Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Parker

2013.02.27. 06:00 Rusznyák Csaba

parkerstatham1.jpgValószínűleg elnézőbb tudnék lenni a filmmel, ha nem ezt a címet adták volna neki. Ami egyébként duplán jó lenne, mert az azt jelentené, hogy Richard Stark (eredeti nevén: Donald E. Westlake) még él – ő ugyanis, amíg lélegzett, bár eladta 1962-től 2008-ig (haláláig) futott könyvsorozatának jogait, azt nem engedte, hogy használják a főszereplő karakter nevét. Ezért hívták Lee Marvint Walkernek (Point Blank), Robert Duvallt Earlnek (The Outfit), Mel Gibsont Porternek (Visszavágó), és így tovább. Jason Statham az első a Parkert szélesvásznon életre keltő színészek sorában, aki nem kénytelen egy (többnyire hasonló) „álnévvel” nyomulni. A jó hír, hogy egészen rátermettnek bizonyul a szerepre. Kemény, szikár, komoly, higgadt és hideg. A rossz hír, hogy magát a szerepet kissé elírták.

Ez persze csak azokat fogja zavarni, akik ismerik a könyveket, és az ő számuk itthon nem lehet túl magas. Mindenesetre, nem árt tudni, hogy Parker egy antihős, pontosabban, ő az antihős, akinek kérges külseje alatt nem lakozik aranyszív, akinek végletes metodikusságát, érzelemmentességét, szociopata vonásait nem tompítják ponékodások és „amikor igazán számít, akkor mégis jófiú vagyok” kikacsintások.

Ezt a figurát John J. McLaughlin (Fekete hattyú) és Taylor Hackford (Az ördög ügyvédje, Ray) adaptációja (amelynek alapja a 18. könyv, a Flashfire – most jelent meg magyarul Mindent vagy mindent címen) csak nyomokban tartalmazza, ami azért baj, mert a Parker-könyvek Parkernek, és a hozzá kapcsolódó stílusnak köszönhetően nagyszerűek. Ha ezt elvesszük, marad egy általában átlagos átverős-bosszúállós sztori (mint ez esetben – Statham a Michael Chiklis vezette bandán készül revansot venni Floridában), amit többnyire az idősíkok megbolondítása dob fel. Itt még ennyi sincs.

De elkussolok a regénysorozatról, sőt, elvonatkoztatok tőle. A Parker problémája egyrészt az, hogy nem több egy tipikus, láttuk-elfelejtjük Statham-magánszámnál, némelyiknél pedig (A biztonság záloga) sokkal kevesebb, ami a lapos, bosszantóan lyukas forgatókönyvön és érdektelen karaktereken (szegény Chiklis) túl annyit tesz, hogy teljesen jellegtelen. Egy pillanatra mégis visszatérek a könyvekhez: megint arról van szó, hogy a producerek megvettek egy brandet, amiből aztán néhány felszínes jellemzőn kívül kiöltek mindent, ami a sajátja, és csináltak belőle egy tucatfilmet.

parkerlopez1.jpgA probléma másrészt az, hogy Jennifer Lopez karaktere olyan felesleges, hogy az író helyett is sül lefelé a bőr a képemről – nem csak, hogy a történetben nincs semmi szerepe, de még szerelmi szál sem lesz belőle, viszont cserébe legalább teljesen súlytalanná teszi Parker csajának (Emma Booth) esetleges jelenlétét is. Valószínűleg a segge miatt castingolták, amire fókuszál is a kamera szorgalmasan, bár istenüccse, sosem értettem, miért van annyira odáig érte férfitársaim többsége. Megjegyzem, egyes karakterek (Nick Nolte, Bobby Cannavale) hajlamosak csak úgy félúton eltűnni a filmből, mintha soha nem is léteztek volna, bár amennyi súlyuk volt addig, úgyse hiányoznak.

És harmadrészt: szép, hogy legalább az a kevés akció, ami van, hatásos, szép, hogy a test-test elleni összecsapások véresek, kegyetlenek, nyersek, és ráadásul mentesek mindenféle, a brutalitást enyhítő poénkodástól, pózőrködéstől, kivégzések előtti aranyköpésektől, de sajnos csak ebben a néhány percben tűnik úgy, mintha a Parkernek lenne méregfoga. Egyébként viszont csak egy szép, színes, napfényes, kedélyes kis családi tévékrimi. Az uncsibb fajtából.

10 komment

Címkék: akció thriller filmkritika

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr345107510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flankerr 2013.02.27. 08:00:36

Akkor együtt álltunk sorba tegnap 20 percet?..:)
Bevallom, nem tudtam, hogy ez könyvek alapján volt. Szerintem Lopez karaktere feldobta a filmet, és, nekem bizony realistábbá tette.
Önmagában a film egynek elment, tetszett az említett realitás, és hogy nem akart több lenni (grandiózus, moralizáló, világmegváltó), mint ami lett. Nem kell rohanni a moziba megnézni, de később más formában egy estét megérhet. 6/10.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.27. 09:23:03

Tényleg tipikus statham film lett, amolyan olasz meló stílusban...

F. Fred Palakon 2013.02.27. 20:50:43

Az új, magyarul kiadott Stark-könyv fordításáról mit lehet tudni? Nekem az Agave féléhez volt szerencsém, az egy minden ízében tökéletes kiadás, nagyszerű fordítással.
Mert amúgy riszpekt a sorozatkönyveknek, ahogy nézem, sorban ki szeretnék adni a köteteket.

Rusznyák Csaba 2013.02.27. 21:06:36

@F. Fred Palakon: Ahhoz még nem volt szerencsém. Kíváncsi leszek rá, mert Starkot nagyon nehéz jól fordítani.
Amúgy a sorozatkönyvek a 18. regénnyel kezdi, szóval nem tudom, ez milyen sorrend:) De legalább próbálkoznak vele, az Agave nyilván feladta anno, mert nem fogyott. Hátha most másképp lesz...

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2013.02.28. 08:42:02

@Rusznyák Csaba: mondjuk egy Parker könyv jóindulattal általában nagy jóindulattas sincs 200 oldal, 3500 Ftért elég húzós...

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2013.02.28. 08:43:37

@ringsider: bocs, most látom, hogy 300 oldal...lehet az agavesek voltak csak ilyen falatnyiak?

Rusznyák Csaba 2013.02.28. 08:58:49

@ringsider: Nekem angolul van meg a sorozat kb első fele, a legvastagabb alig több mint 200 oldal, a legvékonyabb 150 sincs. Ez, amit most kiad a Sorozatkönyvek, a nagy eposz lehet a Parkerek közül:)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2013.02.28. 09:03:06

@Rusznyák Csaba: a többit is 300 oldal felettire írják, lehet gazdagon illusztált! :-D

F. Fred Palakon 2013.02.28. 18:47:41

@Rusznyák Csaba: Érdemes beszerezni az Agave kiadását, persze nagyon rövid történetek, de 2 könyv került 1 kötetbe, baromi hangulatos borítókkal és tényleg király fordítással.
És így van, sajnos azért nem folytatták, mert nem fogyott.
süti beállítások módosítása