Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Panelprogram: Parker: The Score

2014.02.03. 17:03 Rusznyák Csaba

score-cover.jpgKétféle ember van. Aki olvasott már Parker-könyvet, és aki nem. Előbbiek: keblemre cimborák! Utóbbiak: nem tudom, hogy vagytok képesek így élni. Donald E. Westlake (álnéven: Richard Stark) 1963-tól 2008-ig (haláláig) 24 regényt írt Parkerrel, a metodikus, jéghideg, karrierista bűnözővel, minden idők egyik legnagyobb antihősével a főszerepben. A karaktert többször is próbálták filmvásznon visszaadni olyan színészekkel, mint Lee Marvin, Robert Duvall, Peter Coyote, Mel Gibson és legutóbb Jason Statham, de persze egyik sem ér az eredeti nyomába. És a legjobb Parker-adaptációk úgysem vászonra készülnek: Darwyn Cooke, akinél jobban kevesek értenek a képregény nyelvén a mai Amerikában, 2009-ben dobta piacra első graphic noveljét Stark halhatatlan figurájával. Ezt (The Hunter) eddig még három követte (a legutóbbi, a Slayground, nemrég jelent meg), és ha minden igaz, Cooke még többet is tervez. A Panelprogram rovat felélesztéséhez bármelyik eddigi kötetből választhattam volna tucatnyi képet, de…

…valahogy mindig ehhez tértem vissza. A harmadik graphic novel (az ötödik regény alapján, amiben a főhős és társai egy egész kisvárost rabolnak ki), a The Score elején található ez az egészoldalas panel, amin  Parker úgy dönt, feltesz néhány kérdést a fickónak, aki azóta követi őt az utcán, mióta kilépett a hotelből. Namost, Parker baszomnagy ember, jókora kezekkel és masszív erővel, úgyhogy a kés előrántása az utolsó dolog, amit nyomoronc ellensége csinál ebben az életben (ennyit a kérdésekről), de a lényeg nem is ez. Hanem a kompozíció. A színek. A szöveg és a kép harmóniája – ha valaki valaha kételkedett volna abban, hogy Stark és Cooke kreatív házassága a mennyekben köttetett, csak nézzen rá erre a gyönyörűségre. A dinamizmus a lehulló kalappal, az, ahogy a késes férfi fehérrel való „kiemelése” jelentéktelenné teszi a fenyegetést, amit képvisel, a főhős arcát takaró árnyék és a homlok súlyos barázdái (I’m coming for you, mothefrucker), és persze azok a kezek, kiegészítve Stark szavaival… Félelmetes stilisztikai bravúr.

tumblr_m77y7qA9Re1qky2i3o1_1280.jpg

6 komment

Címkék: képregény panelprogram

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr685796749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maya-- 2014.02.03. 19:30:40

na ez tényleg hatalmas. tehát Statham sem jó :( de akkor melyik színész lenne jó?
amúgy nem olvastam egy Parker könyvet sem. vagyis most beleolvastam az egyikbe egy picikét..

Tolve 2014.02.04. 13:38:33

Elmondom, hogy a The Score-nak VAN egy 1967-es filmadaptációja, francia alkotóktól, "Mise à sac" címmel (angol nyelvterületen Midnight Raid vagy Pillaged). Itt, ha lehet ilyet mondani, kompetens fickót találtak Parker megformálására - mondom ezt úgy, hogy a filmet nem láttam, mert baromi nehéz beszerezni - viszont a színészt, Michel Constantin-t (1924-2003) sok filmből ismerem, igazi kemény legény, Az odú című mesteri börtönfilmmel indult a pályán, a nehézfiú-szerepek hiteles megformálója volt. Filmjei megérnének egy újrafelfedezést.

Ilyesmiket dob ki a gugli, ha Constantin-ra és a film címére is rákeresek:
www.google.hu/search?q=michel+constantin+mise+a+sac&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=ptzwUoyKFeO9ygOn6IGYBQ&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1280&bih=907

Itt meg a rejtőzködő moziról ejtenek el pár sort: violentworldofparker.com/?p=8563

Rusznyák Csaba 2014.02.04. 13:58:13

@Tolve: Tudom, hogy van, meg van egy másik francia Parker-film Godard-tól, meg van még néhány másik (pl. a Slaygroundból is), csak az ismertebbeket említettem. Alkatilag szerintem Lee Marvin volt a legjobb választás a szerepre, bár általában nem is a színészen múlt, hogy felér-e az adaptáció a karakterhez.

Tolve 2014.02.04. 14:26:31

@Rusznyák Csaba: Így igaz, Godard és John Boorman is leginkább "nyersanyagot" láthatott a Parker-könyvekben a művészi vízióhoz (Made in USA, illetve Point Blank), nem mondanám ezeket "tiszta" zsánerfilmnek. Az említett 1967-es francia darabra azért csak kíváncsi lennék, már ritkasága okán is. Alkatilag szerintem Constantin szintén a helyén van - szimpátiám oka: mostanság sok 60-as, 70-es évekbeli francia bűnügyi filmet nézek, az általa hozott karakter sose okoz csalódást.

Tolve 2014.02.04. 17:00:04

Érdekes adalék (erre most találtam rá):
"Darwyn Cooke used a still image from Pillaged for his variant cover to The Score."
"Point Blank and The Outfit are usually cited as the best American Stark adaptations, and Mise a Sac (Pillaged) was Westlake's favorite French adaptation of any of his works."

Forrás: www.chud.com/community/t/132207/richard-stark-a-k-a-donald-e-westlake/200

Ígérem, nem "futtatom" tovább ezt a filmet, pláne, hogy úgyis szinte lehetetlen megnézni, a fentiek szolgáljanak csak "trivia" gyanánt.

Rusznyák Csaba 2014.02.04. 17:17:02

@Tolve: Én a Point Blankkel csak félig-meddig vagyok kibékülve, de az Outfit tényleg elég jó. Meg a gibsonos Visszavágó rendezői változata se rossz.
süti beállítások módosítása