Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Heti zombulás, avagy túlértékelt sorozatok

2013.10.29. 06:00 Geekblog

tvtul.jpgA tévés szórakoztatás világában elvileg baromi nehéz komoly sikert elérni, mert szemben egy mozifilmmel, nem csak egyszer kell leültetni a nézőt, hanem minden héten, éveken át. Az ember azt hinné, itt nincsen pardon, nincs marketinges gimmick, ehhez tényleg baszott jónak kell lenni. De hányan voltunk már úgy, hogy néztünk, és néztünk egy sorozatot, hétről-hétre, puszta megszokásból? Mert egykor jó volt, és megkedveltük a szereplőket? Mert reménykedtünk, hogy hátha csak egy kis hullámvölgyben van, és majd megint jó lesz (ez igen ritkán fordul elő, de sebaj)? Hányszor volt, hogy éreztük, egy széria csak azért nem ért még véget, mert az, hogy „a csúcson kell abbahagyni” ugyan szép művészi hitvallás, de a csatornák fejesei inkább az „üsd a vasat, akkor is, ha már csak épphogy langyos” elvét vallják? Nem is beszélve az őszinte „ezen meg mit eszik annyi ember” értetlenkedésről. Alább összeszedtünk pár sorozatot, amik kapcsán ezek a kérdések megfogalmazódtak bennünk. Félreértés ne essék: nem szubjektív véleményről van szó, amit olvasni fogtok, az objektív, abszolút alapigazságok megkérdőjelezhetetlen kinyilatkoztatása. Szólottunk. Szívesen.

Agymenők (The Big Bang Theory)

A zárt rendszerben zajló sitcomok természetükből adódóan korlátozott élettartam-kilátással bírnak. Az egydimenziós, könnyen értelmezhető, kiszámítható karakterek alkalmazása eleinte tutira nyerő megoldás, a néző gyorsan otthon érzi magát a figurák társaságában, belakja a dramaturgiai teret, de százvalahány rész után keményen visszaüt ez a koncepció, mert kiderül, hogy a szereplők egyszerűen fejleszthetetlenek, ahogy a csoportdinamikában rejlő potenciál is roppantmód véges, és a helyszínek is unalmassá válnak. Lehet nyomatni kifulladásig, pláne, hogy a nézettség évről évre emelkedik (jelenleg 20,44 millión áll), és az is nyilvánvaló, hogy ez egy rohadtul nehéz fegyvernem (pláne írástechnikai szempontból), de a 7. évad nyitóepizódja például már hervasztóan csenevész volt, talán két poénra, ha futotta az íróktól. Szép emlékek bőven akadnak, voltak remek évadok, de a sorozat csúnyán elkopott, felélte a tartalékokat, és a stábnak minimum egy hosszabb kreatív szünetre volna szüksége. (Dr. Sick Fuck)

bibangth.jpg


Family Guy

Seth MacFarlane kétségkívül tud valamit. No, azért nem túl sokat, de azt láthatóan érti, hogyan kell innen-onnan összelopkodott elemek, gyermeteg gusztustalanságok és irritáló karakterek minden kohéziót nélkülöző, kaotikus elegyét eredeti ötletnek hazudva leerőltetni az arra érdemes tömegek torkán. Az ugye nyilvánvaló, hogy az alapszituáció egy az egyben másolja a The Simpsonst, különösen a tohonya, csökkent értelmű családfő, Peter Griffin karaktere szembeötlő Homer-imitáció, de az irreális mértékben megértő, férje mellett minden körülmények között kitartó, nála nyilvánvalóan jobbat érdemlő Lois figurája is Marge alakjának sajátosságait viseli, megtoldva némi perverz libidóval, valamint találunk itt szülei adottságaihoz mérten érthetetlen módon zseniális gyereket is (Stewie egy agresszív, gonosz kis Lisa), a család további tagjai (Meg és Chris) pedig egyszerűen érdektelenek, folytonos megalázásukon kívül más szerephez nem is nagyon jutnak az epizódok során. Beszélő, intelligens, fehér bundájú kutya? Dögöljek meg, ha MacFarlane nem látta a Mézga Családot.
A készítőket korántsem menti fel bűneik alól, hogy tolvajtermészetüket önmagukon ironizálva lépten-nyomon az orrunk alá dörgölik, szándékolt utalásrendszerként, posztmodern gesztusként beállítva azt, rengeteg alkalommal kinyilvánítják: "Igen, mi ilyen lopósak vagyunk, ez egy ilyen modern dolog, itt mindent szabad". Szabad, persze, csak nézni ne legyen muszáj. Értem én, hogy a túlpörgetett alpáriság és gyomorforgatás az amerikai prüdéria, álszent televíziós cenzúra felé hangsúlyosan meglengetett lófasz kíván lenni, de folyamatosan sugárban hányó emberek látványa egy bizonyos életkor felett egyáltalán nem vicces, idegesítő dalt megállás nélkül ismételgetni pár másodperc után cseppet sem mókás, a pedofília, a nemi betegségek, valamint a különböző testi fogyatékosságok pedig soha, semmilyen körülmények között nem számítottak értékelhető humorforrásnak. Nem azzal van itt a baj, hogy a készítők kendőzetlenül bemutatnak bizonyos, egyesek számára talán taszító, ám valóban létező jelenségeket, a probléma ott kezdődik, hogy ezt minden látható szándék nélkül teszik, illetve kizárólag azért, hogy a lehető legszélesebb tömegeket, a faék egyszerűségű nézőket is megszólítsák.
Ilyen módon az epizódok pontosan azokat az állatias, ösztönszerű emberi igényeket elégítik ki maradéktalanul, amiket elviekben bírálni lennének hivatottak. Időnként azért óhatatlanul be-be csúszik egy valóban eredeti, eltalált poén (különösen a - szintén a Simpsonsból átemelt - szürreális visszaemlékezéseknek köszönhetően), de ezek elvesznek a polgárpukkasztónak, felháborítónak szánt, de csak unott fásultságot generáló gusztustalanságok tengerében, valamint hadd ne essek már hanyatt attól, hogy egy humorosnak szánt animációs sorozat néha tényleg vicces is. A filmes utalások szórakoztatóak ugyan, de már nem is mondom, honnan lettek finoman átemelve, ráadásul ritkán érződik rajtuk az adott alkotás iránti tisztelet, sokkal inkább az azt célzó gúny szándéka vehető ki, az pedig, hogy a Star Warst parodizáló részek lényegesen visszafogottabbak, mint az egyéb epizódok, olyan részlehajlás, ami pontosan a "mindent lehet" vállalásnak mond tökéletesen ellent. A sorozat szakadatlan sikerének köszönhetően MacFarlane kisebb birodalom kiépítésére (American Dad, The Cleveland-Show), valamint egy egész estés mozifilm (Ted) elkészítésére is lehetőséget kapott, sőt, vezethetett Oscar-gálát is. Mondom én, hogy a csávó tud valamit. (Nemes András)  

fg.jpg

Így jártam anyátokkal
(How I Met Your Mother)

Oké, tudom, megértek mindent, én is kedvelem Neil Patrick Harris munkásságát, de... maradjunk annyiban hogy a HIMYM semmivel sem több egy elég jól sikerült Jóbarátok-másolatnál. És most jöhetnek az érvek-ellenérvek, miért jobb egyik a másiknál... egy egyszerű, mezei háromkamerás - szitkom szitkom, vagyon-e szép lányod - ról van szó, amely korunk televíziózásának legkötöttebb műfaja. Őszintén, adott a totál-félközeli-ansnitt szentháromsága, amelyből vizuálisan nem lehet kitörni, ergo nagyrészt úgyis valami lakás vagy iroda belsejét fogod látni. Táncos-zenés betétek? Ott volt az egész helyes, de annál sikertelenebb Working (amely a magyar televíziózás kifürkészhetetlen logikája során a Talpig pácban címet kapta), ahol a végtelenül cinikus betéteket mjúzikelekkel szakították meg a fiktív Upton/Webber nevű, ki tudja mivel foglalkozó multinacionális cég munkatársai. Fiatal pályakezdők párzási szokásai vannak a fókuszban (cicit-bicepszet a népnek)? Ezt már 1993-ban felismerték, hogy ne pont a Jóbarátokat mondjam példának, legyen mondjuk a Caroline in the City (Caroline New Yorkban, a boldogult Humor 1-en volt egy darabig). Akkor van benne ultrajófej arc - ha már NPH? Irány az eredeti The Office, ahol legalább láthatjuk ennek a valószerűtlenül magabiztos figurának a másik oldalát is, hogy tudniillik mi van akkor ha a nagyonjófejnagyonlaza kolléga, bocsánat, főnök, valójában inkább egy érzéketlen, bunkó seggfej? Legalábbis a valóság gyakrabban ilyen. A jócsaj-faktoron persze vitatkozhatunk, az ízlés kérdése. De ebben is, mint minden rendes szitkomban volt születésnapos-kórházas-hálaadásos/karácsonyos-híresvendégszereplős-esküvős rész. Enélkül nem is kap működési engedélyt egyik sorozat sem az Önkormányzattól. (Forgács W. András)

howimetyour.jpg

Lost
  - Eltűntek (Lost)

Ironikus vagy szomorú – attól függ, honnan nézzük – hogy a 2000-es évek nagy amerikai tévésorozatos forradalma részben pont a formátum történetének egyik legnagyobb blöffjével kezdődött. De én leszek az első, aki elismeri, hogy a blöfföt briliánsan játszották meg. Az első évad kivételes volt: újszerű, izgalmas, rejtélyes, fordulatos, csak úgy roskadozott a remek karakterektől, a lenyűgöző szituációktól, a hatalmas potenciáltól. A második évben kezdtek lassan félresiklani a dolgok, nyúlásnak indult a rétestészta, feltámadt és erősödött az „ezt úgyse fogják megmagyarázni soha a büdös életben” érzete, kezdett az egésznek bullshit szaga lenni. De kitartottam a pozitívumok miatt, és mert a szezon – megint – úgy ért véget, hogy aztakurva. És ezután még bő két éven át csócsált engem a Lost. Folyton abba akartam hagyni, mert egyre kínosabb, egyre erőltetettebb lett, és egyre inkább nyilvánvalóvá vált, hogy az írókat nem a történetmesélés érdekli, hanem a nézők agresszív hozzábilincselése a sorozathoz egymást érő WTF-okkal és gimmickekkel.
Igen, ezek közül némelyik engem is behülyített – utoljára a „We have to go back” tudott meglepni, de az annyira, hogy még bő egy évig maradtam, pedig akkorra már tényleg tele volt a tököm az egésszel. Végül valamikor az ötödik évad első felében szálltam ki, amikor az egyik epizód kellős közepén egyszer csak leesett, hogy már pusztán a heti rutin miatt követem ezt az egész nézőhülyítő dramaturgiai bullshitet, és annyi érzelmi kontaktusom sem maradt a flashbackekkel-flashforwardokkal és képtelen szituációkkal szarrá írt karakterekhez, mint a légyhez, amit agyonütök a konyhában. Igazából hálával tartozom az alkotóknak, mert anno megtanítottak valamire, aminek azóta jó hasznát veszem, hogy ti. ne kínlódjak összességében pocsék szériákkal néhány faszán elsütött cliffhanger miatt. Máig nem tudom, hogy ért véget a Lost. Fogalmam sincs, mi az a sziget, miért van, hol van, mikor van, hogyan van, és nekem ez így teljesen jó. Az se érdekelhetne kevésbé, hogy éppen ki dugja Paris Hiltont. (Rusznyák Csaba)

overratedlost.jpg

South Park

Nem nehéz a választás, ha (geek körökben) túlértékelt sorozatokról van szó: remek alkalom ez, hogy értetlenségemet fejezzem ki a South Park sikere előtt. Elismerem: a kíméletlen és cinikus felnőtt humorra, ami dühödt bikaként ront rá a társadalom leg(ál)szentebb, legalapvetőbb értékeire és morális törvényeire (akár őszintén, a dolgozz-fogyassz végtelen ciklusában vergődő, készen kapott értékrendű honpolgárok szemének felnyitása céljából, akár puszta provokációból, "For The Lulz"), nagyon is szükség van, és számos esetben vevő is vagyok rá. Sorozatok közül az utóbbi évtized terméséből kiemelendő az Arrested Development és az It's Always Sunny In Philadelphia, a klasszikusok közül pedig természesen a Monty Python Repülő Cirkusza, de ez a fajta humor jellemző bármelyik menőbb stand-uposra is, George Carlintól Ricky Gervais-en át Louis C. K.-ig.
A South Park-ra azonban képtelen vagyok másképp tekinteni, mint egyetlen, tizenvalahány éve mesélt viccre, ráadásul a legirritálóbban öntelt, pöffeszkedő, álintellektuális fajtából, ami összetéveszti az ellenszenves viselkedést az intelligenciával, a sértő nyerseséget pedig a komoly felnőttséggel, és mivel hinni, bízni semmiben sem tud, kapaszkodót nem kínálva tapossa szét saját giccses homokvárait (a hosszan, választékosan és/vagy naiv hittel felvezetett poént ironikusnak szánt bunkósággal szétverő csattanója jelenti a sorozatban használt gegek 90%-át, kiegészülve az elmaradhatatlan és túlhasznált túl-hosszú-szünettekkel-a-beszélgetésben).
A sorozat egyetlen igazi erénye, hogy ezeket a mai korban is egyre jobban fertőző rákos tüneteket már több mint másfél évtizede bírja, azaz: it was hipster before being hipster was cool. (Borbíró Andris)


southp.jpeg

Supernatural

Még ha az alapötletben semmi, de tényleg semmi eredeti sincs, nagyon felszínes szinten sem, ez még simán lehetett volna egy nedves geekvágyakat kielégítő, marha jó kis sorozat. Okkultista nyomozók-szörnyvadászok a természetfelettivel szemben, hellyeah. X-akták óta, mi több, azon kívül nem volt ilyen. Papíron jól is fest, élesben már kevésbé. Hiába szokás áhítatosan körbetáncolni, megkockáztatnám, hogy a hódolat inkább a koncepciónak és az ínségnek szól, mint a megvalósításnak.
A Supernatural egyszerűen minden mozzanatában ötlettelen és átgondolatlan, ennél fogva pedig már alig néhány epizód után rohadt fárasztó. Mondom, az alapfelállás laposságával még önmagában nem lenne probléma, de ha már monster of the week parádét nézünk, akkor nem lehetett volna e mellé valami minimális gimmicket vagy akár sajátos hangvételt társítani? Oké, idővel belopózott, azaz helyesebben be lett tuszkolva valamiféle high concept, de az egész mindvégig annyira semmilyen, hogy még negatív kritikával illetni is nehéz. Egyszerűen nincs fogás rajta. Drámának nem elég mély, vagy következetes, hogy a néhány erőltetett jófejeskedés miatt humoros lenne, azt hagyjuk, azt meg, hogy a kis horrorhatározó összes kliséjét összefésülték, megrágták, majd emésztetlenül kiköpték, hadd ne tartsam már érdemnek.
Ez a fantáziátlanság, még rosszabb, lélektelenség, a témától és az átfogó történettől eltekintve amúgy a legapróbb mozzanatokban is megnyilvánul. A karakterek (idealista kisöcs és vagány, de aranyszívű nagy testvér – Skywalker és Solo, vagy tucatnyi másik hasonló filmes páros, valaki?), a szituációk (csak az első évad majd minden részében akad egy szemrevaló damsel in distress, akinek eltűnt valami rokona), a párbeszédek („This is a near perfect hunter” és unalomig ismételt társai), a fapofával előadott okkult szakértő blabla, a mindenkori konfliktusok következetlen és idióta megoldásai, eleve az egész kurva, részről részre minimális változtatásokkal megismételt szerkezet valami idegölően receptszerűek és üresek.
Magam az X-Aktáknak sem voltam soha nagy híve, de az a maga idejében tök eredeti volt, sőt, ha az ufós összeesküvés elméletet és az azzal járó nyomasztó hangulatot vesszük, mindmáig rendben van. A Supernatural még egyszer ugyanez, csak éppen nem volt benne soha, semmi jó, kivéve, ha valaki élvezi, hogy hetente egyszer megnézhet háromnegyed órányi standard amerikai b-horrort a hülyébbik, PG-13-as fajtából. (Elmeboy)

supern.jpg

Vámpírnaplók
(The Vampire Diaries)

Siralmasan gyenge pilot után nagy jóindulattal közepesnek mondható első évad, hasonló folytatás, majd súlyos lejtmenet (season 3, season 4). Mégis itt van, immáron az 5. évaddal – a The Vampire Diaries túlélése olyan sérelem, ami véres megtorlásért üvölt.
A TVD legnagyobb bűne a totális érdektelenség, a vigasztalan tétnélküliség: jönnek-mennek a szégyentelenül alulírt, minden ambíciót nélkülöző karakterek, a szerzők teljesen random üzemmódban építkeznek. Ha indokolt, akkor azért, ha meg nem, akkor pont azért szól az enervált gimnazista rockzene, mélabús karakterek siránkoznak szüntelenül, tombol a True Bloodot is felülmúlóan idegesítő, vámpíros-vérfarkasos-boszorkányos-misztikus-minden létező közhelyet felsorakoztató műeklektika, az egyfolytában kinyuvasztott, meghalni mégis képtelen főszereplők folyamatos feltámadásáról nem is beszélve. Dögöljön már meg valamelyik, de tényleg, örökre. És akkor néhány keresetlen szót a főszereplőről, a sorozat igazi kulcsfigurájáról: Nina Dobrev valóban szemrevaló fehérnép (pláne a promóciós fotókon - bár az évek során cseppet talán meggyarapodott a valaga), simán el lehet nézegetni 8-10 percig, pompás látvány. Na de öt nyomorult évadon át? Baszki. Ezt a mérhetetlenül idegesítő, 24/7-ben rinyáló, hisztis picsát? No way. Azt pedig, hogy színésznőként mennyire alkalmatlan, tökéletesen példázzák azok az epizódok, amelyekben önmaga gonosz ikertestvérét is eljátssza. A sminktől és a ruhától eltekintve szubatomi különbség nem mutatkozik a két figura között.
Ehhez képest a Twilight maga a kompromisszummentes hardcore. És nézik, tényleg nézik, már az 5. évadot nézik, és nem tudom elhinni, hogy ezt akkor most miért. (Dr. Sick Fuck)

vampirediar.jpg

83 komment · 1 trackback

Címkék: tv sorozat horror toplista animáció vígjáték dráma kaland tv trauma

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr495526107

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.10.29. 15:26:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kukilopezromero 2013.10.29. 07:05:20

Ó humor istene, Seinfeld ! Add, hogy a közepes sorozatok íróinak lelke örökké Twin Peaksben rohadjon !

ghavin 2013.10.29. 08:45:25

Továbbra is kissé képmutató manővernek tartom a túlértékelt kifejezés használatát művészeti, illetve szórakoztató alkotások kapcsán, de azért köszönet a cikkért.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.29. 09:05:41

thank god a többségét nem nézem, sőt van amiből egy részt se láttam még.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.10.29. 09:40:16

Mondjuk ez elég érdekes írás az Odaátról. Látszik, hogy utálod és keresed benne a hibát. Nem akarod élvezni, és nem veszed észre, hogy az első 4 évad egyszerűen zseniális volt. (ezt nem csak én mondom, hanem a többség) Utána jött egyfajta minőségbeli romlás, majd a 8. évad ismét elindított valamit és az évadzáró ismét nagyon ütős lett.

A karakterek személyiségét hiába lehetett már többször is látni az évtizedek során, de egy Dean, Bobby, Halál, Crowley egyszerűen olyan, akiket nem lehet utálni. Sam se rossz, de nem ő viszi el a sorozatot a hátán.

A hangulata, a lazasága, a humor, és a tökösség az, ami miatt szerethető az Odaát.

A túlértékelt jelző inkább azt jelenti, hogy az adott ember nem szereti az adott sorozatot. Mert 1-2 vélemény alapján megadni ezt a jelzőt nekik hát érdekes, amikor több tíz millióan imádják. (más sorozatra is értve)

Nuklearis Baromfi 2013.10.29. 10:37:17

Kellemes trollkodási kísérlet, bravo! :-D

Rusznyák Csaba 2013.10.29. 10:37:33

@REMY: Az Odaát olyan zseniális volt, hogy 6 vagy 7 részt bírtam kínkeservesen megnézni belőle, mielőtt lelőttem a p*csába, és boldogabb életet kezdtem élni.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.10.29. 10:41:16

@Rusznyák Csaba: Általában egy sorozatnál ez így van. Ha nem jön be az első X rész, akkor felesleges is folytatni, mert sok időt elvesz az ember életéből. Egy film más, ott ha nem tetszik az első fél óra még mindig csak 1 másfél órát kell végignézni belőle.

igazából ez az egész teljesen szubjektív.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.29. 10:42:55

@REMY: írták is, hogy a lista maga az:

"Félreértés ne essék: nem szubjektív véleményről van szó, amit olvasni fogtok, az objektív, abszolút alapigazságok megkérdőjelezhetetlen kinyilatkoztatása. Szólottunk. Szívesen. "

zriff 2013.10.29. 10:49:28

Többségében egyetértek a fentiekkel de szerintem az odaát szimpla szórakozásnak elmegy, a 3 évadot nagyon bírtam, bár az 5 évadtól tényleg nagy a történet minőségének a romlása, a lost meg egy nagy baromság semmi történet csak dobták be a különféle nagy titkokat hogy a végén kiderüljön hogy semminek sem volt értelme.

K.Leslee 2013.10.29. 10:49:58

A Big Bang Theory meg mindig ugyanazon a szinvonalon van mint mikor kezdodott. Ami ritkasag, szerintem egyaltalan nem kopott el. A tobbvel -amiket lattam- teljesen egyetertek. Mondjuk az hogy tulertekelt, eleg szubjektiv. Barmelyik sorozatot fel lehetne tenni a listara

K.Leslee 2013.10.29. 10:52:54

Bocs az ismetlesert, kozben lattam hogy masik is szubjektiveztek fentebb:-)

Chavez 2013.10.29. 10:53:18

Breaking Badnél túlértékeltebb sorozat nem nagyon van. Volt.

DrRudeboy 2013.10.29. 11:03:36

hibátlan lista, az összessel egyetértek (annyi fenntartással, hogy a south park első pár évada nem volt rossz). a supernatural legalább csak egy közepesen idegesítő szar lenne, de a tumblr miatt sikerült végletesen meggyűlölnöm az egészet. a tbbt-vel a fő bajom pedig az, hogy vannak akik valami komoly tudományos- és geek-forrásnak tekintik, mintha az menő dolog lenne, hogy valaki schrödingert csak egy középszerű filmsorozatból ismeri.

szkristof92 2013.10.29. 11:08:37

Kicsit féltem, hogy olyan sorozatok is bekerülnek, amik kedvesek az én szívemnek, de szerencsére nem ez történt. Ritka hibátlan lista, csont nélkül az összessel együtt tudok érteni.

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2013.10.29. 11:12:47

@Chavez: Vitatkoznék. A sorozat tökéletes. A rajongóit kellene legéppuskázni.

scorsesefan 2013.10.29. 11:13:36

Mondjuk az, hogy túlértékelt, nem feltétlenül jelenti, hogy rossz, nem?

kukilopezromero 2013.10.29. 11:32:27

de a túlértékelt azt jelenti, hogy egy szar és értelmetlen, és idióták nézik

DrRudeboy 2013.10.29. 11:47:43

@scorsesefan: @kukilopezromero: szerintem is csak simán azt, hogy nincs a helyén kezelve.

Brushy 2013.10.29. 11:51:56

Big Bang: A színvonal maradt végig, ahogy fent is írták, de személy szerint nem szeretem. Próbálkoztam vele, mert alapvetően egy kedves szubkultúrával foglakozik (magamat is geeknek tartom, már ha ezt így lehet (: ), de annyira erőltetett, annyira lövésük nincsen az íróknak, hogy igazság szerint ez miről is szól. Felszínes, összehányt utalás mindenhol, teljesen fogalmatlan az egész.

Family guy: Simpsons néhány évtizeddel később, egy új generációnak. Az öncélú baromkodással nekem sosem volt bajom és azt is el kell ismerni, hogy a sorozat nem ismer semmiféle szabályt, tabut. Egy kurva nagy FU a pollkorrektségnek. Ezt én értékelem.

South Park: Valami olyasmi, mint a Family guy, minden hibája ellenére megbocsátom neki, hogy megpróbál élesen reflektálni aktuális és örök kérdésekre, tabukra.

Lost: Én egyben néztem meg a sorozatot, miután véget ért és teljesen egyben volt. Persze, már a sorozat nézésekor engem is húzott rendesen, de minden kérdésemre választ kaptam, a sorozat lezárt minden szálat. Persze sokszor nem a "hogyanra" kapunk választ, hanem a "miértre". Aki ezt belátja, az szerintem elégedett lesz minden válasszal. Azzal meg nem lehet mit kezdeni, ha "túlírtnak" tartja valaki a karaktereket, az ellenkezőjére van ezernyi példa, én kifejezetten hálás voltam, hogy baromi részletes életutakat ismerhettünk meg. :)

Ahogy fent is írták, jó kis troll/csalogató poszt! Kevés mostanában a unique visitor vagy mi?:)

szkristof92 2013.10.29. 11:59:47

@kukilopezromero: Ezen a logikai íven végigmenve bármelyik sorozatot túlértékeltnek lehet mondani és a nézőit pedig idiótának bélyegezni. Just sayin' :)

Maya-- 2013.10.29. 12:00:49

hé..a Supernatural-re itt etettetek be, hogy: nézzed me' jó! ja ja. na így higgyen nektek az ember :)

a vámpírnaplókkal egyetértek.

a többit nem láttam.

A Lost gyerekkori kedvenc, s az is marad. egy nagyon fasza misztikus világ volt ott, iszonyat jó pasikkal...
valami, aminek gondolom akkor volt súlya. kölyökként nagy hatással volt rám. ezért most mondjuk nem látom, hogy ott a listán..:) nem látom, és kész. :P

kukilopezromero 2013.10.29. 12:07:23

@szkristof92: ti most ezen az egy szón lovagoltok? megakadt a csavar vagy mi? a túlértékelt azt jelenti szar,ennyi

kukilopezromero 2013.10.29. 12:21:47

én azt se tudom ki mivel kapcsolatban használta a túlértékelt szót, csak mondom, aki használta annak biztos azt jelenti,hogy az adott dolog szar :)

Chavez 2013.10.29. 12:22:40

A túlértékelt azt jelenti, hogy nagyobb a hypeja, mint a lángja. Manapság, az internet korában különösen hajlamosak túlrajongani dolgokat az emberek.

Donjon 2013.10.29. 12:24:41

@K.Leslee: BBT-ben még lehetne kezdeni valamit Amy-Sheldon párossal, szerintem van bennük tartalék, igaz ez Rajeshre is, vagy a képregényboltos srácot is. Howard-Bernie és Leonard-Penny párosok szerintem kimerültek, ezt bizonyítja az is, hogy a kinckereső részben felcserélték a partnereket.
Leonard és Sheldon mamája is visszatérhetne. Főleg az előbbi. :)

kukilopezromero 2013.10.29. 12:32:32

most a Breaking Bad túlértékelt vagy a South park vagy a művészet? ááá kár volt belepofáznom

Rusznyák Csaba 2013.10.29. 12:53:07

Big Bang Theoryn anno nagyokat röhögtem. Manapság már csak mosolygok néha. Egyáltalán nem maradt meg a régi színvonal, MESSZE nem.

Happy Zoidberg 2013.10.29. 12:58:42

Big Bang Theory - az első rész után kasza volt, és mint kiderült, ez jó döntésnek bizonyult. A minőség folyamatos esésben.

Family Guy - ízlés dolga. Volt egy-két rész, amelyik nagyon tetszett. Pl. Brian és Stewie a széfben. A sok hányós-fingós gag mellé azért, időről-időre becsusszan egy kis társadalom kritika is.

HIMYM - 4. évadnál kasza volt. Ritka olyan sorozatot látni, ahol az alapkoncepció ennyire tökön térdelte volna az írókat.

LOST - imádtam. Az 1. 2. 3. 5. évad, zseniális blöff. A 4. évadnak betett az írósztrájk. A 6. óta pedig, szeretném Lindelof urat felrúgni a kibaszott holdig- Aztán továbbrugdosni még néhány galaxisnyit, a Prometheus nevű borzadály okán...

South Park - Eric FUCKING Cartman. Gyűlölöm azt a kis rohadékot. Jobban, mint Charlie Hunnam színészi kvalitásait.

SPOILER

Odaát - 4. évadnál kasza. A töltelék részek a halálba idegesítettek. Ja. Mindjárt szó szerint elszabadul a pokol, de van egy poltergeist Oklahomában, és mivel 22-23-részes az évad, így nyújtani kell, mint a rétestésztát. Nem is beszélve arról, hogy a 2. évadban már megmentették a Világot. Aztán Dean a pokolra került, de kihozták, ami minden ezt követő drámázásnak alávág egy kicsit, elvégre mi lehet rosszabb, a pokolnál? Mi a halál-BLEACH-ét lehetett ezen még húzni vonni 5 teljes évadon keresztül!

maydayray 2013.10.29. 13:04:02

szerintem a simpsons szar. de ízlések és rokonok

Zoo_Lee 2013.10.29. 13:14:34

A fentiek közül csak a Supernaturalt, a South Parkot és a Family Guyt nézem rendszeresen, utóbbihoz fűznék pár gondolatot.

Family Guy: személy szerint az a véleményem, hogy ez a sorozat MacFarlane-nek egy remek belépő volt a siker és az animációs rajzfilmek világába, koppintás ide, vagy oda, de mostanra rettenetesen kifulladt. A szereplők alapvetően közel sem tartogattak magukban annyi potenciált, hogy hosszú éveken keresztül újabb és újabb történeteket lehessen rájuk aggatni, viszont amikor erre a készítők rájöttek, nem fejet hajtottak, nyugdíjazták Griffinéket és új babérokra törtek, hanem elkezdtek változtatni a sorozat humorán - a létező legrosszabb irányba. Peter a szerethető, kissé bugyuta családfőből idegesítő, ostoba és önző vadbarom lett, Lois a szenvedő, de mégis szerető és támogató családanyából folyamatos életközepi krízisben szenvedő iszonyatos szülő, Chris amúgy sem magas intelligenciaszintje még 2-3 nagyságrenddel le lett butítva, Meg a problémás, népszerűtlen tinilányból a megtestesült, két lábon sétáló gusztustalanság lett, Stewie örűlt zseniből a különböző homoszexualitást célző viccek örökös céltáblája, Brian pedig a széria közel egyetlen értelmes, önzetlen, külső szemlélőként viselkedő szereplőjéből beképzelt, önző karakterré vált. És igen, a hányás, fingás mennyisége megtízszereződött a kezdés óta, a minőségbeli esés mondjuk a harmadik évad és a jelenlegi között túlságosan tapintható. A negyedik-ötödik évad óta gyakorlatilag a Star Wars, Mikulás és Meghívás egy gyilkos vacsorára epizódokat leszámítva talán egyetlen emlékezetesebbet sem tudok mondani, egyedül talán a Brian - Stewie részeken tudtam jól szórakozni. Ami alapján lehet jobban járnánk, ha a fő széria elbúcsúzna, legfeljebb direct-to-dvd mozifilmekben térnének vissza néha, és esetleg a Brian&Stewie páros kapna egy spinoff sorozatot (inkább, mint a Cleveland Show, ami ellőtte ugyanezt a koncepciót, csak még kevesebb ötlettel, még gyorsabb kifulladással, ráadásként irgalmatlan mennyiségű rasszista poénnal). MacFarlane három animációs sorozatából egyedül az American Dadet tartom még mindig élvezhetőnek - annak is egyre gyakrabban és vadabbul ingázik a minősége, viszont ott a karakterekben még mindig van annyi potenciál, hogy jó ötletekkel el tudják vinni a dolgot, töménytelen mennyiségű hányós-fingós-perverz viccek nélkül (nem mellesleg néha ezerszer jobb társadalmi kritikát is mutat, mint Grffinék valaha).

Egyetlen kérdés a végére: én vagyok az egyetlen, aki a Simpsonst hiányolja a listáról? Tudom, az eredeti évadok klasszikusok, vitába nem szállnék vele, de könyörgök, a 25. évadnál tart, az utóbbi évadok eddig legjobb jelenete pedig Guillermo Del Toro nyitóskicce volt. Az, hogy az egyre gyengébb és gyengébb évadok után még mindig erőltetik, nekem eléggé a túlértékeltség jelének tűnik... (A túl hosszú posztért, esetleges nyelvtani bakikért bocsi.)

kukilopezromero 2013.10.29. 13:20:02

@maydayray: miért szar?

@Zoo_Lee: még így is messze jobb,mint a Family Guy volt valaha is, amúgy meg gondolom senki se nézi már, csak megy, ahogy a South Parkot se

a pénzt azért ne sajnáld a készítőktől :) elég kényelmes kis meló lehet

Chavez 2013.10.29. 13:30:04

Hogy a Simpsons mostanra kissé elfáradt volna? Talán. Emiatt túlértékelt lenne? Semmiképpen.
Joggal intézményesült az évek során, és ha már nem is tartja a régi színvonalat, még mindig messze a legjobb a kategóriájában. És 25 év után, baszki! Az negyed évszázad, az Isten szakéjára! :O
És nem mellesleg az indulás után 18 évvel tudtak még egy tök fasza mozifilmet is csinálni belőle.

Case · http://streetartbp.hu/ 2013.10.29. 14:06:36

Fura a South Parkkal kapcsolatban pont a Monty Pythont felhozni ellenpéldaként. Mármint szerintem tök ugyanaz mind a kettö olyan szempontból, hogy vannak bennük zseniálisan eltalált, minden szempontból hibátlan epizódok, poénok, de ugyanúgy van mindkettöben fáradt, ötlettelen szemét is. A Monty Pythonban is böven voltak a humort szimpla prosztósággal pótolni próbáló jelenetek, meg úgy általában teljességgel nézhetetlen, fárasztó epizódok, csak hát ezekröl a sorozat a (persze totál jogos) korszakalkotó, klasszikus, ezerszer idézett forrás, stbstb, mivoltának köszönhetöen mindenki igyekszik elfeledkezni.

Kitsilatzi · http://leggitar.blog.hu/ 2013.10.29. 14:13:33

A Lostot akkor kezdtem el nézni, mikor már vége lett. Az első két évad zseniális volt, visszahozta azt a borzongató moziélményt, amit utoljára gyerekfejjel éreztem a Star Wars, vagy az Indiana Jones kapcsán. Aztán egy idő után kezdtem rájönni, hogy lófasz nem lesz itt megmagyarázva, de azért végig szórakoztató volt.

A Big Bang Theory tényleg csak mérsékelten vicces. A geek-téma nagyon menő, meg nagyon magas benne a sunafaktor, és nagyjából ennyi. Néha még olyan érzésem is van, mintha újrahasznosítanák benne a korábbi poénokat, meg igazából elég egydimenziós lett már az egész. Nézem, de ha nem lenne, nem hiányozna. Ha geek-humor, akkor már inkább IT Crowd. A Misfits 5×01 mondjuk kegyetlen vicces volt, hozzá képest a TBBT sehol nincs a bágyadt poénjaival.

A többit csak névről ismerem, de egyiket sem nézem/néztem.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.10.29. 14:24:26

Jézusom, szaros sorozatokról vitatkoztok, hogy melyik művészi, meg melyik túlértékelt?

Ha szórakoztat, rohadtul nem érdekel, ki szerint híg kaki, ha meg unalmasnak tartom, akkor sem fogom nézni, ha a fél világ megőrül érte.

Zseniális, meg csoportdinamika, karakterek...

Eszem faszom megáll...

Pandeamonium 2013.10.29. 15:19:02

Kurva jó kis írások. Egyik-másikkal teljesen egyetértek, már amelyiknek láttam a szóban forgó sorozatát. Viszont. Tényleg távol álljon tőlem az álbölcsész-nyelvtannácis piszkálódás, de az idegen szavak ilyen mennyiségű halmozása szerintem megfojtja az - egyébként frappáns - szöveget s tartalmat. Tudom, tudom, a legtöbbje filmes szakkifejezés, amolyan írói eszköz, amelyek zömének talán nem is létezik konkrét magyar megfelelője, mégis azt mondom, ha csak feleannyi lenne "flashforward"-ból, "high concept"-ből és társaiból, nekem legalábbis jobban tetszene a dolog. Persze nem kizárt, hogy csak én vagyok egy '96-ból itt ragadt őskövület, aki már az örökös szmájlizás betokosodott szerepét sem érti. Na, azé' csak iderakok egyet, pusztán a békesség kedviért: :)

kukilopezromero 2013.10.29. 15:21:19

@régebb óta vagyok Subban mint te: a subbán évek óta kiscicákról, unalmas zenékről meg homokos celebekről posztolgatnak

és nekik van a leghulladékabb olvasóközönségük is

egy rakás fos az az oldal,úgy ahogy van

xxiv 2013.10.29. 15:26:08

South Park fasza de már nem nézem.

Az első négy: pár részt láttam, de szar volt mindegyik, egyszer sem nevettem/borzongtam

Az utolsó kettőről még csak nem is hallottam, de hót biztos, hogy azok is szarok.

Sőt szerintem 2000 után az összes sorozat szar aki nézi az meg egy hatalmas f*sz.
Ja akkor én is mert a trónok harcát nézem :S

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2013.10.29. 16:06:55

Túlértékelt baromság minden, kivéve Beavis & Butt-head.

Hallja Menjeninnen_ 2013.10.29. 16:45:02

A South Park-al és Family Guy-al kapcsolatban (ezt a kettőt néztem csak korábban a listán szereplőkből) azt szerintem fontos lett volna megjegyezni, hogy rengeteget változtak az évadjaik során.

South Park: A kezdeti minimalista dizájnt és szürreálisabb humort elvitték a szélesebb rétegnek is fogyaszthatóbb irányba (nyílván, pénz beszél) most már igényesen és aprólékosan megrajzolt (az egy dolog, hogy a stílus maradt) és napi, komoly témákat fejteget, bár még mindig elborult stílusban.

A Family Guy esetében a változás még markánsabb, csak egy kicsit talán ellentétes irányú.
Szerintem a 8. évadig egész kifinomult volt a humor és alig voltak durva poénok vagy gusztustalanságok.
Ezt követően viszont nem tudom mi történt, de totál ebbe az irányba mentek el: különféle testi folyamatok, véres jelenetek, homoszexualitás taszító módon ábrázolása. Plusz még a sorozat a készítők politikai (durván republikánus és Bush ellenes) szócsöve is lett. Kár érte.

2013.10.29. 18:24:42

HIMYM: csodálatos első évad, nekem minden poén ült, Robin imádnivaló volt, én is beleszerettem. A második évadtól kegyetlen zuhanás a színvonalban, a figurák teljesen kifacsarva, egyedül Barney maradt szórakoztató, egészen addig, amíg össze nem hozták Robinnal. Na ott kellett volna abbahagyni, én sajnos még egy évet megnéztem.

TBBT: Alapvetően hálás téma, a geekeken mindenki szeret röhögni, a geekek meg szeretik a sorstársakat. Penny figurája nagyon halvány a kezdettől, nem fejlődik sehová, Kaley Cuoco meg nem elég jó nő ehhez. A HIMYM sorozattal párhuzamosan itt sem a főszereplőnek szánt figura viszi a showt. A karakterek itt is egyre kifacsartabbak, de engem igazán csak Raj esetében zavar, valahogy őt nem sikerül eltalálni, pedig lett volna potenciál a karakterben. Ezt a sorozatot egyelőre többszöri nézés ellenére sem tudtam megunni, szerintem a végéig fogom nézni.

DrRudeboy 2013.10.29. 18:27:53

@Hallja Menjeninnen (a finn portás): egy picit elgondolkoztam az utolsó sorodon, de aztán rájöttem, hogy csak egy kötőjel maradt le a republikánus után.

RoFä 2013.10.29. 20:01:44

Bár imádva, függőként csüngtem rajta de szerintem a 24 befért volna.

Számomra a crack tévés megfelelője, már rég nem jó de tolod be a következő adagot "mintha kéne".

Kornel Kiss 2013.10.29. 20:45:33

A Family Guy nem a The Simpsons-t másolja hanem a Honeymooners c. ősrégi sorozatot. Minden családi "comedy" ettől a sorozattól ered. Szóval ilyen alapon a The Simpsons sem eredeti ötlet mégis nyújt valami extrát ugyan úgy, mint a Family Guy is. Egy sorozat nem csak akkor lehet jó ha eredeti az ötlet.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.29. 21:22:06

@nemorino: nem is világos számomra, hogy Kaley Cuoco miért top nő minden cikkben ami az indexen van?!

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2013.10.29. 22:16:30

@RoFä: A 24-el az a baj, hogy az első két évad remek volt...

Werewolfrulez · http://smokingbarrels.blog.hu/ 2013.10.29. 23:48:40

A Big Bang Theory szerintem még mindig jó, Sheldonon még mindig van mit fejleszteni, hogy ember legyen belőle :)

A How I Met Your Mother cikk kissé mintha mellé lenne kalibrálva... nem túl sok szó esik magáról a sorozatról :).

Kiemelném a New Girl színvonalromlását, ami a jelenleg futó 3. évadnál valami elképesztő mélyrepülést mutat. Szinte már idegesítenek a szereplők, pedig eleinte bírtam mindenkit. :(

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.10.30. 00:03:16

TBBT tényleg nem a régi, de még mindig vannak nagyon jó epizódjai (a nyitó most pont nem volt az, de azóta volt már egy-kettő), még azt is megkockáztatom, hogy kezd magára találni.

Losttal egy nagy baj volt, a kurva sok filler epizód. Idővel kezdtem azt érezni, hogy elég csak az évadnyitó és záró részeket megnézni, egyébként úgysem történik semmi érdemleges.
Számomra is valahol a 3. évad környékén vesztette el a varázsát, akkor kezdtem úgy érezni, hogy ez nem tart sehova, ugyanakkor szerintem pont az 5. évad mentett valamit a dolgon, ott tényleg úgy ültem le hétről-hétre, mintha az első kettőt néztem volna. Mindenesetre rontottak már el ennél jobban is remek sorozatokat, ld. Hősök.

@Werewolfrulez: Pedig a HIMYM hálás téma lehetne (részemről 7. évad után kasza, amikor egész szezonban egy epizód volt, amin lehetett nevetni), de abból az írásból tényleg csak annyi jön le, hogy a szerző en bloc utálja a többkamerás szitkomokat.

Gandalf007 2013.10.30. 00:43:49

A Lost-ot és a TVD-t nem néztem, ezeknek a kritikáikról nem tudok véleményt mondani. A többiről viszont igen. Rettenetesen mellémentek.

BBT: volt 3 nagyon jó évad, amikor a humor még a geekségből eredt. Utána érezhetően megpróbálták más síkra terelni a humort, immáron sokkal inkább hétköznapi emberek lettek, elvesztette a geekségét. Nekem ez nem jött be, de ekkortól kezdve repült a nézettség az egekbe. Szvsz ez a váltás volt az, ami miatt csökkent a minősége a sorozatnak, habár még mindig vígan nézhető.

Family Guy: nem értem, minek kellett ekkora részt elvesztegetni a Simpsonhoz való hasonlítgatáshoz. Az FG humorának a forrássa a full debilség, a teljesen váratlan fordulatok és a cutaway gagek. Mármint volt úgy a 2-9 évad között. Az azután jövő évadok annyira kifakultak, annyira unalmasakká váltak, hogy évadokat lehet végigdarálni nevetés nélkül.

SP: Dettó. Megfáradtak nagyon. Az a baj, hogy míg a korai évadok nagyon magasra tették a lécet, sajnos azóta már nem tudják hozni ezt a színvonalat. Kár érte.

HIMYM: ez az a sorozat, aminek a kritikája teljesen mellé ment. Ez a sorozat szar, de nem azért, mert kifogytak volna ötletekből. MErt láthatólag az íróknak rengeteg ötletük van, csak egész egyszerűen már nem ütnek. Maga az alapötlet nem lenne rossz, csak nem kéne 8 évadig húzni. Lényegében az egész sorozatot Barney karaktere vitte el, a többiek segítségével. Jól látszik, hogy nem tudnak mit kezdeni a karakterekkel, nincs hova lépniük, és legyen egy sorozat bármilyen fasza, de 8 évadon keresztül nem fogunk az ugyanazokra a sablonokra épülő poénokon röhögni.

SupNat: Ez tipikusan az a sorozat, ami vagy egyből bejön, vagy nagyon utálod. A Monster of the week felállás csak az első két évadra volt jellemző. Az egyes részek között hatalmas minőségbeli ugrások vannak, a kurvajó epizódok között vannak rémgagyik is. És sajna valóban elég sok. A 3-5 évad volt sztem a sorozat csúcspontja. Itt is voltak hibák, túl sok epizód van egy évadban (pl. a legjobb epizódátlagot hozó 3. évad csak 16 részes), ezért a két izgalmas, a főszálat továbbvivő rész közé kötelező jelleggel beszúrnak 2-3 töltelékrészt, ami rohadt illúzióromboló. A 6-7 évad botrányosan szar. A 8. évad (felétől) kezdve ismételten javul a minőség.

SoulMiner 2013.10.30. 03:32:48

Hát ez eléggé kihaénnem cikk volt. Oké, összemértétek a troll-faszt mindenkivel, aki szereti ezeket, de most már tegyétek el, és húzzátok fel a cipzárt.

Gyingizik 2013.10.30. 09:10:56

Hogyhogy kimaradt a trónok harca ekézés? Jack Bauer is marha uncsi.

búbánatos aszottmajom 2013.10.30. 12:48:41

Nagyon örülnék ha több mint 3 évvel a Lost vége után lenne végre valami hasonló, hosszútávon is lebilincselő tökéletesen összerakott sorozat, de egyelőre a nyomába nem ér semmi., az országos cuccok főleg nem. Kábelen vannak jó dolgok, mondjuk az agyonajnározott egekig magasztalt Breaking Bad pont hatalmas csalódás, (utolsó évad még visszavan) a Trónok Harca már rég a levesbe, a bárgyú Walking Dead hatalmas nézettségét meg nagyon nem értem.Más bajom nincs.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.30. 13:10:47

@búbánatos aszottmajom: pont arról szól az írás, hogy a lost pont nem: "hosszútávon is lebilincselő tökéletesen összerakott sorozat". csak jelzem. ;)

Maya-- 2013.10.30. 14:04:06

@doggfather: de :) a Lost hosszútávon is lebilincselő tökéletesen összerakott sorozat. és nem értem miért van a listán. 1. már rég végetért. sajnos :( 2. vannak most futó sokkal rosszabb sorik. tehát, hadd mondja el Búbánatos a baját. engedd neki. jó? :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.10.30. 14:05:59

@Maya--: szomorú leszel ha leírom, hogy már rövid távon SE volt az?

kukilopezromero 2013.10.30. 20:00:46

@doggfather: megoldás egy Mortal Kombat meccs..

gothmog 2013.10.30. 21:04:30

Lost- Nagyjából az ötödik évad közepén esett le, hogy ez az a fajta rejtvény ahol a menet közben érkező részinformációknak csak a korábbi történésekkel kell összhangban lenniük, nem pedig a megfejtéssel, mivel az az utolsó pillanatig nem is létezik.
Azért végignéztem, de csak hogy lássam igazam volt-e.

Maya-- 2013.10.30. 21:12:31

@kukilopezromero: neked meg a nagy hülye fejed, az! :)

notfreeenough 2013.10.31. 00:41:45

Régóta vártam már egy ilyen írásra a Family Guy-ról, örök hála érte!

kukilopezromero 2013.10.31. 06:06:05

@Maya--: na na, még végig se nézted a Twin Peakset, és itt kommentelgetsz :)

kukilopezromero 2013.10.31. 06:10:39

@búbánatos aszottmajom: próbálkozz esetleg a Carnivale - A vándorcirkusz c.sorozattal, az nagyon jó kis misztikus cucc

vagy Lars von Tier Birodalom ( Riget ), de akár Stephen King 4 részes Végítéletét is elő lehet túrni

endberg 2013.10.31. 07:26:45

ez az internetes túlhype eleve gázos dolog, igaziból nem is érdemes vele foglalkozni, maximum jelenségként, de (művészi)kvalitás fokmérőjeként teljesen felesleges. Ezeknél a sorozatoknál meg nagyon nem mindegy, hogy milyen célközönségnek szánják őket, milyen csatorna készíti, mert ezek eleve meghatározzák, hogy mi lesz belőle. Erre jön még a nagyon kötött formátum (adott időtartamú act-ek, tipikusan olyan cliffekkel, hogy a reklám után érdemes legyen visszakapcsolni rá), úgyhogy sokkal nehezebb belőle valami tényleg jót kihozni. (más kérdés, hogy ott van a sok-sok epizódon keresztülívelő történetmesélés adománya, ami hatalmas előny egy sima mozifilmmel szemben)
Ezzel persze nem mentegetni akarom a sorozatkészítőket, az igazán ügyes készítők így is meg tudják csinálni, hogy jó, élvezetes, minőségi szórakozás legyen a vége.

Annak nagyon örülök, hogy végre valaki savazza a Family Guyt, a MacFarlane humor elég sekély és azon kívül hogy mer inkorrekt meg ízléstelen lenni, nem igazán eredeti. Arról nem is beszélve hogy pl. egy Star Wars paródia mennyire olcsó népszerűségi megoldás már (bármelyik sorozatban ellőhető hypegenerátor).

Supernatural: a fő baj az vele, hogy visító fangirlökre építő csajos sorozat. (elég elolvasni a fórumokon a hozzászólásokat) Ezzel együtt volt pár jó dobása a sorozatnak, egyrészt az amcsi rémfolklór használata, időnként egész ügyes továbbgondolásokkal (pl. crossroads demonok), és egy ideig elég jó irányba tartott a fő szál is. (meg voltak benne olyan coolságok, mint az impala, 80-as évek keményrockja, Samuel Colt démonölő hatlövetűje, stb.) Aztán elég hamar kiderült, hogy az írók nem nagyon tudnak újdonságot bevinni a karakterekbe (ezen a színészi játék se sokat segít), a történet meg jól kielégíti az angstoló tiniket, de már jó pár évada látszik, hogy az írók se tudják merre tart. (leginkább egyhelyben jár, csak a díszletek változnak) Pont az hiányzik belőle, amit Whedon és csapata hozzátett a hasonló célközönségre épített Buffy/Angel-hez, a fordulatos, karakterformáló történet.

Maya-- 2013.10.31. 13:58:18

@kukilopezromero: á, megint tévedtél mert láttam :) asszonták jobb mint a Lost. nem. de pl. az intrója tényleg jobb. alig látsz valamit: egy madár, fák..stb.. ÉS érzed bazmeg, hogy ott történt valami. zseniális intró. na jó, nem rossz a sorozat, sőt..de nem vonzott úgy mint a Lost. a Carnivale-t is láttam..jó az is..

kukilopezromero 2013.10.31. 14:53:30

@Maya--: tuskó lady azt üzeni neked: a tv2ős rtl klubos sorozatok nem azok amiknek látszanak

fiatal vagy még, bár valószínűleg Bobnak pont megfelelsz

Maya-- 2013.10.31. 15:04:03

@kukilopezromero: szarok rá, hogy mit üzen a tuskó lady és még nagyobbat arra akinek valószínűleg megfelelek :) bírom a Lost-ot és kész. ennyi.

Atkakukac1989 2013.11.02. 12:58:26

Szerintem a Vámpírnaplók annyira nem túlértékelt. Igaz, hogy az 5. évadnál jár és van egy masszív rajongótábora, de ezen kívül semmi.

A South Park sem hiszem, hogy túlértékelt, csupán még mindig a kezdeti frissességből, a régi klasszikus epizódjaiból él. Nagyon sok ismerősöm, aki régen szerette vagy kiöregedett vagy szimplán megunta. Természetesen mivel mindig lesz egy tizenéves korosztály, aki nézi, így mindig érdemes új epizódokat gyártani. Most is van 1-2 zseniális rész évadon belül, de már nem olyan az egész, mint régen.

aFx 2013.11.03. 13:06:06

hm, how i met regi darabok meg mindig meguralnak, bar kategorian belul akkor mar inkabb a coupling. bar ott az angolok tudtak mikot kell kiszallni.

south park elejen random volt, az otodik evadnal nottek fel (scott tenorman must die). ami valahol a 8. evad kornyeken erte el a csucsot, a critter cristmassal. mar par eve nem nezem ugyanakkor, egyulesben szoktam evadokat tolni belole, aztan szep lassan kikopott. lehet megordegedtem.

family guy neha idegesito, neha jo. akkor mar inkabb a pure robot chicken:D. monty python hasonlat felig all, viszont monty pythonnal talan 1-2 gyengebb resz volt, egyebkent vegig utott. es tudtak mikor kell abbahagyni.

big bang theory: megint az angolok, bar az IT crowd alapvetoen kevesbe volt geekebb. de sokkal jobban WTF.

Narzis 2013.11.03. 15:56:04

@Pandeamonium: És a túl sok idegen nyelvű kifejezés még oké is lenne, de a magyar nyelven íródott része meg szarásig van helyesírási hibával.

Eredetileg a cikk témájához szorosan kapcsolódóan akartam hozzászólni, de amint látom ez a bejegyzés nem más, mint egy látogatottságnövelő intézkedés.

Ugyanis: lefikázza az utóbbi idők egyértelműen legnépszerűbb sorozatait, és a kattintók 90%-a garantáltan nem fog egyetérteni legalább az egyik "elemzéssel".

Üzenet az íróknak: Bénák vagytok srácok!

Forgács W. András · http://geekz.444.hu 2013.11.03. 16:13:12

@Narzis: Akkor beszélgessünk a nyelvművelők sekélyességéről...

vargatom 2013.11.04. 02:58:55

@nemorino:
"Kaley Cuoco meg nem elég jó nő ehhez"

WHAT?

vargatom 2013.11.04. 03:23:43

Na akkor amiket nézek/néztem

TBBT: Tényleg gyenge közepes lett, tipikus csapdákba estek a szereplők összepárosításával, de amíg a nézettség kitart addig teljes joggal ütik a vasat.

HIMYM: Azért nem kéne hanyagolni a sok jópofa ötletet, amivel feldobták a sablonokat a szerzők... de a nézettség miatt ezt is túlhúzták (nyilván)

Lost: Csak egyetérteni tudok a szerzővel, a modern kori tévés világ állatorvosi lova; hiányolom mondjuk az internetes közönség hatásának kiemelését. A visszajelzés azonnali és tömeges volt és így akkor is felülírt volna bármiféle szerzői koncepciót, ha lett volna ilyen... De így legalább elnyújtotta az agóniát.

Supernatural: Szerintem az elején ez teljesen szórakoztató volt :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.11.04. 08:33:28

@vargatom: ő egy tök átlag csak, nem kell ide semmi watt...
süti beállítások módosítása