Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

American Mary

2013.04.23. 06:00 Parraghramma.

ammary1.jpg(Ha még nem tudnátok, van egy nagyszerű interjúnk a rendezőkkel, itt.)

Az óvatosabb férfinek már az gyanús lehet, hogy a spiné szikével bontja a pulykát a Schubert-féle Üdvözlégyre a főcímben, de akkor a legbetyárabb színmacsó is fontolóra veszi a riadalmat, vagy legalábbis felhorgad, amikor ugyanez a szike – ugyanerre a zenére – egy szilikonban telített nőről metszi le a mellbimbókat, és vág ki két arasszal lentebb mindent, ami eladdig nővé tette. Fészke, méhe főként a szemeteszsákban, nyomokban a zsinóros felmosó szintetikus rostjai között. Mert ezt akarta a plasztikai sebészetek törzsvendége. Csak így lehet igazi, tökéletes Barbie baba. A magyar származású kanadai ikerpár, Jen és Sylvia Soska második nagyjátékfilmje igazi leányálom.

A sebésznek készülő Mary Mason (Katharine Isabelle) története perverz-soviniszta orvosok látleleteként, illetve ehhez kapcsolódóan egy személyes hangvételű rape and revenge mozinak indul (sem a doktori kar, sem a szexuális bántalmazás megjelenítése nem tűnik megnyugtatóan valószerűtlennek), ám a szűk társadalmi keresztmetszet praktikusan választott kulissza. A film műfaji, képregényes báját mindvégig megtartva érlelődik egy szemérmetlen szimbolikában, amit a név (Mary) és a zenehasználat előlegez meg – és számolatlan jól irányzott vágás egészít ki, tesz teljessé.

Nemcsak Mary leli meg lelki üdvét bosszújában, a kísérletező kedvű és precíz nyiszálásban és szurkálásban (ezen plánokban ott somolyog Takashi Miike emblematikus kreativitása, az Ichi és a Meghallgatás válogatott kínjai, bár a beavatkozások jelenetsorai nem a japán megélhetési őrült morbiditásával, vagy a híres-hírhedt Orlan sebészeti performanszainak naturalizmusával, inkább érzéki sterilitással operálnak), a revans megtalálja a maga keresletét. Azt az piaci rést, mely a kapitalizmus - platóni ideál kizárólagosságát hirdető - testképének logikus szövődménye. A testmódosítás (hegtetoválások, 3D implantátumok, stb.) szubkultúrája és a kozmetikai beavatkozások (kacsacsőr, tejcsárda, stb.) tudatra ébredt frankensteini teremtményei járulnak Maryhez, önmegvalósulni. Az American Mary a Kés/alatt és a Frankenstein játékai ötletes ötvözéseként juttatja érvényre cinikus/elkeseredett ideológiáját, a Nőt, mely a Férfi apparátusának, a szépségmítosz "Vasszűzének" (lásd Naomi Wolf vonatkozó munkássága) ironikus lecserélésével veszi át az irányítást, egy új szépség meghatározásának privilégiumát. A saját magát Betty Booppá szabató Beatress barátnője, Ruby ezért alakíttatja magát Barbie babává, egy szemérem és nem nélküli, ideálisra stilizált testté, groteszk módon reflektálva a szépségipar törekvéseire.

Soskaék filmje nem megereszkedett emancipációs kiáltvány, nem feminista szalondüh, hanem provokatív és leleményes vízió, amiből – még – hiányzik az integritás, az a hangulati-narratív egység, melynek súlya alá könnyedén beszorulhatna a néző. A nővérek mintha nem tudták volna eldönteni, hogy hova helyezzék a hangsúlyokat. A személyes bosszú és az ahhoz kapcsolódó bűnügyi vonal, a body-mod kultúra és a plasztikbabák epizódjai, valamint az ezeket szakadtas hálóként körbeölelő szerelmi foszlány mellérendelt viszonyban követik egymást, egyik sem kerül igazán kibontásra.

ammary2.jpgEnnek a homogenitásnak köszönhetően ugyan váratlanul lehet elvarrni a szálakat – és ezt a nővérek korukat meghazudtoló érettséggel ki is használják – a Mary és a nightclub tulaja között lassan, lappangva érlelődő érzelmi valami azonban talán többet érdemelt volna. Billy Barker (Antonio Cupo) szadista figurája alig észlelhető fokozatokon keresztül habarodik a kevéssé erkölcsös keresletre vetemedő egyetemi hallgatóból egy radikális ellenkultusz bőrszerkós-csontfűrészes papnőjévé avanzsáló Marybe, aki teljesen esetlegesen, ad-hoc viszonoz, viszonozna. Mintha ő sem tudná, hogy a nagy kérdésre (Kötődsz valakihez?) adott válaszát (Nem.) hazudja vagy reméli? A Soska ikrek ilyennek látják vagy ilyennek akarják láttatni a Nőt? Esetleg tényleg ilyen? Ki tudja.

Ahogy azt is lehetetlen megmondani egy – illetve kettő – harminc éves perszónáról, hogy mit kezd majd kiteljesedve a patriarkális hatalom egyik leghatékonyabb eszközével, a mozival, hogy pironkodva kasztrál (Marry Harron), hátracsapott baseball-sapkában szkanderozza le a legmokányabb legényeket (Kathryn Bigelow), vagy megmarad nőnek, szolidan és érzékenyen (Claire Denis), esetleg kevésbé szolidan, még a nőket is megrémítő érzékenységgel (Catherine Breillat)? Az American Mary mintha arról tanúskodna, hogy Jen és Sylvia inkább az utóbbit választaná. Ők bármit is nyilatkozzanak, mi egyre jobban várjuk ennek a folyamatnak a legközelebbi stációját.

9 komment

Címkék: horror filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr805174587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tiger Woods 2013.04.23. 18:13:34

ez a cikk (és miike említése) most meg is hozta a kedvemet a filmhez, pedig a dead hooker in a trunk után nem gondoltam, hogy nézek még valaha sóska alkotást.

Maya-- 2013.04.23. 18:29:07

nekem is a cikk hozta meg a kedvem, hogy megnézzem. mert őszintén annyira szar a film címe, hogy sohasem vettem volna rá magam, hogy megnézzem. rühellem a rossz címeket. halálosan. na..de kár lett volna a filmet kihagyni. kösz Para. ideje, hogy valaki így is bemutassa a szériák csodasebészeit, na meg ideje, hogy lássuk azt is, hogy mi rejtőzhet a festett szempilla mögött. helyes. jó a film, viszont valóban hiányzik valami belőle..lehet, hogy az amit ír a szerző..nem tudom..(vállat von)
és mégegyszer: le a rossz címekkel!
olvastam az interjúban, hogy valamelyik filmjükkel szívtak a csajok. leírná valaki ide annak a filmnek a címét? csakúgy :)

GyZ · http://mediaplayer.blog.hu 2013.04.24. 16:05:41

@Maya--: gondolom "American Beauty" és "Bloody Mary" asszociációkra játszottak az alkotók. Szinte biztos, hiszen az imént működött a trükk. Bocs, ha az evidenst zaklattam. Más. A főszereplőlény morózus arckifejezései szerintem a legjobb részei az egésznek. (A filmnek, nem a testének.) Kiváló cikk!

Maya-- 2013.04.24. 16:36:50

@GyZ: lehetséges..bár én inkább az American Psycho + Bloody Mary-re saccoltam. csak azért jegyeztem meg, hogy szerintem már van elég ilyen American marhaság..
a többivel amit írtál egyetértek.

Error Flynn 2013.04.24. 17:11:17

A cikk alapéján én inkább csak simán Amerikai Mária-ra tippelek?!

Error Flynn 2013.04.24. 18:00:37

bocs, kopik a betű a klaviatúráról, helyesírásellenőrző meg behalt :)

Maya-- 2013.04.24. 20:46:27

@Error Flynn: az is. csak nekem nem jön be az istennek sem ez a cím. bár ezt most én sem értem. mert látásmódom általában kurva eccerű, mint az egyenlő szárú háromszög. de most nekem ez a cím nem lett volna elég, hogy megnézzem ezt a filmet. egy rakat más filmet szeretnék megnézni. és csak a cikk hatására tántorodtam el a többitől. amúgy ma ajánltam is néhány embernek. ja..s szerintük se mond semmit ez a cím.

NateDog · http://www.natedog.hu 2013.04.24. 21:06:04

Magyar feliratot tud ehhez valaki valahol?

Error Flynn 2013.04.24. 23:25:19

@Maya--: Az American című filmek közül az "American haunting" a legroszabb :)
Szerintem is ez a legsemmitmondóbb filmcím az utóbbi időkből (kivéve, ha tényleg azt "mondja", amiről Parra is írt, de akkor is csak filmnézés után), ez alapján én egy harmadvonalbeli IMDB 2.8 pontos tinivígjátéknak gondolnám...
süti beállítások módosítása