Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Filmkritika: A SLIT-MOUTHED WOMAN (Japán, 2007) ***

2007.10.06. 08:00 Chavez

A "szellemes" japán horrorokkal már tele van a padlás, ráadásul ezek a legtöbbször a szigetország folklórjából eredő rémtörténetek, ma már egyre kevésbé hozzák lázba a horror rajongókat. A Noroi rendezőjének legújabb filmje sem más, mint egy újabb közepes J-horror, ami bár mutat némi változatosságot az elődeihez képest, a  műfaj forradalma azonban ezúttal is elmaradt. A Slit-Mouthed Woman (az USA-ban Carved) története szintén egy ősi urbánus legendán alapszik, de ezúttal szerencsére nincsenek se lisztesképű gyerekek, se az interneten/mobilon/videokazettán terjedő baljós, túlvilági hangok.


A Kuchisake-onna, azaz a felmetszett szájú asszony története egy több száz éves legenda, ami egész Japán-szerte ismert. Számos film, anime vagy manga dolgozta már fel a témát, vagy éppen vette kölcsön a történet bizonyos elemeit. (Pl. Koroshiya Ichi) Az eredeti sztori szerint, egy féltékeny szamuráj fültől-fülig felvágta hűtlennek hitt felesége száját, majd gúnyosan megkérdezte tőle: "Kinek fogsz tetszeni ezek után?" A modern városi legendáriumban azonban már úgy él tovább a történet, hogy egy, a száját egészségügyi maszk mögé rejtő titokzatos nő, a ködös, éjjeli utcákon kísért, a kezében késnek látszó tárggyal. Ha valaki találkozik vele, a nő leveszi a maszkot, felfedve torz arcát, és felteszi a kérdést: "Szépnek találsz?" Ha a válasz igen vagy nem, akkor a nő üldözőbe veszi áldozatát, hogy megölje. Az egyetlen mód a túlélésre, ha a delikvens semleges választ ad a kérdésre, esetleg ha az üldözés közben a gyilkos nőszemély kedvenc édességét szórja elébe. A film szerencsére nem egy-az-egyben másolja a legendát, így itt most nem elég a megmeneküléshez egy marék tuttifrutti elhintése, de a történet alapja azért nagyvonalakban megmaradt.

Az egész város arról az orvosi maszkot viselő, ijesztő kinézetű nőről beszél, aki állítólag gyerekeket rabol el az utcáról. A rendőrség semmi nyomra nem bukkan, a szóbeszédet pedig már hivatalból is el kell utasítaniuk. Miután Yamashita tanárnő (Eriko Sato) a saját szemével látta, amint egyik tanítványát magával ragadja a titokzatos nő, saját nyomozásba kezd, felhasználva a terjengő pletykákat. Kollégája, Matsuzaki is csatlakozik hozzá, a férfi ráadásul azt állítja, hogy a felmetszett szájú nő az ő anyja, és már legalább harminc éve halott.
Mint látható, a történetet illetően nincs új a felkelő nap alatt. Eltűnt emberek, gyilkos szellemnő, tehetetlen rendőrség, és nyomozó magánemberek. Az elcsépelt és dögunalmas kliséktől azért megpróbál elszakadni a film, és néhány újszerűbb ötlet is akad benne. A legszembetűnőbb például az, hogy a felmetszett szájú nő fényes nappal is vadászik, és nem pedig a sötét éjszaka, valamelyik még sötétebb zugából ugrik elő hirtelen, hogy a gyakorlatlan horror fogyasztót alaposan beszarassa. Persze attól nem kell tartanunk, hogy emiatt oda a feszültséggel teli légkör, a hatás napfénynél is remekül működik. Viszont annak ellenére, hogy az urbánus legendában rejlő lehetőségeket a lehető legjobban megpróbálták kihasználni, a történet középszerűségére már nincs mentség. A sablonsztoriban csak az aktuális szellem személye változott, a karakterek, a történések mind-mind nélkülözik az eredetiséget. Sajnos ez a teljesen kiszámítható fináléra is igaz, pedig ott még meglett volna az esély a javításra. Mindent összevetve egy átlagos horrorfilm, néhány értékelhető ötlettel. A J-horror műfaján belül azért mindenképpen egy említésre méltó, de ugyanakkor könnyen felejthető alkotás. Legalábbis addig, amíg meg nem érkezik a menetrendszerű amerikai verzió.

13 komment

Címkék: horror filmkritika 3csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr3187365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cs242 2007.10.06. 15:37:16

Ááááh, valahogy már a hideg futkározik a hátamon a J-horroroktól, és sajnos nem pozitív értelemben. Unom a kifacsart "szellemes" témát, ez korunk Godzillája valószínűleg a Távol-Keleten.
Bár az "Előérzet" nem volt rossz, de hol vannak ezek az "Evil Dead Trap"-hez???...

Törpe minoritás 2007.10.06. 16:26:45

Azért valaki elmagyarázhatná, mit jelent az , hogy urbánus legenda?
(És még szerencse, hogy nem beszélünk népies legendáról is...)

aeon flux · http://aeonflux.freeblog.hu 2007.10.07. 08:18:27

cs242: remélem, jó messze. ritkán láthat az ember gyermeke olyan szar filmet, mint az EDT. :)

cs242 2007.10.07. 19:48:48

Kedves aeon flux!
Most az írnám, hogy ugyan, te bolond vagy, és menj a francba, mit értesz te a horrorhoz...
De nem mondhatom, mert elolvasgattam a blogodat, és nem lenne igazam...:-)
Úgyhogy csak annyit írhatok: ízlések és pofonok.

cs242 2007.10.07. 19:50:48

Ha készül amerikai remake, akkor az biztos a "Vágott-szemű lány" címet viseli majd...:-)

Chavez 2007.10.07. 20:10:27

Az Evil Dead Trap sem olyan nagy durranás, de a Grudge, Kör, Spirál, Kocka, Rombusz meg a többi mértani alakzat címét viselő dögunalmas alkotáshoz mérten egy remekmű. Talán Miike One Missed Call-ja volt az egyetlen, ami még lement a torkomon.(Jön is a remake jövőre)De aki még vevő az ilyen filmekre, az nyugodtan megpróbálhatja a Slit-Mouthed Womant-t is, mert azért egyszer még fogyasztható.

Beyonder 2007.10.07. 22:14:56

Én a One Missed Call-t is lelőttem egy óra után...

moRtiZ 2007.10.08. 08:33:39

Azért a Masters of Horror S1E13 - Imprint (Asszem az is Miike) sem rossz.

Chavez 2007.10.08. 11:28:09

Az tényleg jó volt, csak sajnos túl rövid!

Linkovic Csumoszky · http://geekz.blog.hu 2007.10.08. 13:27:59

Az egyetlen MoH epizód volt, ami igazán tetszett. (Ha már a MoH-ról van szó, Carpenter a továbbra sem győzött meg arról, hogy képes még jó filmeket csinálni.)

salander · http://ld50.hu 2007.10.08. 18:39:59

Linkovic Csumoszky: Számomra a MoH első évadájának nem az Imprint, hanem a Cigarette Burns volt a fénypontja. Messze volt a tökéletestől, de Miike így is csak második lett.

Ki lehetett érezni belőle a potenciált (bár sokkal több volt a sztoriban), de nagyon úgy tűnik, hogy ez már nem igazán fog kijönni. A második évados Pro-Lifeban már ezt sem sikerült megközelítenie, sőt...

salander · http://ld50.hu 2007.10.08. 18:43:57

Linkovic Csumoszky: Számomra a MoH első évadájának nem az Imprint, hanem a Cigarette Burns volt a fénypontja. Messze volt a tökéletestől, de Miike így is csak második lett.

Ki lehetett érezni belőle a potenciált (bár sokkal több volt a sztoriban), de nagyon úgy tűnik, hogy ez már nem igazán fog kijönni. A második évados Pro-Lifeban már ezt sem sikerült megközelítenie, sőt...

(Amúgy Argento első évados megmozdulása csak szerintem volt minősíthetetlen?)
süti beállítások módosítása