Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Harcban élve

2014.02.10. 10:00 Nemes András

homefront-review-2.jpgSzinte látom magam előtt Sylvester Stallone nappaliját, ahogy az idősödő akcióisten a kandalló előtt, kedvenc karosszékében ülve, fogai között egy bazi nagy szivart forgatva, elegáns selyemköntösbe bugyolálva olvasgatja Chuck Logan regénysorozatának Homefront című kötetét. Sly időnként felpillant a lapokról, és a táncoló lángnyelveket figyelve arról ábrándozik, milyen tökéletes szerep lehetne számára az elvesztett feleségét gyászoló, lányát minden körülmények között oltalmazó, kőkemény öklű igazságosztó, Phil Broker karaktere. Sly szinte látja is magát a főhős bőrében, az alapvetően higgadt természetű, halk szavú, de az őt és szeretteit ért sérelmeket brutális hatékonysággal megtorolni képes ex-ügynököt mintha egyenesen róla mintázták volna. Sly figyeli a táncoló lángnyelveket, bölcsen elmosolyodik, majd meghoz egy nehéz, de elismerésre méltó döntést: tárcsázza cimboráját, Jason Statham-et.

Phil Broker (Statham) beépített ügynökként vesz részt egy droglabor felszámolásában, ahol a vérfürdőbe torkolló rajtaütés során (és Broker szándéka ellenére) a túlbuzgó kommandósok szitává lövik a bandafőnök fiát. A drogbáró ezek után az áruló Brokert teszi felelőssé fia haláláért, az ügynök pedig arra kényszerül, hogy kislányával egy csendes kisvárosban húzza meg magát új személyazonossággal, egy új élet reményében. A helyi viszonyok persze korántsem annyira rendezettek, mint amilyennek első látásra tűnnek (már megint a kurva redneckek), Broker hamarosan összetűzésbe keveredik a közösség kevésbé tisztességes tagjaival, személyazonosságát felfedik, és nem haboznak azt mihamarabb a bosszúra szomjazó nagyfőnök tudomására hozni.

A Harcban élve játékidejének nagy részében csupán a szereplők közti viszonyok tisztázása, a konfliktusok kibontása zajlik, a prológus véres rajtaütését, és az akciódús finálét  leszámítva csak kisebb (és a főszereplő személyéből adódóan meglehetősen egyoldalú), de szépen levezényelt, dinamikus közelharcokat láthatunk. A forgatókönyv megírását magára vállaló Stallone ráérősen, komótosan görgeti előre a cselekményt, nem erőlteti az akciójeleneteket ott, ahol nincs helyük: Broker visszafogja magát, amíg csak teheti, igyekszik maga mögött hagyni a múltját, csak akkor üt, mikor már végképp nincs más választása. A kisvárosi mindennapok bemutatása meglepően realisztikus és életszerű, metamfetamin-függő anyukák hordják az iskolába elhízott csemetéiket, a város hivatalos rossz fiújának (James Franco) sötét üzelmei köztudottak, felelősségre vonástól azonban nem kell tartania, a seriff (Clancy Brown) jóindulatú és intelligens ugyan, a lényegi problémákat azonban nem ő oldja meg. A figurák személyes drámái nem túlzottan eredetiek, ugyanakkor minden cselekedetük indokolt, döntéseik háttere megalapozott, dilemmáik átélhetőek. A forgatókönyv erényei nyilván a regény szövegének is köszönhetőek, Stallone azonban kétségkívül szép munkát végzett az adaptálással.

Homefront-Movie-Still-2-630x420.jpgJason Statham az a fickó, akinek gond nélkül elhisszük, hogy képes hátrakötözött kezekkel is szanaszét rúgni három vascsövekkel felfegyverkezett nagydarab tahót, itt azonban lehetőséget kap élni nem túl választékos, de felmutatható színészi eszköztárával is, ő pedig tisztességesen helytáll. Nem vállal sokat, de hozza, amit szerepe megkövetel. Kislányával való kapcsolatának részletezése nem fullad unalomba, egy pillanatra sem válik kínossá, ami neki, és a lányát játszó Izabela Vidovicnak egyaránt köszönhető: a kis csajról gyanúm szerint nem most hallottunk utoljára. A film mellékszereplők tekintetében is kifejezetten erős, Brown és Winona Ryder ritkán, de mindig szívesen látott ismerősök, James Franco pedig fogalmam sincs, hogy kerülhetett ide (finoman szólva sem egyértelmű választás a szerepre), de minden jelenetében simán lopja a show-t.

A Harcban élve okosan felépített, pofonegyszerű, de minden pillanatában működő film, a látványos, fizikai törvényszerűségeket figyelmen kívül hagyó akciójelenetek helyett szereplőire fókuszál, a feleslegesen túlpörgetett cselekményt lassú tempójú, de mindvégig feszült történetre cseréli. Ha Stallone játssza el főszerepét, talán helytelen elvárásaink lettek volna irányában, így azonban nem kíván több lenni egy, az átlagosnál (csak némileg, de) intelligensebb akciófilmnél. Az pedig néha éppen elegendő.

7 komment

Címkék: akció thriller filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr295801599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hopkin 2014.02.10. 10:14:10

Amikor meglàttam Statham és Franco nevét egyből rá izgultam a filmre. Örülök hogy újra éledt mostanság a klasszikus akció film kategóriái, ráadásul még fejlődik is.

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2014.02.10. 15:27:14

James Franco baromi jó színész, ezt egyre inkább realizálnom kell, pedig régen nagyon nagyon utáltam.

szkristof92 2014.02.10. 16:25:35

Ez a film és a Safe ad remek példát arra, hogy milyennek kéne lennie Statham legtöbb filmjének.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.02.11. 06:30:30

Sokkal komolyabb film is lehetett volna, ha a drámai részeknél, a kislányt helyezik előtérbe, és arra fókuszálnak, hogy ő hogyan éli meg a helyzetét.

Sajnos ebből keveset kaptunk, pedig eléggé rosszul volt.

Mindenesetre én szerettem a filmet, mert bírom Stathamet, és ezeket a könnyed akciókat.

Maya-- 2014.02.11. 20:29:47

J.Franco-ból többet is kinyomhattak volna..mindenki lefesti egy nagy kibaszott félelmetes rednecknek s erre kimerül az ijesztgetősdi készlete a kiszúrt kerék meg a kiszúrt plüssmacival. ja és majd elfelejtettem, hogy ellopja Luthert. na ez kemény mi? Luther egy fekete kiscica.. s majd jönnek a kemény motorosok és Franco álldogál mint egy szerencsétlen balfasz. Winona Ryder is lehetett volna jobb. viszont kurvajó volt Bosworth és a kiscsaj. amúgy még tetszett nekem a benzinkútas akció, csak annyira gyors, hogy még pillantani sem lehet, mert lemaradunk róla. ez komoly. na és kapunk szép tájképeket is. ez is komoly.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2014.02.12. 00:25:45

@Maya--: Egyetértek. Vártam, hogy Franco tényleg milyen kurvajól oldja meg a bad guy szerepét, és az elejéhez képest, utána egy szerencsétlen, piti kis balfasz lesz belőle, akit elintéznek, mint a szart.

Dehát mondjuk Stallonétól azért ne várjunk olyan acélkemény, árnyalt, igazi féreg karaktereket, mint mondjuk Chigurh (vagy nem is tudom).

garael 2014.02.16. 18:00:52

Én annak örülök, hogy Statham akció-koreográfiái végre elszakadtak a Szállító filmek drótrángatós hülyeségeitől, és inkább az MMA-féle valósághűbb - persze így is jócskán stilizált -, hatékonyabb elemeivel operál. (Azt nem tudom, hogy ezekben a filmekben a színész, amennyiben képességei predesztinálják rá, maga dönt-e a verekedések bemutatott jellegétől.)
A számomra leginkább élvezetes és brutális, nyers küzdelmet a Safe c. filmjében láttam, a metrós jelenetben. Bár abban a filmben ténylegesen MMA harcost alakít. A fizikum persze adott, hiszen műugró válogatott, olimpikon volt, ahol a ruganyosság, lazaság és az erő egyszerre követelmény.
süti beállítások módosítása