Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Max Landis: The Death and Return of Superman

2013.03.02. 10:18 Geekblog

Max Landis, Az erő krónikája írója két évvel ezelőtt csinálta ezt a kisfilmet/podcastot, ami lényegében egy képregény dokumentumfilmszerű kritikája. Vagy olyasmi. Landis a '90-es évek eleji, az amerikai képregénypiac majdnem-kinyírásával vádolt (anno részben nálunk is megjelent) Superman halála című sztorit ostorozza szenvedélyesen, egy rajongó jogos dühével felvértezve, frenetikus-amatőr módon újrakreálva/kifigurázva mozgóképen a comic eseményeit. Túl azon, hogy minden megállapítása és gúnyolódása tökéletesen igaz és megalapozott, a videó nem mellesleg átkozottul vicces, és megjelenik benne Elijah Wood, Simon Pegg, Ron Howard és Mandy Moore is. Gyönyörű geekfilm a "tovább" mögött. 

8 komment

Címkék: képregény rövidfilm szuperhős teljes film szombati videó

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr545112840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2013.03.02. 11:11:28

A Death of Superman: Az valóban csak egy jó marketing fogás volt. Mert kvázi tényleg annyi az egész, hogy jön egy ismeretlen valaki aki verekszik Supermannal több mint 100 oldalt majd pedig meghalnak mind a ketten. Azért egy ekorra esemény komolyabb, eposzibb sztorit érdemelt volna.

A World Without Superman: Az átkötés a Death and Return között sem tetszett igazán. Nem volt annyira komoly mint kellett volna és idegesített a "szuper" Lois Lane (egyedül tör be a Cadmus projekthez meg ilyenek)

A Return of Superman: Viszont ezek ellenére is baromi jó lett. Persze erőltetett a feltámadás és kissé nyakatekert is. De az előző 2 résszel ellentétben azonban egy szórakoztató, izgalmas, mozgalmas szuperhős képregény egyáltalán nem mély cucc. De mint egy egyszeri "popcorn" képregény működik.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2013.03.02. 11:25:12

Abban teljesen igaza van viszont, hogy a képregényekben tényleg senki sem hal meg soha hosszútávon, komolyan vehetően. Ami azért elég szomorú.

Rusznyák Csaba 2013.03.02. 12:03:21

A Return már tényleg nem rossz, csak sajnos megbélyegzi, hogy mire épül.

Egyébként a képregényhalál semmissé tétele, azt hiszem, már Jean Grey elpatkolásának kínos kimagyarázásával elkezdődött 1986-ban.

prick 2013.03.02. 12:31:31

Egy jó pár hónapja már láttam. Marha jól megcsinálták. :D

jocibmx 2013.03.02. 12:39:37

Nagy Superman rajongóként, egyszerre sírok és nevetek ezen a kisfilmen. Megértem a kritikát, Superman kamu halála nagy hatással volt a "képregényes halálra", így értem hogy miért bántják olyan sokat.
Viszont, fájlalom, hogy az egyik kedvenc karakteremet folyton szekálják, bár a DC sajnos évek óta nem tud mit kezdeni a karakterrel, az nem jelenti azt hogy nem jó karakter. És az a gáz, hogy sok ember( részben a fenti kisfilm miatt is, nem kedveli Supermant)
Ezért nagyon bízok abban, hogy idén a Man of Steel beváltja a hozzá fűzött reményeket, meg Scott Snyder , új Superman sorozata, a képregényekben is jó vizekre terei a karaktert.

Case · http://streetartbp.hu/ 2013.03.03. 00:34:38

Ezt, amikor a Chronicle kapcsán linkelve volt, zsinórban kétszer néztem meg (aztán pár napra rá még egyszer), annyira zseniális minden pillanata. :D Asszem itt az ideje a negyedszer is nekifutni.

Suermannel meg szerintem az a baj, hogy túlzottan sérthetetlen, hibátlan karakter, az ilyen meg hosszabb távon unalmassá, egysíkúvá válik. És változtatni se nagyon lehet rajta, mert túlzottan ikonikus figura... nem igazán tudom mit lehetne kezdeni vele, hogy érdekessé váljon. (Ennek a másik fele nálam Captain America, az is egy pont ugyanennyire érdektelen karakter a tökéletessége miatt.)

ghavin 2013.03.03. 19:34:55

Több mint egy éve állandóan előjön ez a videó képregényes fórumokon. Szórakoztató, tanulságos, s poén lenne más hírhedtebb történetekről is látni hasonlóan színvonalas videókat (a Linkara-lufi több mint két éve kifulladt IMO).

Supermanre valahol mindig úgy tekintettem, mint a mainstream képregényírók egyik legnagyobb lehetséges próbatételére. Hihetetlenül nehéz jól írni a karaktert anélkül, hogy szenzációhajhász gimmick-ekhez folyamodnának, mint például amilyen a Death and Return is volt. Nem is a sokat emlegetett "tökéletessége" miatt van ez így szerintem, sokkal inkább azért, mert Supes egyszerre archetipikus és modern abban az értelemben, hogy ellentétben a folklór és mítoszok hőseivel kiforrott személyiséggel is rendelkezik. Az is közrejátszhat a dologban, hogy valami hihetetlen könnyű félreértelmezni a lényegét, emlékezzünk csak a Kill Bill végi Superman monológra, amiről a mai napig nem tudom eldönteni, hogy Tarantino szándékosan adta azt a rengeteg bullshitet Bill szájába, vagy ő maga is komolyan úgy vélekedik a karakterről. Ennél is aktuálisabb példa talán Lobdell, aki jelenleg egy humorérzékét passzív-agresszív felsőbbrendűségre cserélő Son Gokut ír Superman címén. A harmadik tényező talán az, hogy Superman még a legzseniálisabb iterációiban is sok szempontból egy hatványra emelt Mary Sue benyomását keltheti, amit sok író sajátos távolságtartással igyekszik kompenzálni, s ami oda vezet, hogy valóban képtelenség bármilyen értelemben is azonosulni a karakterrel - Azzarello For Tomorrow-ja például ezen csúszott el a szememben.

CruelAngel 2013.03.03. 22:09:10

@Case: Cap' és Supes szerintem is gary suek önmagukban. Ugyanakkor én azon a véleményen vagyok, hogy egy jól írt csapat sztoriban szórakoztatóak tudnak lenni. Lásd Avengers, vagy bizonyos esetekben a Justice League.
süti beállítások módosítása