Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

A Föld után

2013.06.05. 23:23 Rusznyák Csaba

afterearth01.jpgVégre, M. Night Shyamalan most megmutatta, hogy másfél évtizede nem véletlenül tartották a mozi új reménységének, a feszültségkeltés új mesterének. Oly hosszú idő, 13 év, sok kritikai és pénzügyi bukás után összeszedte magát, és ismét csinált egy nagyszerű filmet. Na, jó, nem, csak vicceltem. Bocs. Valahogy fel kell kelteni a figyelmet, mert az, hogy Shyamalan megint elkúrta, természetes, és senkit nem érdekel. Illetve, úgy általában, Shyamalan már senkit nem érdekel. Kivéve a direkt széllel szemben pisálókat, akik a filmet elmarasztaló kritikust divatfikázással vádolják. Meg különben is, ott volt az a finom modorú filmítész a maestro Lány a vízben című opusában, aki olyan kellemetlen véget ért, és nyilván azóta is minden firkász amiatt áll bosszút az író-rendezőn. Pedig én nem tehetek róla, hogy Shyamalan (már) nem tud normális filmet csinálni, sem arról, hogy eleve ezzel a tudattal ülök be a moziba*.

De akkor vegyünk még egy fordulatot, csak hogy érdekes legyen a dolog. A Föld után egyáltalán nem annyira rossz, mint az indiai kegyvesztett legutóbbi agyhalálai, aminek, ha cinikus akarok lenni, az az oka, hogy túl egyszerű ahhoz, hogy nagyon el lehessen rontani: nincs valamirevaló sztori, sem nagy csavar, az egész egy „el kell jutni A pontból B-be” túlélőkaland. Letisztult, botegyszerű műfaji cucc, még egy-két egészen jól kivitelezett jelenet is szorult belé, Will Smith pedig törött lábakkal egy helyben ülve, egyre pocsékabbul érezve magát is képes kiváló játékot hozni. Szereti a fickót a kamera, na, és nem hiába.

Ő meg a fiát szereti, ami természetes, de legközelebb, ha ezt éreztetni akarja vele, inkább vegyen neki egy nyalókát filmszerep helyett, mert az hagyján, hogy az egész mozi egy Smith-családi egotrip, de Smith Jr.-nak ráadásul nagyon nem sikerült örökölnie apuka színészi kvalitásait, Shyamalan meg rögtön az első jelenetben még az arcába is nyomja a kamerát, hogy erről minél hamarabb és minél közelebbről megbizonyosodhassunk. És sajnos, ugyanazért, amit fentebb írtam, hogy ti. miért nem katasztrofálisan rossz a film, szóval ugyanazért nem tud, nem hogy jó, de még csak közepes sem lenni – esetleg tévéfilmként, vagy számítógépes játékként (ha már tipikusan olyan szerkezete van) megütné utóbbi szintet.

afterearth02.jpgA távoli jövőben (amikor nem használnak lőfegyvereket, mert akkor nem lenne értelme a filmnek) a Föld anti-Pandorává vált, ennek dzsungelében folyik az űrhajótörés utáni rohangálás, ami kicsit sem izgalmas, ellenben repetitív és helyenként (óriásmadár) igen giccses, „tragikus múlt” háttere unalmas, rendezése, különösen az akciójelenetekben, félelmetesen alulinspirált. Science fiction kontextuson belül nézve, a film (élővilág, egzotikum) hatalmas kihagyott lehetőség, csomagolóanyagként használt zöldüzenetét tekintve szottyadt és szájbarágós, az emocionális hatást (feszült apa-fiú kapcsolat fokozatos oldódása) pedig a Shyamalantól várható csikorgó dialógusok csapják agyon.

Vádolták még A Föld utánt szcientológia propagandával is (a kulcsmotívum, a félelem legyőzése miatt), de ezt a témát meghagyom azoknak, akiket akár a szcientológia akár a szcientológiafikázás érdekel. Tökmindegy, mert ez egyszerűen egy rossz, jellegtelen, érdektelen film. Hogy a rendezőnek még így is előrelépés az elmúlt évek után? Az, de ez legyen az ő baja. Számunka nem történt lényegi változás.

Az ég kék, a fű zöld, Shyamalan rossz filmeket csinál.


*Hogy előítéletes vagyok Shymalannal szemben? Igen! Becsülettel megdolgozott érte.

20 komment

Címkék: scifi filmkritika kaland

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr155346339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2013.06.06. 00:06:35

Pont ilyesmire számítottam én is. Már a trailerből se igazán győzött meg (közhelyes apa fiú drámának tűnt, kicsivel érdekesebb környezetben pár látványos akcióval). Inkább újra nézem az Oblivont.

David Sumner 2013.06.06. 07:38:45

Azért is jó ez a cikk, mert áttételesen nagyon elküldi a kurva anyjába egy barátom ismerősét, aki "alapvető emberi igényről" pofázott, és csak védte a filmet, nem törődve azzal, hogy Shyamalan ma már tényleg lenullázta magát. És ez a gyökér még a tapasztalatot is csak egy dolognak tartotta. Szóval, köszönöm Csaba, hogy indirekt elhajtottál valakit a rákba! :)

ghavin 2013.06.06. 09:30:47

Az általam eddig olvasott/látott kritikákból is egyértelműen kiviláglik, hogy vitathatatlanul rossz filmről van szó, a kérdés már csak az, hogy legalább szórakoztatóan rossz vagy inkább fárasztóan? Csak azért kérdezem, mert Shyalamalabingbang-apologéta ismerősöm mindenáron el akar rángatni magával erre a filmre, aztán tudni szeretném, hogy előtte leigyam-e magam vagy sem.

Gulandro 2013.06.06. 09:48:31

Ennek a botegyszerű filmek a kapcsán jutott eszembe a Kedves ellenségem, hogy az visszagondolva nem volt nagyon-nagyon bonyolult történetű, de kivétel nélkül szerintem mindenkinek tetszett.

Arról nem írnátok egy elemzést levezetésnek a mostani sci-fi blockbusterek után? Csak kíváncsi vagyok milyen mai szemmel a megítélése a filmnek.

scorsesefan 2013.06.06. 10:16:13

@Ghavin: Idd le magad mindig, az a tuti. Aztán max. megnézed mégegyszer. :)

Malachi 2013.06.06. 11:08:00

TUDTAM. köszi, nyugodt szívvel hagyom ki.

K.Leslee 2013.06.06. 13:32:01

@Malachi: csak nem ir vagy:-)? Van itt Londonban egy jo baratom, Malachinak hivjak es ir. Cool name

K.Leslee 2013.06.06. 13:41:22

Amugy kosz a kritikat, ezt vszinu En is kihagyom. kezdem azt gondolni h Shyamalan soha nem is volt jo, csupan atlagos. Egy film vegi csavar miatt pedig az egekig magasztaltak. Ja, es nem gondolom, h az Unbreakable jo film. A tobbi filmje is vagy szar vagy atlagos.Pedig van a csavoban potencial. Most viszont a magasabb koltsegvetes teljesen elvette az eszet.

Rusznyák Csaba 2013.06.06. 14:24:03

@Ghavin: Voltak szórakoztató pillanatai, egyáltalán nem volt olyan fájdalmas élmény, mint Az esemény, meg a legutóbbi filmje, Amit Nem Nevezünk Nevén. Azért a pia nem árthat.

@Gulandro: Szép emlékeim vannak róla gyerekkoromból, de ki tudja... nem láttam már vagy 15 éve... talán egyszer újranézem.

Malachi 2013.06.06. 14:31:07

@K.Leslee: nem, én egy másik Malachi vagyok. milliárdos voltam, aztán beszippnatott egy krono-szinklasztikus infindibulum, voltam a Marson, aztán a végén a Taj Mahalt söprögettem a Titánon, amíg életem szerelme meg nem halt, a fiunk meg elment a kék madarakkal. szomorú történet. de közben sokat nevettem.

Elanor_ 2013.06.06. 15:17:14

@Malachi: hat ez erdekes. ugy tudtam, a feleseged "elso" ferjet* szippantotta be a krono-szinklasztikus infindibulum. ;)
*az "elso" ferj idezojeles, mert, h mivel sosem halt meg, es sosem valtak el, te nem is vehetted el az asszonyt.

Elanor_ 2013.06.06. 15:19:27

Azt hittem amugy, h ezt a filmet Will Smith miatt meg fogom nezni (tenyleg imadja a kamera a bajos hulyegyerek-fejet), de ha tenyleg csak a bamba fia gyabokol benne ossze-vissza, akkor megvarom, mig kijon apple tv-re.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2013.06.06. 15:31:40

nem dühítően rossz film, egyszerűen érdektelenül bénácska...a kis Smith viszont egy katasztrófa, tönkre teszi azt a kis izgalmat is, ami szorulna a filmbe!
egyébként én Shyamalant nagyon sajnálom, az első három filmje szerintem zseniális/nagyon jó és még a Lány a vízben-t is bírtam..no flame, nem kell reagálni...;-)

Malachi 2013.06.06. 15:52:38

@Elanor_: kuss, te nem voltál ott.

(amúgy ugazad van, csak a drámai hatás kedvéért írtam az egészet)

Malachi 2013.06.06. 15:54:13

@ringsider: az egyik kedvenc filmem evör a Signs, évente megnézem. valóban utána történt valami, érthetetlen.

Elanor_ 2013.06.06. 20:56:31

@Malachi: jobb lenne, ha ismeretlenul nem kussoltatnal senkit. erted, mire gondolok.
A jelek nekem is tetszett. Azok koze tartozom, akik szerint Shyamalannak 3,5 jo filmje volt.

Malachi 2013.06.06. 22:29:04

@Elanor_: ne legyél mimóza. látod, hogy igazat adtam.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2013.06.07. 01:07:25

"de Smith Jr.-nak ráadásul nagyon nem sikerült örökölnie apuka színészi kvalitásait"

Ezt mondom már nagyon régóta. Kár, hogy gyér lett, bíztam azért benne, hogy hátha.

Maya-- 2013.07.22. 17:38:44

mi ez? Will Smith ghost, és akkor az antitalentum fia is az lesz két óra múlva..egy érzéketlen robot..s akkor ennek kell örvendezni? ja..s tisztelegni a végén, meg puszi meg katona lettél meg...oh yeah baby de jó, hogy vége lett.
süti beállítások módosítása