Utolsó kommentek

Szocializálj velünk!

A legfrissebb filmkritikák

Nincs megjeleníthető elem

A legújabb előzetesek

Nincs megjeleníthető elem

Az eredeti Argo nem kamufilm volt, a Star Wars testvére lehetett volna

2013.02.24. 19:49 Geekblog

argoscript.jpgBen Affleck Argójában, a mostani Oscar fő esélyesében van egy Kirby nevű karakter, aki rajzol néhány storyboardot ahhoz a kamu sci-fihez, amit a CIA falként használ a forradalmi Iránban rekedt amerikai foglyok kimenekítéskor. A film szerint az Argo egy nevetséges sci-fi forgatókönyv volt, ami a megfilmesítés reménye nélkül porosodott egy producer irodájában. A valóság kicsit másként fest: a forgatókönyv eredetileg Roger Zelazny A fény ura (Lord of Light) című klasszikus sci-fijének 50 millió dollárosra tervezett adaptációja volt, és még Ray Bradbury is dolgozott rajta. Forgatókönyvírója szerint a mű a Star Wars egyfajta inverze lett volna, ami belülre, az emberi elmére koncentrál, nem kívülre, a galaxisra. A rendkívül ambiciózus projekt nagyon is valós volt, és nem csak egy filmet, hanem egy nagy sci-fi parkot is magában foglalt, amit Aurorában építettek volna fel, és ami a film díszleteiként is szolgált volna. Az ezekhez készült koncepciós rajzok pedig a legendás képregényes, Jack Kirby (Amerikai Kapitány, Avengers, X-Men, Thor, meg amit akarsz) munkái voltak. John Chambers (a filmben John Goodman alakításában) hollywoodi maszkmesteri munkája mellett valóban dolgozott a CIA-nak is, mint álcázó/maszk szakértő, ő javasolta a projektet Tony Mendeznek, aki a túszok kiszabadításáért volt felelős - röviddel ezután a siker előszobájában lévő Science Fiction Land projekt összeomlott pénzügyi nehézségek, botrányok és vádemelések közepette, egy hétre rá pedig Mendez kihozta Iránból az Argóra keresztelt "kamufilm" segítségével az amerikai túszokat. (Minderről, vagyis az Argo igazi hátteréről, jelenleg dokumentumfilm készül Science Fiction Land címen, egy sikeres Kickstarter kampány segítségével. Itt olvasható egy elég részletes és érdekes interjú a rendezővel, ami Affleck filmje és a valóság közti különbségekre mutat rá, a Lord of Light/Argo kapcsán.) És most gyönyörködjetek Jack Kirby eredeti koncepciós rajzaiban. 


Image (15).jpg
Image (13).jpg
image (1).jpg
Image (10).jpg
Image (6).jpg
Image (9).jpg
Image (12).jpg
Image (8).jpg
Image (7).jpg
Image (11).jpg
image (2).jpg

10 komment

Címkék: scifi hír

A bejegyzés trackback címe:

https://geekz.blog.hu/api/trackback/id/tr565102150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fehér Folt 2013.02.25. 06:21:59

A fény ura fasza könyv, Ben Assleck középszerű filmjének a költségvetéséből nyugodtan le lehetett volna forgatni az adaptációját.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.02.25. 06:58:15

Az eredeti projekt valós volt, és nem csak egy filmet, hanem egy sci-fi parkról is szó volt."hüje szerkesztő-hüje címlap biggyesztése....

Is 2013.02.25. 08:32:17

Ezeket a rajzokat Kirby akkor sem tudná letagadni, ha akarná :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.25. 10:13:00

summa summarum: argo fuck yourself!

Po 2013.02.25. 11:06:20

Jó a Lord of Light, de az Amber ciklus még jobb :) (mondjuk abból nehezen lehetne filmet csinálni...)

megnevezhetetlen · http://www.facebook.com/xyzdg1981 2013.02.25. 19:13:20

óóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó (8o
Hiába Kirby örök (:)
süti beállítások módosítása