Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Filmkritika: TOTÁL TURBÓ / Speed Racer (USA, 2008) **

2008.05.16. 08:00 virtualdog

Nehéz értékítéletet – sőt még egy szimpla, bátortalan véleményt is – megfogalmazni egy olyan filmről, mellyel kapcsolatban nem egyértelmű a készítők szándéka. A Wachowski (ejtsd: vacsovszki) fiúk (ejtsd: némi hangsúllyal és huncut kacsintással) a Mátrix-trilógia nagysikerű nyitánya és csendesebb folytatása után megint valami nagyot akartak alkotni, ez sejthető. Azt is meg lehet érteni, hogy az ázsiai filmek és animék adaptálásának divatját meglovagolandó – nemsokára jön a Dragon Ball, tervbe van véve a Ghost In The Shell és az Akira… – egy régi anime sorozatra esett a választásuk. A Speed Racer azonban stílusában és látványvilágában  egyaránt túlmutat az eredeti anime sorozaton: minden egyes képkocka feltűnően eltúlzott mesterkéltséget és giccset sugároz, a dialógusok kiszámíthatóak és színpadiasak, a fordulatokat pedig jó előre látni lehet. Ennyire ocsmány módon egyszerűen nem lehet túlzásba vinni valamit, a szándékosság tehát kétségtelen. De vajon mi az ördögöt akartak elérni vele?

A történet a Racer családról szól, akik a népszerű autóversenyekhez járműveket gyártó családi vállalkozás. Rex az idősebbik fiú, a hajdani bajnok, akinek rekordjait senki sem tudja megdönteni azóta sem, Speed pedig az öccse, aki rajongással tekintett bátyjára egészen addig, míg az egyre kiszámíthatatlanabbul kezdett viselkedni, végül egy halálos autóbalesetben életét vesztette. (A címet igen, ám a neveket a magyar szinkronban sem fordították le: „Hé, Szpíd!” – általános iskolai emlékek rémlenek fel, ott hívtuk egymást jól hangzó angol neveken.) Az öcsike tehetséges és a végletekig elszánt, így fiatalon eljut ő is a profi versenyzés világáig, ott azonban nyilvánvaló naivsága kiszolgáltatottá teszi a gátlástalan, romlott lelkű mágnásoknak, akik saját cégeik és versenyzőik érdekében bármit megtesznek, végtelenül gonoszak, valamint tökélyre fejlesztették a sátáni kacajokat és az ármánykodást. Speedet először leszerződtetnék, majd félreállítanák az útból, neki pedig ráadásul még bátyja szellemével, apja elvárásaival és saját vágyaival is meg kell küzdenie – hadd ne folytassam…

  Nem, nem cinikus geci vagyok (illetve igen, de ez nem tartozik ide): a történet tényleg a legbugyutább és legunalmasabb amerikai családi mozikat idézi, amennyiben minden egyes, egyébként is csak tíz év alatti gyerekeket meglepni képes fordulatot és feszült helyzetet egy hihetetlenül banális és még a nézőnek is kínos megoldás vagy ezerszer látott ócska vicc követ. Speed romlatlan naivsága pillanatok alatt eléri az idegesítő síkhülyeség szintjét, és szerelme, Trixie (a faszmeresztően szexis szűzlány szerepében Christina Ricci) rózsaszín szemüveges szemléletmódja is csakis azért nem zavaró, mert iszonyú dögös a csaj, és amikor ő billegeti magát a vásznon, senkit nem zavarnak majd a dialógusok, melyek mintha csak egy konzervatív, keresztény WASP amerikai család gyermekének olvasó tankönyvéből lennének kivágva.

A legbosszantóbb tényező azonban mindenképpen Sprintle, hősünk dagadt kistestvére, a klasszikus rohadék, gusztustalan kisöcs megtestesítője, akinek csakis az a szerepe, hogy a néző idegeire menjen (mert ép ésszel lehetetlen elképzelni, hogy az egyszeri felröhögésen túl bárkit is hosszabb távon szórakoztassanak a bénázásai és köcsögségei, márpedig ebben a filmben van szerepe bőven). Elképesztően, bántóan, falrengetően hülye kommentárokkal tartja fel az amúgy is lassan haladó cselekményt, ötödször is elbújik Speed kocsijának, a Mach 5-ösnek a csomagtartójában, elbassza a csókjeleneteket, csokival keni össze a pofikáját, és olyan gesztusokat provokál ki a majmából, amit már a ’80-as és ’90-es évek sötét korszakának legízléstelenebb családi filmjeiben is kurvára rühellt minden tisztességes (vagy egyáltalán bármilyen) ízléssel rendelkező ember. Én azt hittem, hogy a Teletubbies-nál meg a Kémkölyköknél sokkal kínosabb mozgóképes művet nem lehet létrehozni… nos tévedtem.   

De ne ragadjunk le a részleteknél, térjünk rá a látványvilágra! Wachowskiék saját szellemes viccük szerint minden színt beleraktak a filmbe, ami a Mátrix-trilógiából kimaradt. Nos, én életemben még ennyi rózsaszínt és lilát nem láttam, a betegzöldről és a neonkékről nem is beszélve – de ami azt illeti, soha többet nem is akarok. Érthetőek az anime-adaptáció jellegnek szánt kűrök, a kontrasztos képek, a túlszínezett felületek és a díszletszerű lakások, még ha kissé túlzásba is vitték a dolgot, de a szándékosan ízléstelen színösszeállításokat, az ijesztően kék eget, a fogkrémreklám-fehéren csillogó fogsorokat, a túlspirázott ruhákat már nem lehet hova tenni.

Olyan az egész, mintha Jean-Pierre Jeunet készítette volna, miután egy eldugott új-angliai faluban járva szembenézett egy lovecrafti sötét rettenettel, egy elmegyógyintézetben tíz évig Cartoon Network-öt nézett, majd megmenekült és totál megzakkanva felesküdött az emberiség mozgóképen keresztüli elpusztítására. Megállás nélkül jönnek az összevágott, klipszerű képek, az értelmetlen és hirtelen vágások, közelítések. Még a számítógépes animáció sem egyenletes: időnként látványos és kidolgozott (de akkor sem szép!), csillog-villog, pörög és füstöl minden, máskor pedig úgy néz ki, mintha öt éve készítette volna valaki egy 3D-s demó erejéig, videokártyáját tesztelendő. (A városképek, a vízfelületek biztos, hogy direkt rondák – vagy esetleg elképesztően lusták voltak a tisztelt animátorok…)



Könyörgöm, ennek már semmi köze semmilyen negyven éves animéhez! Ez már Wachowskiék személyes támadása Hollywood és a számítógépes utómunkálatok ellen (Istenem, esküszöm, ezentúl csak fekete-fehér filmeket nézek! Bocsáss meg, Bogart! Szeretlek, Kuroszava! Fogadj vissza, Hitchcock, eltévelyedett, tékozló fiadként! Ígértem, soha többet nem nézek színes filmet!). Esetleg egy őrült, hónapokig tartó LSD-trip eredménye, mely esetben hajlandó lennék megbocsátani nekik, ha nem hagyták volna, hogy művük forgalmazásba kerüljön.

 Annál is fájdalmasabb a dolog, mert egy-két poén azért működik, még ha meglehetősen olcsók is (animés levegőbe ugrás és száguldó háttér, gyerekkori álmodozás a suliban egy képzeletbeli, firkált versenypályán), de ilyen töménységben, ilyen ízléstelenül tálalva még azok sem igazán fogyaszthatóak. Ugyanez a mértéktelenség érvényes a versenyjelenetekre is: a végére azért még engem is magával tudott ragadni a dolog, akármennyire is el lett túlozva, de még százszor ennyire magával ragadott volna, ha azok a lehetetlen kinézetű kocsik legalább megközelítőleg a fizikai törvényeinek engedelmeskedve viselkedtek volna: nem véletlenszerű stílusban össze-vissza pörögve driftelve, hanem csak kicsivel látványosabban, mint ahogy a japán kollegák tényleg megcsinálják.

Hiába a rajzfilm, valamint a ’70-es évek autóversenyes grindhouse filmjei előtti tisztelgés, a rengeteg effekt és a néhány erőtlen önironikus gesztus, a film leginkább a jól ismert székely viccet idézi („Ez komoly? – Nem. – Akkor jó, mert viccnek egy kicsit durva…”),  annyira gusztustalan és értelmetlenül kaotikus. Ráadásul legalább fél órával hosszabb a kelleténél maga a történet is, pedig a boncolgatott látványvilág önmagában durva élmény - sejtésem szerint ilyesmiből a legtöbb ember maximum egy zenei klipnyit visel el szívesen.

Lehet, hogy ha amerikai szirupos tévéshow-kon, rajzfilmeken és persze a Speed Racer animén növök fel (bár én tényleg nem látok sok hasonlóságot ez utóbbival), most egy új legendát tisztelnék a filmben, és pusztán furcsasága okán biztosan meglesz a maga masszív rajongói bázisa is, így azonban legalább annyira feszengtem a székemben vetítés alatt, mint – hogy kollegám népszerűvé vált hasonlatához folyamodjak – az esztergomi érsek és (közkívánatra) zsidó rabbi barátja egy spriccpartin. Lehet, hogy direkt ronda, de attól még kegyetlenül ronda.

Miért kellett ezt?

36 komment

Címkék: animáció filmkritika 2csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr62471839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lvl · http://roguelike.blog.hu 2008.05.16. 08:36:24

Dragon Ball még hagyján
pont le..

de GitS? Akira!?
.. már most sírok :-//

turboka 2008.05.16. 08:46:54

Legalább a magyar cím most jobb mint az eredeti, megérdemli ez a film ezt a címet. Bár a "vas" mint film cím nem igazán űberelhető azért a totál turbó-nak szerintem sikerült.

CruelAngel 2008.05.16. 08:56:34

Én mondjuk azon a véleményen vagyok, hogy ez annyira gusztustalan, hogy már jó. XD bár annyi mentségem van, hogy én valóban cartoon networkön nőttem föl.

Jah és öcsit nem Sparkynak hívták az az autószerelő segéd volt. (Aki fogalmam nincs hogy mit keresett éjjelközepén a konyhában náluk. XD) ... az öcsit Sprintlenek vagy minek hívták.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.05.16. 08:58:12

Mivel eleve nem szeretem az anime-t erről a címről se hallottam soha. Ezért azt hittem, hogy a film valami játék-átirat. Az animén túl az autóversenyeket se szeretem, bár néha 1-1 ilyen film elmegy, ezért kíváncsiságból belenéztem a netre felkerült első hét perces videóba.
Szánalom, vérhányás... Talán 3 percig bírtam, akkor hittem el végleg, hogy ez _tényleg_ ilyen...

virtualdog 2008.05.16. 09:00:21

Fene tudja, van valami diszkrét bája, de attól még fogyaszthatatlannak tartom ezt... aztán lehet, hogy változni fog a közízlés (én meg betárazok Criterionos filmekkel és háborút hirdetek a színek ellen).

"Jah és öcsit nem Sparkynak hívták, az az autószerelő segéd volt."

Jogos, javítottam.

Charlie Brown 2008.05.16. 09:05:11

A székely vicc csattanója helyesen (és logikusan) így szól:
- Ez komoly volt?
- Igen.
- Akkor jó, mert viccnem kicsit erős.

Ennek megfelelően sajnos nem alkalmazható a fenti filmre :)

Sejk 2008.05.16. 09:30:48

Bocs, de kötekedek: a Wachowskiékat nem "Vakovszki"-nak kell ejteni? A "cs"-hez Watchowskinak kéne írni a nevüket (cáfoljatok).

Nekem nem jön be Christina Ricci, mindig is egy női Gollamnak tekintettem, az viszont tagadhatatlan, hogy neked tényleg "faszrobbantóan" tetszhet, ha a Speed Racer cikkhez mellékelt 4 képből 3 C.R-t ábrázolja, egy abból átlátszó pólóban... :)

Áhoy 2008.05.16. 09:32:12

Ez a film büntetés a javából. De legalább a DragonBall és egyéb anime buzik nyálazhatnak rá.

Beyonder 2008.05.16. 09:34:32

Nálam guilty pleasure a film, nézzétek meg inkább mielőtt véleményt mondtok róla. Az epilepsziások mondjuk inkább ne. Ami a látványt illeti, gyanítom, hogy egy mai 10 évesnek vagy aki a Dragonballon nőtt fel, ez teljesen befogadható, emlékszem anno az én szüleim a Jamie és a csodalámpára voltak kiakadva (az is ilyen színes LSD-beütésű cucc volt)én meg imádtam.

Beyonder 2008.05.16. 09:36:52

Ja, mielőtt elfelejteném: ez egy családi, de inkább gyerekeknek szánt film, úgyhogy megítélni is ez alapján kéne.

Linus 2008.05.16. 09:40:18

Charlie rosszul tudod.

WTF - What The Fuck? 2008.05.16. 09:47:07

Ha véletlen megnézem majd egyszer sokára, tuti csak CR miatt lesz;)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.05.16. 09:58:59

Nem jött össze. Esztétikai szempontból brutálisan félrekalkulálták, ám a Speed Racer mégsem az a totálkatasztrófa, amire számítottam. A cukormázas vizuáldizájn alatt valahol az erőltetett camp és a halálosan komolyra vett dialógok érdekes katyvasza rotyog, amely még azt a hihetetlen üzenetet is megpróbálja a néző füléig/szeméig eljuttatni, hogy a vállalati világfasizmus esetleg nem jó dolog, illetve meg kellene próbálnunk indivídumoknak megmaradnunk (Wachowskiék feje felett győzelmi zászlóként szállhatott el annak a ténynek az iróniája, hogy eme meszidzset egy szupervállalat produktumának hátán igyekeznek célba juttatni.)

Az állandó, hektikus képmozgáshoz és a BOMBASZTIKUS színekhez hozzá lehet szokni – érdekes módon éppen a formabontónak szánt, újra és újra elismételt rendezői fogások mennek inkább az ember agyára. Montázsok, áttűnések és beszélő fejek igyekszenek rajzfilmszerűvé darabolni a narratívát, néha öt-hat ilyen követi egymást, a végén már szinte keresztbe áll a szemed – Wachowskiék egyszerre szeretnének újszerűek és posztmodernek (ami ugyebár éppen az eredetiség ellentéte) lenni. A dolog legalja egy, az ötvenes évek Batman-szériájának bunyóira hasonlító, digitálisan tökhihetetlenné ortopedizált verekedés. Az alkotópáros nyilván nem tudta eldönteni, hogy most akkor csontkomolyra vagy teljesen camp-re vegye a film hangulatát. A végeredmény egy, még a szokásosnál is törékenyebb, végzetesen túldíszített mozis Fabergé-tojás.

És mégis,: minden hibája ellenére a film furcsa mód nézhető marad – bár a történetvezetés ritmusa kiegyensúlyozatlan, és a műfajok közötti ingadozása fárasztó. A grafikai megoldások akár még szépnek is nevezhetőek, miután az ember hozzászokik a neonvilághoz. A versenyjelenetek érdekesek, főleg a film közepén található, illetve a finálé – e kettő valóban nevezhető a rajzfilmsorozat futamainak a valóságba áthelyezett, őrült verziójának. Ebben a két jelenetben a bőrünkön érezhetjük, mi volt Wachkowskiék célja a Speed Racer filmváltozatával – az hiperaktív, szürreális adrenalin kár, hogy csak ennek a két versenynek a megtapasztaltával áramlik át rajtunk.

A szereposztás meglepően ügyesen birkózik meg az agyament alapanyaggal: Ennek köszönhető, hogy a figurák személyiségére – és nem az akciójelenetekre – építő drámai csúcspontok, pl. mikor Speed és Racer X őszintén elbeszélget, vagy Racer X visszaemlékezése mind markánsan hatásosak. Ha a rendezőpáros kicsit konkrétabb műfaji fókuszt erőszakol rá az anyagra, a Speed Racerből sokkal jobb film is lehetett volna.

D 2008.05.16. 10:04:20

Hihetetlenek vagytok. Ez elvileg egy egyszerű, szórakoztató film. Felidézi a jó kis arcade autós versenyeket, mangákat. És szerintem ezt tökéletesen hozza is. Ha nem egy hétvégi F1 futamnak szánod és egy vérkomoly Mátrix trilógiához hasonlítod, akkor tudod élvezni. Csak meg kell találni a báját. mert van neki. Aki nem látja azt sajnálom. Föleg azért, mert a gyermeki énje kihalt belőle. Mennyivel volt jobb mondjuk egy Stallone f1-es film vagy halálos iramban trilógia? Jah nem voltak benne ilyen színek. Szerintem ez jó film volt.

kikuchiyo 2008.05.16. 10:07:12

Gondolom, akkor a filmre adott két csillag a két mellbimbónak jár.

Talented Torrance · http://torrance.freeblog.hu/ 2008.05.16. 10:09:54

"Ha véletlen megnézem majd egyszer sokára, tuti csak CR miatt lesz;)"

Ja, Cristiano Ronaldo alkalmanként valóban szépen alakít.

MU-haha.

---

A Wostry úr tegnap túl sok, szofisztikáltan csúnyát mondott a rádióba, ezért veszem az indulatot, és megkérdem: a meszidzsdetektorába ugye volt elemcsere a Mist óta? Amennyiben igen, én hiszek neki. Újra.

Köbli Norbert (törölt) 2008.05.16. 10:19:46

christina riccit én is gollumnak tartottam, amíg nem láttam a nemrég megjelent "black snake moan"-ban(magyarul: "a lánc" címet kapta).

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.05.16. 10:20:00

Be is baszna ha én szofisztikált lennék. Épp az ellenkezője a célom.

Ennél a filmnél elég egyértelmű a meszidzs. MIST-nél mi is volt? Má nem is emlékszem.

Beyonder 2008.05.16. 10:26:48

A Tilos-adás nem kerül fel?

rettentó 2008.05.16. 10:35:54

A film PLAKÁTJÁT látva tudtam, hogy ez az a fajta film, amit soha, soha, soha nem fogok megnézni (CGI-hegyek+autóverseny - ennyi elég is volt). "Akkor még nem sejtettem" (hogy egy "picit" jobb magyar filmből idézzek), hogy Wachovskiék hozták összze. Nyilván valami mást akartak a Mátrix sikere után, na, de ennyire? Akkor inkább egy Mátrix 4, végül is A kis Vuk már immunissá tett az iránt is bennünket.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.05.16. 10:41:05

Beyonder: annyira nem volt jó, de lehet hogy felteszem.

Charlie Brown 2008.05.16. 10:42:56

OFF
Linus:
A kérdéses székely viccnek több változata van, de a poénjának a lényege mindben ugyanaz: "a székely megnyugszik, hogy a kérdéses esemény _nem vicc_ volt, mert viccnek kicsit erős volna"
A cikkben írt változat el van rontva, mert épp ellenkezőleg, arról biztosítja a kérdezőt, hogy _vicc_ ("nem komoly") volt, így a szokott csattanó nem ad értelmezhető választ..
/OFF

nemá' 2008.05.16. 11:01:24

A székely vicc helyesen; Ez komoly? Igen. Az jó, mer' viccnek kicsit durva...

vacsovzski 2008.05.16. 11:09:36

most komolyan arra számított valaki hogy ez jó film lesz?

vittorio 2008.05.16. 11:42:58

A kép beszúrási arányhoz szeretnék gratulálni.
Én még a 4 képet is lecserélném.
Vicces fiú vagy te Ramiz.

Xzone 2008.05.16. 13:10:01

Ha nagyon unatkozom majd valamikor, akkor meg fogom nézni, de pénzt nem szívesen adnék érte, ami rossz jel.

Christina Riccivel pedig mindig is egy baj volt... HOMLOK!

(A "Lana Wachowski"-dolog meg tudtommal csak egy jól sikerült hoax volt, nem?)

Ramiz 2008.05.16. 13:28:17

Sajnálom az elbaszott viccet! Siettem, nem gondoltam végig (először nem is akartam leírni a csattanót, remélvén, hogy mindenki rájön, melyikre gondoltam). A "Nem" valójában "Igen"-nek olvasandó... ^^"

A C.R. képeket viszont nem sajnálom. Aki a gusztustalan képi világban akar gyönyörködni, annak ott a poszter meg a youtube videó. >:D

A családi film jellegben csak azért kételkedtem, mert a Feri által említett, komolynak szánt "család és egyén > pénz és nagyvállalat" üzenet elég bonyolultan lett csomagolva, és ez a látvány akkor sem fogyasztható... (Na jó, bevallom, megöregedtem.) Családi filmnek elmegy, de a családi filmeket eleve rühellem, gyerekszemmel is gyűlöltem őket, szóval tartom, hogy most sem a felnőtt nézőpontom, hanem ízlésbeli okok miatt nem bírom elviselni őket.

Beyondernek pedig igaza van, nézzétek meg a filmet, ilyen úgyis ritkán láttok. Előtte némi Technokol Rapid fogyasztása Tesco-s szatyorból ajánlott a teljes élvezethez, bár úgy már tényleg nem lehet ép ésszel kibírni. :D

NANA 2008.05.16. 14:07:14

Talanted Torrance: óriási a blogod.

"Beyonder: annyira nem volt jó, de lehet hogy felteszem." Valóban nem.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.05.16. 14:21:46

Úúúúú, jönnek elő a kő alól a Chan Wook Park-rajongók... :)

ebolacola 2008.05.16. 14:41:45

mikor eloszor lattam az elozetest, ugy gondoltam, tuti megnezem, jo buli lesz. most ott tartok, hogy maximum egy otszazast fizetnek erte moziban. minel tobb info fut be errol a filmrol, annal inkabb megy el a kedvem tole.

a foszereplo gyerek meg csak engem irrital kibaszottul? egyebkent jo szinesz, meg minden, csak ez a fej...

Talented Torrance · http://torrance.freeblog.hu/ 2008.05.16. 16:35:05

NANA: köszönöm, de a tijed se kutya. (Amúgy, még ettől is sokkalta jobb lehetne, csak másfél éve elfelejtettem a jelszót. No, nem mintha ilyetén statikusságában nem óbégatná tökugyanazt a meszidzset, amit eredendően és triviálisan.)

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2008.05.16. 17:22:50

Christina Ricci-t is utolérte a hollywood-i anorexiamánia...

Jack 2008.05.18. 01:15:25

Este néztem meg a Speed Racert a Corvin Korda termében (Budapesten messze az egyik legjobb terem) és fantasztikus. Messze a leglátványosabb film, amit valaha is készítettek. Persze, a színvilága furcsa, de ez mégis így jó. Az autók fantasztikusak, a történet hihető, a megvalósítás pedig észveszejtő és a karaktereket is nagyon eltalálták. Megértem, ha sokaknak nem tetszik a film stílusa, án nekem nagyon bejött.

Aki pedig fentebb a cikket írta, nagyon úgy néz ki, hogy vki kényszerből beültette a mozba a filmre, amiről már előre eldöntötte, hogy szar...

virtualdog 2008.05.28. 12:42:43

Jack: nem volt kényszer. Sajnálom, ha az indoklásom nem jutott el odáig, de elvárások nélkül ültem be (igaz, a trailer is ronda volt már, de ezen kívül semmilyen előítéletem nem volt). Ragaszkodok a véleményemhez, furcsa, hogy habár azt írod, megérted, ha sokaknak nem tetszik a film stílusa, valójában mégsem érted meg.
süti beállítások módosítása