Utolsó kommentek

  • ipartelep: @Gábor Miski: Igen, így van, Rusznyák csaba nagyon melléfogott a "megfejtésével". A The Endlessből... (2019.01.03. 23:55) Resolution
  • Gábor Miski: @Rusznyák Csaba: Logikusnak tűnt ez a magyarázat, amíg meg nem néztem a rendező duó The Endless c.... (2018.08.23. 23:00) Resolution
  • Reactor: Megjelent a 2017-es TV-sorozat-adaptáció. Na azt nyugodtan elhordhatjátok mindennek, mert egy nagy... (2018.05.06. 00:52) Filmkritika: A KÖD (The Mist, USA, 2007) ***
  • takacsveca93: Tetszett a bejegyzés, bár nem értem , hogy miért jobb a 444.hu -s domain, mint a blog.hu -s :) De ... (2018.02.17. 22:27) Az Első Nagy Geekvándorlás
  • Desrix: @avsk: Szívesen! :) Igen, vannak, de nem hagyományos kiegek. boardgamegeek.com/boardgame/103343/g... (2018.01.23. 22:45) Sok taktika, semmi cici - a Trónok harca-társasjáték kritikája
  • Utolsó 20

Szocializálj velünk!

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Riport: PÉCSI FILMÜNNEP, 2007

2007.10.07. 01:26 Wostry Ferenc

Az afféle tudósításnak is van létjogosultsága, ami egy olyan filmfesztiválról szól, amelynek keretében össz egy filmet néz meg az ember? Bár mos' má' tökmindegy, ezt a bejegyzést riportként sorolom be... Asszem tavaly sem vittem túlzásba Pécsett a mozibajárást, a vetítéseket körbebástyázó rendezvények, események, meg egyáltalán, az éjszakába hajló "terepszemle" (értsen ez alatt mindenki azt, amit akar) épp eléggé lefoglalja a feladatát a legkisebb distrakció okán mellőzni igyekvő újságírót.

Ha alkoholgőztől ködös emlékeim nem csalnak (kénytelen vagyok reájuk hagyatkozni, ugyanis a Pécsett töltött öt nap alatt egy büdös szót sem jegyzeteltem), odaérkeztem délutánján (miután egy kellemes belvárosi panzióban kerültem elszállásolásra) a Káel Csaba Mester és tanítványok című, a nemrégiben elhunyt Illés György emlékére leforgatott dokumentumfilmsorozatának első részét néztem meg. Ennek az epizódnak Zsigmond Vilmos volt a beszélő feje, ő emlékezett vissza a legendás operatőrre, illetve saját karrierjét is végigkommentálta. A film után magának Zsigmond Vilmosnak tehettünk fel kérdéseket, sőt, egy szuperhiperprivát sajtófélóra (amelyen a lelkes fiatal zsurnalisztáktól kezdve a seggnyaló profiig mindenki felfordult) bevégeztével még egy képre is hajlandó volt összeállni velem (amely képet, amint megkapom a pécsi fotóskolléga gépéből - igen, még fényképezőmasinát sem vittem magammal! -, belinkelem ide.) Este felé valahogy az Uránia mozi (mer' olyan ott is van!) környékére kerültem (hogy hogyan, nem emlékszem), ahol összefutottam Cs. S.-val, akit rövid, Szinház- és Filmművészeti Egyetemes előadássorozatom alkalmával ismertem meg. Szerencsére pont a Boldog új élet legvégére értem oda, így nem kellett végigszenvednem újabb másfél óra Tarkovszkij-imitációs angstot (a Szemlén már megtörtént). Ehelyett a haverral elzarándokoltunk egy lepattant, barlangszerű szórakozóhelyre, ahová, hiába esemeseztem, Cs. S. nem jött utánunk, amit, most már elárulhatom (neki is), bizonyos okokból kimondottan sajnálok... ;)

A szerdai napon került sor a fesztivál azon attrakciójára, amely miatt én személy szerint lementem, a Fade In Script Consulting első közép-európai un. pitchfórumára, amelynek keretében anyagi támogatással egyelőre nem rendelkező forgatókönyvírók "elpiccselhetik", eladhatják munkáikat prominens európai producereknek. A versenyzők (mert végül is ez verseny volt, csikorogtak a fogak az idegességtől) fejenként uszkve negyed órával rendelkeztek arra (a közönség kérdéseinek megválaszolásával egyetembern), hogy felkeltsék agyszüleményeik iránt az érdeklődést.

A pitchfórumra a legendás sasfészekben, a Hotel Kikeletben került sor, amelynek promófilmjében egykor Kabos Gyula domborított. Odafelé kollégámmal megpillantottuk a hegyre halál- és rádióhullámokat megvető bátorsággal felfelé caplató Boros Lajost (a hotel gangját reparáló melósok elaléltak tőle, úgyhogy be tudtam tájolni a számomra hallgathatatlan Bumeráng célközönségét). Kollégám felvetette, hogy esetleg álljunk meg neki és vigyük fel a Kikeletbe, de nagyon rövid eszmecsere után ezt elvetettük: a kocsi öt személyes, és ketten már ültünk benne.

A rendezvény szervezése előtt le a kalappal, és a forgatókönyvírók teljesítménye előtt szintén. A nap folyamán összesen tizenhárom "piccset" hallgathattunk végig, közülük a legjobbakat pénzzel is jutalmaztak, arról már nem is beszélve, hogy a legéletképesebb (értsd: legeladhatóbb) szkriptek a producerek közt vevőre is találtak. A nap lezárásaként a Trafik elnevezésű szórakozóhelyen jött össze a társaság, ahol az interkontinentális-szakmai kapcsolatok még jobban elmélyültek. A day well spent.

Csütörtökön, hajnali 11 órakor betámolyogtam a produceri szövetség nyílt ülésére, amelyet Kálomista Gábor privát okokból, az alelnök pedig az előző, Trafikban eltöltött éjszaka miatt volt kénytelen mellőzni. Az ülést a Filmünnep igazgatója, Szekeres Dénes vezette végül le. Többek között szó esett arról, hogy a produceri szövetség saját tagjait és a tőlük független producereket egyaránt be akarja sorolni egyfajta önös pontrendszer alapján, amelynek bizonyára főleg a kívülállók fognak örülni...

Pénteken az Illést és tanítványait bemutató dokumentum-filmsorozatból két etap ment le, az elsőnek a nemrégiben elhunyt, zseniális Kovács László ("My name is not Vilmos!"), a másodiknak maga Illés György volt a középpontjában. A vetítés befejeztével Grünwalsky Ferenccel beszélgettünk az operatőri hivatás mai állapotáról, és a csávó, mint már sokadszor, lenyűgözött az intelligenciájával. A traccsparti után átdzsaltunk az Uránia moziba, megnézni Szomjas György új filmjét, a Nap utcai fiúk-at, amelynek Grünwalsky volt az operatőre.

Este többedmagammal bepofátlankodtam Jancsó Miklós 86. születésnapjára, amely tény ("há' ezek kik?") nem csak enyhén volt ciki, annak ellenére, hogy kaptunk egy tessék-lássék meghívást - kösz, Hosszú! ;) Bár lehet hogy nem kellene a pofámnak égnie, észrevettem ott más hivatlan zsurnalisztát is (youknowwhoI'mtalkingabout...) Miután bezabáltunk a mások pénzén, felkerekedtünk és átmentünk az egyetemi ifjúság és borzalmas jazz zenészek által frekventált Dante kávézóba, ahol órákon keresztül fűztem egy csaj fejét.

Hazautazásom reggelén még üvöltöztem egy egészségeset az árengedményes jegyet a kurva istennek sem kiadni akaró MÁV-alkalmazottal (energikus fellépésem hiábavaló volt, baszott rám, teljes árút kellett vennem, annak ellenére, hogy állítólag a MÁV megegyezett a fesztivállal arról, hogy a visszaútra már csak minimális árú helyjegyet kell váltani.) Így épp a megfelelő hangulatban (és egy frissen beszerzett náthával) érkeztem meg a lehangolóan szürke Budapestre.

"There's no place like home"? FUCK YOU!

30 komment

Címkék: riport filmfesztivál

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr81188659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chavez 2007.10.07. 02:04:12

A kalandjaid izgalmasabbnak tűnnek, mint maga az esemény! :)

Kobaljov 2007.10.07. 09:48:35

A magyar nyelvben emlékeim szerint Zsigmond Vilmos a helyes formája a nevének (+ hu.wikipedia.org/wiki/Zsigmond_Vilmos )

"Csütörtökön, hajnali 11 órakor betámolyogtam a produceri szövetség nyílt ülésére, amelyet Kálomista Gábor privát okokból, az alelnök pedig az előző, Trafikban eltöltött éjszaka miatt volt kénytelen mellőzni."

Ez utóbbi azért nem enyhén hangzik cikinek. Előbb a munka, aztán..

Beyonder 2007.10.07. 09:57:03

Az az 1 film amit láttál, a cikk alapján 4 volt. Vagy rosszul számolok?

ramiz · http://virtualdog.blogspot.com 2007.10.07. 10:08:07

Ezt én sem vágtam... lehet, hogy 4 címen tolták ugyanazt a filmet? :D
Egyébként remek szösszenet, jókat röhögtem rajta!
A csajjal mi lett? :D
Várjuk a fotót!

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.10.07. 11:11:08

Úgy értettem, hogy egyetlen *nagyfilmet* láttam, de jogos, nem voltam egyértelmű. A csaj ügyében nincs engedélyem, hogy ennél informatívabb legyek. :)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.10.07. 11:49:22

A második bekezdés bővült. ;)

Parraghramma. · http://torrance.freeblog.hu/ 2007.10.07. 12:48:51

Tarkovszkij rulez! Nekem köbö hete egy pajkos délutánon egy Nescafé Stronggal sikerült végigbóbiskolnom az Áldozathozatalt. (Nemtom, lehetne-e ennél jobb reklámot ötölni a kávénak.)

A filmekről túl sokat, a nőről túl keveset írsz...

(("Borzalmas jazz" Hmm-hmm, egyre jobban sajnálom, hogy kimaradtam ebből.))

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.10.07. 17:39:13

Tarkovszkijjal persze hogy nincs baj, csak ez a magyar inkarnációja nem jött be. Lovak futkosnak a döglassú urbánus ennuiban... No thanks.

bobbyperu · http://twitter.com/bobbyperublog 2007.10.08. 20:58:19

"fesztivál" 12 fős átlagnézővel filmenként hahaha... mér kell eljátszani a káeurópai kulturális missziót? ja, mer arra van pénz? mert egyébként lehetne kurva jó fesztivált is csinálni 75misiből... (nemtom mennyi a titanic költségvetése, de sejtem, h nem (sokkal) több)
csak hát ismerni meg szeretni kellene a filmeket, akkor talán lehetne jó fesztivált is csinálni Pécsett. addig csak kulturális főváros farvíz..

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.10.08. 21:08:23

Sajnálom hogy egyet kell értenem bobiperuval (mer' paraszt módra szólt be valamelyik nap ;), de így van. Azért nem néztem filmeket - tisztelet a kivételnek - mert egyik sem érdekelt! Az egyetlen ami többé-kevésbé izgalmasan hangzott, az a Shejtan harcosa című szerb slasherfilm(!) volt, de az meg állítólag totál szarra sikeredett... A többi tipikusan az említett 12 fős átlagnézőt vonzó közönségriasztó szörnyűség.

bobbyperu 2007.10.09. 08:17:21

miert is szoltam be paraszt-mod? tenyleg nem emlekszem. esetleg nem ertettem egyet valakivel?

nora 2007.10.09. 12:32:04

a vonatjegyet wostryhoz hasonlóan én is beszoptam, pedig 2 pénztárban is bepróbálkoztam. ez valami szervezési káosz lehetett.

amúgy hétvégén voltam lenn, és ami leginkább feltűnt, hogy filmes körökből főleg azok jelentek meg, akiknek kötelező köreik voltak a fesztiválon. olyannal nem nagyon találkoztam, akit a puszta érdeklődés hajtott volna pécsig.

a 2010es évre meg azt a nagyszerű koncepciót találta ki a fesztivál, hogy minden magyar filmfeszt reprezentálja majd magát: filmszemle, kaff, titanic.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.10.09. 13:18:37

Mindegy bobiperu, a szived a helyén van, az a lényeg. :)

Nóra: zseniális ötlet! (

vittorio 2007.10.09. 15:33:36

Ez szomorú! Zanussi meg nagyon szimpatikus, hogy szólt pár keresetlent. Az ő szájából hiteles, és lehet hogy még foganatja is lesz.

Kobaljov 2007.10.09. 21:32:51

No akkor Zsigmond Vilmos nevét is sikerül majd valamikor javítani, vagy most már így marad fenn az utókornak?

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.10.10. 09:24:30

Javítottam. Kép nem kerül fel, mert olyan überhülye pofát vágok rajta, hogy ihaj.

ramiz · http://virtualdog.blogspot.com 2007.10.10. 10:00:31

akkor továbbra sem fogom tudni, ki vagy :)

taguchi 2007.10.10. 17:21:06

Feri, ezt nevezem én filmfesztiválnak: www.piff.org/eng/html/program/prog_view.asp?idx=12001&c_idx=11

Lepetéztem a programtól.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.10.12. 17:01:20

Valuskát úgyis meglincselik egyszer valahol...

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2007.10.12. 21:11:08

Nora megelőzött a linkkel. :)
Majd jön neked is az irgumburgum levél, hogy legközelebb tessék filmeket nézni, ne csak alkoholizálni a Moveaston ;)))

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.10.12. 21:43:48

Aki belinkeli ezt a cikket a pécsieknek, az kap a szájára egy cyberpunchot... Bár mondjuk akkor sincs semmi, ha megsértődnek, legalább nem kell jövőre megint nyolc rongyot kifizetnem vonatjegyre...

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.10.12. 21:56:32

Na csak nem bírtam megállni és kommenteltem.

boorman 2007.10.14. 19:39:20

Akkor Ferenc barátom javaslatára hadd színezzem pöttyet a képet:

prae.hu/prae/articles.php?aid=795

vittorio 2007.10.15. 08:40:43

Tetszett az írás. De jó lett volna, ha mégis előállsz a kérdéseiddel!

Beyonder 2007.10.15. 10:40:38

"A filmek minősége meg persze ízléskérdés, de jó 95%-uktól bármelyik egészséges dél-dunántúli gyerek megáll a fejlődésben."

Izé, ha nem láttad őket, honnan tudod? ;-)

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2007.10.15. 12:12:28

Azé' má' van annyi tapasztalata az embernek, hogy az ismertetők alapján megítélhesse, érdekli-e a legkisebb mértékben is az egyes film... ;)

bobbyperu · http://twitter.com/bobbyperublog 2007.10.15. 16:12:03

mondjuk szerintem nem egy ismertető dönti el a filmet (evidencia: ugyanarról a fosról lehet nagyon izgalmasan és reálisan is írni). ettől függetlenül nem kétlem, hogy fos volt a fos írások mögött:)