Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Trónok harca 4x01

2014.04.04. 23:50 Rusznyák Csaba

got41.jpg(spoilermentes) A harmadik évad egy gyomrossal (vörös nász) és egy katarzissal (mhysa) búcsúzott, úgyhogy a negyediknek van hol felvennie a fonalat. Az első részhez (amit egy exkluzív, premier előtti vetítésen láthattunk) többé-kevésbé leírhatnám ugyanazt, amit tavaly ilyenkor, és eredetileg nem is terveztem klaviatúrát koptatni miatta. De ez a kurva Trónok harca már csak ilyen: szűk egy óra, és el is kapta az embert, aki aztán hónapokig főcímzenét dúdol, a karakteren gondolkodik, a történet finomságait ízlelgeti, ha pedig már nagyon nem fér a bőrébe, akkor a könyvek és a sorozat közti – szükséges és jól átgondolt – különbségeken vergődik. Végül is két dolog miatt érdemes mégis írni erről az egyetlen szál epizódról: az egyik a következő kilenc rész cselekményének érett és mesteri felvezetése, a másik pedig, csak így szimplán, Arya.

Ha nem csíped a Trónok harcát, engedd meg, hogy megspóroljam neked a következő pár percet: rohadtul felesleges továbbolvasnod, ugyanis csupa nagy szavak és dicséretek jönnek. Meg hát, ha eddig közepesnek/túlértékeltnek/szarnak/akárminek tartottad a szériát, ezután sem fogod megszeretni, mert ugyanolyan, mint amilyen eddig volt, a geekz szerkesztőségének általános pro és kontra érvei pedig már bőven elhangzottak tavaly. Szóval, ha ez egy kicsit elfogult írás lesz, hát tudod, mit? Leszarom. Óriási érzés, hogy lassan 33 évesen, irgalmatlanul sok filmmel és sorozattal a hátam mögött még mindig vannak művek, amik tátott szájjal bámuló rajongót csinálnak belőlem.

Szűk egy éve az volt az egyetlen kifogásom a harmadik évaddal kapcsolatban, hogy a szálak sokasodásával óhatatlanul kezdett elaprózódni a sorozat. Na, ez az, amit egyáltalán nem éreztem a negyedik nyitányán, sőt. Most először merült fel bennem, hogy David Benioff és D. B. Weiss showrunnerek George R. R. Martinon is túltehetnek: nyilván korai ezt elkiabálni egytized évad után, de ennyi alapján a tévés adaptációnak komolyan megvan rá az esélye, hogy dramaturgiailag összeszedettebb, koncentráltabb és letisztultabb legyen, mint az eredeti regényfolyam – főleg, hogy jövőre képernyőre kerül a negyedik és ötödik könyv is (összesen három évadba szövik őket), amikkel pedig már vannak problémák bőven. Az lesz az igazi teljesítmény, ha még azok széthulló cselekményét is ilyen szépen össze tudják majd fogni.

gots4arya.jpgA mostani első részben nincsenek világrengető események (leszámítva a végét, amire még visszatérünk), még az ígért nagyobb látványra, extra grandiózusságra is várni kell. Ez a rész „csak” (és itt az idézőjel a legfontosabb) tökéletes tematikai és stilisztikai harmóniában hoz vissza vagy kéttucatnyi karaktert (és vezet be egy újat, Oberyn Martellt), vagyis majdnem az egész gárdát (megismerjük az új Daario Naharist is – a korábbi piperkőc, tehetségtelen díszfasz színészt szerencsére lecserélték). A sztori már rég szanaszét futott egész Westeroson (és azon túl), az írók mégis tökéletesen illesztik össze a fogaskerekeket, és minden eddiginél jobban érződik rajta, hogy ez az egész egyetlen, ezer szálból szőtt, máris hatalmas, de még mindig növekvő eposz. Az epizód súlypontjai, a nyitány (hatalmi metafora kardokkal), Oberyn bemutatása (az új szál) és a zárlat ritka profizmussal megírt és eljátszott jelenetek.

Apropó, zárlat. Arya. Aki emlékszik még az előző évad negyedik részének astapori fináléjára (lehet nem emlékezni rá?), annak mondom, hogy ilyesmi bravúr vár rá: az a jelenet a filmnyelv lehengerlő diadala volt a próza fölött, nem utolsósorban Emilia Clarke eszméletlenül nagy alakítása miatt. Az írók ezúttal Arya karakterét viszik hasonló fordulóponthoz, és Maisie Williams hátborzongatóan jó, ahogy hidegen, mosolyogva, és valamiféle egyszerre katartikus és felkavaró természetességgel átlép egy határt, amin túlról már nincs visszaút. Az ilyenekért éri meg igazán követni a Trónok harcát – az emberi természet masszív szürkezónájának merész feltárásáért.

23 komment

Címkék: sorozat fantasy dráma tévékritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr745941402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.04.05. 07:51:04

Ed Skrein kiválasztása Daario Naharis szerepére a legnagyobb mellényúlás volt eddig a sorozatban. Sem fizikailag, sem játékában nem hozta a könyves karaktert, annak ellenére örülök, hogy lecserélték, hogy nem szeretem a koherenciát megbontó recastokat.

nevetőharmadik 2014.04.05. 11:20:49

Nyilván nem követem elég jól az eseményeket, de nem csak 6-án lesz a premier? Hogy a túróba láttátok?

nevetőharmadik 2014.04.05. 11:35:26

@Rusznyák Csaba: Tényleg. Bocs. Dögölj meg. Ezt irigységből mondom. :D

valackyatömegből 2014.04.05. 11:40:48

@nemorino: Mel, Asha, nTommen, stb mellett teljesen oké volt az a Daario, pláne, hogy a könyveben is ugyanígy nyálas idióta. Oké, hogy baromi nagy az eltérés, de közel nem akkora, mint a fentiek esetében.

2014.04.05. 12:13:48

"Daario Naharis külseje pedig még egy tyroshihoz képest is hivalkodó volt. Szakállát három villába sodorta, és kékre, szeme és a vállig érő göndör haja színére festette. Kackiás bajusza aranyfényben csillogott. Ruhái a sárga különböző árnyalataiban pompáztak; gallérjából és a kézelőjéből vajszínű myri selyemhab omlott alá, zekéjét pitypangot mintázó sárgaréz medálokkal varrták ki, combközépig érő bőrcsizmája szárán díszes aranyminta futott felfelé. Aranyozott karikákból álló övébe puha, sárga, szarvasbőr kesztyűket tűzött, a körmeit kékre lakkozta."
Háát, ez szerintem durvább különbség, mint Melisandre, Asha (Yara), vagy Tommen esetében. Mondjuk az új színész sem tűnik megfelelni a leírásnak, alapból túl fiatalnak tűnik a képeken.

Egyébként a sorozattal alapból úgy voltam, hogy nem érheti el a könyvek színvonalát és ezt a véleményem máig tartom. Viszont a készítők kihozták a médiumból a lehetőségeket, pl. a 3. évad 3. részében lévő kistanács-jelenet egyik könyvben sem szerepel, mégis annyira el van találva, annyira illik a történetbe, hogy le a kalappal. Azt viszont nem tudom, hogy akik nem olvasták a könyveket, vajon mennyire tudják követni a szerteágazó cselekményt, tartok tőle, hogy kevésbé.

valackyatömegből 2014.04.05. 13:26:36

@nemorino: Mel nem simán egy papnő, akiben a vallási tűz ég, az ő lángja jóval inkább az erotikai tüze, egy fiatal, rendkívül vonzó nő, ezzel szemben a sorozatban szimplán hideg. Asha hasonlóan vonzó, "jónő" hát Yara... na benne semmi vonzó nincs, nála még Brienne is nőbb. nTommennel meg szimplán az a gáz, hogy tizenx éves, és így nem fog menni az a szál a közeljövőben, nem tudom, hogy lehet majd eladni őt annak, ami.

valackyatömegből 2014.04.05. 13:27:57

Ezzel szemben Daario a könyveb is, és a sorozatban is egy behízelgő selyemfiú. Oké, a könyvben még férfi is, de hát ez van, az újnak nincs semmi különleges vonása.

Geekblog 2014.04.05. 13:36:20

@valackyatömegből: A Tomment játszó színészt is lecserélik ebben az évadban.

valackyatömegből 2014.04.05. 13:38:53

Az új Tommennel van bajom, sokkal idősebb a karakternél, annyival, hogy az már tényleg baj. 15 éves Tomment hogy adsz el nyolc éves bábkirálynak, akinek a legfőbb elfoglaltsága a pecsételés, meg a macskái nyúzása?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.05. 14:33:01

@nemorino: én nem olvastam, de eddig simán követem a sorozat történéseit.

Bajtai András · http://bajtaiandras.hu 2014.04.05. 17:27:24

Sziasztok, akkor azt lehet már tudni biztosan, hogy hány évados lesz a sorozat és azok mely könyveket milyen arányban dolgozzák fel?

rejtett kamera · http://rejtett-kamera.eu 2014.04.05. 18:10:43

Megvárom amíg kijön az összes rész aztán egyben megnézem. Önállóan szerintem nem érdemes.

Rusznyák Csaba 2014.04.05. 19:14:07

@Bajtai András: Jelenleg 7-8 évadot terveznek, és a negyedik és ötödik könyvet összesen három évadban akarják megoldani. (Ami enyhén szólva ellentmondásos, úgyhogy valószínűleg mégsem így lesz.)

clegane 2014.04.07. 14:30:27

@Rusznyák Csaba: nincs a 4.-5. kötetben két évadra elegendő szufla se, pláne hogy némely részletét már a 3.-4. évadban előveszik.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.04.07. 15:20:27

felvezető epizódnak tökéletes volt.

hate4 2014.04.07. 15:21:17

Abszolút nem ültem fel a hype vonatra amit több hónapja tolnak előre rendületlenül egyes helyeken...Ennek ellenére újra magába szippantott a sorozat. Egyszerűen az HBO mérhetetlenül profin csinálja amit csinál. Várom a következő részt, és pár Tommenes komment itt durván spoileres, tessék rendet rakni.

Maya-- 2014.04.07. 20:12:54

jó a mostani Daario Naharis, vagyis olyan amilyennek lennie kéne. persze, szerintem. nem akarok kék és arany meg mittudomén milyen marhaságokat. és döntöttem, bizonyos dolgokat csakazértis elakarok felejteni a könyvből! :) Arya is tetszett. a sárkányok még jobban, nagyobbak mint gondoltam és feleselnek..tök jók. még mit írjak? Jaime Lannisternek új a frizurája. meg a ..

Tiger Woods 2014.04.07. 23:03:42

jó kis rész volt ez, bár az fura, hogy daariot nem csak másik színész játssza, de karakterre is tök más, mint az előző kúl csávó (akivel amúgy egyáltalán nem volt semmi bajom).

Gallion 2014.04.09. 16:31:55

@Rusznyák Csaba: Az hogy a negyedik-ötödik könyvből három évadot akarnak az honnan van? Én ilyet eddig csak George R.R. Martintól olvastam de ő is akkor mondta ezt, amikor kérdezték tőle, hogy mi lesz ha behozza őt a sorozat. Ez inkább csak vágyálomnak tűnt, aminek a showrunnerek nyilatkozatait elnézve semmi alapja (ezt valszeg Martin is tudja csak egyelőre nem akar komolyan válaszolni erre a kérdésre és inkább ilyen BS-el üti el az élét a problémának)

Gyingizik 2014.04.11. 14:33:20

A magam részéről azok közé tartozom akik a GoT-ot "közepesnek/túlértékeltnek" tartják. A sztori középkori Rózsák Harca + szegényes AD&D elemek. Humanoid fajok közül csak ember van, a bestiáriumban csak sárkány, zombi, jégóriás, démon van. Viszont a három kaszt ugyanúgy: pap, varázsló, harcos. De a GoT esetében a Dűnét is lehetne a mintaként hozni, ott is nemesi házak harcolnak fantasy környezetben stb.
De még nem is ez a legnagyobb baj, ma már nem nagy szám a sztori lenyúlás, sőt szinte követelmény pl. Harry Potter, Da Vinci kód. A lényeg a történet vezetés lenne, a dramaturgia, meg a figurák. A figurák végül is jók, de ez a típusú történetvezetésről (végtelenül elnyújtott, ezer szálon futó, sehonnan sehova se tartó sztori) nem a történetmesélés öröme jön le. Hanem a seggek fotelba szegezése, a könyv és a tv-sorozat újabb és újabb, minél nagyobb számú epizódjainak megtekintése (profit szerzés) érdekében. Egy-egy főszereplő váratlan halála, jellemének ide-oda ingadozása semmiféle dramaturgiai indokot nem szolgál, csak újabb ok arra, hogy ne szállj ki az egyébként statikus sztoriból. (Mi történt pl. Danaeryssel 31 rész alatt? 3 mondatban össze lehet foglalni. Mióta menetelnek a zombik a fal felé? 21 rész óta. És azon kívül mit csinálnak? Semmit.) De még ezzel se lenne nagy baj (Pl. az Isaurában is mind a 100 rész ugyanarról szólt: Leoncio zaklatja szegényt stb), HA nem úgy adnák elő a médiában, blogokon, vagy akár haveri beszélgetésen hogy "hú ez aztán vazzzze marha nagy, és műfaj újító, zseniális stb. ugyanolyan látvány van benne, mint egy komoly mozifilmben stb." Miközben ez ugye egy televíziós szappanopera, a fantasy-Dallas. Ott az olajért megy a nyírás, itt a trónért. Nem azt mondom hogy szar, csak a helyén kell kezelni. Én is nézem és nézni is fogom az összes többi kardozós/varázslós történelmi-fantasys filmmel együtt, mert ezeket mindig is bírtam. Jó figurák is vannak benne, mondjuk főleg a gecó oldalon. Pl. ez a 4x1 is valóban egész nézhető volt, de hány olyan részt kellett eddig végig szenvedni, amiben ketten beszéltek egy sátorban, miközben másik három meg a hómezőn mászott.
A lényeg a lényeg, ami miatt voltaképpen hozzászólok, hogy az esélykiegyenlítés jegyében jó lenne, ha a Geekz-en Dr SickFuck is írna majd egy újabb értékelést pl. az évad zárásakor. Ő tavaly nagyon szépen kibontotta a pozitívumok mellett, hogy mik is a problemek a szériával.

Rusznyák Csaba 2014.04.11. 19:58:13

@Gyingizik: A negatív véleményen lévők egy részével kezdettől az a bajom, hogy ideológiát gyártanak a nemtetszésükhöz. Ha valaki azt mondja, hogy ez neki lassú, elnyújtott stb, oké, az is tény, hogy Martin prózája nem valami nagy szám, még a túlírás érvét is megértem (sőt, az utóbbi könyveket már én is túlírtnak tartom). De az olyanokat megjegyzéseket, hogy a sztori következetlen, dramaturgiailag zavaros, a fordulatok/halálok súlytalanok és indokolatlanok, nem tudom komolyan venni.
Melyik halál nem szolgál dramaturgiai indokot? Starké, ami az egész cselekményt elindítja? A Vörös nász, ami teljesen átrendezi az erőviszonyokat, kvázi véget vet a háborúnak, és totál máshova helyezi a sztori súlypontjait?
Daenerys meg pl. kvázi rabszolgalányként kezdte, nézd meg hol van most. Nem történt vele semmi? Egy átlag fantasy összes karaktere együttvéve nem fejlődik annyit, mint amennyit ő egyedül fejlődött a sztori felében.

Maya-- 2014.04.11. 21:22:22

@Gyingizik: egyszerűen. téged kurvára zavar, h dicsérik a sorit :)
süti beállítások módosítása