Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

VHS paradise: Kobra

2013.05.15. 06:00 Geekblog

bscap0001.jpg„Dögvész vagy. És én a gyógyszer.” Az amúgy igencsak gáz dumákkal teletömött filmnek ez az örökbecsű sora ott díszeleg a poszteren is, ami olyan eszméletlenül szupercool, hogy azt sem tudom, hol kezdjem méltatni. Stallone szerelését, napszemüvegét, géppityuját, laza testtartását, arckifejezését a VHS-korszakon érlelődött szem számára csodálatos stílussal ruházza fel a vörös-fekete színvilág, és igen, tudom, hogy nagyjából a Terminátor plakátját nyúlták le, de a rohadt életbe is, ez sokkal faszább annál. Egyébként a film Paula Gosling Fair Game (illetve néha Running Duck) című könyvéből készült (a szkriptet maga Stallone írta, és Joel Silver is csinált belőle egy adaptációt William Baldwinnal és Cindy Crawforddal 1995-ben (Fair Game – Tiszta játszma). Ebben eredetileg szintén Stallone játszott volna, gyanútlanul, de gondolom, valaki még időben szólt neki, hogy ezt a filmet egyszer már leforgatta alig 10 éve, így inkább elegánsan elsomfordált. Mindkét film, a Fair Game és a Cobra is meglehetősen szar. Csak utóbbi szórakoztatóan az.

Nagy Krisztián: A Cobra a hazai VHS kalózkópiahőskor végén landolt a látóköröm peremén, ami meglehetősen korlátozott volt, mivel akkoriban csak a Galaktika magazin nyúlfarknyi bekezdésekből álló Filmhírek rovatából tájékozódhattam, pontosabban csorgattam a nyálam az elérhetetlennek tűnő amerikai horror- és sci-fi filmek dióhéjban összefoglalt tartalmára. Ezen felül két konkrét beszerzési forrás létezett: a faterom kamionos haverjának Franciaországból behozott másolt kazettái, illetve a magyar bootleg képregényfeldolgozások, amelyeket jellemzően előbb olvastam, minthogy maga a film (mint például az Aliens vagy éppenséggel a Cobra) bekerült volna a salgótarjáni Apolló mozi műsorába. Az első metódus eredményeképpen egy ideig iszonyat menő voltam a suliban a Zöld erdő szelleme (a nagyon fiatalok kedvéért: ez volt az Evil Dead csempészferdített címe) kópiájával, amit egyszerre csak hatan mertünk megnézni, és így történhetett meg, hogy előbb láttam egy nőt megerőszakoló fát, mint egy tisztességes pornófilmet. A második metódus is mély nyomott hagyott bennem, de mivel nagy általánosságban Derricken és Lindán szocializálódtam, és az amerikai rendőrségi módszerek kissé ködösek voltak akkoriban számomra, Cobretti nyomozó laza kúlsága napszemüvegestül-kéziágyústul mondhatni dokumentarista akkurátussággal tárta elém egy amcsi nyomozó szürke és dolgos hétköznapjait. Itt már a hangalámondás gyönyörű sutaságaiból is kimaradtam, mert az első komolyabb mozis élményeim közé tartozik (melyek közül a legsokkolóbb a Sárkányölő volt, amelyben a tény, hogy megeszik a királylányt, élesen szembement minden addig általam ismert sárkányos mesekonvencióval). Mindent összevetve a Cobra markánsan kiemelkedik hasonszőrű nyolcvanas társai közül, már csak azért is, mert a plakátja alapján én sokáig azt hittem (egész pontosan amíg nem láttam a filmet), hogy a hegesztőpisztollyal keresztezett géppisztolynál faszább lőfegyver nem is létezik.

Ramiz
: Érdekes, hogy a vasfüggöny mögötti másolós-csempészős VHS korszak kulturális hagyatékai, melyekkel a 90-es évek elején gyerekként még én is bőven szembesültem, hogyan váltak megszokottból kínossá és idegesítővé, majd - napjainkban - a nosztalgia patinájával futtatott retro kincsekké. A First Blood (nálunk természetesen csak Rambó) érzelmi csúcsjelenete a zokogó főhőssel például egészen más élményt nyújtott, mikor a magyar hangalámondást az egész film alatt egyedül végző fiatalember érzelemmentes hangja elnyomta Stallone hisztérikus monológját: "feküdtünk a vietnami dzsungelban, éppen mondott valamit, aztán a következő pillanatban egyszerűen eltűnt a feje, érted?". (A kölcsönkapott Rambo 2. kazettán már cseh vagy lengyel felirat is volt ezen felül, úgy rémlik.) A Cobrával még cifrább a helyzet, azt ugyanis én is, ahogyan sok más kortársam, képregényként olvastam rojtosra, a mozgókép sokáig csak a fejemben pörgött - de tudván, hogy a film létezik, a szokásosnál még magabiztosabban keltettem életre képzeletemben a borostás, gyufaszálat rágcsáló zsarut, Stallone Terminátorát, aki (ez csak mostani észrevételem) bármelyik olasz posztap Mad Max-klónba vagy poliziesci-be is simán elment volna. Később, jóval később, a film sem okozott csalódást, nekem mégis mindig csak egy vékony füzetkeként fog eszembe jutni, amit egy kiskölyök nagyszüleinél, egy stefánia úti romos kúria dohos könyvespolca előtt ülve lapozgat, ha fiatal nagynénje éppen kölcsönadja neki...

Rusznyák Csaba
: „Hívjátok a Cobrát!” Mondja a rendőrfőnök a szupermarket előtt, amibe bevette magát egy puskás-bombás őrült túszokkal. Az egész hóbelevancot körbezárták annyi rendőrrel, autóval, kommandóssal, mesterlövésszel, helikopterrel, amennyivel simán le lehetne rohanni Magyarországot, de „hívjátok a Cobrát”. George P. Cosmatos filmje a ’80-as évekbeli akcióműfaji manírok abszolút végletekig tornázása: a főhős egy minden ismertetőjegyében túlméretezet Piszkos Harry utánzat, sőt, paródia, az óriásnapszemüvegével, a bőrkesztyűjével, a szájából lógó gyufával, Mercuryjának botkormányszerű sebváltójával és vadászgépekhez tervezett biztonsági övével, az igazságszolgáltatási rendszer iránti megvetésével, és a foghegyről csöpögő „csak én tudom eltakarítani a mocskot ebből a világból” attitűdjével. Mindezzel én (a Star Warshoz hasonlóan) a Fazekas Attila-féle magyar képregényes adaptáción keresztül találkoztam először, és számtalanszor elolvastam, mire végre megnézhettem a filmet. Már akkor is úgy voltam vele, hogy összességében valami arcátlanul bűnrossz produktum, de részleteiben a mai napig képes lenyűgözni, és ez pont annak a ’80-as évek esszenciának köszönhető, amivel akárhogy töröm a fejem, egyetlen más film sem tud birokra kelni. Érted: Stallone hazamegy a kurvahosszú éjszakai műszak után, amit egy őrült gyilkos kinyírásával zárt, és nem ám bezuhan az ágyba durmolni, hanem leül a reggeli rajzfilmet sugárzó tévé elé, és nekiáll bőrkesztyűben, bőrkabátban, napszemüvegben pisztolyt tisztítani, miközben a hűtőből kikotort, ollóval (OLLÓVAL!) szeletelt fagyasztott pizzamaradékot tömi magába. Szerintem Kobráról elfeledkeztek a Chuck Norris-viccek kitalálói.

Dr. Sick Fuck: Stallone klasszikusa a ’80-as évek akciófilmjeinek megkérdőjelezhetetlen vezérharcosa, a VHS korszak egyik kulcsműve, a geekz-függőség széles körben kultivált kapudrogja. Cobra Cobretti (baszki, hogy lehetett ilyen nevet kitalálni?!) először lő, majd megint lő, és csak aztán veri pofán a polgári jogok miatt aggodalmaskodó kollégát. ’51-es Mercuryt hajt, pisztolytáska helyett övbe dugva hordja a fegyverét (amelynek markolatát egy kobra típusú kígyó képével ékítették!), mégsem lövi szét soha a tökeit, mert az nagyon uncool volna. Otthonában is bőrkabátban, bőrkesztyűben és Ray Ben napszemüvegben ücsörög, miközben ollóval felvágott fagyott pizzát eszik a tévé előtt. Gyakorlatilag mindenbe beleszarik („Just go ahead. I don’t shop here.”), de törvényalkalmazó erőként sziklaszilárd etikai kódexet alakított ki a szolgálatban töltött évek során. Van még a filmben kurvasok sikoltozás és erőszakos igazságtevés, hihetetlenül szar frizurák, hatalmas kések és további változatos gyilkok, ostoba szintetizátoros-villanydobos rockzenére vágott montázsok, vérengző motoros galeri, a kis költségvetésre kárhoztatott producerek Arnold Schwarzeneggereként funkcionáló Brian Thompson, illetve a színészetről halovány segédfogalommal sem rendelkező Brigitte Nielsen abszurd méretű cickói is jelentős szerephez jutnak. Mindezek után nem is lehet kérdéses, hogy nem csupán helyes, hanem kifejezetten előremutató döntés volt 30 egységnyi zsebpénzt kiadni a filmplakátért, ami iszonyúan jól nézett ki a Rambo 2 posztere mellett.

TheBerzerker: "Cobretti a megszállott nyomozó!" Ezzel a mondattal próbálta a '80-as évek végén, a '90-es évek elején a másolt VHS-kazetták előzetese elhitetni nézőjével, hogy Kobra személyében egy igazi vadállattal lesz dolgunk. Marion Cobretti (igen női neve van) keményebb és vagányabb bárkinél. Még egy csapat szektánál is, aminek a késeivel az alföldi magyar parasztok is elégedetten szelnék a reggeli szalonnájukat. A Kobra olyan esszenciális mérföldköve a '80-as évek akciófilmjeinek, mint Schwarzenegger munkássága úgy általában. Kíméletlen brutalitása és vészjóslóan sötét hangulata mellett a film azonban sok tanulságot is tartogat, és sok mindent képes megtanítani a nézőjének. Láthatjuk, mennyire hülyén néz ki Stallone az 50 láb magas Brigitte Nielsen mellett, rájöhetünk arra, hogy a bőrkesztyű, a fogpiszkáló és a Ray Ban igenis kurva vagány kombináció, és korát erősen megelőzve egyfajta gasztronómiai forradalomként tárja elénk a pizzaolló misztériumát. Ha ehhez hozzávesszük a közkézen forgó, hátulról más sztorit tartogató magyar kiadású Kobra képregényt, minden geek elismerően csettinthet és helyezheti George P. Cosmatos filmjét a gyerekkori memoárjainak polcaira.

25 komment

Címkék: akció 80 klassix vhs paradise

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr985183408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

walter white 2013.05.15. 09:09:44

:D

kedvet kaptam ujra megnezeni.

ugy emlekszem, hogy a film mozibemutatoja es a nepszavaban folytatasokban kozolt kepregenyverzo (napi 3-4 kepkocka az egyik ujasgoldal aljan) nagyjabol egy idoben volt. en moziban lattam eloszor, persze addigra mar tudtam kivulrol. (az unokatesom minden filmet hamarabb latott es kivetel nelkul reszletesen elmeselt. maga az elmeseles annyi ideig tartott amennyi a filmek jatekideje.)

Rusznyák Csaba 2013.05.15. 09:12:10

@walter white: Micsodaaaa??? Folytatásokban volt közölve a Népszavában? Ugyanaz a Fazekas-féle cucc, ami külön megjelent, és amiről fent többen is beszélünk?

szkristof92 2013.05.15. 09:29:38

Ez a film maga a 80-as évek kvintesszenciája. Imádom.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2013.05.15. 09:29:58

Hülye duma ez a szar, de jó. A Kobra úgy klasszik, ahogy van az összes egetverő túlzásával. Legalább egy mondatot Bubik István teljesítménye is megérdemelt volna az eredeti szinkronban. A legtöbben azzal láttuk szerintem elsőre.

Rusznyák Csaba 2013.05.15. 10:33:36

@J. Bauer: Senki nem mondta, hogy "jó", csak azt hogy "szórakoztató". Nem ugyanaz:)

entro 2013.05.15. 11:11:10

A VHS aranykorában volt egy elvetemült szomszédunk, akinek az volt a mániája, hogy minden filmből csak az akciójeleneteket másolta át magának, így egészen különös narratív megoldásokat találhatott a filmekben minden kedves ismerőse, akiknek továbbadta alkotásait. Konkrétan egy bunyó, lövöldözés, késelés, lángszórózás után azonnal egy teljesen más helyszínen, más szereplők közt zajló bunyó, lövöldözés, stb. kellős közepébe csöppenhetett a gyanútlan néző, és hülyének érezte magát, amiért nem tudja követni a cselekményt. A módszer egyébként rendkívül helytakarékos megoldás volt, hiszen egy 180 perces kazettán akár 8-10 film is elfért, főcímek, stáblista, párbeszédek, illetve minden felesleges sallang nélkül (a csöcsöket azért általában megkímélte a vágóolló). Így eshetett, hogy mikor szerencsésebb osztálytársaim a nagyszünetben az ominózus pizzaevés jelenetének vagányságát elemezték, én csak bután néztem magam elé, és fogalmam sem volt, miről beszélnek.:)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.15. 12:54:21

hát én ezt lehet nem is láttam...

FunkTazmagora 2013.05.15. 13:19:09

Egy időben majdnem havonta leadták vagy a Cool-on vagy a Film+-on,már unalmassá is vált számomra.

Ezt leszámítva qrva szórakoztató,a 'baltaarcú' drabál Brian Thomson-tól pedig még mindig a hideg ráz.

Flankerr 2013.05.15. 13:28:37

Csatlakozom az "alapvetés" kórushoz, a helyén kezelve ez egy nagyon jó film. Szerencsém volt, 88-89 környékén 10-11 évesen a falusi művelődési ház mozivetítésén láttam szüleimmel (amiket még: Beverly Hillsi zsaru 1, Indiana Jones 2, Bolygó Neve Halál (erről kijöttem), kémek a Sasfészekben, később még az Úszó Erőd,). Egy élmény volt, LEGO-ból meg is építettem Cobretti géppityuját..:)

kukilopezromero 2013.05.15. 14:30:15

az eleje vagány, olyan clint eastwoodos, de utána elég tucat 80as évek film lesz belőle, szerintem a végső bunyóra már el is aludtam

furcsa valahogy ezt nem is láttam olyan sokszor gyerekkoromban, de azért a fogpiszkáló durva

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2013.05.15. 14:47:06

Az a jelenet, amikor Kobra hazatér, valóban minden idők egyik leglazább jelenete. Pizza ollóval szeletelése, és a tojástartóban tárolt fegyvertisztító készlet - egyszerűen tökéletesXD
www.youtube.com/watch?v=CjDz6t9OGEQ

kukilopezromero 2013.05.15. 14:55:52

az is kurva jó mikor a mexikóiról leszaggatja a ruhát, mint valami ócska buziról :)

vault_dweller 2013.05.15. 17:25:18

ú, emlékek :)

minket is megihletett, bár egy az egyben nem mertük lekoppintani:

www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=fhJ0G-6CNXc#t=118s

walter white 2013.05.15. 18:07:08

@Rusznyák Csaba:

siman ott :) meg A bolygo neve halal is :)
elso dolgom volt a sulibol hazaerve ezeket olvasni :)

index.hu/kultur/cinematrix/hirblog/2011/05/23/25_eve_mutattak_be_stallone_kobrajat/

"A Kobra képregény a film 1988. január 28-i magyar mozipremierje után folytatásokban jelent meg a Népszava utolsó oldalain, majd még ugyanebben az évben kijött önálló füzetben is, a Mokép, az Ifjúsági Lapkiadó Vállalat és Fazekas ma is óriási népszerűségnek örvendő, igazi ereklyének számító Filmsikerek képregényváltozata sorozatában."

xamuraj 2013.05.15. 18:30:18

Itt még nem volt abszurd méretű....az a cici.
Tényleg megszépülnének az emlékek írogatva?:))

Chavez 2013.05.15. 20:15:23

@Rusznyák Csaba: És a film jobb is, mint a Stallonés, még nindzsák is vannak benne.

RoFä 2013.05.16. 12:45:06

Nem emlékszem...Ez is fordítós képregény volt, mint az Aliens?

Amúgy instant classic

Rusznyák Csaba 2013.05.16. 13:22:40

@RoFä: Jaja, a visszáján egy szovjet akciófilm képregényváltozata volt:)

gothmog 2013.05.16. 13:32:20

@Nagy Krisztián: Ázzeg, a Sárkányölő! Én azt mennyire meg akartam nézni, és sohasem láttam. A moziban nem is vetítették, csak az ún. "videómoziban". Komolyan szerzett a városi mozi egy kurvadrága videókivetítőt, és a nagy filmekkel egyidőben egy kis mellékszobában -igazából a folyosóból választották le- ilyeneket vetítettek szűk közönségnek. Amikor a sárkányölő ment, mi pont az Utolsó csillagharcost néztük...
Na, írok is magamnak egy emlékeztetőt: este sárkányölőt letölteni.

Chavez 2013.05.16. 13:39:59

@RoFä: @Rusznyák Csaba: A Veszélyes Őrjárat volt a másik felén. retronom.hu/files/images/orjarat1.preview.jpg

Nagyon ócska film, nem tudom, hogy sikerült pont ezt kiválasztani. A képregény változata egy fokkal jobb.

Globetrotter2014 2013.05.16. 15:56:19

Hihetetlen hogy a Golan Globus mekkora xarokkal tudott közismertéé válni,
en.wikipedia.org/wiki/The_Cannon_Group
persze akkor a vasfüggöny mögött fel sem tűnt nekünk hogy a kor Asylumának termékeiért álunk sorba a "lengyelpiacon".

Vicces hogy siekrült megvenniük a Spiderman jogait (és hogy mennyiért!!!).

Rorschach79 2013.05.21. 18:44:22

@Nagy Krisztián: örülök, hogy az Apolló mozira (leánykori nevén November 7 Filmszínház) nem csak én gondolok nosztalgiával. Kertmozi megvan? :D
süti beállítások módosítása