bojkottot az animációs és filmes társadalom egyöntetűen (beleértve a forgalmazókat) Gát György ámokfutása ellen? Mert ezekre a kérdésekre én nem találom a választ.

pescade 2008.12.31. 13:24:56

Gát György régóta a pártfinanszírozás szolgálatában készíti filmjeit, sajna.

By the way a Jack Jack miért lenne dokumentumfilm? Reklámfilm az a javábl.

Kofola 2009.01.01. 09:11:52

Én töredelmesen bevallom, hogy majdnem annyira örülök a Nyomozónak, mint anno a Taxidermiának, bár ettől azért nem fostam össze a nadrágom úgy, mint amattól.

Abban pedig egyetértek, hogy egy csomó jó (vagy legalábbis annak tűnő, ígéretes) film csak kis mozikban fut, üldözni kell, hogy megtalálja az ember. Ezeket néha nem lehetne leadni a tévében? Mondjuk az M1-en lehetne péntek esténként egy "Kortárs magyar filmek" sorozat, vagy mittomén...

ködlámpa · http://kodlampablog.freeblog.hu/ 2009.01.07. 18:56:37

számomra az év meglepetés jófilmje a Kalandorok volt! nekem simán ez az év legjobb magyar filmje.
süti beállítások módosítása