Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Képregénykritika: SCOTT PILGRIM'S PRECIOUS LITTLE LIFE (2004) *****

2008.03.04. 18:51 Wostry Ferenc

Az az igazság, hogy óvatosan adom meg Bryan Lee O’Malley ezen remekművének az öt csillagot, ugyanis folytatása, a Scott Pilgrim VS The World (2005) még jobban sikerült. Na de hát mit tehetnék, ha az eposz e legelső kötete, a 160 oldalas Scott Pilgrim’s Precious Little Life a maga nemében tökéletes?

Scott Pilgrim egy szimpatikusan átlagos huszonhárom éves srác: életének medrében az apró zátonyokat megkerülve folyik előbbre a sztori. Lassan egy éve szakított a barátnőjével, de az utóbbi pár hétben már egy tizenhét éves gimnazista kiscsajjal találkozgat - környezete meglehetősen rossz szemmel nézi a bimbózó kapcsolatot. A „környezete” a következő jó- és rosszakarókat rejti: szobatársát, a nyíltan meleg Wallace-t, a Szexbombák elnevezésű kutyaütő rockbanda tagjait (Scott a basszusgitárosuk), valamint Scott húgát, aki szereti mindenbe beleütni az orrát.

Scottot különösebben nem zavarja a többiek rosszallása, mert ő maga is tudja, hogy a gimnazista csajjal való kapcsolatának nincs különösebb jövője. Betonbiztos ebben csak akkor lesz azonban, amikor egy vad, görkoris lányról kezd álmodni, sorozatban. Megszállottja lesz az éjszakai nyugalmát agyonvágó amazonnak, és amikor egy bulin szemközt találja magát vele, Ramónával, idegességében sikerül is hülyét csinálnia magából.
Ám Scott csökönyös fajta, nem adja fel, és végül csak kikönyörög egy randit – amelyben nem kis szerepet játszik esetlen bája. Örömében teljesen megfeledkezik azokról az üzenetekről, amelyekben egy ismeretlen mindenféle bunyókkal fenyegetőzik, valamint az is kimegy a fejéből, hogy együttesének csodamód összekujtolt amatőrkoncertjére álmai nőjét és a gimnazista kiscsajt is meghívta. A kötet sztorija ezen a bizonyos koncerten kulminál, ahol Scottnak nemcsak a két lány között kell választania, de meg kell küzdenie Ramóna Hét Gonosz Ex-barátja közül az elsővel is… A szaga folyamán (hét kötetet tervez a szerző, gondolom ez világos) mindegyiküket le kell győznie, csak akkor járhat majd együtt nyugodtan a lánnyal. Az ilyen nőre mondják, hogy high maintenance…

O’Malley egészen elképesztően ügyes mesélő: a helyenként lehengerlően vicces sztori, a szappanopera és a misztikus szuperhős-történet motívumait lazán göngyöli egybe, úgy, hogy a karakterfejlődés és az akció kárára semmi ne menjen. Figurái mind életszerűek, kiválóan kibontottak – szimpátiánkat gyorsan elnyerik, és ebben a rajzok egyszerű, ám tetszetős, könnyed stílusa is közrejátszik.

Az un. slice-of-life történeteknek ez a fajta fantasztikus elemekkel való megbolondítása népszerű téma, de csak nagyon keveseknek megy hibátlanul. O’Malley „graphic novel”-jéről azonban nem tudok rosszat mondani.
 

9 komment

Címkék: 5csillagos képregénykritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr43361987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Santito · http://geekz.blog.hu 2008.03.04. 23:35:41

Rendkívül szórakoztató indie képregény egy kanadai író-rajzoló tollából, courtesy of Oni Press...

üde színfolt az amerikai szuperhősáradatban, bár én öt csillagot nem adtam volna rá...

vittorio 2008.03.05. 08:18:51

Kár, hogy magyarul nagyon lassan jönnek a jó képregények. Mire szép kínálat lesz itthon is, már rég a temetésemre fogok gyűjteni.

Beyonder 2008.03.05. 09:12:11

Zseniálisnak kell lennie a megvalósításnak, ha ez alapján a sztori alapján 5 csillagot adtál neki...

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2008.03.05. 09:37:21

Mit mondhatnék? Könnyen lelkesedem :)

Komavary · http://orokorom.freeblog.hu 2008.03.08. 06:34:54

Háát, van, amiben nem értünk egyet, de ezek szerint Scott Pilgrim nem az. Jár neki az öt csillag!

CruelAngel 2008.03.17. 21:32:09

ezen bejegyzés hatására átrágtam magam az első két köteten... nos azt kell hogy mondjam nem rossz, nem rossz... de jó sem.

Egyrészt nem tetszik a karakter dizájn. (Néha egyszerűen nem ismerem föl, hogy épp kit látunk a képen.)
Másrészt valahogy... az egész számomra túl összevissza. Nem tudom, nem igazán bírtam egyik karaktert se megkedvelni.
Az első kötet végén a csatát meg esküszöm nem értettem. Miért álltak föl a többiek és mutattak egy irányba? Mindegy.

Szóval szerintem ez 5ből legfeljebb 3csillag. Mindegy, az alapkoncepció végülis jó. Kérnék némi magyarázatokat vagy valamit. Ha netán hozzájutok valakitől/valahogy a többi kötethez, akkor elfogom olvasni. Majd meglátjuk, mi lesz a véleményem akkor.

Addig is, ami szerintem (hozzá teszem én egy japanofil nerd vagyok) egy igazán jó indie comic az a MegaTokyo. Eredetileg az áltag gémer 4kockás webkomiknak indult, aztán az alkotópáros összeveszett és a japanofil vette át az irányítást. Azóta rendes sztoriija van, és már 1100 oldalt megélt. (És azt hiszem 5 kiadott kötetet, amiket hamarosan a Felkelő Nap hazájában is kiadnak, pedig amerikai az alkotó!)
Szóval megatokyo.com, és ph33r my 1337 n4kd ski11z!

xyzdg1981 2008.03.19. 20:12:16

Bakker most tünt csak fel az IMDb-n, hogy jövőre jön a múvi verzsön - Ed Wrighttól... :)))

CruelAngel 2008.03.19. 20:45:31

na arra azért kiváncsi leszek XD

bela 2008.05.18. 14:29:48

meg michael cera-val. katasztrofa.
süti beállítások módosítása