Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Largo Winch: 1. kötet - Az örökös, 2. kötet - A W konszern

2008.07.03. 08:52 Santito

Jean Van Hamme kétségtelenül az európai képregényipar Midász királya, aki amihez csak hozzáér, arannyá változtatja: három legismertebb hősének kalandjai (XIII, Largo Winch, Thorgal) stabil és egyúttal elképesztő 200.000-400.000 példányszámos eladási mutatókat produkálnak (egyenként!), A Sör mestereiből és a Largo Winch-ből tévésorozat készült (utóbbiból jelenleg éppen mozifilmet forgatnak), a XIII pécés játékadaptációjával pedig bizonyára minden valamit magára adó FPS rajongó játszott annak idején. Van Hamme saját bevallása szerint évente cirka egymillió eurót keres pusztán a szerzői jogokból, így tényleg csak olyan projektekbe kezd bele, amihez kedve van, a XIII és a Thorgal gyeplőjét ekképpen átadja ifjú, feltörekvő tehetségeknek és inkább új sorozatára, a Lady S-re (a Dupuis kiadó már eleve úgy kérte fel, hogy tévésorozat fog készülni belőle), valamint jelen örömódánk tárgyára, a Largo Winch-re összpontosítja kreatív energiáit.

<

No de ki ez a Largo Winch, akihez olyannyira hozzánőtt ennek a hatvanas éveiben járó zseninek a szíve, aki munkásságának eddigi harminc éve alatt 22 millió albumot volt képes eladni szerte a világon? Largo a multinacionális W vállalatbirodalom zabigyerek örököse, a kazilliárdos Bruce Wayne Batman hacuka és Joker nélkül, aki egyszerre bír Fülig Jimmy hatalmas pofonjaival és örökös optimizmusával, James Bond hanyag eleganciájával és sármjával, valamint Lex Luthor intellektusával és határozottságával, mindeközben ezzel olyannyira tisztában van, hogy olyan tenyérbemászó vigyorral néz szembe az olvasóval körülbelül minden harmadik képkockáról, hogy kinyílik az ember kezében a bicska. Ennek ellenére valami megmagyarázhatatlan módon mégis inkább a pénztárcája nyílik ki és megveszi a következő kötetet. Legalábbis Franciaországban mindenképp, kis hazánkban eddig összesen három kötet jelent meg a Képes Kiadó jóvoltából.

Largo alakja mindenféleképpen Van Hamme múltjában keresendő, aki életének első szakaszát ugyanolyan földi halandóként tengette, mint bárki más, kezdetben rozsdaálló festékkel házalt a multi US Steel Corporation színeiben Libanonban, Grönlandon, Norvégiában, majd átnyergelt a Philips-hez, ahol a feladata belga vállalkozók meggyőzése volt, hogy az ő termékeiket részesítsék előnyben a japánoké helyett. Karrierje felfelé ívelt, hamarosan regionális főosztályvezetővé promotálták, majd felajánlották neki a mexikói leányvállalat vezetését: úgy tűnt, élete sínen van. Egyetlen dolog nem stimmelt csupán: rádöbbent, hogy valami egészen elcseszett módon unja már ezt az egész mókuskereket. Beint hát az egész vezetőségnek és 37 évesen, két gyerekkel új életet kezd regényíróként, első regényét, a Largo Winch és a W konszern-t Simone Gallimard kiadója jelenteti meg 1977-ben. A felesége révén ismerkedik meg Paul Cuvelier-vel, aki a Barbarella sikerét szeretné meglovagolni egy erotikus képregénnyel és éppen szüksége van egy forgatókönyvíróra. Van Hamme elvállalja a feladatot és megszületik első BD-je, az Epoxy (ami teljesen véletlenül egyúttal egy bizonyos rozsdaálló szer alkotóelemének neve is). Cuvelier bemutatja a Tintin újság főszerkesztőjének, ahol olyan nevekkel dolgozik együtt, mint Dany és Franquin, valamint találkozik egy viszonylag ismeretlen lengyel rajzolóval, Grzegorz Rosinski-vel, akivel közös sorozatot indítanak a Tintin oldalain. Mivel újságíró, vadászpilóta és magánnyomozó már van, és Rosinski sem szeretne modern sorozatot, ráadásul utál autókat rajzolni, egy ifjú vikingre esik a választás, akinek történeteiben mitológiai szálak szövik át a heroikus fantasy zsánerelemeit. A siker kirobbanó: Van Hamme-tól ifjú szülők kérnek engedélyt, hogy gyermeküket a sorozat szereplői után nevezhessék el, a Thorgal 2007-ben pedig már a harmincadik részénél tart.

Legnagyobb dobása csak ezután következik, 1984-ben, amikor is a kémfilmek sikereit elirigyelve megszületik a XIII, egy emlékeit vesztett titkosügynök kalandjait követő történetfolyam, egyfajta játék az olvasókkal, akik próbálják kitalálni a főszereplő valódi személyazonosságát, és ami jobbára az Egyesült Államokban és Latin-Amerikában játszódik, az amerikai kultúra és történelem összes toposzán végigzongorázva a Kennedy-gyilkosságokkal kezdve a Klu-Klux-Klánon keresztül a vietnami háborúig. Következő munkája egy one shot, egyfajta tolkieni környezetbe helyezett Új Testamentum, a Chninkel, majd 1990-ben úgy dönt, hogy új szériájának hősévé első sikerét, Largo Winch-et teszi meg.

Visszatértünk hát recenziónk tárgyához, mely először a kérészéletű, fekete-fehér X-07 magazinban tette először tiszteletét minálunk, majd a Képes Kiadó vette gondozásába, én pedig személy szerint rendkívül becsülöm a kitartásukat, mert a mérsékelt siker ellenére nemrégen jelent meg a harmadik kötet is magyarul (bár én a Geekz virtuális hasábjain csak az első kettővel foglalkozom).

 

A képlet viszonylag egyszerű, az első album, az Örökös története a 90-es években, egyszerre két szálon fut, egyrészt a W konszern irodakomplexumának tárgyalóiban és irodáiban, ahol a vállalatóriás jövőjét illető döntések születnek, másrészt Törökországban, ahol a jugoszláv származású, ám egyúttal világpolgár Largo élvezi az életet turistaként. A W konszern tulajdonosát, a mindenki által gyűlölt, ám elképzelhetetlenül gazdag üzleti zsenit lehajítják a csilliomodik emeletről, ugyanakkor hősünkre gyilkosság vádjával próbálják meg ráhúzni a vizes lepedőt és rövid úton a selimiyei börtönben köt ki. Az olvasó itt már sejtheti, hogy a két eset összefügg, és valóban: Nerio Winch őt tette meg egyetlen örökösének, hogy a főrészvényesi rendszerrel működő vállalatbirodalom ne hulljon szét, az egyetlen probléma azonban, hogy erről az egyik részvényes is tud, ez pedig semmiféleképp nem nevezhető életbiztosításnak Largo számára. Az események innen kezdve felgyorsulnak, szökés a börtönből, autós üldözés a Boszporusz mentén, menedék a brit konzul lányának rezidenciáján (a műfaji követelményeknek megfelelően a nő megszerzése kipipálva), majd a történteket eltussolni vágyó török miniszter és tábornok szövetségének köszönhetően kissé eldurvulnak a dolgok és az egyik újonnan megismert szereplőtől fájdalmas búcsút veszünk. A második kötet, A W konszern, Largo múltjába enged bepillantást (kiderül, hogy kivételesen jó képzést kapott a pénzügyeket illetően, illetve rövid cirkuszi múltjának köszönhetően a késhajítás mestere) és egy biankó átruházási meghagyás körül forog a cselekmény, ami az örökösödési illeték kikerülésének és a hősünk helye megalapozásának kulcsa a vállalat élén. A biankó egy adriai szigeten van elrejtve, ám a titokzatos részvényes újra Largo életére tör...

Philippe Francq realisztikus rajzstílusa kifejezetten jól illeszkedik a témához és Van Hamme mesélési technikájához, a vállalati intrikák és az akciójelenetek váltakozása és ritmusa jól eltalált, a fordulatok tartózkodnak az elcsépelt kliséktől, mégis jólesően ismerős kalandokat élünk át, Largo személyiségéből fakadóan a gyönyörű nőkből sincs hiány, egyszóval minden adott egy igazán kellemes szórakozáshoz, kissé kiszakadva a szuperhősös vagy manga kiadványok áradatából (szó se róla, én a másik két műfajt is szeretem és az egyre nagyobb választék sincs ellenemre, de az ilyen kiadványokat illetően, pár kivételtől eltekintve, egyelőre még mindig fájó űr tátong a piacon).

Ha ez eddig még nem derült volna ki, a Largo Winch az én skálámon csillagos ötös, és legnagyobb örömömre Frankhonban éppen most kezdték újra kiadni gyűjtői kiadásban, ami már fel is került a bevásárlólistámra a sör és a mogyoróvaj mellé (mivel gondolom mindenki tudja, hogy ez a kettő az emberi szervezet alapvető építőeleme, s mint ilyen, mindennapos bevitelt igényel). Ja, és természetesen kötelező olvasmány.

 

 

Largo Winch - Az örökös. Eredeti cím: Largo Winch 1: L'héritier. Írta: Jean Van Hamme. Rajzolta: Philippe Francq. Fordította: Göntér Krisztina. Kiadó: Képes Kiadó. Kiadás éve: 2007. Ár: 1590 Ft.

Largo Winch - A W konszern. Eredei cím: Largo Winch 2: Le groupe W. Írta: Jean Van Hamme. Rajzolta: Philippe Francq. Fordította: Göntér Krisztina. Kiadó: Képes Kiadó. Kiadás éve: 2007. Ár: 1790 Ft.
 

33 komment

Címkék: képregénykritika 4csillagos eurocult

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr57546404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

masina 2008.07.03. 10:23:43

Egyetlen szar dolog van a blogodba! Az hogy kibaszott lassan frissül... de attól függetlenül jó-...

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2008.07.03. 10:38:15

Megint egy einstein tévedt erre... de már megszoktuk.

Kurismáki 2008.07.03. 10:55:51

De ez dicséret volt, nem? :) De miért frissülne lassan, minden nap van új cikk! Hülyeséget beszél a srác. Largovincs meg jó, de lehetne jobb is.

geomayler 2008.07.03. 11:18:21

Főleg azért, mert ha picit szétnézett volna, látná, hogy kábé tízen írnak ide, nem vki blogja (mondjuk ahhoz képest tényleg ritkán frissül :P , de ezt nem a mi dolgunk megítélni, akkor jönnek bejegyzések, mikor jönnek).

Tetszett a cikk, főleg mert megtudtam eddig még ismeretlen címeket.
Az értékelést viszont nem értem, ha csillagos ötös, akkor miért csak négyet kapott? Vagy ezt mindig Wostry Ferenc dönti el? Mert máskor is más csillagozást kapott valami, amire a cikkíró többet adott volna. o.O

vittorio 2008.07.03. 11:57:34

Remek elemzés!!!

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2008.07.03. 11:57:55

a végső csillag a szerkesztőség közös (értsd, a Feri!) döntésének az eredménye! :-)

Santito · http://geekz.blog.hu 2008.07.03. 13:05:26

A figyelmes olvasónak szemet szúr a megfogalmazás, hogyaszongya: "az én skálámon", mert én erősen elfogult vagyok a frankofón BD-k iránt...
a Geekz-én négy csillag, de erősen kapirgálja az ötöst alulról...

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.07.03. 14:11:51

LARGO WINCH kellemes ponyva. Remekmű? Ne vicceljünk. És csak remekműveknek jár öt csillag. Akkor a WATCHMEN-re mit adtok, 5 csillagot meg egy banánt?

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.07.03. 14:12:37

Sőt, ha objektív akarok lenni, LW inkább 3 csillag.

human · http://yummie.hu 2008.07.03. 15:19:58

XIII minisorozat is készül jelenleg.

masina 2008.07.03. 17:36:58

nem kell félreérteni nekem semmi bajom az írásokkal, baromira szeretem olvasni mert kifogástalan, az egy dolog h naponta van bejegyzés, de lehetne az óránként is... na meg vmikor napokig semmi nem történik pedig elég sokan írnak......... jol van lehet én akarok sokat, de nem hiszem hogy akárkit is megbántottam-----einstein meg az anyád te meg egy geekz fasznyaló vagy...

Chavez 2008.07.03. 18:19:24

Nyugi már! Senki nem bánt senkit, béka van!

Frissülnénk, de meleg is van, meg uborkaszezon. De majd hamarosan rákapcsolunk! Addig meg küldjetek esőt!

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2008.07.03. 19:22:07

"einstein meg az anyád te meg egy geekz fasznyaló vagy..."

Hazavágod az egész korrekt kommentedet egy ilyen alpári végszóval. (Egyébként az a "geekz fasznyaló" Geekz tag.)

masina 2008.07.03. 21:20:44

jól van úgy más ha geekz tag akkor jogos... de nagyon sok olvasó nem lát kettőig ha vkinek van más véleménye is na mind1 a melegben van az igazság....

Beyonder 2008.07.03. 22:18:11

kis baki: olyan, hogy "jugoszláv származás" nincs

geomayler 2008.07.03. 22:23:17

Én is 4-t adnék rá, csak azt gondolná az ember aki írja a cikket, annak a véleményét tükrözi a pontozás is, nem a Geekz kollektív tudatának kivetülése.

Santito · http://geekz.blog.hu 2008.07.03. 23:03:43

Eredetileg ötcsillagos volt az értékelés, csak aztán újra belekezdtem a 100 Bullets-be, és rájöttem, hogy az eggyel feljebb teszi a lécet...

alapvetően csak azért, mert van, aki nem ért vele egyet, nem szokásom változtatni az értékelésemen...

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2008.07.04. 08:14:16

Santito: nehez lett volna bezsufolni Van Hamme teljes munkassagat, ezert nem is kotok bele, hogy mi minden maradt ki es mit lehetett volna meg kiemelni, ezert csak annyit mondok, hogy JVH mar joval 1977 elott is irt kepregenyeket (pl. az altalad is emlitett Cuvelier-nek a Corentin sorozat par epizodjat), de az igaz, hogy akkor meg nem foallasban foglalkozott a kepregennyel.
Feri: a Watchman is nagyon jo, a Largo Winch is (tavaly te is igen lelkesen velemenyezted a konyvesblogon). Bennem fel se merul, hogy osszehasonlitsam oket, annyira masok.
A 100 Bullets pedig szinten mas mufaj (ezt mar Santitonak). Csak azert, mert mindharom kepregeny, meg mindegyik lehetnek asz a sajat kategoriajaban.
Meg jo, hogy nem az Usagi Yojimboval vagy a Lucky Luke-kal hasonlitotta ossze valaki...
Ja, meg egy dolog: a Largo gyujtemenyes kiadasa fekete-feher es kicsinyitett. Jol nez ki ugy is, csak mas.

vittorio 2008.07.04. 08:58:48

Nehéz lett volna mindent belezsúfolni, DE.
Én csak kapkodtam az állam, milyen jól sikerült.
Rengeteg dolgot megtudtam. Nekem, aki nem konyít különösebben a témához, nagyon komoly dózis pazar tálalásban. Még egyszer köszönet érte. Várom a következőt.

Santito · http://geekz.blog.hu 2008.07.04. 09:01:25

Természetesen tudok a Corentin-ről és tényleg nem volt célom Van Hamme teljes munkásságát bemutatni (többek között az Histoire sans héros-ról és a Blake et Mortimer sorozatról sem tettem említést)...

a 100 Bullets történetvezetése és dramaturgiai eszközei fogtak meg, nem csupán a témája (ami valóban eltérő a Largo-tól), én sem gondolom úgy, hogy mondjuk egy Sin City-t vagy egy Watchmen-t lenne értelme összehasonlítani...

lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam, a LW gyűjtői kiadásánál én erre gondoltam:
www.largowinch.com/fr/news0.html

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.07.04. 09:34:39

"Feri: a Watchman is nagyon jo, a Largo Winch is (tavaly te is igen lelkesen velemenyezted a konyvesblogon). Bennem fel se merul, hogy osszehasonlitsam oket, annyira masok."

Na ezért nem írsz ide... :) Dehogynem kell őket összehasonlítani: mindkettő képregény, és ha már kritikát írunk róluk, akkor bizony nem árt a valamiyen kontraszt.

Igen, dícsértem az LW-t mert tényleg nem rossz kis akciókaland. De egy olyan fajsúlyos, műfaji forradalmat előidéző (mert politikai-szociális perspektívát a képregénybe felvevő) remekműnek, mint a WATCHMEN, a nyomába sem ér.

Szép is lenne, hogy mikor majd lejön a WATCHMEN kritika, és az olasó kiváncsi lesz, mire adtunk még csúcspontszámot, az ötcsillagos társak közt ott találná a Largót. Az a csepp kritikusi integritásunk, ami van, abban a pillanatban párologna el.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2008.07.04. 10:15:18

Santito: az nem ujrakiadas, hanem csak ujracsomagolas. Parosaval adjak a koteteket, joval olcsobban.
Feri: tehat akkor ket filmet is ossze lehet hasonlitani, fuggetlenul a mufajuktol, kozonseguktol, terjedelmuktol, vallalasuktol. Persze, lehet.
Azert nem irok a Geekzre, mert 1) nem kaptam ra felkerest, 2) kiadokent nem is biztos, hogy szerencses lenne. Gondolom, az, hogy mas a velemenyem, mint neked, meg nem lenne kizaro ok.
Mondok rogton egyet, amitol fel fogsz horkanni: en a Watchmant nagyon jonak tartom, annak idejen alig vartam, mire kijon a kovetkezo szam, es sokaig csucskent emlegettem en is. De azota mar eltelt 20 ev, es atertekeltem magamban, foleg azutan, hogy megismertem a mintait. Hogy mufaji forradalmat idezett volna elo, en ilyesmire nem emlekszem, de ha mar a "politikai-szocialis perspektivat a kepregenybe felvevo" mukent emlegeted, hat nem artana visszalapozni legalabb a hatvanas evekig, Robert Crumbig, Gilbert Sheltonig, Denny O'Neilig, illetve meg inkabb az olyan franciakig, mint Pierre Christin, Gotlib, Mandryka, Bretecher es meg sorolhatnam napestig.
A Watchman nem rossz kis kirandulas a szuperhos-kepregenybol valami komolyabba, de ma mar nem tartom remekmunek. De ha csak 5-os skalan lehet osztalyozni, akkor siman megkaphatja nalam a maximumot, ugyanugy, mint a 100 Bullets tobb resze, a Largo Winch legtobb epizodja, es meg sok mas igen klassz kepregeny. Marad meg igy is boven a 4-es, 3-as, 2-es es 1-es kategoriaba valo...

Santito · http://geekz.blog.hu 2008.07.04. 10:30:09

NeroBlanco: igen, tudom, ezért is írtam, hogy félreérthetően fogalmaztam...

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.07.04. 10:51:40

"Azert nem irok a Geekzre, mert..."

Láttad a szmájlit, ugye?

Az általad felsorolt szerzők pedig nem a mainstream képregénybe hozták a változást(mert ahhoz, hogy valódi változás legyen, ott kell robbantan.) A felsoroltak között még azok sem tudtak igazi változást kierőszakni, akik mainstream területen dolgoztak. Lehet a szuperhős-képregényeket utálni,de Miller DARK KNIGHT-ja és Moore WATCHMEN-je igazán az olyan első cucc, ami változást idéz elő, sőt,paradigmaváltást, amelyre a többi aztán végképp nem volt képes. Szeretem én Crumbot, meg a többit, de ők max. megágyaztak.

vittorio 2008.07.04. 11:02:41

Na, az ilyen értelmes vitákat szeretem.
Magamba szippantom az értékes infókat,
utánanézek, amiről eddig nem tudtam.

tartu 2008.07.04. 22:23:40

Most komolyan, mekkora baromság, hogy nem lehet ötös, mert van nála jobb.nem egymáshoz kell haosnlítgatni. attól, hogy valaki watchman fanboy, még fanboy marad.

ha novemberben jön egy még jobb, mint a watchmen, akkor az leminősül négyessé vagy mi?

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2008.07.05. 08:20:14

En masban latom a Watchmen es a TDKR fontossagat: a DC elso igazan sikeres sorozatai voltak egy olyan teruleten, amelyben korabban nem mert hinni, mert azt gondolta (a Marvellel egyutt), hogy 20 ev folott tul kevesen olvasnak kepregenyt ahhoz, hogy erdemes lenne foglalkozni ezzel a piaci szegmenssel. A nyolcvanas evek elejen a Dark Horse bebizonyitotta, hogy ez nem igy van, sot, az idosebbek meg tobbet is hajlandok fizetni, ha nekik szolo cimeket kapnak.
Paradigmavaltas a mainstreamben (marmint az AMERIKAI mainstreamben, hisz a szuperhosok csak ott szamitanak annak, sem Nyugat-Europaban, sem a Tavol-Keleten nem ezek a legnepszerubb kepregenyek) akkor tortent volna, ha onnantol kezdve nem is lehetne mar a korabbi modon irni a szuperhosokrol - marpedig ez nem igy van, a mai termesnek a 95%-a semmi jelet nem mutatja ennek a valtozasnak.
Az igazi valtozas tehat az, hogy innentol kezdve felnottek is olvashattak szuperhosos kepregenyt. Ez valoban jelentos fordulat volt, ezeknek a muveknek leszarmazottai a sokunk altal kedvelt Vertigo-sorozatok. De meg azt is ki lehet jelenteni, hogy ma mar sokkal nagyobb az idosebb olvasok aranya a mainstream cimeknel is (mikozben a fiatal olvasok megnyereseert egyre elesebb a verseny a mangaval).
Igazi paradigmavaltast jelentett viszont peldaul az ugyanekkor kiadott Man of Steel sorozat, amelyben John Byrne atertelmezte a Superman-mitoszt. Ezt kovetoen mar valoban nem lehetett a regi modon viszonyulni ehhez a figurahoz.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a MOS jobb lenne, mint a Watchmen, hanem azt, hogy annak, hogy remekmu vagy korszakalkoto mu, nem feltetlenul van koze egymashoz.
Kicsit visszamenve az idoben: nem veletlenul emlitettem Denny O'Neil nevet. O volt az elso, a hatvanas evek vegen, aki a Green Lantern & Green Arrow sorozatban az aktualis tarsadalmi es politikai problemakat beemelte a szuperhosos tematikaba: rasszizmus, kabitoszer, vallasi szektak, stb. Oriasi jelentosege volt, es Neal Adams rajzainak koszonhetoen egytol egyig fantasztikusan is neznek ki ezek az epizodok, de tul koran jottek: ekkor meg nem talalta meg a kozonseget ez a fajta kepregenyiras Amerikaban - ellentetben Franciaorszaggal, ahol mar beindult a mocorgas, es 1968 utan par evvel be is kovetkezett a robbanas, amelynek a Metal Hurlant, az Echo des Savanes es a Fluide Glacial, no meg a megujult Pilote es kesobb az A SUIVRE es a Vecu megjeleneset koszonhetjuk.
A Largo Winch 1990-ben indult, es mar egy letisztult kornyezetben tud kiteljesedni. A Santito altal is beidezett szamadatok (kozel felmillios peldanyszam) azt jelzik, hogy ezt az intelligens, szellemes es szorakoztato sorozatot messze nem csak a kemeny mag olvassa, hanem egy joval szelesebb kozonseg.
A hetvenes evek robbanasa es utkeresese utan a nyolcvanas evektol kialakultak a mai kepregenyolvasoi szokasok. A mai francia kepregenyben mar nem feltetlenul kotelezo a sokkolas es a provokacio ahhoz, hogy felfigyeljen ra a nagykozonseg: eleg, ha valaki csak mesteri munkat ad ki a kezebol.
Marpedig a Largo Winch ketsegtelenul mesteri munka mind a torteneteben, mind a grafikajaban. Kiemelkedo sikerenek a titkat pedig en abban latom, hogy a "James Bondos" felszin alatt tenyleg a mai vilagban jatszodik, es olyan temakat vesz elo, amik meghatarozzak, hogy merre is megyunk, mind gazdasagi, mind politikai, mind moralis ertelemben.
Vegul meg annyit tennek hozza, hogy az elso ket resz a bevezetoje volt a sorozatnak, amolyan "origin story" (bar a kesobbiekben meg lesznek kiegeszitesei), es hogy a most megjelent 3. kotet, az Ellenseges felvasarlas az, ami igazan megmutatja, mirol is szol ez az egesz.

zoli79 · http://panel.wplanet.hu 2008.07.05. 23:58:38

"kis baki: olyan, hogy "jugoszláv származás" nincs"

Pedig van. Feleségem évekig annak vallotta magát. Nem magyarnak, nem szerbnek. Jugoszláv.

Wostry Ferivel itt egyetértek. Kellemes, nagyon igényes ponyva.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2008.07.06. 00:25:42

Elfogadom, hogy ponyvának látjátok, és egészen biztos, hogy a többség annak is olvassa (én is). De Van Hamme-nak van egy nagyon markáns nézete a világ dolgairól, és ez ebből a sorozatból nagyon is kiderül (míg pl. a XIII-ról ezt jóval kevésbé lehet elmondani, a Thorgalról pedig szinte egyáltalán nem).

zoli79 · http://panel.wplanet.hu 2008.07.06. 00:28:40

Olvastam közben a rákövetkező hsz-eket. Annyit módosítanék, hogy a Largót talán érdemes a Watchman helyett a XIII félékhez haonlítani, nem csaka szerzői átfedés miat, hanem a műfaja és a célkitűzései is hasonlóak, ha nem azonosak. A XIII nálam 5-ös, a Largo 4-es.

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2008.07.06. 00:36:37

A 3. és (a remélhetőleg nem olyan sokára megjelenő 4.) rész után már lehet, hogy holtversenyt hirdetsz. :)

zoli79 · http://panel.wplanet.hu 2008.07.06. 00:58:14

Nohát, NeroBlanco mint a villám! :)
Én a Largoban még nem találtam meg Van Hamme sajátos világlátását, de erről mesélnél, azt megköszönném.
Nem vitatom, hogy esetleg a Largoban magvasabb gondolatok vannak elrejtve, mint a XIII-ban, de cserébe a XIII cselekménye, fordulatai eddig teljesen lekötöttek. Ez viszont lehet, hogy már erősen befogadófüggő...

Bayer Antal · http://neroblanco.blog.hu 2008.07.06. 09:15:47

OK, felveszem a megírandók listájára. :) Tegnap jöttem meg Genfből, és beszereztem vagy 25 francia albumot és rengeteg (olcsón adott) régi újságot, lesz miről beszámolnom.
Van Hamme-tól a Sörmesterek két utolsó részét vettem meg (a 7-eset már olvastam korábban a Francia Intézet könyvtárában, de a 8-as, kiegészítő kötetkhez eddig nem volt még szerencsém), a TV-sorozat alapján írt regényt (amiben elég alaposan megváltoztat dolgokat, hogy a harmadik rész után le legyen zárva a sztori) és egy "Lune de guerre" című egkötetest, aminek a rajzolója Hermann (a Jérémiah, Bernard Prince, Comanche, Tours de Bois-Maury sorozatok kiváló grafikusa és egyeseknek írója is).
Ja, és majdnem elfelejtettem, hogy a XIII két utolsó, tavaly novemberben megjelent epizódját is magamhoz vettem.
süti beállítások módosítása