Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Out of the Furnace

2014.01.29. 08:01 Nemes András

woody.harrelson.out_.of_.the_.furnace.lawsuit-618x400.jpgHarlan DeGroat (Woody Harrelson) aktuális csajával piálgat egy autósmoziban, a vásznon a Clive Barker novellája alapján készült Éjféli etetés pereg. Egy ponton Harlan úgy érzi, a nő tiszteletlen vele. Illedelmesen elkéri tőle a kajáját ("Give me that fuckin' hot dog") majd a  mélytorkoztatásnak egy cseppet sem szexi formájában részesíti gyerekkar vastagságú szivarja segítségével. Mikor a szomszéd kocsiban ülő pár férfitagja nehezményezi ténykedését, kiszáll, szarrá veri a szerencsétlent, és ugyanezt helyezi kilátásba a mozi teljes közönségének. Főcím. Ilyen nyitány után okkal számíthatnánk hasonlóan brutális, vérmocskos, szemét folytatásra, az Out of the Furnace azonban behúzza a féket, szokatlan lassúsággal, megfontoltan építkezik, de szerencsére párszor még kivillantja a foga fehérjét.

Fekete füstöt okádó gyárkémények. Gépolajtól bűzlő műhelyek. Fény csak a hegesztőpisztolyod csövén szikrázik. Túlóra, dupla műszak, a jobb élet reménye helyett pusztán azért, hogy felszínen maradj. Kapaszkodsz, küszködsz, és senki nem mutat kiutat. A rabszolgameló után állott sör a kocsmában, körülötted ugyanazok a vesztesek, akik tegnap is itt voltak, itt lesznek holnap is, egészen addig, míg valamelyikőtök bele nem döglik a monoton robotba. A gyár hamarosan bezár, nem tudod, mi lesz utána, csinálod hát, amíg lehet, amíg engedik. Nem akarsz bajba keveredni. Tűröd a megpróbáltatásokat, összeszorított fogakkal mosolyogsz akkor is, mikor mindenki más már üvöltene. Egyetlen vagyonod az emberséged. Ragaszkodnod kell hozzá, minden körülmények között. Akkor is, ha a törvény azt mondja: csak tűrj tovább.

outofthefurnace.jpgRussel Baze (Christian Bale) eleinte így tesz. Krisztusi alázattal hajt fejet sorsa előtt, bejár a gyárba, gürcöl inaszakadtáig. Tudja, hogy nincs más esélye. Igyekszik az élet örömeire fókuszálni: a gyönyörű Lena (Zoe Saldana) várja haza, és Russel szerencsésnek érzi magát, amiért a nő mellett lehet. Másra nincs is szüksége. A gyerekvállalást tervezik, minden esélyük megvan rá, hogy életük végéig együtt maradjanak. Russel követi a mintát, amit apjától látott, feláldozza magát családjáért, szeretteiért, mások érdekeit gondolkodás nélkül sajátjai fölé helyezi, attól boldog, ha a körülötte élők elégedettek. Öccse, Rodney (Casey Affleck) egészen másképp gondolja. Az iraki háború poklát többszörösen megjárt fiú számára az önfeladás nem opció. A halál torkából tért vissza, nem dobhatja oda magát aprópénzért, nem fogadhatja el, hogy az életet a tét nélküli tengődés jelenti. Ő többet akar. Minden áron. Egyvalamihez ért: kárt tenni a másikban. Erre képezték ki. Forrongó dühétől tüzelve megállíthatatlan a ringben. Illegális bunyók bajnoka lehetne, könyörög az alvilág legmélyebb bugyraiban is járatos John Petty-nek (Willem Dafoe), hogy vigye magával a keményebb helyekre. Oda, ahol a nagy pénz mozog. Ahol emelkednek a tétek. Petty sokáig ellenáll, félti a srácot, de végül úgy dönt, tesz vele egy próbát. És itt jön a képbe a film elején látott Harlan DeGroat, az immorális, gátlástalan, mizantróp anyabaszó.

Az Out of the Furnace egy hagyományos bosszúfilmhez képest kifejezetten messziről indít, a lényegi konfliktus kibomlásáig egészen a játékidő feléig kell várnunk. Scott Cooper rendező (Őrült szív) számára a főszereplőkben zajló lelki folyamatok fontosabbak, mint a bosszúállás vérgőzös bemutatása. Mindenre hagy időt, nem rohan ész nélkül az események sűrűjébe, tisztázza a motivációkat, gondosan vázolja a szereplők közti viszonyokat. A szándékolt megfontoltság értékelése befogadófüggő, az viszont kétségtelen, hogy agyonvagdosott, papírmasé karaktereket mozgató akciófilm helyett öröm látni egy ténylegesen kibontott, csendesen elmesélt történetet tökös, egyszerű elveket valló, de azokhoz a végletekig ragaszkodni képes Férfiakról (így, nagybetűvel), akik csupa olyan idejétmúlt eszmét képviselnek (büszkeség, bajtársiasság, tisztelet), melyeket mindennapjaink során bizony hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni. Westernhősök egy olyan világban, ami kíméletlenül kiveti magából, ellehetetleníti a hősöket. Vannak döntések, melyeket nem kerülhetsz meg, ha tiszta tekintettel akarsz tükörbe nézni: ők megteszik, és nem törődnek a következményekkel. A törvény csak sallang, az igazság a fejedben dől el. Ha folyamatosan megúszásra játszol, egy nap arra ébredsz majd, hogy eltűnt a gerinced.

out-of-the-furnace-tv-trailer-11142013-125028.jpgCooper az atmoszférateremtésben is jeleskedik, kellemetlenül realista a kisvárosi élet bemutatása, a gyár mocska levakarhatatlan, a drogbarlangként működő lakás bűze orrfacsaró, az illegális bokszmeccsen verejtékkel kevert vér szaga terjeng, az Out of the Furnace mégis elsősorban színészfilm, méghozzá a  minőségi fajtából. Bale, Dafoe, a jóindulatú, de a törvények betartásának kényszere miatt tehetetlen rendőr szerepében feltűnő Forest Whitaker mondhatni szokás szerint remekelnek, meglepetést viszont Affleck és Harrelson okoznak: előbbi látható elhivatottsággal, korábbi szerepeiben jellemző visszafogottságát sikeresen levetkőzve alakítja a zabolázhatatlan, forrófejű, örökösen sértett utcagyereket, utóbbi pedig több remek pszichopata-alakítás után azzal döbbent meg, hogy még mindig képes árnyalni karakterét, és tartalommal tölt meg egy olyan figurát, akit akár a kisujjából is kirázhatna. A rendező és szerzőtársa, Brad Ingelsby által jegyzett forgatókönyv a dialógusokkal, jellemrajzokkal biztos kézzel bánik, időnként azonban becsúsznak zavaróan szájbarágós, a szereplők nyilvánvaló tulajdonságait feleslegesen egyértelműsítő megoldások, illetve a fordulatok néhol meglepően légből kapottak, érthetetlen módon esetlenek (DeGroat búvóhelyének véletlenszerű megtalálása).

Az Out of the Furnace egy számtalanszor, számtalan módon feldolgozott témát boncolgat időnként meg-meg remegő kézzel, de figuráinak finom jellemrajza, az amerikai álom alulnézetből történő bemutatása, és a pazar színészgárda okán mindenképpen érdemes a figyelemre. Üzenete nem túl harsány, a legkevésbé sem újszerű, de örök igazság: ha úgy érzed, nem tűrhetsz tovább, ne törődj semmivel, csak csapj oda. Jó látni, ahogy valaki végre odacsap.

11 komment

Címkék: thriller dráma filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr35784497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clegane 2014.01.29. 13:12:22

tényleg nagyon jók voltak a színészek - Caseyt igazából már a Jesse Jamesben és a Gone Baby Goneban is nagyon bírtam; Dafoe szerepeltetése remekül rádobott arra, hogy Pettyt mint egy helyileg közismert nagy öreget kezeljük megjelenésétől kezdve - de sajnos többet vártam én ettől a filmtől.

mittudomén talán csak annyi kellett volna, hogy a film elején lévő hotdogos jelenet helyett - ami tényleg remek példa arra hogy "a szereplők nyilvánvaló tulajdonságait feleslegesen egyértelműsíti" - lehetett volna ott egy olyan jelenet, ami árnyalja Woody hátterét és bemutatja hogy ő amúgy miért ilyen elbaszott alak, mindjárt nem egy ilyen jó vs gonosz sablonsztorit kapunk, amit legfeljebb az ment meg hogy a színészek hozzáteszik a maguk karizmáját.

endberg 2014.01.29. 23:26:52

Mint sztori, szájbarágós volt, de mint színészi film, rohadt jó. DeGroat pedig egy ilyen velejéig sötét, alapgonosz figura, mint Chigur, csak sokkal kevesebb IQval. Egyébként ő el is mondja az ars poeticáját:

Russell Baze: What, you've got a problem with me?
Harlan DeGroat: I've got a problem with everybody.

Rodney pedig, az én olvasatomban, épphogy nem nyerni akar, hanem azt a harcot keresi, ahol végre megszabadítják az amúgy élhetetlen és kilátástalan életétől.

clegane 2014.01.30. 14:56:52

olyan, de kár hogy olyan, mert unalmas ez a feketefehérség, miért ne lehetne árnyaltabb.

kukilopezromero 2014.01.31. 10:21:24

@endberg: vagy inkább afelé halad az élete, és elkeseredésében észre se veszi

kukilopezromero 2014.01.31. 10:30:39

hatalmas film, vagyis jó kis dráma :) ez a redneck gyárvilág nagyon brutál

mondjuk woody harrelsont nem tom mennyire lehet komolyan venni egy ilyen szerepben :)

viszont örültem, hogy batmant valami drámai alakításban látom, és volt is alkalma színészkedni, főleg a film elején mikor még a testvérével hülyéskedik, vagy a barátnőjével újra találkozik, aztán már komoly fejjel aprít a film második felében

SPOILER SPOILER

külön tetszett, hogy a végén nem ilyen hősies leszámolás van, pl Degroat talán még fel is teszi a kezét mikor fekszik, hogy na akkor bunyózzanak meg, Baze meg simán lelövi, nem szarakodik vele, aztán mikor már biceg elfele akkor is bang , nincs itt semmi nagy hősködés, meg verekedés

SPOILER SPOILER OFF

nem tudom, hogy léteznek-e még ennyire sötét kis világok, amit itt láthatunk, a youtuben a redneck szóra, vidám sárban quadoló részeg embereket dob ki, meg gondolom mennek a nascarra, vagy épp megéneklik kedvenc bárjukat, új óriás kerekű autójukat, vagy elmennek Lynyrd koncertre, szóval remélem, hogy ez tényleg csak film, és nem valóság

Maya-- 2014.02.01. 17:35:53

érdekes, mert ha ránézek arra a fotóra ott fönn, nem Harrelson ugrik be, hanem az a szadista díler..és ez asszem azt jelenti, hogy a színész perfekt volt.. nem?
azt viszont nem igazán tudom megérteni, hogy az összes színésznek az arcára volt tapadva a dráma, mindenki mocsokul jól alakít és mégsem jön át semmi nekem. fura. aztán tényleg olyan hanggal indít a film, hogy én azt egy az egybe figyelmeztetésként éltem meg. erre..nem is tudom. a sztori is olyan mindenfélét tartalmazó saláta. viszont tényleg klassz a vége. Bale szerintem a jelen egyik legjobbja. mindenféle szempontból. bírom azt a Saldana-t is, mondjuk azt már nem, mikor egy picsa csak a jóban van jól a pasijával..na meg azt a másik alultápláltat is kedvelem: Casey-t. egyszóval mindenki beletett maximálisan mindent amit tudott és én mégsem éreztem azt a kurva nagy drámát..
a zene viszont tetszett.

Elmeboy 2014.02.01. 19:31:15

@kukilopezromero: Neten a redneck jelző inkább ilyen politikailag inkorrekt meg önironikusan suttyó humorkodásra jó (lásd még almost politically correct redneck mém), és bár nyilván nem végeztem kiterjedt szociológiai kutatásokat az ügyben, gyanítom a valóság gyakran baromi kellemetlen. Filmeknél maradva pl. ott van a Boys don't cry, ami ráadásul valós esetet dolgoz fel, na, az még akkor is kurva nyomasztó lenne, ha nem (SPOILER) gyűlöletgyilkossággal végződne.

Ha az ember még a valóságot feldolgozó dokumentumfilmet (The true story of Brandon Teena, youtube-on fent van) is hozzánézi, akkor rájön, miért is létezik egyáltalán az a fogalom, hogy white trash.

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2014.02.02. 16:37:28

Én a filmet odatenném az American Hustle mellé: rohadt jó színészek kiváló munkát végeznek egy pörfekt hangulatú movie-ban, aminek sajnos elég közepes sztorija van...

Maya-- 2014.02.02. 19:18:35

nekem meg az bajom a sztorival, hogy végülis nem tudom eldönteni, hogy miről is szólt. testvériségről? bosszúról? vagy megint hazajött a katona, s nincs miből megéljen? vagy az ember ha becsületes akkor peches és bezárják? stb. na jó, azé' kiválasztottam magamnak egy üzenetet a sok közül. Spoiler: hogy egy ilyen monoipari területen, ha bezár az egyetlen gyár = becsületes pénz, akkor már inkább a börtön. mert Bale tudott vadászni, csak sajnálta a szarvast lelőni..míg másra simán durrantott. DE tudta a következményeket. láttam, hogy megnyugodott. és nem csak azért mert bosszút állt, hanem biztosította magának a hátralevő életét is. na ez várt rá az öntődén kívül.

Maya-- 2014.02.02. 19:30:22

Harrelson-ról jut eszembe, hogy remélem a geekzről mindenki a True Detective-vel foglalkozik. s persze, hatalmas cikket szeretnék itt olvasni róla :)

clegane 2014.02.03. 13:19:21

a True Detective kúrvajó!!

@kukilopezromero: Betment nézd meg a The Fighterben, sokkal jobb film hát még az alakítás.
süti beállítások módosítása